Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Havet i enden av veien

Neil Gaimans mystiske og spennende fortelling om en ung gutts barndomsverden.

Havet i enden av veien forteller om en ung gutts oppvekst. Fortellingen begynner da en middelaldrene mann vender tilbake til stedet hvor han vokste opp. Stedet vekker minner om menneskene fra barndommen hans og opplevelser han lenge har fortrengt. Mannen ser tilbake og husker hvordan han var som ung gutt: en ensom og engstelig guttunge, som finner trøst i katten sin og i bøker. Han minnes oppveksten sammen med moren, faren og den yngre søsteren, og ser levende for seg det gamle huset de bodde i, selv om det nå er revet.

For å spe på økonomien, leide foreldrene ut flere av rommene i huset, og flere av disse leieboerne var noe utenom det vanlige. Én dag forsvinner familiens Morris sammen med en av leieboerne, men bilen blir funnet igjen nederst i veien. Da far og sønn drar for å hente den, møter den unge gutten Letti Hempstock for første gang. Letti er elleve år gammel og bor på en gård like i nærheten sammen med moren og bestemoren. Møtet mellom de to barna er starten på en rekke merkelige hendelser, hvor det dukker opp mørke, mystiske skapninger.

Bokens handling befinner seg i spillet mellom fantastiske og skremmende hendelser - og en mer realistisk fortelling slik disse episodene fremstår for hovedpersonen i ettertid. Teksten legger føringer for hvordan fortellingen bør tolkes. Allikevel er det opp til leseren å vurdere om det er den voksne mannens, eller den unge guttens, fortelling som er den virkelige historien i Havet i enden av veien.

Neil Gaiman skriver fantastiske fortellinger for både barn, ungdom og voksne. Han er blant annet kjent for tegneserien Sandman og kultromanen Good Omens, som han har skrevet sammen med Terry Pratchett. Flere av Gaimans bøker har blitt filmatisert, deriblant Coraline og Stjernestøv. (Filmene: Coraline og Stardust, finnes også på biblioteket.)

Publisert 07.05.2014 av Nina Singdahlsen
Jeg la heldigvis merke til denne boken
Tips og nytt

Jeg la heldigvis merke til denne boken

Hovedpersonen i "Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til" vet ikke helt hvordan hun skal takle voksenlivet. Det blir det bra humor av.

Publisert 09.07.2014 av Karen Vikingstad
En Plume til besvær
Tips og nytt

En Plume til besvær

Vi er alle klovner for hverandre. De som ikke tåler en slik innsikt, må ikke lese denne boken.

Publisert 06.06.2014 av Mari Stokke-Bakken
Et hjertes beliggenhet
Tips og nytt

Et hjertes beliggenhet

Kan nyheter om Vietnamkrigen konkurrere mot anmeldelser av Stiklestadspelet eller nytt fra jordbærhøsten i en lokalavis på 60-tallet? Drakampen om mediebildet i en lokalavis viser motsetningen mellom det lokale og globale på en morsom og treffende måte.

Publisert 18.06.2014 av Vibecke Svendsen
Familien Tót
Tips og nytt

Familien Tót

Burlesk historie om verdighet, fornedrelser og endeløs papirbretting.

Publisert 28.05.2014 av Mari Stokke-Bakken
Mors gaver
Tips og nytt

Mors gaver

Husker du julegavene fra barndommen, hva du fikk og ikke minst hva du ga til de andre? I denne selvbiografiske romanen forteller Cecilie Enger fra oppveksten i Asker. Moren utviklet demens, og da de ryddet leiligheten, kom de over de ukjente julegavelistene, nøyaktig nedskrevet av moren.

Publisert 22.04.2014 av Janne Strand
Sofia
Tips og nytt

Sofia

Ho let seg ikkje spela om, men troppa opp i finstasen sin, arm i arm med ein kavaler i uniform.

Publisert 09.05.2014 av Alf Kåre Blindheim
Fanget i egen kropp
Tips og nytt

Fanget i egen kropp

Hva skjer når vi mister kontrollen over vårt eget jeg?

Publisert 02.04.2014 av Mari Stokke-Bakken
Døden er usann
Tips og nytt

Døden er usann

Skomsvolds første diktsamling er en Pandoras kakeboks.

Publisert 15.03.2014 av Ørjan Persen
Boken eller filmen?
Blogginnlegg

Boken eller filmen?

Noen sverger til teksten, andre mener de levende bildene forteller historien best. Uansett hva du foretrekker: her er tre titler det er verdt å få med seg.

Publisert 03.04.2014 av Janne Bjørgan
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: