Tips og nytt for barn og ungdom

Tips og anbefalinger av bøker, tegneserier, spill og musikk for barn og ungdom.

Herlig høytlesningsbok om MAS!

Mas, mas, mas, over hele linja... Sånn er det i familien til Milla. Masing hele året... På høy tid å ta grep med et aldri så lite rollebytte...

Milla har et problem. Et problem det er til å bli splitter pine sprø av. Hun har en mamma som er en skikkelig MASEKOPP! Holder Milla og lillebroren på med noe superviktig og gøy, er mamma på pletten og maser om noe annet. For det er alltid noe annet som haster. Fiskekakemiddager for eksempel. Fiskekakemiddager?! Milla klarer seg aldeles utmerket uten denslags. Men hjelper det å si det? Nix. Og Millas pappa? Jommen kan han mase han og. Spesielt når han har har lavt blodsukker: mas, mas, MAAAS! Og når de går lei av masing, prøver de seg med trusler. Pinlig dårlige trusler, synes Milla:

 "- Hvis dere ikke kommer nå, så må dere gå hjem alene!

Maja elsker å gå hjem alene. Da kan hun stoppe når hun vil. Kanskje hun finner en fin stein, eller kanskje hun tar omveien over gravlunden og sitter i de to trærne som har vokst sammen til et hjerte, eller hun kan si hei til morfar som ligger der under en stor stein. - Vi kan godt gå alene hjem, sier Milla. - Klart det, sier Magnus. - Nei, roper mamma. - Selvfølgelig kan dere ikke gå alene hjem! Dere kommer til å bli påkjørt!"

"Mamma må lære seg å tenke før hun truer... Så mye som mamma truer, er det nesten vanskelig å bli redd for henne. Stort sett skjer det ingenting..."

Men det er mamma som får ideen etter en skikkelig masedag. Hun og pappa gir fra seg sjefsansvaret og maseansvaret til Milla og lillebror for en hel uke. Barn blir voksne og voksne blir barn. En superidé synes Milla. Til og med bankkortet skal hun få ta hånd om. Her skal det bli andre boller. Milla vet akkurat hvilke innkjøp som skal prioriteres i butikken for eksempel. Og ingen voksne trenger å mase om å få være med.

Men hvordan er det egentlig å skulle sjefe over voksne? Når de slår seg skikkelig vrange for eksempel? For det gjør nemlig mammaen og pappaen til Milla...

Boken er morsomt og fargerikt illustrert av Tiril Valeur.

 

Publisert 06.05.2016 av Liv Oddrun Larsen
Gutten på toppen av fjellet
Tips og nytt

Gutten på toppen av fjellet

Etter ti år er John Boyne tilbake med en bok på høyde med "Gutten i den stripete pyjamasen". "Gutten på toppen av fjellet" virker like fantastisk, gripende vakker og uendelig trist som boka fra 2006. Også her er handlingen lagt til tiden rundt Adolf Hitler og 2. verdenskrig.

Publisert 17.04.2016 av Anne Wang-Andersen
Sykkelbøker
Blogginnlegg

Sykkelbøker

Vår og sykkel hører sammen, synes vi. Her får du en slags sykkeltur i biblioteket. Ta gjerne turen til biblioteket for å låne bøker, om du kommer på sykkel eller annet vis.

Publisert 21.04.2016 av Ingrid Versto Roheim
Eventyr i nye varianter
Blogginnlegg

Eventyr i nye varianter

Veien inn til eventyrland finner du om du tar en kastanje og legger den i lomma. Så må du gå rett fram så lenge du orker. På en torsdag svinger du til høyre, du lukker øynene og teller til 42 før du åpner øynene og da er du der.

Publisert 10.03.2016 av Ingrid Versto Roheim
"Tenk å bli drept bare for å dele ut aviser!"
Tips og nytt

"Tenk å bli drept bare for å dele ut aviser!"

Det er høsten 1942 og Norge er okkupert av tyskerne. Avisene og radioen er sensurert. Gerda er en helt vanlig jente på bare 10 år, som liker å drømme seg bort i spenningsbøker. Men plutselig en dag blir spenningen svært virkelig.

Publisert 25.02.2016 av Vibeke Garrod
Jeg bestemmer!
Tips og nytt

Jeg bestemmer!

Fillip har bursdag, og han skal få lov til å bestemme alt. Alt! Han vil ikke kle på seg, han vil ikke gå på skolen, og han vil hvertfall ikke gå til tannlegen med den vonde tannen sin!

Publisert 07.01.2016 av Vibeke Garrod
Superjulestemning? Se her!
Tips og nytt

Superjulestemning? Se her!

Disse tre, sammenvevde fortellingene har alt du trenger for å bygge opp den ultimate julestemningen: Humor, varme og haugevis med snø.

Publisert 09.12.2015 av Karen Vikingstad
I morgen er alt mørkt (Brages historie)
Tips og nytt

I morgen er alt mørkt (Brages historie)

I morgen er alt mørkt. Ja, den boken vil jeg vite mer om, tenker du kanskje. Vel, hvis du gjør fortsett å lese. Denne teksten jeg har skrevet er ikke akkurat så lang, men nok til å påvirke deg, og kanskje få deg til å begynne å lese denne fantastiske boken av Sigbjørn Mostue, som kanskje er en av Nordens beste forfattere.

Publisert 27.11.2015 av Ali, 14 år. Arbeidsukeelev fra Hop ungdomskole
Tilbake til steinalderen
Tips og nytt

Tilbake til steinalderen

Tal er åtte vintre gammel og tilhører Ulvestammen. Det er kjedelig å være for liten til å være med de voksne mennene på jakt. I møte med ville dyr og en hemmelig venn fra en annen stamme blir livet som gutt i steinalderen likevel veldig spennende.

Publisert 22.09.2015 av Ingrid Versto Roheim
Epleslang
Tips og nytt

Epleslang

Det er ikkje lett å vere skuleflink elev når læraren er mest glad i bråk og tull!

Publisert 03.08.2015 av Ingrid Ytre-Arne
Publisert 14.02.2015, sist endret 19.08.2015 - 17:24