Filmtips

Tips om de gode filmene du bør se!

Oblivion

Tom Cruise så det monner i vakker science fiction.

Jorden er forlatt av menneskeheten etter en krig mot en utenomjordisk invasjonsstyrke som ville plyndre jordens ressurser. Menneskene vant krigen, men bare ved å bruke atomvåpen i mengder som gjorde planeten ubeboelig på grunn av radioaktiv stråling.

Droneteknikeren Jack (Tom Cruise) jobber sammen med sin koordinator Victoria (Andrea Riseborough) på en rigg som sanker sammen det som er igjen av ressurser på planeten. Oppdraget deres er i sluttfasen, og de skal snart gjenforenes med resten av menneskeheten på Titan, en av Saturns måner. Jacks oppgave er å vedlikeholde forsvarsdroner som er utplassert for å beskytte riggene mot gjenværende plyndrere (Scavengers), mens Victoria mottar sine instrukser fra et gigantisk romskip som går i bane rundt jorden.

Jack plages av uklare minner han ikke forstår, og da han kommer i nærkontakt med plyndrerne, begynner han å lure på hva som er den egentlige hensikten med jobben han gjør.

Oblivion byr på vakre bilder og et strøkent lydspor av Joseph Trapanese og M83; musikken er en lekker blanding av synth og orkester, i samme gate som Tron: Legacy (som også er et samarbeid mellom Trapanese og en fransk elektronika-duo – Daft Punk).

Filmen er regissert og skrevet av Joseph Kosinski (som også regisserte Tron: Legacy), og er mer enn bare audiovisuell ekstravaganse; kritikken av bruk av droner og atomvåpen er ikke akkurat subtil, men høyst aktuell, og er et nikk til klassisk science fiction, som ofte har fungert som kritikk av det som til enhver tid er nåtiden, i form av fremtidsvisjoner og urovekkende tekno-dystopier.

Det kan ofte bli vel mye Tom Cruise i en Tom Cruise-film, og Oblivion er absolutt ikke noe unntak. Her er imidlertid selve rolletolkningen såpass nedtonet at den ikke stikker seg ut (jeg vil ikke røpe mer), og det er bare å la seg oppsluke av filmen.

Publisert 15.10.2013 av Ragnar Rørnes
Havet
Tips og nytt

Havet

Havet er fortiden og nåtiden. Hvordan blir det med fremtiden? Ramsalt familiedrama med fiskeripolitikk og fiskekvoter som stridens kjerne.

Publisert 24.09.2013 av Ragnhild Sæther
En samlivshistorie utenom det vanlige
Tips og nytt

En samlivshistorie utenom det vanlige

Siden Me and You and Everyone We Know fra 2005, har fansen ventet på en ny film fra Miranda July. Nå er den tilgjengelig på biblioteket!

Publisert 17.01.2013 av Birgit Westermann
Another Earth
Tips og nytt

Another Earth

Annerledes sci-fi med fantastiske skuespillere.

Publisert 06.11.2012 av Birgit Westermann
Vitenskapens historie
Tips og nytt

Vitenskapens historie

Denne dokumentar-serien om vitenskapens historie er et ambisiøst prosjekt. Ikke perfekt, men interessant og livlig formidlet, og ikke minst spennende: Hvordan startet det hele? Hva har skjedd? Hvilke vitenskapelige krumspring har vi gjort?

Publisert 24.09.2012 av Ragnhild Sæther
Pattedyrenes verden
Tips og nytt

Pattedyrenes verden

Forskningsdagenes hovedtema i år er samfunn, og dyrenes samfunn er jammen like interessante som menneskenes. David Attenborough er en av dem som virkelig har greid å formidle dette gjennom tv-serier og dokumentarer.

Publisert 18.09.2012 av Ragnhild Sæther
Fin filmpoesi
Tips og nytt

Fin filmpoesi

"Poetry" er en kritikerrost film med en sterk karakterskildring av en aldrende kvinne.

Publisert 10.05.2012 av Birgit Westermann
The Sound of Music
Tips og nytt

The Sound of Music

Kom i vårstemning med verdens beste film!

Publisert 18.04.2012 av Thea Kathrine Johannessen
Pinnsvinets hemmeligheter
Tips og nytt

Pinnsvinets hemmeligheter

I en parisisk bygård finnes det mange hemmeligheter og steder å gjemme seg.

Publisert 07.02.2012 av Birgit Westermann
Gubben i stugan
Tips og nytt

Gubben i stugan

La jul være jul og ta deg en pause med Ragnar fra Dalarna. Denne dokumentaren er garantert fri for psykisk eller legemlig overbelastning!

Publisert 20.12.2011 av Vibeke Garrod
Publisert 06.07.2010, sist endret 24.09.2013 - 10:06
Kategorier: