Filmtips

Tips om de gode filmene du bør se!

Orphan Black

På en togstasjon på vei til New York ser Sarah en kvinne hoppe foran et tog. En kvinne som er helt lik henne selv.

Etter å ha vært borte fra fosterfamilien og datteren i neste et år, er Sarah Manning på vei tilbake til New York. Hun er klar for å legge bak seg et småkriminelt liv og for å starte på nytt med sin 8 år gamle datter. På en togstasjon i utkanten av New York, blir Sarah oppmerksom på en kvinne som pertentlig legger fra seg jakke, sko og veske på perrongen. I det Sarah går nærmere kvinnen, snur hun seg og de ser på hverandre. De ser rett inn i hverandres ansikt, som er identiske. Så hopper kvinnen foran et innkommende tog. Sjokkert og forvirret plukker Sarah opp kvinnens veske for å prøve å finne ut hvem denne andre kvinnen var. Har Sarah hatt en tvilling eller en dobbeltgjenger? Eller er dette noe helt annet? Stadig flere spørsmål dukker opp under Sarahs undersøkelser, og hun vet ikke lenger hvem hun kan stole på. Snart befinner hun seg i et kappløp for å overleve.

"Something really weird just happened at the train station... I saw a girl kill herself... And she looked exactly like me, Felix." - Sarah Manning

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/do_BCA-vR9E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dette er en serie som kan fungere godt som et studie av skuespillerkunster. Uten å røpe for mye, kan jeg si at Tatiana Maslany spiller flere av rollene i serien, deriblant Sarah Manning. Maslany har høstet både lovord og priser for sin innsats, og nylig mottok hun en meget fortjent Emmy for rolletolkningene. I scener der rollefigurene hennes møtes, glemmer jeg ofte at de spilles av samme person og at de faktisk ikke har hatt noe interaksjon med hverandre. Det er til å få gåsehud av. Seriens andre skuespillere er også gode, men det er lett å bli trollbundet av Maslanys makeløse prestasjoner.

Orphan Black er en kanadisk science fiction serie, med et mørkt bakteppe av etiske, moralske og teknologiske dilemma. Hvor går grensen for hva som kan ansees som eiendom? Hvem bestemmer hvor langt forskning kan gå? Det er ofte nervepirrende og til tider brutalt og rått, men flere av karakterene bringer også mye humor og varme inn i serien. Sarah Mannings fosterbror Felix er en av disse karakterene, som med raske replikker og herlige fakter løsner opp stemningen selv i de mest dramatiske situasjonene. Serien har mange intrikate "twists and turns", så det er om å gjøre å holde tungen rett i munnen og følge med.

Personlig synes jeg denne serien er fantastisk. Den provoserer og skremmer meg, samtidig som den får meg til å skrattle. Når den i tillegg har et sterkt og troverdig rollegalleri, og den bringer på banen kontroversielle tema som vi kanskje selv snart må ta stilling til, blir det en vinner i min bok.

Per dags dato består Orphan Black av fire sesonger, og du kan låne sesong en, to og tre på biblioteket. Ellers kan alle sesongene sees på Netflix. Hver av sesongene er bare ti episoder lange, så denne serien er perfekt til å "binge watche", ypperlig nå når høsten er her. I løpet av 2017 kommer femte og siste sesongen i serien, så da har man god tid til å se seg opp!

Publisert 19.09.2016 av Janette Karin Kolbrek
Orphan Black
Tips og nytt

Orphan Black

På en togstasjon på vei til New York ser Sarah en kvinne hoppe foran et tog. En kvinne som er helt lik henne selv.

Publisert 16.08.2016 av Janette Karin Kolbrek
Bridge of Spies
Tips og nytt

Bridge of Spies

Tom Hanks i historisk spiondrama.

Publisert 16.08.2016 av Anne Merete Hegrenes
The Americans
Tips og nytt

The Americans

Sovjetisk spionpar som jobber under dekke i Washington i Reagan-perioden? - Ja, takk!

Publisert 03.03.2016 av Ragnar Rørnes
Ingen plass for pingler!
Tips og nytt

Ingen plass for pingler!

Naturens underverden er en scene hvor det utspiller seg store og dramatiske ting. Våre virvelløse venner er hovedpersonene, og David Attenborough vår entusiastiske vert.

Publisert 23.09.2014 av Ragnhild Sæther
Ekte mennesker
Tips og nytt

Ekte mennesker

Hva skjer med ekte mennesker når menneskeliknende roboter kan utføre stadig flere av våre oppgaver? "Ekte mennesker" er en svensk spenningsserie i særklasse.

Publisert 13.05.2014 av Ragnar Rørnes
Oblivion
Tips og nytt

Oblivion

Tom Cruise så det monner i vakker science fiction.

Publisert 15.10.2013 av Ragnar Rørnes
Havet
Tips og nytt

Havet

Havet er fortiden og nåtiden. Hvordan blir det med fremtiden? Ramsalt familiedrama med fiskeripolitikk og fiskekvoter som stridens kjerne.

Publisert 24.09.2013 av Ragnhild Sæther
En samlivshistorie utenom det vanlige
Tips og nytt

En samlivshistorie utenom det vanlige

Siden Me and You and Everyone We Know fra 2005, har fansen ventet på en ny film fra Miranda July.

Publisert 17.01.2013 av Birgit Bjørgum
Another Earth
Tips og nytt

Another Earth

Annerledes sci-fi med fantastiske skuespillere.

Publisert 06.11.2012 av Birgit Bjørgum
Publisert 06.07.2010, sist endret 24.09.2013 - 10:06
Kategorier: