Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Vinternoveller

«Vinternoveller» inneholder tre tekster hvor Ingvild H. Rishøi gir en realistisk skildring av samtiden, eller en nær fortid. Tekstene har et tydelig samfunnskritisk innhold. Handlingen er lagt til drabantbyene øst for Oslo, og tekstenes hovedpersoner kommer fra enkle kår.

Vinternoveller er først og fremst historier om kjærlighet – hevdes det på baksiden av boken. De tre novellene handler om svært ulike former for kjærlighet: de beskriver forholdet mellom søsken, mellom mor og datter, og far og sønn. Disse skildringene av forholdet mellom mennesker i vår tid er én av mange styrker ved Ingvild H. Rishøis tekster.

Da Rishøi fikk Brageprisen i åpen klasse for Vinternoveller (i 2014) sa pressemeldingen at [k]jærlighet er et gjennomgangstema i Vinternoveller, mot er et annet. Som forteller har Rishøi begge deler i rikt monn: Hun utviser stor omsorg for menneskene hun har gitt litterært liv, og hun tør å gi dem en hjelpende hånd når de trenger det som mest.

Hovedpersonene i Vinternoveller er mennesker som strever med å klare seg i hverdagen, og som sliter med å passe inn i samfunnet. Rishøi beskriver folk og situasjoner de fleste kan kjenne seg igjen i: personer som befinner seg på steder i livet hvor verden går dem imot, og hvor selv hverdagslige småting synes umulige å takle. Et annet likhetstrekk mellom hovedpersonene er at de på ulike vis har endt opp i foreldrerollen, og som foreldre må de ta viktige valg som påvirker både deres egne og andres liv.

«Vi kan ikke hjelpe alle» er den første av novellene i boken. Den forteller om en ung alenemor og hennes lille datter. Datteren har tisset på seg, og er våt og kald, og moren har ikke har penger til bussen hjem.

Den andre novellen heter «Riktig Thomas» og handler om Thomas som har hatt en vanskelig ungdomstid. Han har havnet i dårlig selskap og vært i fengsel. Men etter en "engangsgreie" med ei jente fra et høyere samfunnslag, finner han noen som betyr noe for ham og som bryr seg om ham. Den siste novellen heter «Søsken» og handler om tre søsken med samme mor og forskjellige fedre. Da moren får et brev, som varsler om at barna vil bli tatt fra henne, tar storesøsteren på sytten ansvar for sine to yngre halvsøsken. Hun legger en krevende plan for å sørge for at de tre fortsatt kan være sammen.

Rishøi har en realistisk fortellerstil, men den inneholder også fantastiske, magiske elementer. Hennes fortellinger ender ikke nødvendigvis godt, men i Vinternoveller virker det som om det alltid finnes en mulighet for at situasjonen plutselig kan snu seg til det bedre og at fortellingen kan ende lykkelig, selv om det ser svært mørkt ut.
Publisert 05.10.2015 av Nina Singdahlsen
Brevvenn med Astrid Lindgren
Tips og nytt

Brevvenn med Astrid Lindgren

Har jag lyckats förgylla en enda dyster barndom så är jag nöjd. - Astrid Lindgren

Publisert 30.09.2015 av Kjersti Hatland
Dyrk byen
Tips og nytt

Dyrk byen

Urban dyrking er blitt en trend over hele Europa og er redningen for dem som vil ha kaffebaren innen gangavstand, men som også lengter etter å kunne gå ut og plukke sin egen mat

Publisert 16.09.2015 av Elin Huseby
Eple. Ikon. Myte. Mat.
Tips og nytt

Eple. Ikon. Myte. Mat.

Epla er så sunne at medisinfabrikantane og apoteka verda over fryktar dei meir enn noko anna næringsmiddel: Kundane kjem ikkje.

Publisert 10.09.2015 av Alf Kåre Blindheim
Dyrking av egen mat
Tips og nytt

Dyrking av egen mat

Etter en sommer med palledyrking er jeg overbevist, og det blir flere paller neste år.

Publisert 15.09.2015 av Elin Huseby
Merkelig vær i Tokyo
Tips og nytt

Merkelig vær i Tokyo

Er det en spesialdisiplin å lese en kvinne?

Publisert 03.09.2015 av Ragnar Rørnes
Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)
Tips og nytt

Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)

På forsommeren ryddet vi i hyllene våre – for å få plass til alle bøkene som blir levert når sommeren kommer. Da dukket det opp en bok som ikke var utlånt på lenge, og jeg fant ut at det var på tide noen lånte den med seg hjem. Boken heter "Tigergutt kommer til skogen og spiser frokost" og er skrevet av Tor Åge Bringsværd.

Publisert 15.06.2015 av Nina Singdahlsen
Elizabeth er borte
Tips og nytt

Elizabeth er borte

Året 1946 betyr etterkrigstid og rasjonering for Maud som bor med familien sin i en liten engelsk kystby. Men uhyggen lurer. Mauds søster Sukey blir plutselig borte. Mannen Frank blir mistenkt av både familien og politiet for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Hele byen blir gjennomsøkt, men Sukey tar ikke kontakt og blir aldri funnet.

Publisert 02.06.2015 av Janne Strand
Lesning i sommerkulden
Tips og nytt

Lesning i sommerkulden

Ventetiden på varmen ser ut til å bli lang i år og vi anbefaler derfor lesning av Montaignes essays. Med totalt 1673 sider i tre bind er du sikret underholdning hvis varmen uteblir.

Publisert 24.06.2015 av Ørjan Persen
Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler
Tips og nytt

Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler

Lovende tittel + Spennende tema + Kunnskapsrik formidler = En glimrende kjemileksjon, kort og godt

Publisert 24.09.2014 av Ragnhild Sæther
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: