Filmtips

Tips om de gode filmene du bør se!

Ekte mennesker

Hva skjer med ekte mennesker når menneskeliknende roboter kan utføre stadig flere av våre oppgaver? "Ekte mennesker" er en svensk spenningsserie i særklasse.

Äkta människor er en aldri så liten sensasjon som ikke har tiltrukket seg så mye oppmerksomhet som den fortjener. Den er en vellykket og vellaget svensk spenningsserie med handlingen lagt til en slags alternativ nåtid, hvor menneskeliknende roboter  huboter  er blitt en del av hverdagen. Hubotene er sofistikerte androider som utfører manuelt arbeid for industrien og daglige gjøremål for Medelsvensson. I praksis kan hubotene tilpasses den enkeltes behov ved hjelp av programutvidelser og -begrensninger. De er barnepassere, hushjelper, personlige trenere og, ja, sexpartnere.

Huboten blir et nærmest fullverdig familiemedlem i noen hjem, mens den i andre driver familien fra hverandre. Hva skjer når barnet ditt heller vil ha god natt-historie fra huboten, eller når du føler deg mer knyttet til huboten din enn til partneren din? En partner som bare krangler, kontra en hubot som aldri sier deg imot - og som i tillegg er bedre i sengen?


Grensene mellom menneske og maskin blir diffuse, huboter modifiseres på det illegale markedet for å tilfredsstille stadig mer spesifikke og tvilsomme preferanser. Gjennom sin voksende likhet med mennesket både i framtoning og av utseende, blir hubotene gjenstand for menneskers frustrasjon og raseri. Hubotene stjeler jobber og splitter opp familier, og enkelte fraksjoner vil strekke seg langt for å forby 
 eller til og med utslette  hubotene. De kaller seg enkelt og greit "Ekte mennesker", og ser på maskinene som legitime mål.

Temaet med menneskeliknende roboter, vanligvis kalt "androider" i populærkulturen, er velkjent, og Ekte mennesker har mange verker å støtte seg på i filmens verden, som Blade Runner, Stepford Wives og Westworld/Futureworld. Referansene sitter da også løst, og hubotene har i utgangspunktet en sperre som skal hindre dem i å skade mennesker  denne kalles "Asimovsperren"  en henvisning til Isaac Asimovs romaner, hvor det finnes tre lover som pålegger robotene å holde mennesker – og seg selv – utenfor fare.

Før eller siden må det selvsagt gå galt. Mens vi følger familier som prøver å gjøre hverdagen lettere med en hubot i huset, viser det seg at en gjeng ekstra avanserte huboter er på rømmen, i en slags sartriansk søken etter overskridelse: de vil være mer enn en programkode, og vil likestilles med mennesker. Når er skillet mellom menneske og maskin helt visket ut? Når hubotene transcenderer sin programkode og utvikler følelser? Når døende mennesker reddes ved å få operert inn hubot-teknologi i hjernen og resten av kroppen? Og hvor langt er hubotene villige til å gå for å oppnå det de ønsker?

Metaforene er tilnærmet uendelige, og på én sesong av Ekte mennesker fungerer hubotenes tilstedeværelse som bilde på alt fra fremmedfiendtlighet og arbeidsinnvandring til at teknologien tar en større og større plass i hverdagen vår. Ekstra intelligente huboter som ønsker å bli anerkjent som “transhumane” intelligente vesener, speiler transkjønnedes kamp for å bli godtatt som de er, og kvinnelige sex-huboter som programmeres til å ta imot juling gir en ekkel påminnelse om den seksualiserte volden kvinner utsettes for hver eneste dag. En urovekkende scene hvor en gjeng ungdomsgutter overfaller en kvinne-hubot og river av henne klærne mens hun ligger ubevegelig på bakken uten å fortrekke en mine, er et dystert innblikk i mentaliteten som ligger bak et overgrep: en objektivering av offeret og en forskrudd idé om ens egen rett til å ta for seg. Ekte mennesker klarer i det hele tatt på en elegant måte å belyse et av vår tids største samfunnsproblemer: vårt syn på "de andre". Finnes det grenser for, eller grader av, menneskelighet?

Ekte mennesker er en særdeles godt laget serie; vi følger handlingen fra mange forskjellige perspektiver, og spenningen fortsetter formodentlig i sesong 2.

Et knippe andre robotgodbiter fra bibliotekets filmbase:

 

Publisert 13.05.2014 av Ragnar Rørnes
Oblivion
Tips og nytt

Oblivion

Tom Cruise så det monner i vakker science fiction.

Publisert 15.10.2013 av Ragnar Rørnes
Havet
Tips og nytt

Havet

Havet er fortiden og nåtiden. Hvordan blir det med fremtiden? Ramsalt familiedrama med fiskeripolitikk og fiskekvoter som stridens kjerne.

Publisert 24.09.2013 av Ragnhild Sæther
En samlivshistorie utenom det vanlige
Tips og nytt

En samlivshistorie utenom det vanlige

Siden Me and You and Everyone We Know fra 2005, har fansen ventet på en ny film fra Miranda July. Nå er den tilgjengelig på biblioteket!

Publisert 17.01.2013 av Birgit Bjørgum
Another Earth
Tips og nytt

Another Earth

Annerledes sci-fi med fantastiske skuespillere.

Publisert 06.11.2012 av Birgit Bjørgum
Vitenskapens historie
Tips og nytt

Vitenskapens historie

Denne dokumentar-serien om vitenskapens historie er et ambisiøst prosjekt. Ikke perfekt, men interessant og livlig formidlet, og ikke minst spennende: Hvordan startet det hele? Hva har skjedd? Hvilke vitenskapelige krumspring har vi gjort?

Publisert 24.09.2012 av Ragnhild Sæther
Pattedyrenes verden
Tips og nytt

Pattedyrenes verden

Forskningsdagenes hovedtema i år er samfunn, og dyrenes samfunn er jammen like interessante som menneskenes. David Attenborough er en av dem som virkelig har greid å formidle dette gjennom tv-serier og dokumentarer.

Publisert 18.09.2012 av Ragnhild Sæther
Fin filmpoesi
Tips og nytt

Fin filmpoesi

"Poetry" er en kritikerrost film med en sterk karakterskildring av en aldrende kvinne.

Publisert 10.05.2012 av Birgit Bjørgum
The Sound of Music
Tips og nytt

The Sound of Music

Kom i vårstemning med verdens beste film!

Publisert 18.04.2012 av Thea Kathrine Johannessen
Pinnsvinets hemmeligheter
Tips og nytt

Pinnsvinets hemmeligheter

I en parisisk bygård finnes det mange hemmeligheter og steder å gjemme seg.

Publisert 07.02.2012 av Birgit Bjørgum
Publisert 06.07.2010, sist endret 24.09.2013 - 11:06
Kategorier: