Tips og nytt for barn

Tips og anbefalinger av bøker, tegneserier, spill og musikk for barn.

Roald Dahl 100 år

13. september i år skulle sjølvaste Roald Dahl ha fylt 100 år! Eg ser på det som ein gyllen sjanse til å trekke fram ei lita knippe av hans fantastiske barnebøker.

SVK

Som barn hadde eg stor glede av SVK (The BFG, 1982), historia om ein godlynt kjempe som fangar draumar. Ei natt kjempa er ute med draumeluren sin for å blåse draumar inn på soveromma til sovande barn, ser Sophie han fra vindauget på barneheimen der ho bur. Han tar med seg Sophie og legg på sprang mot kjempeland. Her bur SVK og andre fæle kjempar som et menneske i staden for agurkulurer til middag og har namn som barneknasaren, menneskeslukaren og blodgulparen. SVK og Sophie må gjere noko for å stoppe dei glupske kjempane og søker hjelp hos dronninga av England.

Den vennlege kjempa er ikkje berre ein god venn, han har også verdas beste ordforråd, og på engelsk vil han gjerne beskrive noko fantastisk som “gloriumptious, hopscotchy, whoppsy whiffling, jumbly”! Dette er Roald Dahl på sitt beste; sprudlande fantasifull både i språkdrakt og innhald.

Verdens største fersken

Verdens største fersken (James and the giant peach, 1961) er ei anna magisk historie, og dette var Roald Dahl sin første barneboksuksess. James Henry Trotter er fire år då foreldra hans blir etne av eit nashorn som har rømt frå dyrehagen. Han blir send av garde for å bu med tantene sine, tante Slesk og tante Flesk. Tantene er ufyselege og James har ingen å leike med, men ein dag skjer det noko merkeleg fantastisk. James mistar nokre rare grønne dingsar rett ved eit gammalt ferskentre som aldri har bore frukter. Plutseleg oppdagar tantene ein fersken, og ikkje nok med det: Den veks og veks - til slutt er den like stor som eit hus!

Ein kveld oppdagar James eit hol i ferskenen, ein tunnell, og den fører rett inn i ein møblert heim, ein heim der det bur snille kjempeinsekt: grashoppa, meitemarken, vortebitaren, kjempemarihøna, vevkjerringa, tusenbeinen og silkeormen! Dei har venta på han. Vevkjerringa spinn ei køye til han, og sidan skal han aldri vende tilbake til dei fæle tantene. Saman legg dei ut på reise i den digre ferskenen. På reisa møter dei både haiar og skymenn, og ferskenen set seg til og med fast på toppen av Empire State Building i New York. Dette er truleg den mest surrealistiske og eventyrlystne boka eg har lese av Dahl -  eit fortryllande univers med frydefulle skapningar.

Danny og den store fasanjakten

Ei bok som skil seg frå dei andre, er boka Danny og den store fasanjakten (Danny, the Champion of the World, 1975). Dette er ei meir realistisk forteljing utan fantastiske element. Boka er sjølvsagt like full av rare påfunn, men dette er først og fremst ei forteljing om det sterke forholdet mellom Danny og faren. Mora døydde då Danny var fire år, så faren tek seg av Danny og driv ein verkstad og bensinstasjon. Dei har lite å rutte med og bur i ei lita vogn utan innlagd straum, men Danny elskar den trange vogna.

Faren er ein auge-smilar, og han fortel alltid gode historier, som forteljinga om SVK. Det faren likar aller best er veldig, veldig hemmeleg. Han driv med kryptjuveri av fasanar, den rike og griske Victor Hazell sine fasanar. Han brukar rare fangstmetodar han kallar for “Hestehårsproppen” og “Klisterhatten”, men ein dag faren ikkje kjem tilbake til avtalt tid, må Danny trå til. Dette er ei hjartevarm forteljing om Danny og faren, og ei veldig spennande fasanjakt.

Hurra for Roald Dahl! 

Publisert 22.08.2016 av Trine Dale
Vi har den ære - en hyllest til Thorbjørn Egner
Tips og nytt

Vi har den ære - en hyllest til Thorbjørn Egner

Visene til Thorbjørn Egner i ny drakt.

Publisert 16.08.2016 av Anne Merete Hegrenes
Tre sommarlege lesetips for barn
Blogginnlegg

Tre sommarlege lesetips for barn

Om du er oppe i eit kirsebærtre, på fisketur, i hengekøya, på landet, eller i byen denne sommaren - biblioteket har bøker som kan bli med deg!

Publisert 15.06.2016 av Trine Dale
Dyreliv
Tips og nytt

Dyreliv

"Den som les dette, treng aldri meir å vere redd for nokon ting i heile verda."

Publisert 09.06.2016 av Ingrid Ytre-Arne
Født av Ild
Tips og nytt

Født av Ild

I en verden hvor urettferdighet og undertrykkelse hersker, ville du kjempet kampen ingen andre kjemper? Ville du gitt opp alt for de du elsker? Hva er sterkest: kjærligheten eller hatet?

Publisert 24.05.2016 av Lesetipset er skrevet av Torbjørn, 15 år
Herlig høytlesningsbok om MAS!
Tips og nytt

Herlig høytlesningsbok om MAS!

Mas, mas, mas, over hele linja... Sånn er det i familien til Milla. Masing hele året... På høy tid å ta grep med et aldri så lite rollebytte...

Publisert 06.05.2016 av Liv Oddrun Larsen
Gutten på toppen av fjellet
Tips og nytt

Gutten på toppen av fjellet

Etter ti år er John Boyne tilbake med en bok på høyde med "Gutten i den stripete pyjamasen". "Gutten på toppen av fjellet" virker like fantastisk, gripende vakker og uendelig trist som boka fra 2006.

Publisert 17.04.2016 av Anne Wang-Andersen
Sykkelbøker
Blogginnlegg

Sykkelbøker

Vår og sykkel hører sammen, synes vi. Her får du en slags sykkeltur i biblioteket. Ta gjerne turen til biblioteket for å låne bøker, om du kommer på sykkel eller annet vis.

Publisert 21.04.2016 av ingridr
Eventyr i nye varianter
Blogginnlegg

Eventyr i nye varianter

Veien inn til eventyrland finner du om du tar en kastanje og legger den i lomma. Så må du gå rett fram så lenge du orker. På en torsdag svinger du til høyre, du lukker øynene og teller til 42 før du åpner øynene og da er du der.

Publisert 10.03.2016 av ingridr
"Tenk å bli drept bare for å dele ut aviser!"
Tips og nytt

"Tenk å bli drept bare for å dele ut aviser!"

Det er høsten 1942 og Norge er okkupert av tyskerne. Avisene og radioen er sensurert. Gerda er en helt vanlig jente på bare 10 år, som liker å drømme seg bort i spenningsbøker. Men plutselig en dag blir spenningen svært virkelig.

Publisert 25.02.2016 av Vibeke Garrod
Publisert 14.02.2015, sist endret 23.08.2016 - 16:01