Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

SKAM for voksne

Marie Aubert debuterte med et brak på Oktober forlag i august og la listen høyt for årets bokhøst. Novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem inneholder ni noveller om skamløshet og grenseoverskridelser. Den har allerede fått stor oppmerksomhet og solide anmeldelser.

Vi møter unge mennesker som famler seg inn i voksenlivet med alt det innebærer. Karakterene er usikre og sårbare, men likevel, og det er nettopp det som er fascinerende med disse novellene, de kaster seg fryktløse ut i livet med armene først. Og når de lander, med et mageplask, får vi vondt av dem, men vi blir også pinlig berørt. Kanskje fordi vi kjenner oss igjen? Det er også noe naivt og sjarmerende over karakterene som gjør at vi som leser ikke bare godtar, men forstår deres handlinger.

I novellen Gammelt ektepar handler det om Mina og Ellen, og om hva som skjer med vennskapet mellom dem når Ellen får seg kjæreste og flytter inn hos ham. Mina savner Ellen og sliter med å forholde seg til at bestevenninnen setter kjæresten foran de to. Det er i hvert fall slik Mina oppfatter det. Hun blir desperat etter å få Ellen tilbake for seg selv og havner i en dypt pinlig situasjon.

Vi kan ikke bo sammen bestandig, sa Ellen til slutt.
- Hvorfor ikke, sa Mina og lo skjelvende, hun måtte tørke nesa med genseren og prøvde å gjøre det uten at Ellen så det.
-Ting forandrer seg, sa Ellen.
- Jeg trodde ikke det skulle forandre seg med oss, sa Mina.

Alle novellene handler om hverdagslige sosiale situasjoner og dilemmaer som oppstår. Men der mange av oss kanskje ville ha stoppet i redsel for å dumme oss ut, så velger hovedkarakterene å gjennomføre. De lytter til følelsene sine uten å tenke konsekvenser og handler på impuls. Flere burde gjort som karakterene i Kan jeg bli med deg hjem.

Språket er direkte og dialogene naturlige. Novellene er tett skrevet og dramaturgien er slående godt bygget opp med skarpe og overraskende vendepunkt. Jeg kan godt se for meg disse novellene på et filmlerret. Aubert lar leseren få komme innunder huden på karakterene, hun gir oss rom til å kjenne på skammen og uroen de strever med. Tankene deres setter seg i ryggmargen. Novellekunsten er vanskelig, men Aubert skyter blink med sin debut og gir oss store forventninger til hennes neste utgivelse.

Publisert 02.12.2016 av Johanne Magnus
De siste vitnene
Tips og nytt

De siste vitnene

Et gripende vitnesbyrd fra barn som vokste opp under 2. verdenskrig.

Publisert 15.11.2016 av Anne Marie Morvik
Fifty sneakers that changed the world
Tips og nytt

Fifty sneakers that changed the world

Et fascinerende innblikk i sneakerens - joggeskoens - historie.

Publisert 11.11.2016 av Ragnar Rørnes
Når alt rakner
Tips og nytt

Når alt rakner

Forfatteren Nina Lykke debuterte med novellesamlingen "Orgien, og andre fortellinger" i 2010, men det var først i 2013, da debutromanen Oppløsningstendenser kom, det virkelig smalt. Lykke legger ingenting i mellom når hun skildrer en kvinnes kronglete vei gjennom depresjon og nederlag.

Publisert 21.10.2016 av Johanne Magnus
Utvandring
Tips og nytt

Utvandring

Kan vi ved å bli bedre kjent med vår eiga utvandrarhistorie få ei større forståing av kvifor folk frå Syria, Afganistan og andre urolege eller fattige land, ønskjer seg eit nytt liv i Norge?

Publisert 19.09.2016 av Alf Kåre Blindheim
Et mareritt av en bok
Tips og nytt

Et mareritt av en bok

Marlen Haushofers Veggen kan minne om en vond drøm, men er en vakker leseopplevelse.

Publisert 20.09.2016 av Mari Stokke-Bakken
Fugler uten vinger
Tips og nytt

Fugler uten vinger

Louis De Bernières er til tross for navnet, engelsk. Han forrige bok ”Kaptein Corellis mandolin” kom ut på norsk i 1995 og er filmet.

Publisert 08.01.2010 av Elin Huseby
Svar på brev frå Helga
Tips og nytt

Svar på brev frå Helga

I denne vesle perla av ei bok, møter vi ein islandsk sauebonde som ser tilbake på livet og vala han tok.

Publisert 05.09.2016 av Anne Merete Hegrenes
Butcher's crossing
Tips og nytt

Butcher's crossing

Debutromanen til John Williams i norsk omsetjing - 55 år etter at den vart utgitt.

Publisert 15.06.2016 av Anne Merete Hegrenes
Vinternoveller
Tips og nytt

Vinternoveller

«Vinternoveller» inneholder tre tekster hvor Ingvild H. Rishøi gir en realistisk skildring av samtiden, eller en nær fortid. Tekstene har et tydelig samfunnskritisk innhold. Handlingen er lagt til drabantbyene øst for Oslo, og tekstenes hovedpersoner kommer fra enkle kår.

Publisert 05.10.2015 av Nina Singdahlsen
Publisert 06.01.2012, sist endret 19.11.2016 - 09:22