Tips og nytt for barn

Tips og anbefalinger av bøker, tegneserier, spill og musikk for barn.

Alt oldemor kan fortelje

Eit sjarmerande møte mellom generasjonar - og for ei spretten oldemor!

Anna Fiske er ein imponerande produktiv teikneserieskapar, illustratør og forfattar som igjen er aktuell, denne gongen med bildeboka Oldemor. For eit barn kan det å vere gammal verke nokså ufatteleg, og det er kanskje endå meir ufatteleg at bestemor og oldemor også har vore barn ein gong. Aldersforskjellen mellom oldemor og oldebarn kan skape ein distanse, men ikkje i Anna Fiske sitt univers. Ho har nærast spesialisert seg på den gode relasjonen mellom barn og eldre, som til dømes i historiene om Anna og den herleg elleville farmora hennar som er full av sprø påfunn og går med hue heile året. Desse forteljingane var ein del av teikneserien Rabbel, men er utgjeven samla i bøkene Farmor og Jeg og Passe på en Puddel.

Med boka Oldemor har Fiske skapt ei sjarmbombe, og vi får æra av å bli kjend med nok ei fortryllande gammal dame. Rammeforteljinga er enkel. Lukas besøker oldemor på sjukeheimen, og boka spelar elegant på eventyret om Rødhette og Ulven. Lukas spør eller kommenterer noko ved oldemor: “Du har så skrukkete hender, oldemor!” “Oldemor, hvorfor har du så hvite tenner?”. Oldemor får deretter fortelje fritt. Hennar liv, med alle små og store gleder og sorger, blir tydelege for oss: “Ja, hendene mine er like gamle som meg. Hendene mine har holdt i så mye”. Lesaren får eit innblikk i noko av det oldemor har halde i gjennom livet: eit hoppetau i 1924, oldefaren til Lukas i 1930, hennar første barnebarn i 1968, men også små ekle og fine ting: “Jeg synes det er ekkelt å holde i mark som spreller, gammelt hår og klissete syltetøyglass. Solvarme steiner, selvplukkede blomster og plommer er fine å ha i hånda”.

Oldemor si fortid blir sprell levande og lesaren blir tatt med på ei tidsreise. Vi får oppleve kva beina hennar har vore med på, lese om fine og stygge lydar ho har høyrt i livet, sjå dei flottaste bursdagsgåvene ho har fått og dei mange hårfrisyrane hennar opp gjennom tidene. Sjeldan har eg blitt så glad i ein karakter på så få sider. Oldemor er ei bok som boblar av overskot, livsvisdom, varme og humor. Den særeigne teiknestilen til Fiske med den fargerike og leikne streken, er som skapt for denne boka. Mykje av personlegdommen til oldemor og humoren i boka kjem fram i illustrasjonane.

Boka avmystifiserer alderdom og gjer den meir handgripeleg for barn, og Lukas får svar på kvifor oldemor treng gebiss, rullator, høyreapparat og seng med heis: “Hvorfor går du med vogn, Oldemor? Jeg er redd for å falle når jeg går, og må ha noe å støtte meg til. Lurt!”

Det er ei ypperleg samtale- og høgtlesingsbok. Den hyllar levd liv og møter samtidig den unge, og den unge er også lesaren sjølv, som Fiske adresserer direkte med eit spørsmål nederst på kvart oppslag - utan at det blir for pedagogisk: “Hva har hendene dine holdt i? Hvilke lyder syns du er fine?”  Her vil det oppstå magiske lesestunder både for store og små.

Dette er eit sjarmerande møte mellom generasjonar, mellom oldemor som gladeleg fortel og eit sympatisk oldebarn som er nysgjerrig og lyttande. Eg smilte lenge etter at eg hadde lese boka om Lukas og den 90 år eldre oldemora, og eg skulle ønske at det var mogleg å bli med Lukas på besøk til oldemor neste gong også.

Publisert 19.10.2016 av Trine Dale
Roald Dahl 100 år
Blogginnlegg

Roald Dahl 100 år

13. september i år skulle sjølvaste Roald Dahl ha fylt 100 år! Eg ser på det som ein gyllen sjanse til å trekke fram ei lita knippe av hans fantastiske barnebøker.

Publisert 22.08.2016 av Trine Dale
Vi har den ære - en hyllest til Thorbjørn Egner
Tips og nytt

Vi har den ære - en hyllest til Thorbjørn Egner

Visene til Thorbjørn Egner i ny drakt.

Publisert 16.08.2016 av Anne Merete Hegrenes
Tre sommarlege lesetips for barn
Blogginnlegg

Tre sommarlege lesetips for barn

Om du er oppe i eit kirsebærtre, på fisketur, i hengekøya, på landet, eller i byen denne sommaren - biblioteket har bøker som kan bli med deg!

Publisert 15.06.2016 av Trine Dale
Dyreliv
Tips og nytt

Dyreliv

"Den som les dette, treng aldri meir å vere redd for nokon ting i heile verda."

Publisert 09.06.2016 av Ingrid Ytre-Arne
Født av Ild
Tips og nytt

Født av Ild

I en verden hvor urettferdighet og undertrykkelse hersker, ville du kjempet kampen ingen andre kjemper? Ville du gitt opp alt for de du elsker? Hva er sterkest: kjærligheten eller hatet?

Publisert 24.05.2016 av Lesetipset er skrevet av Torbjørn, 15 år
Herlig høytlesningsbok om MAS!
Tips og nytt

Herlig høytlesningsbok om MAS!

Mas, mas, mas, over hele linja... Sånn er det i familien til Milla. Masing hele året... På høy tid å ta grep med et aldri så lite rollebytte...

Publisert 06.05.2016 av Liv Oddrun Larsen
Gutten på toppen av fjellet
Tips og nytt

Gutten på toppen av fjellet

Etter ti år er John Boyne tilbake med en bok på høyde med "Gutten i den stripete pyjamasen". "Gutten på toppen av fjellet" virker like fantastisk, gripende vakker og uendelig trist som boka fra 2006.

Publisert 17.04.2016 av Anne Wang-Andersen
Sykkelbøker
Blogginnlegg

Sykkelbøker

Vår og sykkel hører sammen, synes vi. Her får du en slags sykkeltur i biblioteket. Ta gjerne turen til biblioteket for å låne bøker, om du kommer på sykkel eller annet vis.

Publisert 21.04.2016 av ingridr
Eventyr i nye varianter
Blogginnlegg

Eventyr i nye varianter

Veien inn til eventyrland finner du om du tar en kastanje og legger den i lomma. Så må du gå rett fram så lenge du orker. På en torsdag svinger du til høyre, du lukker øynene og teller til 42 før du åpner øynene og da er du der.

Publisert 10.03.2016 av ingridr
Publisert 14.02.2015, sist endret 23.08.2016 - 16:01