Tips og nytt for barn og ungdom

Tips og anbefalinger av bøker, tegneserier, spill og musikk for barn og ungdom.

Det var en mørk og stormfull aften...

Alt var tilsynelatende i orden, helt til du åpnet en av disse bøkene.

Ikke la deg lure av de rampete skøyerne på forsiden. Det er riktig nok ganske moro til å begynne med, men hva tror du er sjansen for at denne fortellingen har en lykkelig slutt?

Pøbler i pels og pysjamas

Handlingen i Pøbler i pels og pyjamas finner stort sett sted om natten - i skogen, hvor det ofte er skogbrann, og hvor det i tillegg bor et ildsprutende vilt dyr... Dette går åpenbart ikke bra. Spesielt ikke når lillebror en natt finner ut at han skal gå ut i skogen - som er i fyr og flamme, fordi han vil kjøre brannbil. Storesøster løper etter og leter og leter, men finner ikke lillebror. Akkurat når hun skal til å gi opp, dukker lillebror storfornøyd opp På leting etter dyretpå ryggen til dyret. Lillebror syns det er kjempegøy når dyret tenner på ting i skogen. Storesøster er bare bekymret. Uansett hvor mange ganger hun snakker til ham med streng stemme, så bryr han seg ikke. Lillebror og dyret blir bestevenner, og hver natt sniker lillebror seg ut i skogen. "I lysningen ventet dyret. Det stekte en sau med flammepusten sin. Ullen knitret i ilden, og lukten av grillet kjøtt spredde seg i skogen."

Lillebror og dyret er uadskillelige. Men plutselig en dag er ikke dyret i skogen lengre, og da er det lillebror som blir bekymret og må lete etter sin venn i nattens mulm og mørke.  

Viggo i veggenFikk du ikke frysninger på ryggen av denne, kan jeg forsikre deg om at Viggo i veggen kommer til å gjøre susen. Dette er en grøsser av den gamle sorten, hvor grusomme ting skjer uten noen som helst årsak, og uten noen som helst forklaring. Forbered deg på bli etterlatt som et stort skjelvende spørsmålstegn. Går det bra til slutt? - lurer du kanskje på. Nei. Det gjør det absolutt ikke. 

En helt vanlig familie drar på en helt vanlig sommerferie til en helt vanlig hytte i skogen. Trodde de (!). "Bonden som eide hytta og skogen og vannet, betraktet dem i taushet der de ståket rundt. "Det er stille her inne i skogen, ja." Sa han omsider. "Ikke en levende sjel i mils omkrets. Langt Viggo!fra folk, ja. Dere får ha en fin ferie. Og vannet er bunnløst, husk det." Etter en kort stund sto han i døra igjen. "Ja, en ting til. Ikke bry dere om det i veggen." 

Etter noen dager begynner mystiske ting å skje, og familieidyll blir til grusomme forferdeligheter og... ja, du ser tegningen? Viggo i veggen gjør seg godt til høytlesning med lav og raslende stemme hvor man på vilkårlige steder smeller boken igjen og skriker teatralsk, høyt og skingrende. Passer til tøffinger fra mellomtrinn og oppover. 

Trenger du noe litt mer humoristisk for å ta brodden av det skrekkelige? Tror du en stor dæsj Addams familiy med en liten klype Agatha Christie gjør seg på en regnfull aften? Det tror jeg!Arvingene

I Arvingene av Gareth P. Jones får man servert fordekte intriger med tvilsomme privatetterforskere, stearinlys over pianoet, en spindelvevbefengt herregård og snikende mordere. På toppen av det hele får du svært mange tips til potensielt livsfarlige rampestreker. Så ikke prøv noe av dette hjemme, boken gir nok spenning som det er. 

Vi møter tvillingparet Lorelli og Ovid Thorntwaith. Tvillingene på 13 år lever i en avskjermet og dyster verden, preget av en lang sørgetid etter foreldrenes død. Den grimme stemningen i huset preger barna, og så lenge de kan huske har de forsøkt å ta livet av hverandre. Siden ingen husker hvem som begynte, er de på et evig hevntokt. Herregården de bor i er stor, mørk, og kjedelig. Tilværelsen deres er forutsigbar og uten store planer, helt til de på sin trettenårsdag bestemmer seg for en våpenhvile. Plutselig begynner merkelige ting å skje, og når mordforsøkene ikke tar slutt aner de en felles fiende. Men hvem er det som vil ta livet av tvillingene? Og hvilket motiv kan de ha? 

Anbefales barn fra 10 år.

Publisert 09.10.2013 av Silje Lerøy
Vladimir og Estragon
Tips og nytt

Vladimir og Estragon

Lurer du på om noen vil være vennen din? Er du åpen for overraskelser? Kanskje vennen din er nærmere enn du tror! Estragon er alene i skogen, men plutselig hører han noen mystiske lyder. Kan det være andre her?

Publisert 03.10.2014 av Astrid Heinert
Alle er døde, Hedvig er aleine
Tips og nytt

Alle er døde, Hedvig er aleine

Ei ungdomsbok om å finne vilje til å overleve når ein ikkje er sikker på om ein har noko å leve for.

Årets beste høytlesningsbok
Tips og nytt

Årets beste høytlesningsbok

En perle av en bok, med varme skildringer som lar deg oppleve et vell av følelser, slik bare de virkelig gode bøkene kan røre og begeistre lesere.

Publisert 13.09.2014 av Anne Wang-Andersen
Om døden for de minste
Tips og nytt

Om døden for de minste

- Hvordan kan vi være levende, når vi er i himmelen og er død? Spørsmålet kom fra en fire år gammel ettertenksom pjokk, og det ble etterfulgt av en heller forvirret taushet fra de voksne omkring. For hva skal man svare når smårollingene begynner å stille eksistensielle spørsmål?

Publisert 24.09.2014 av Liv Oddrun Larsen
Mora som glemte at det var kveld
Tips og nytt

Mora som glemte at det var kveld

”Barnet mitt, jeg er så glad i deg, du betyr mer enn alt for meg.”

Publisert 04.07.2014 av Ingrid Ytre-Arne
Det spøker på skolen
Tips og nytt

Det spøker på skolen

Dagen før den store dagen: Første skoledag. Forventningene er skyhøye. Men det ingen forventer, er at det skal være et spøkelse på skolen...

Publisert 19.08.2014 av Signe Lill Steinskog
Anya's Ghost
Tips og nytt

Anya's Ghost

High school er allerede en utfordring for Anya. Det blir ikke lettere med et spøkelse på slep.

Publisert 04.08.2014 av Silje Lerøy
Ellevill eventyrhumor for store og små
Tips og nytt

Ellevill eventyrhumor for store og små

Hørt det klassiske eventyret om Bukkene Bruse tusen ganger, sier du? Da er du kanskje klar for Bjørn Rørviks og Gry Moursunds uforlignelige versjoner av eventyret. Herlig humor som treffer uansett alder!

Publisert 06.08.2014 av Liv Oddrun Larsen
Jakten på de skjulte vaffelhjertene
Tips og nytt

Jakten på de skjulte vaffelhjertene

Bli med Marit og Jon-Jon på vaffel-ekspedisjon! Hele oppgangen i blokken dirrer av skjulte vafler. Det gjelder bare å finne dem!

Publisert 23.05.2014 av Ingrid Ytre-Arne
Publisert 14.02.2013, sist endret 19.08.2013 - 11:21