Tips og nytt for barn og ungdom

Tips og anbefalinger av bøker, tegneserier, spill og musikk for barn og ungdom.

BZRK

Hva vil du ofre? Sannhet eller lykke? Frihet eller overlevelse?

En ny type verdenskrig pågår. Ny på en måte som er vanskelig å fatte. Det handler om nanoteknologi. Krigen foregår på den vanlige måten, menneske mot menneske, oppe i det som kalles makroen. Samtidig foregår den langt nede i materien, inne i hjernen din. Her kjemper nanoboter og bioter mot hverandre på cellenivå.
 
Krigen kjempes mellom to hovedmotstandere. På den ene siden Armstrong-tvillingene, et par siamesiske tvillinger som er sveiset sammen fra hodet og ned (forestill deg en skapning som deler tre øyne, to armer og tre bein). De ønsker å bruke nanobotene til å koble hele verden slik at alle blir nesten like sammensveiset som dem selv - ihvertfall i tanker og sinn. De vil fjerne alle negative tankekoblinger i hjernen din, slik at det eneste du til slutt skal kunne føle er "vedvarende lykke".
 
På den andre siden står BZRK. De er en gjeng ungdommer, ledet av den nokså mystiske Lear. Sammen kjemper de for retten til å være ulykkelige. Til å føle sorg og smerte, til å være flaue, engstelige, menneskelige. Til å være noe annet enn smilende droner kontrollert av to gærninger som deler en deformert kropp.
 
---
 
BZRK (uttales berserk) er en ny spenningsserie av Michael Grant, forfatteren bak serien Gone. Grant er god på spenning, både bok én (BZRK) og bok to (Dukkeskipet) er skrevet slik at du blir dratt inn i handlingen fra første side. Det er nok lagt opp til at dette skal bli en serie på størrelse med Gone, for den første boken føles mer som en introduksjon til noe større enn en enkeltstående roman. Man blir introdusert for et stort persongalleri, hvor de fleste går under flere navn, og det brukes en hel haug med forkortelser som en bruker litt tid på å lære seg. 

Men - misforstå meg rett. Boken er superspennende, en har ikke lyst til å legge den fra seg før en har lest helt til siste side. Og når du først begynner å lese bok nummer to, er eventyret virkelig igang. Den fanger deg enda mer enn bok én. Grant slipper leserne nærmere inn på karakterene, og en begynner å merke hvor stor krigen de kjemper faktisk er, og hvor stort BZRK-universet etterhvert kan bli.

Jeg gleder meg allerede til bok nummer tre.

---

Grant er flink til å gjøre historiene sine større enn bare bøkene. Det er for eksempel laget en trailer til boken, i tillegg til flere andre videoer som er lagt ut på forlagets youtube-konto.
 
 
 
Det er også lansert et spill kalt BZRK, som i seg selv kanskje ikke er det mest avanserte, men det gir deg en idé om hva twitcherne og BZRK-gjengen opplever når de roter rundt i hjernene på folk. Du finner det gratis både i App Store og Google Play. (Av en eller annen grunn finnes spillet kun på fransk i App Store, men jeg har minimale franskkunnskaper og fant likevel ut av det. Google Play tilbyr spillet på engelsk.)
 
Grant har til og med laget en egen BZRK-spilleliste på Spotify!
 
Publisert 03.04.2014 av Karen Vikingstad
The Sudden Cats
Tips og nytt

The Sudden Cats

Ein for dei mange, to for dei få. Tre for ein reddik, og gå, katt gå!

Publisert 28.03.2014 av Ingrid Ytre-Arne
13 gode grunner
Tips og nytt

13 gode grunner

”Hallo gutter og jenter, Hannah Baker her. Live og i stereo. Jeg håper du er klar, for jeg skal fortelle deg livshistorien min. Eller: hvorfor livet mitt tok slutt. Og hvis du hører på disse kassettene, er du en av grunnene...”

Publisert 26.03.2014 av Sha Katreh Wah Ku, elev i arbeidspraksis ved Landås filial
Tims tragedie
Tips og nytt

Tims tragedie

Liker du Stephen Chbosky sin kultbok "Fordelene ved å være veggpryd" eller bøkene til John Green, er det STOR sannsynlighet for at du vil bli begeistret for debutboka til Elizabeth LaBan: "Tims tragedie".

Publisert 22.02.2014 av Anne Wang-Andersen
Odinsbarn
Tips og nytt

Odinsbarn

Siri Pettersens prisvinnende bok om den haleløse jenta Hirka fra Ymslanda er noe for fantasylesere i alle aldre.

Publisert 18.02.2014 av Janne Bjørgan
Det regner! sier Nora
Tips og nytt

Det regner! sier Nora

Ingen barn i Bergen lar seg stoppe av litt regn. Det gjør heller ikke Nora, hun elsker regnet!

Publisert 18.02.2014 av Signe Lill Steinskog
Jeg kunne spise en ku
Tips og nytt

Jeg kunne spise en ku

En bok med dikt om all slags mat og spising. Ord som leker i munnen. Smak på ordene, tygg dem, og la dem langsomt synke ned i magen.

Publisert 12.02.2014 av Vibeke Garrod
Jo og Jenny feirer bursdag
Tips og nytt

Jo og Jenny feirer bursdag

"Jeg vil ha min egen bursdag! Jeg vil ha min egen kake! Jeg vil være størst som Jenny!" Gutten som skriker dette heter Jo. Han har en tvillingsøster som heter Jenny. Og det er supert det. Bare ikke når man har bursdag ...

Publisert 05.02.2014 av Liv Oddrun Larsen
Gøy billedbok med spøkelser
Tips og nytt

Gøy billedbok med spøkelser

Ei jente og katten hennar flyttar inn i eit gamalt hus i utkanten av byen. Huset viser seg å være fullt av spøkelser.

Publisert 06.01.2014 av Bjørg Karin Lunde
Heksa i porten
Tips og nytt

Heksa i porten

«Jeg opplever aldri noe, sukker Azula. Hva skal jeg med en kropp og et navn, når jeg ikke har et eventyr å være i? Det kommer nok et eventyr til deg også, trøster vampyren.»

Publisert 10.01.2014 av Astrid Heinert
Publisert 14.02.2013, sist endret 19.08.2013 - 10:21