Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

En Plume til besvær

Vi er alle klovner for hverandre. De som ikke tåler en slik innsikt, må ikke lese denne boken.

Dette sier oversetter Brikt Jensen i forordet til denne besynderlige boken om den besynderlige figuren Plume, som bruker mye av sin tid på å unnskylde sin tilstedeværelse. I løpet av bokens knappe 40 sider blir han utsatt for en rekke både hverdagslige og fullstendig surrealistiske utfordringer.

Plume kan ikke si at man tar særlig hensyn til ham, når han er på reise. Noen går på ham uten å varsku, andre tørker rolig hendene i jakken hans. Han har omsider vendt seg til det.

Når Plume går inn på en restaurant og bestiller en kotelett, har han kort tid senere en hel politistyrke på nakken, fordi koteletten ikke sto på menyen. 

På ferie i Roma vil han gjerne se Colosseum, men får beskjed om at det er i dårlig nok forfatning som det er. "Alt i orden, alt i orden. Det var . . . jeg ville bare be om et postkort, et fotografi kanskje . . . dersom . . . " 

Henri Michaux

Han går til legen med en vond finger, og legen amputerer den bort. Konen blir rasende, hun vil ikke leve sammen med en krøpling. For en gangs skyld tar Plume til motmæle: " - Hør nå, sier Plume, hiss deg ikke slik opp. Jeg har ni fingre igjen, og det kan jo hende at du endrer karakter."

Plumes verden er like lite sammenhengende som Plume selv, ansiktene han ser på løser seg opp straks han fjerner blikket fra dem: "Jeg må dra til et land der ansiktene er mer ferdige, der man kan feste og flytte blikket uten å forårsake katastrofer." Det lattervekkende går side om side med spørsmål om identitet, skyld og uskyld.

Leser, som det så ofte skjer, har du altså i hendene en bok som forfatteren ikke har skrevet, selv om en hel verden har tatt del i den.

JEG er aldri annet enn midlertidig, sier Michaux i sitt eget etterord til boken, noe som kan forklare Plumes mange ansikter. Han er kynisk morder i det ene øyeblikket, hjelpeløst offer det neste, uten at det gir mening å snakke om noen splittet personlighet av den grunn. Snarere hevder Michaux at personligheten er fraværende - vi består bare av en vrimmel av stemmer som i årenes løp har tatt bolig i oss. Slik kan heller ikke forfatteren selv presentere noen klare tanker, og konklusjonen er ufravikelig: "Leser, som det så ofte skjer, har du altså i hendene en bok som forfatteren ikke har skrevet, selv om en hel verden har tatt del i den."

Plume er et prosaverk, men Henri Michaux (1899-1984) var først og fremst poet og maler. Han var opprinnelig belgisk, men bodde store deler av livet sitt i Paris, og fikk etter hvert fransk statsborgerskap. Han søkte stadig nye måter å nå kunstens ytterpunkter på; han eksperimenterte med rusmidler, særlig meskalin, og var innom kinesisk og indisk filosofi og meditasjon. 

Publisert 06.06.2014 av Mari Stokke-Bakken
Et hjertes beliggenhet
Tips og nytt

Et hjertes beliggenhet

Kan nyheter om Vietnamkrigen konkurrere mot anmeldelser av Stiklestadspelet eller nytt fra jordbærhøsten i en lokalavis på 60-tallet? Drakampen om mediebildet i en lokalavis viser motsetningen mellom det lokale og globale på en morsom og treffende måte.

Publisert 18.06.2014 av Vibecke Svendsen
Familien Tót
Tips og nytt

Familien Tót

Burlesk historie om verdighet, fornedrelser og endeløs papirbretting.

Publisert 28.05.2014 av Mari Stokke-Bakken
Mors gaver
Tips og nytt

Mors gaver

Husker du julegavene fra barndommen, hva du fikk og ikke minst hva du ga til de andre? I denne selvbiografiske romanen forteller Cecilie Enger fra oppveksten i Asker. Moren utviklet demens, og da de ryddet leiligheten, kom de over de ukjente julegavelistene, nøyaktig nedskrevet av moren.

Publisert 22.04.2014 av Janne Strand
Sofia
Tips og nytt

Sofia

Ho let seg ikkje spela om, men troppa opp i finstasen sin, arm i arm med ein kavaler i uniform.

Publisert 09.05.2014 av Alf Kåre Blindheim
Fanget i egen kropp
Tips og nytt

Fanget i egen kropp

Hva skjer når vi mister kontrollen over vårt eget jeg?

Publisert 02.04.2014 av Mari Stokke-Bakken
Døden er usann
Tips og nytt

Døden er usann

Skomsvolds første diktsamling er en Pandoras kakeboks.

Publisert 15.03.2014 av Ørjan Persen
Boken eller filmen?
Blogginnlegg

Boken eller filmen?

Noen sverger til teksten, andre mener de levende bildene forteller historien best. Uansett hva du foretrekker: her er tre titler det er verdt å få med seg.

Publisert 03.04.2014 av Janne Bjørgan
Ut av komfortsona
Tips og nytt

Ut av komfortsona

Ut er ein roman som utfordrar oss til å sjå verda i eit anna lys enn det tradisjonelle. Forfattaren pirkar i vedtatte normer og er ikkje redd for å lufta politisk ukorrekte standpunkt.

Publisert 19.03.2014 av Alf Kåre Blindheim
Grace and Mary
Tips og nytt

Grace and Mary

Bli med på en reise tilbake til det landlige Nordvest-England i første halvdel av 1900-tallet, da Grace og Mary var unge; nå får Mary hjelp til å huske tilbake. Boken er på engelsk.

Publisert 21.03.2014 av Janne Strand
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: