Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Når alt rakner

Forfatteren Nina Lykke debuterte med novellesamlingen "Orgien, og andre fortellinger" i 2010, men det var først i 2013, da debutromanen Oppløsningstendenser kom, det virkelig smalt. Lykke legger ingenting i mellom når hun skildrer en kvinnes kronglete vei gjennom depresjon og nederlag.

Vi møter Liv, en middelaldrende kvinne som befinner seg på nullpunktet. Liv har mistet Frogner-leiligheten. Nå bor hun i en liten kjeller på Sagene i Oslo. Fra sin luksuriøse tilværelse med kredittkort og restaurantbesøk, lever hun nå på hundre kroner dagen. Liv er ensom etter samlivsbrudd. I tillegg henger jobben i en tynn tråd. Hun går til psykolog for å få hjelp til å få orden på kaoset. Når hun treffer bekjente på gaten sliter hun med å konversere. Samtidig holder hun ingenting tilbake og blotter sin smålighet og mismot. Liv gidder rett og slett ikke å late som om alt er bra når det ikke er det, og lar fasaden falle. Og som om det ikke var nok, bestemmer Liv seg for å nøste opp i dårlige familierelasjoner og en ellers stakkarslig barndom. Dette høres kanskje nitrist ut, men Oppløsningstendenser er full av sort humor og håp. Liv er tøff og handlekraftig. Liv priser seg lykkelig med å fortelle seg selv at det kunne vært verre. Hun kunne faktisk vært død. Liv finner alltid en utvei tross all motgang. Hun er rett og slett inspirerende!

"(...)det eneste du kan gjøre er å ikke havne i fengsel, ikke drepe eller skade, følg de ti budene, spis fiber, drikk vann, ikke ta telefonen. Kjenn igjen lysten til det onde i ditt hjerte, se tilbake og forsøk å tilgi deg selv alt det gale du har gjort og alt det gale du kommer til å gjøre (...)"

Romanen er spennende og vittig. Språket er lett og bobler av overskudd, og de 240 sidene flyter godt. Lykke beskriver Livs fortvilelse med en mørk ironisk undertone som gir lesningen stor underholdningsverdi. Jeg kjenner meg godt igjen i Liv. Hennes svartsyn på livet, hennes oppgitthet og desperasjon etter trygghet, kjærlighet og mening med tilværelsen. Ikke minst hennes komplikasjoner i nære relasjoner og som skilsmissebarn. Romanen skildrer på utsøkt vis et menneske i eksistensiell krise.

Oppløsningstendenser ble kortlistet til P2-lytternes romanpris og fortjener mange lesere. Denne høsten er Nina Lykke ute med en sin andre roman Nei og atter nei. En roman hun allerede har mottatt gode kritikker for i landets største aviser.

Publisert 21.10.2016 av Johanne Magnus
Utvandring
Tips og nytt

Utvandring

Kan vi ved å bli bedre kjent med vår eiga utvandrarhistorie få ei større forståing av kvifor folk frå Syria, Afganistan og andre urolege eller fattige land, ønskjer seg eit nytt liv i Norge?

Publisert 19.09.2016 av Alf Kåre Blindheim
Et mareritt av en bok
Tips og nytt

Et mareritt av en bok

Marlen Haushofers Veggen kan minne om en vond drøm, men er en vakker leseopplevelse.

Publisert 20.09.2016 av Mari Stokke-Bakken
Fugler uten vinger
Tips og nytt

Fugler uten vinger

Louis De Bernières er til tross for navnet, engelsk. Han forrige bok ”Kaptein Corellis mandolin” kom ut på norsk i 1995 og er filmet.

Publisert 08.01.2010 av Elin Huseby
Svar på brev frå Helga
Tips og nytt

Svar på brev frå Helga

I denne vesle perla av ei bok, møter vi ein islandsk sauebonde som ser tilbake på livet og vala han tok.

Publisert 05.09.2016 av Anne Merete Hegrenes
Butcher's crossing
Tips og nytt

Butcher's crossing

Debutromanen til John Williams i norsk omsetjing - 55 år etter at den vart utgitt.

Publisert 15.06.2016 av Anne Merete Hegrenes
Vinternoveller
Tips og nytt

Vinternoveller

«Vinternoveller» inneholder tre tekster hvor Ingvild H. Rishøi gir en realistisk skildring av samtiden, eller en nær fortid. Tekstene har et tydelig samfunnskritisk innhold. Handlingen er lagt til drabantbyene øst for Oslo, og tekstenes hovedpersoner kommer fra enkle kår.

Publisert 05.10.2015 av Nina Singdahlsen
Brevvenn med Astrid Lindgren
Tips og nytt

Brevvenn med Astrid Lindgren

Har jag lyckats förgylla en enda dyster barndom så är jag nöjd. - Astrid Lindgren

Publisert 30.09.2015 av Kjersti Hatland
Dyrk byen
Tips og nytt

Dyrk byen

Urban dyrking er blitt en trend over hele Europa og er redningen for dem som vil ha kaffebaren innen gangavstand, men som også lengter etter å kunne gå ut og plukke sin egen mat

Publisert 16.09.2015 av Elin Huseby
Eple. Ikon. Myte. Mat.
Tips og nytt

Eple. Ikon. Myte. Mat.

Epla er så sunne at medisinfabrikantane og apoteka verda over fryktar dei meir enn noko anna næringsmiddel: Kundane kjem ikkje.

Publisert 10.09.2015 av Alf Kåre Blindheim
Publisert 06.01.2012, sist endret 28.07.2016 - 12:23