Tips og nytt for barn og ungdom

Tips og anbefalinger av bøker, tegneserier, spill og musikk for barn og ungdom.

Dirrande kjærleik

Kor mange nerveceller har du i handa? Vert det fleire av dei når han stryk tommelen sin i handflata di?

Går det an å vere så forelska at ingenting anna betyr noko som helst? Kan kjærleik mellom to ungdommar vere endelaus, sjølv om dei inst inne veit at tida deira er avgrensa? Ja, og ja. Denne boka gir deg kjærleik inn med teskei. Kjærleik som er blendande vakker i glitrande motlys, som får deg til å nikke anerkjennande eller bli sveitt på ryggen, alt etter kor norsk du er. Det er ein amerikansk forfattar dette her, det er mykje av alt, og du må ta boka som ho er. Dødsfin, tykkjer eg. Sånn her er ho:  
 
Eleanor har stort, bustete raudt hår. Ho har rare klede, masse heimelaga armband og smykke, av og til slips. Ho passar absolutt ikkje inn. Det verkar nesten som ho gjer ein innsats for å ikkje passe inn. I same augeblikk som han ser ho, lurer han på kvifor ho har gått så aktivt inn for å vere hakkemat for mobbarane. Dei kjem til å ete ho levande. Det er fullt på skolebussen, og ho nærmar seg den farlege sona bak i bussen. Før han får tenkt seg om, har han slengt ut eit banneord og bedt ho sette seg ned attmed han. Han ser utav vindauget og skrur opp volumet på walkmanen.
 
Slik møter Eleanor og Park kvarandre for første gong. Vi er i USA midt på 80-talet. Rettare sagt i Omaha, i eit høl av ein forstad. Det einaste som hindrar Eleanor i å skamme seg over dei elendige kåra heime, er at alle andre bur i like falleferdige hus. Det er midt i skuleåret og Eleanor har flytta og bytta skule. Kvifor, veit ikkje Park. Han spør ikkje heller. I staden legg han merke til Eleanors blikk på teikneseriane han les på veg til skulen. Ho prøver å lese i skjul, men han ser det, og lar ho lese ned sida. Dei seier ikkje noko til kvarandre, men ein dag tar Park med seg ein haug teikneseriar og legg dei på setet til Eleanor. Ho får låne dei med seg heim og er veldig forsiktig med dei. Lån av teikneseriar blir etter kvart til kassettar, og i bøker og musikk finn dei kvarandre. Verda blir utvida og innsnevra på ei og same tid. Med eitt er det berre Eleanor som finst for Park, berre ho som er viktig. "Eleanor er ikke pen. Eleanor er kunst." Park blir Eleanor sitt einaste stabile haldepunkt i hennar elles ganske turbulente verd. Dei veit ikkje kor viktige dei er for kvarandre. Det er det berre lesaren som veit. 
 
Boka vekslar mellom perspektiva til Eleanor og Park og bidrar til at ein som lesar vert godt kjend med begge karakterane. Vi får også eit større innblikk i liva enn det dei gir kvarandre, noko som etter kvart kjennast litt frustrerande. Eleanors familie er nemleg svært uharmonisk og står i sterk kontrast til Parks normale familie. For Eleanor står Parks gifte foreldre fram som ein fredens borg mot hennar eigen destruktive heim. Men sjølv om Park sine kjensler veks, veit han ingenting om livet hennar før ho kom til skulen, og ingenting om kva slags forhold ho lever under heime. For Eleanor er Park ei frisone. Ein løyndom ingen må få vite om, for då kjem mora sin nye og sterkt alkoholiserte mann, Ritchie, garantert til å gå bananas, og ho kan ikkje miste Park. 
 
For meg som er fødd på 80-talet, og er vakse opp med musikken som vert bakteppe for denne romansen, er det lett å finne den riktige stemninga. Aner du ikkje kven The Smiths eller Joy Division er, har du likevel lykka med deg. Underteikna har nemleg snekra ei speleliste som ligg tilgjengeleg på Wimp. Den heiter "Eleanor & Park" og ligg rett her.
 
For de av dykk som har Spotify, kan de høyre listene forfattaren sjølv har laga. Spotify-link finn du her.
 
<3 LOVE WILL TEAR US APART <3
 
 
Publisert 12.11.2014 av Silje Lerøy
Det var en mørk og stormfull aften...
Blogginnlegg

Det var en mørk og stormfull aften...

Alt var tilsynelatende i orden, helt til du åpnet en av disse bøkene.

Publisert 09.10.2013 av Silje Lerøy
Vladimir og Estragon
Tips og nytt

Vladimir og Estragon

Lurer du på om noen vil være vennen din? Er du åpen for overraskelser? Kanskje vennen din er nærmere enn du tror! Estragon er alene i skogen, men plutselig hører han noen mystiske lyder. Kan det være andre her?

Publisert 03.10.2014 av Astrid Heinert
Alle er døde, Hedvig er aleine
Tips og nytt

Alle er døde, Hedvig er aleine

Ei ungdomsbok om å finne vilje til å overleve når ein ikkje er sikker på om ein har noko å leve for.

Årets beste høytlesningsbok
Tips og nytt

Årets beste høytlesningsbok

En perle av en bok, med varme skildringer som lar deg oppleve et vell av følelser, slik bare de virkelig gode bøkene kan røre og begeistre lesere.

Publisert 13.09.2014 av Anne Wang-Andersen
Om døden for de minste
Tips og nytt

Om døden for de minste

- Hvordan kan vi være levende, når vi er i himmelen og er død? Spørsmålet kom fra en fire år gammel ettertenksom pjokk, og det ble etterfulgt av en heller forvirret taushet fra de voksne omkring. For hva skal man svare når smårollingene begynner å stille eksistensielle spørsmål?

Publisert 24.09.2014 av Liv Oddrun Larsen
Mora som glemte at det var kveld
Tips og nytt

Mora som glemte at det var kveld

”Barnet mitt, jeg er så glad i deg, du betyr mer enn alt for meg.”

Publisert 04.07.2014 av Ingrid Ytre-Arne
Det spøker på skolen
Tips og nytt

Det spøker på skolen

Dagen før den store dagen: Første skoledag. Forventningene er skyhøye. Men det ingen forventer, er at det skal være et spøkelse på skolen...

Publisert 19.08.2014 av Signe Lill Steinskog
Anya's Ghost
Tips og nytt

Anya's Ghost

High school er allerede en utfordring for Anya. Det blir ikke lettere med et spøkelse på slep.

Publisert 04.08.2014 av Silje Lerøy
Ellevill eventyrhumor for store og små
Tips og nytt

Ellevill eventyrhumor for store og små

Hørt det klassiske eventyret om Bukkene Bruse tusen ganger, sier du? Da er du kanskje klar for Bjørn Rørviks og Gry Moursunds uforlignelige versjoner av eventyret. Herlig humor som treffer uansett alder!

Publisert 06.08.2014 av Liv Oddrun Larsen
Publisert 14.02.2013, sist endret 19.08.2013 - 10:21