Tips og nytt for barn og ungdom

Tips og anbefalinger av bøker, tegneserier, spill og musikk for barn og ungdom.

Sykkelbøker

Vår og sykkel hører sammen, synes vi. Her får du en slags sykkeltur i biblioteket. Ta gjerne turen til biblioteket for å låne bøker, om du kommer på sykkel eller annet vis.

Sykkelen

Sykkelen (2010) av Fredrikke Nicolaisen og Johan Egerkrans

Lisa får en ny sykkel til bursdagen sin, den er veldig fin. Men det må være noe galt med den, for den velter hele tiden. Dette er en lettlestbok i serien Løveungen for barn som holder på å lære å lese. En bok for å lære å lese om å lære å sykle.

 

 

Lotta

Jo visst kan Lotta sykle (1971) av Astrid Lindgren og Ilon Wikland 

Lotta sier hun kan sykle, i alle fall i smug. Egentlig er det mange ting Lotta kan, så lenge det er i smug. Å kunne gjøre det samme som storesøsknene Mia-Maria og Jonas er det viktigste av alt når en er nesten fem år, og da duger ikke den gamle trehjulssykkelen til Lotta lenger. Lotta har fødselsdag og ønsker seg en ny sykkel. Dagen kommer og Lotta får mange gaver, men ingen sykkel. Det trenger hun, så hun bestemmer seg for at det ikke er annet å gjøre enn å rappe en.

 

Så innmari en sykkelSå innmari en sykkel (1999) av Øystein S. Ziener og Stina Langlo Ørdal

Hun har mange fine ting, knapper, servietter og barbiedukker, men hun har ingen sykkel. Det er innmari, innmari dumt, for hun ønsker seg så innmari, innmari en sykkel! En sykkel til å suse av gårde på. En sykkel med styre, hjul, skjermer, sete, kjede og bagasjebrett. Og med ringeklokke. Pling!

Malla

Malla syklar (2003) av Eva Eriksson

Malla har lært seg å sykle, og nå er hun ute på tur med mormor. Det er veldig gøy! De sykler av gårde. Malla har lært at hun må passe på å ikke kjøre på ting, lyktestolper og folk for eksempel. Når Malla fokuserer så hardt på å ikke treffe ting, er det dessverre akkurat det som skjer, hun kjører rett på det hun skulle unngå. (U)heldigvis kjører hun ned en kjørelærer, og han har noen triks å lære bort.


Venner

Venner (1982) av Helme Heine

Boken venner handler om tre venner som gjør alt sammen. Herman Hanekrone, Mattis Musevik og Svein Slafs bor på samme gård og er bestevenner. En dag legger de ut på sykkeltur. Når man er så gode venner som disse er ingen vei for humpete, ingen vei for bratt, ingen sving for krapp og ingen pytt for dyp.
Biler

Hvis det ikke fantes biler (2011) av Hilde Hodnefjell

Hvis det ikke fantes biler, kunne vi syklet åtte i bredden, hoppet paradis på motorveiene og hatt piknik i veikryssene. Bildeboken fabulerer over hvordan verden kunne sett ut om bilene ikke fantes.

Og det fins flere...

Publisert 21.04.2016 av Ingrid Versto Roheim
Eventyr i nye varianter
Blogginnlegg

Eventyr i nye varianter

Veien inn til eventyrland finner du om du tar en kastanje og legger den i lomma. Så må du gå rett fram så lenge du orker. På en torsdag svinger du til høyre, du lukker øynene og teller til 42 før du åpner øynene og da er du der.

Publisert 10.03.2016 av Ingrid Versto Roheim
"Tenk å bli drept bare for å dele ut aviser!"
Tips og nytt

"Tenk å bli drept bare for å dele ut aviser!"

Det er høsten 1942 og Norge er okkupert av tyskerne. Avisene og radioen er sensurert. Gerda er en helt vanlig jente på bare 10 år, som liker å drømme seg bort i spenningsbøker. Men plutselig en dag blir spenningen svært virkelig.

Publisert 25.02.2016 av Vibeke Garrod
Jeg bestemmer!
Tips og nytt

Jeg bestemmer!

Fillip har bursdag, og han skal få lov til å bestemme alt. Alt! Han vil ikke kle på seg, han vil ikke gå på skolen, og han vil hvertfall ikke gå til tannlegen med den vonde tannen sin!

Publisert 07.01.2016 av Vibeke Garrod
Superjulestemning? Se her!
Tips og nytt

Superjulestemning? Se her!

Disse tre, sammenvevde fortellingene har alt du trenger for å bygge opp den ultimate julestemningen: Humor, varme og haugevis med snø.

Publisert 09.12.2015 av Karen Vikingstad
I morgen er alt mørkt (Brages historie)
Tips og nytt

I morgen er alt mørkt (Brages historie)

I morgen er alt mørkt. Ja, den boken vil jeg vite mer om, tenker du kanskje. Vel, hvis du gjør fortsett å lese. Denne teksten jeg har skrevet er ikke akkurat så lang, men nok til å påvirke deg, og kanskje få deg til å begynne å lese denne fantastiske boken av Sigbjørn Mostue, som kanskje er en av Nordens beste forfattere.

Publisert 27.11.2015 av Ali, 14 år. Arbeidsukeelev fra Hop ungdomskole
Tilbake til steinalderen
Tips og nytt

Tilbake til steinalderen

Tal er åtte vintre gammel og tilhører Ulvestammen. Det er kjedelig å være for liten til å være med de voksne mennene på jakt. I møte med ville dyr og en hemmelig venn fra en annen stamme blir livet som gutt i steinalderen likevel veldig spennende.

Publisert 22.09.2015 av Ingrid Versto Roheim
Epleslang
Tips og nytt

Epleslang

Det er ikkje lett å vere skuleflink elev når læraren er mest glad i bråk og tull!

Publisert 03.08.2015 av Ingrid Ytre-Arne
Garmanns sommer og en liste med bøker om å begynne på skolen
Tips og nytt

Garmanns sommer og en liste med bøker om å begynne på skolen

Hvordan kommer egentlig sommerfuglene seg inn i magen?

Publisert 28.07.2015 av Ingrid Versto Roheim
Forelska i Feisbukk
Tips og nytt

Forelska i Feisbukk

Har du vore i Våtedalen og sett geitene oppetter dalsidene? Det er her dei to bestevenene Feisbukk og Smørbukk blir fødde ein fin og spretten vårdag.

Publisert 20.07.2015 av Ingrid Ytre-Arne
Publisert 14.02.2015, sist endret 19.08.2015 - 17:24