Tips og nytt for barn

Tips og anbefalinger av bøker, tegneserier, spill og musikk for barn.

Tre sommarlege lesetips for barn

Om du er oppe i eit kirsebærtre, på fisketur, i hengekøya, på landet, eller i byen denne sommaren - biblioteket har bøker som kan bli med deg!

 
Hele dagen lang

Hele dagen lang (2013) er ei lettlesen bok skriven av forfattaren og illustratøren Anna Fiske, og den passar perfekt for ferske lesarar. Den handlar om Anna som ikkje får bli med søskena  på tur til Storøya: «Det er ikke plass i båten, Anna!», seier storebror Gunnar. «Man må kunne svømme for å være med», seier storesøster Karin. Anna bestemmer seg dermed for å rømme opp i kirsebærtreet i hagen og sitte der heile dagen lang – no skal dei få vente og lengte! Boka er rikt og fargerikt illustrert, og vi følger Anna då ho skuler på foreldra og søskena som ikkje ser ho sitte i treet. Nokre gonger kan det vere freistande å rømme heimanfrå og spytte nokre kirsebærsteinar på dei som ikkje lar deg vere med fordi du er for liten, men det tryggaste er alltid å vende heim igjen. Ei sjarmerande sommarbok frå kirsebærtreet i hagen.

Vaffelfisken

Vaffelfisken (2015) er den siste boka i serien om Reven og Grisungen, skriven av Bjørn F. Rørvik og illustrert av Per Dybvig. Reven har lånt ei bok om fiskar på biblioteket. Den aller flottaste fisken, synest Grisungen, er vaffelfisken som høyrer til flyndrefamilien. V. G. M. S. står det under bildet, «Veldig God Med Syltetøy!» Reven finn fram fiskestanga Surribus Max til seg sjølv og ein fiskepinne til reven, og saman legg dei ut på fiskeekspedisjon til eit ferskvatn i nærleiken. Med spaghetti bolognese på kroken skal dei fange vaffelfisk. Ved vatnet møter dei ein gjeng med dåsemiklar, og kanskje lurar Bartenøkken under overflata. Dette er ei humoristisk forteljing for både store og små, og den raske streken til Dybvig passar godt til forteljinga.

Hedvig og sommeren med steken

Hedvig og sommeren med steken (2010) er den tredje, frittståande boka om Hedvig, skriven av den svenske forfattaren Frida Nilsson. Hedvig bur på eit småbruk langt ute i huttiheita. Det er sommar og bestevenninna, Linda, er vekkreist. Det er ingen å leike med – berre eselet Max-Olav og katten Bosse. Farmor har fått ein propp i hjernen, og Hedvig synest det er rart at ein propp kan få folk til å gløyme å lage suppe. Farmor lagar nemleg verdas beste spyttesuppe, ikkje suppe som er kokt på spytt, men suppe som er kokt på kirsebær med stein: «Derfor sitter alle å spytter ved bordet. Kling, kling, kling! lyder det når steinene lander i spytteskålen». Men då farmor blir sjuk og oppfører seg rart ser det ut til å bli ein trist og kjedeleg sommar, men det er før Steken dukkar opp! Saman med Steken blir sommaren alt anna enn kjedeleg, den blir nesten litt for spennande for Hedvig sin smak. Dei løyser små og litt større kvardagsproblem, samtidig som dei funderer over store spørsmål om livet, døden og kjærleiken med alvor og herleg humor. 

Alt føles betre med ein ny venn: ««Ha det!» skriker hun mens hun skynder seg bort fra ødegården, som ikke er øde mer i det hele tatt. Lykken ruser i blodet. Det har kommet en nabo, et barn akkurat som henne selv! Og de er allerede venner!»


God sommarlesing!

 

Publisert 15.06.2016 av Trine Dale
Dyreliv
Tips og nytt

Dyreliv

"Den som les dette, treng aldri meir å vere redd for nokon ting i heile verda."

Publisert 09.06.2016 av Ingrid Ytre-Arne
Født av Ild
Tips og nytt

Født av Ild

I en verden hvor urettferdighet og undertrykkelse hersker, ville du kjempet kampen ingen andre kjemper? Ville du gitt opp alt for de du elsker? Hva er sterkest: kjærligheten eller hatet?

Publisert 24.05.2016 av Lesetipset er skrevet av Torbjørn, 15 år
Herlig høytlesningsbok om MAS!
Tips og nytt

Herlig høytlesningsbok om MAS!

Mas, mas, mas, over hele linja... Sånn er det i familien til Milla. Masing hele året... På høy tid å ta grep med et aldri så lite rollebytte...

Publisert 06.05.2016 av Liv Oddrun Larsen
Gutten på toppen av fjellet
Tips og nytt

Gutten på toppen av fjellet

Etter ti år er John Boyne tilbake med en bok på høyde med "Gutten i den stripete pyjamasen". "Gutten på toppen av fjellet" virker like fantastisk, gripende vakker og uendelig trist som boka fra 2006. Også her er handlingen lagt til tiden rundt Adolf Hitler og 2. verdenskrig.

Publisert 17.04.2016 av Anne Wang-Andersen
Sykkelbøker
Blogginnlegg

Sykkelbøker

Vår og sykkel hører sammen, synes vi. Her får du en slags sykkeltur i biblioteket. Ta gjerne turen til biblioteket for å låne bøker, om du kommer på sykkel eller annet vis.

Publisert 21.04.2016 av Ingrid Versto Roheim
Eventyr i nye varianter
Blogginnlegg

Eventyr i nye varianter

Veien inn til eventyrland finner du om du tar en kastanje og legger den i lomma. Så må du gå rett fram så lenge du orker. På en torsdag svinger du til høyre, du lukker øynene og teller til 42 før du åpner øynene og da er du der.

Publisert 10.03.2016 av Ingrid Versto Roheim
"Tenk å bli drept bare for å dele ut aviser!"
Tips og nytt

"Tenk å bli drept bare for å dele ut aviser!"

Det er høsten 1942 og Norge er okkupert av tyskerne. Avisene og radioen er sensurert. Gerda er en helt vanlig jente på bare 10 år, som liker å drømme seg bort i spenningsbøker. Men plutselig en dag blir spenningen svært virkelig.

Publisert 25.02.2016 av Vibeke Garrod
Jeg bestemmer!
Tips og nytt

Jeg bestemmer!

Fillip har bursdag, og han skal få lov til å bestemme alt. Alt! Han vil ikke kle på seg, han vil ikke gå på skolen, og han vil hvertfall ikke gå til tannlegen med den vonde tannen sin!

Publisert 07.01.2016 av Vibeke Garrod
Superjulestemning? Se her!
Tips og nytt

Superjulestemning? Se her!

Disse tre, sammenvevde fortellingene har alt du trenger for å bygge opp den ultimate julestemningen: Humor, varme og haugevis med snø.

Publisert 09.12.2015 av Karen Vikingstad
Publisert 14.02.2015, sist endret 28.07.2016 - 12:31