Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)

På forsommeren ryddet vi i hyllene våre – for å få plass til alle bøkene som blir levert når sommeren kommer. Da dukket det opp en bok som ikke var utlånt på lenge, og jeg fant ut at det var på tide noen lånte den med seg hjem. Boken heter "Tigergutt kommer til skogen og spiser frokost" og er skrevet av Tor Åge Bringsværd.

Det blir ofte sagt at “man skal ikke dømme en bok etter forsiden". Én viktig grunn til at denne boken ikke har vært utlånt på lenge er nok nettopp forsiden. Utsiden av boken er dekket av et bilde med tigerstriper, og midt foran er det plassert et mellomblått rektangel. Inne i rektangelet står bokens tittel og forfatter, og en av E. E. Shepards klassiske tegninger av Ole Brumm og Tigergutt er avbildet, men tegningen drukner litt i blåfargen og tigerstripene. Designet er på et vis passende, fordi boken blant annet handler om tigre, Tigergutt og Ole Brumm, men visuelt innbydende er det ikke.

Noe av hensikten ved dette valget av forside er antagelig å vise at dette ikke er en barnebok. Ut i fra tittelen kan boken høres ut som en billedbok med et utdrag fra en av Milnes bøker (Det finnes en barnebok med samme tittel fra 1977). Men Bringsværds bok fra 1991 er ingen billedbok. Den er derimot en essayistisk tekst om tigre generelt og Tigergutt spesielt – med Tor Åge Bringsværds gamle bamse, Brumle, som ivrig kommentator.

Tigergutt kommer til skogen og spiser frokost er full av morsomme småhistorier og fakta. Bokens innhold ellers er vanskelig å beskrive kortfattet, fordi den inneholder teorier og funderinger om alt fra religion og geografi til tegneserier, tidsreiser og Twin Peaks.

Boken anbefales til alle som liker kattedyr (hovedsakelig tigre), hverdagsfilosofi, Brumm og Bringsværd.

Publisert 15.06.2015 av Nina Singdahlsen
Elizabeth er borte
Tips og nytt

Elizabeth er borte

Året 1946 betyr etterkrigstid og rasjonering for Maud som bor med familien sin i en liten engelsk kystby. Men uhyggen lurer. Mauds søster Sukey blir plutselig borte. Mannen Frank blir mistenkt av både familien og politiet for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Hele byen blir gjennomsøkt, men Sukey tar ikke kontakt og blir aldri funnet.

Publisert 02.06.2015 av Janne Strand
Lesning i sommerkulden
Tips og nytt

Lesning i sommerkulden

Ventetiden på varmen ser ut til å bli lang i år og vi anbefaler derfor lesning av Montaignes essays. Med totalt 1673 sider i tre bind er du sikret underholdning hvis varmen uteblir.

Publisert 24.06.2015 av Ørjan Persen
Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler
Tips og nytt

Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler

Lovende tittel + Spennende tema + Kunnskapsrik formidler = En glimrende kjemileksjon, kort og godt

Publisert 24.09.2014 av Ragnhild Sæther
Buddha på loftet
Tips og nytt

Buddha på loftet

I Julie Otsukas roman befinner vi oss på 1920-tallet hvor en gruppe postordrebruder reiser med båt fra Japan til USA.

Publisert 26.01.2015 av Nina Singdahlsen
I morgen forsvinner jeg litt til
Tips og nytt

I morgen forsvinner jeg litt til

Signe er en gammel dame som er blitt dement, og fortiden da hun var liten og hadde en mor står klarere for henne enn nåtiden. Hun husker ikke at hun er voksen og mor selv, og hun skjønner slett ikke at datteren hennes er blitt voksen med egne voksne barn.

Publisert 05.01.2015 av Janne Strand
Ved dette tegn
Tips og nytt

Ved dette tegn

"Ved dette tegn" er beretningen om Abel og Janice. De er unge, de er døve og de har nylig flyttet til en storby i USA, tidlig på 1900-tallet.

Publisert 23.09.2014 av Janne Strand
Råstilige reiseguider
Tips og nytt

Råstilige reiseguider

CITIx60 er en serie reiseguider hvor vi får innsideinformasjon om storbyer. Her er det lokale kreative sjeler som forteller om sine favorittsteder, og hjelper oss å velge det beste fra byen.

Publisert 09.10.2014 av Vibeke Garrod
Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys
Tips og nytt

Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys

Ja, det heter selvbiografien til tidligere The Slits-gitarist Viv Albertine. Tittelen er hentet fra Albertines kloke mor; det var det eneste som stod i hodet på Viv. Klær, musikk og gutter.

Publisert 09.09.2014 av Vibeke Garrod
Hjem av Toni Morrison
Tips og nytt

Hjem av Toni Morrison

Etter å ha mottatt et urovekkende brev, reiser Frank Money tilbake til hjembyen – til minner og mennesker han lenge har unngått.

Publisert 15.09.2014 av Nina Singdahlsen
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: