Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

I morgen forsvinner jeg litt til

Signe er en gammel dame som er blitt dement, og fortiden da hun var liten og hadde en mor står klarere for henne enn nåtiden. Hun husker ikke at hun er voksen og mor selv, og hun skjønner slett ikke at datteren hennes er blitt voksen med egne voksne barn.

Signe har hatt en vanskelig barndom og ungdomstid med en krevende mor som trakk seg tilbake og ikke alltid så datterens behov. Moren døde da Signe var ung, og vi får tidvis glimt inn i disse minnene som stadig dukker opp hos henne. Senere traff hun mannen i sitt liv, men han er også død nå. Av og til kan et møte med en av de mannlige beboerne vekke til live minner om ektemannen, men disse møtene stoppes av de ansatte, som ikke våger å la beboerne ha et kjærlighetsliv. De ansatte oppleves av og til som personer fra fortiden, men så er de plutselig i uniform, og skuffelse oppstår hos Signe, eller en av de andre, som trodde at alt var som før i tiden.

Forfatteren gir oss et innblikk i tankene til Signe og hvordan hun opplever dagens hendelser. Medbeboerne husker heller ikke hvorfor de bor på sykehjemmet, og derfor blir de meningsfulle samtalene sjeldne. Det er de hvitkledde ansatte som lirker henne på plass i stolen til måltidene eller hjelper henne med den personlige hygienen. De ansatte springer for å dekke behovet for mat og stell og for å hente inn beboere på vei inn på andres rom eller vekk fra fellesarealene. Samtidig skal de ansatte ta seg av beboernes trivsel og se den enkeltes behov. Noen ganger blir det helt feil, et ord blir sagt fra en ansatt i forbifarten, men Signe og medpasienten hun snakker med får ikke tid til å sanse hva som ble sagt før den ansatte har strøket forbi, og de sitter frusterte tilbake. En dag de har ballspill går det annerledes enn tenkt, ballen faller på gulvet, men alle klarer å spenne ballen videre, og de morer seg som de var blitt forespeilet.

Det er en fin og troverdig skildring av tankeverdenen til et menneske som er blitt dement. Boken krever en voksen leser, den anbefales studenter innen geriatri og hjemmehjelp. Pårørende til demente og personer som er med i frivillighetsarbeid  på sykehjem vil også ha utbytte av å lese den, for boken er svært realistisk.

Publisert 05.01.2015 av Janne Strand
Ved dette tegn
Tips og nytt

Ved dette tegn

"Ved dette tegn" er beretningen om Abel og Janice. De er unge, de er døve og de har nylig flyttet til en storby i USA, tidlig på 1900-tallet.

Publisert 23.09.2014 av Janne Strand
Råstilige reiseguider
Tips og nytt

Råstilige reiseguider

CITIx60 er en serie reiseguider hvor vi får innsideinformasjon om storbyer. Her er det lokale kreative sjeler som forteller om sine favorittsteder, og hjelper oss å velge det beste fra byen.

Publisert 09.10.2014 av Vibeke Garrod
Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys
Tips og nytt

Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys

Ja, det heter selvbiografien til tidligere The Slits-gitarist Viv Albertine. Tittelen er hentet fra Albertines kloke mor; det var det eneste som stod i hodet på Viv. Klær, musikk og gutter.

Publisert 09.09.2014 av Vibeke Garrod
Hjem av Toni Morrison
Tips og nytt

Hjem av Toni Morrison

Etter å ha mottatt et urovekkende brev, reiser Frank Money tilbake til hjembyen – til minner og mennesker han lenge har unngått.

Publisert 15.09.2014 av Nina Singdahlsen
Vårar seinare
Tips og nytt

Vårar seinare

Sterke dikt fri for sminke og fjas. Lavmælt sorg formidla utan store fakter. Men og tenåringsjenter med både tunge vipper og plastposar som klirrar våren inn.

Publisert 24.09.2014 av Alf Kåre Blindheim
Griffin & Sabine
Tips og nytt

Griffin & Sabine

Ikke all kommunikasjon er så spesiell som denne, men som Thore Skogman sang på 60-tallet: "Ett brev betyder så mycket."

Publisert 17.09.2014 av Janne Strand
Professoren og galningen
Tips og nytt

Professoren og galningen

En sann fortelling om hvordan en velutdannet og stillferdig militærlege kom til å skyte en mann på åpen gate i en dyster del av London, og om hvordan han under forvaring på et mentalsykehus ble en av de aller beste og flittigste bidragsyterne til Oxford English Dictionary.

Publisert 24.09.2014 av Elin Huseby
Kjærlighet
Tips og nytt

Kjærlighet

Språk bruker vi for å kommunisere med hverandre, og for å beskrive virkeligheten. Hvor mange språk trenger vi egentlig?

Publisert 08.09.2014 av Ragnhild Sæther
Språk og oppmerksomhet
Tips og nytt

Språk og oppmerksomhet

Toril Moi er første kvinne ut i Aschehoug Stemmer serien som er utkommet med 12 tekster. Serien markerer 100-års jubileet for kvinners stemmerett i Norge. Men fokuset i denne serien er rettet mot aktuelle samfunnsspørsmål. Hva har kvinner på hjertet i dag?

Publisert 22.09.2014 av Vibecke Svendsen
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 13:53
Kategorier: