Filmtips

Tips om de gode filmene du bør se!

Ingen plass for pingler!

Naturens underverden er en scene hvor det utspiller seg store og dramatiske ting. Våre virvelløse venner er hovedpersonene, og David Attenborough vår entusiastiske vert.

Eventyret startet for ca 400 millioner år siden, da våre virvelløse venner kom opp fra havet. Virvelløse dyr er en fellesbetegnelse for alle dyr som verken har virvelsøyle eller ryggstreng. Til sammenligning kom virveldyrene ca 100 millioner år senere. Det er svimlende lenge siden. Smådyras verden og vår egen påvirker hverandre, og størrelsen deres er absolutt ikke proporsjonal med deres betydning for oss, og livsvilkårene på jorda.
 ”Hvis vi og de andre virveldyrene skulle forsvinne, ville resten av verden greie seg ganske bra. Men hvis de [virvelløse dyrene] skulle forsvinne, ville økosystemet kollapse. For faktum er at de var pionerene…”

Smil til det skjulte kamera!

Selv om insektene er små, noen knapt synlige for det blotte øye, er det likevel mulig å granske det yrende dyrelivet med små linser, kameraer og mikrofoner som gjengir denne miniatyrverdenen i ”full størrelse”. Det nesten usynlige, det som er høyt oppe eller langt nede (til og med under bakkenivå), kommer plutselig veldig nært. Om natten filmer man med infrarød film, og med ett er den vakre og dødelige skorpionen selvlysende. Frekt kanskje, å spionere slik på våre små venner, men det ser ikke ut til at filmteamet er i veien for noen.

Visste du:
-at kjempemeitemark kan bli opp til 2 meter lang
-at øyenstikkere har to par vinger, og beveger dem uavhengig av hverandre.
-at kamuflasje er en kunstform? En pinne trenger slett ikke være en pinne. Har du sett godt nok etter?

Oss og dem 

Attenborough lærer oss om dyrenes dagligliv og relasjoner til hverandre, ved å sammenligne dem med oss. Parallellene mellom menneskers liv og levnet og dyreverdenen, er et fint pedagogisk grep, som gjør timene med våre virvelløse medskapninger interessante og morsomme.

Ja, de er småkryp blant annet i jungelen, i skogen, i ørkenen; men de er også hunner og hanner, mødre og fedre, avkom, beilere, røvere, slåsskjemper og arbeidsjern. De er i full aktivitet der de duellerer på livet løs, prater over hagegjerdet, samler inn forsyninger, mater ungene og gjør seg tiltalende for å finne en make.

Gi og ta-forholdet mellom maur og bladlus i hagen er et utmerket eksempel på gjensidig nytte. Til gjengjeld er forholdet mellom maur og halvvinger preget av bedrageri, svik og grufull død. Livet er ingen piknik!

David Attenborough

Årets tema for Forskningsdagene er kommunikasjon, og David Attenborough og naturfilmene han er med på å lage, er et godt eksempel på hvordan forskning og kunnskap kan deles med alle. Man er aldri for for ung eller gammel til å lære noe nytt.

Han er en kunnskapsrik og morsom formidler, og hans undring og beundring over det han ser, er veldig smittsom. Han inspirerer også til kunnskapslyst om noe svært viktig: Nemlig vår egen klode. Alt henger sammen, og vår gjensidige avhengighet ser ut til å være et viktig moment i naturleksjonene hans.

David Attenborough formidler naturens underverden på en slik måte, at vi ender med å bruke timer på å studere den. Det er godt gjort!

Publisert 23.09.2014 av Ragnhild Sæther
Ekte mennesker
Tips og nytt

Ekte mennesker

Hva skjer med ekte mennesker når menneskeliknende roboter kan utføre stadig flere av våre oppgaver? "Ekte mennesker" er en svensk spenningsserie i særklasse.

Publisert 13.05.2014 av Ragnar Rørnes
Oblivion
Tips og nytt

Oblivion

Tom Cruise så det monner i vakker science fiction.

Publisert 15.10.2013 av Ragnar Rørnes
Havet
Tips og nytt

Havet

Havet er fortiden og nåtiden. Hvordan blir det med fremtiden? Ramsalt familiedrama med fiskeripolitikk og fiskekvoter som stridens kjerne.

Publisert 24.09.2013 av Ragnhild Sæther
En samlivshistorie utenom det vanlige
Tips og nytt

En samlivshistorie utenom det vanlige

Siden Me and You and Everyone We Know fra 2005, har fansen ventet på en ny film fra Miranda July. Nå er den tilgjengelig på biblioteket!

Publisert 17.01.2013 av Birgit Bjørgum
Another Earth
Tips og nytt

Another Earth

Annerledes sci-fi med fantastiske skuespillere.

Publisert 06.11.2012 av Birgit Bjørgum
Vitenskapens historie
Tips og nytt

Vitenskapens historie

Denne dokumentar-serien om vitenskapens historie er et ambisiøst prosjekt. Ikke perfekt, men interessant og livlig formidlet, og ikke minst spennende: Hvordan startet det hele? Hva har skjedd? Hvilke vitenskapelige krumspring har vi gjort?

Publisert 24.09.2012 av Ragnhild Sæther
Pattedyrenes verden
Tips og nytt

Pattedyrenes verden

Forskningsdagenes hovedtema i år er samfunn, og dyrenes samfunn er jammen like interessante som menneskenes. David Attenborough er en av dem som virkelig har greid å formidle dette gjennom tv-serier og dokumentarer.

Publisert 18.09.2012 av Ragnhild Sæther
Fin filmpoesi
Tips og nytt

Fin filmpoesi

"Poetry" er en kritikerrost film med en sterk karakterskildring av en aldrende kvinne.

Publisert 10.05.2012 av Birgit Bjørgum
The Sound of Music
Tips og nytt

The Sound of Music

Kom i vårstemning med verdens beste film!

Publisert 18.04.2012 av thea
Publisert 06.07.2010, sist endret 24.09.2013 - 10:06
Kategorier: