Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Butcher's crossing

Debutromanen til John Williams i norsk omsetjing - 55 år etter at den vart utgitt.

John Williams, mannen bak bestselgaren Stoner, skreiv tre romanar då han levde, men ikkje før i den seinare tid har han oppnådd suksess. Debutromanen Butchers Crossing, vart opphavleg gitt ut i 1960, fem år tidlegare enn Stoner. I august 2015 vart den publisert på norsk, og slik vart også denne romanen av John Williams gjort tilgjengeleg for fleire å oppdage. Williams’ tredje roman, Augustus, frå 1972, kjem på norsk i 2016.

I romanen Butcher’s Crossing møter vi den unge William Andrews, som etter tre år som student ved Harvard College, hoppar av studiane på søken etter eit anna liv. Året er 1873, og han reiser frå heimbyen Boston til Butcher’s Crossing i Kansas, eit vegkryss som består av seks bygningar og nokre telt. Dette er ein stad for skinn og handelsjegerar, og på Jackson’s Saloon i Butcher’s Crossing oppsøkjer Andrews den erfarne jegeren Miller. Andrews har ei von og eit ynskje om å komme i kontakt med villmarka og har blitt fortalt at Miller kan vere ein veg til målet.

Miller har halde til i distriktet i åresvis, og fortel at dei siste fire åra har det vore massiv jakt på bøffel rundt Butcher’s Crossing, og at det er lite dyr igjen i området. Men, “det er fremdeles steder å finne bøffel hvis man vet hvor man skal lete”. Og det veit Miller. For ti år sidan kom han over ein flokk på fleire tusen dyr i ein avsidesliggande dal i Colorado, og sidan den gong har han planlagt å reise attende. Lenge har han prøvd å overtale nokon til å bli med - utan å lukkast. Dette er den villskapen Andrews drøymer om, han har midlar til å finansiere bøffeljakta og lar seg rive med. Saman med to andre karar, ein kokk og ein flåar, legg Miller og Andrews ut på ein strabasiøs jaktekspedisjon til dalen.

Tidsperioden der handlinga i Butcher’s Crossing finn stad, var den mest ekstreme for denne type jakt på bøffel. Frå 1700-talet var bøffelen ein viktig ressurs for prærieindianarane, men bøffeljakta som byrja på 1860-talet var av eit anna slag. Der indianarane hadde nytta alle delar av dyret, vart bøffel no felt kun for den ettertrakta huda, og skrottane vart liggjande igjen og rotne. Den massive nedslaktinga av bøffelen gjorde arten utryddingstrua, og bestanden var nede i berre 100 dyr på det minste.

På same måte som Stoner, er Butcher’s Crossing ei roleg forteljing der handlinga glir sakte framover. Men denne romanen er likevel svært ulik Stoner. Der Stoner søkte eit akademisk tilvære, vil hovudpersonen Andrews vekk frå det akademiske livet, han vil oppleve villmark og fridom, og er på jakt etter kjelda til sjølve livet. Butcher’s Crossing er ein westernroman, men samstundes har den i seg så mykje meir enn ein klassisk roman i denne sjangeren. Vi får høyre om det rå og harde livet som jeger, om manndomsprøver, og Williams skildrar dette på ein vakker, detaljert og og realistisk måte. Romanen handlar om jakt og søken i dobbelt forstand; jakt på bøffel, og jakt på sjølvet og meininga med livet.

Publisert 15.06.2016 av Anne Merete Hegrenes
Vinternoveller
Tips og nytt

Vinternoveller

«Vinternoveller» inneholder tre tekster hvor Ingvild H. Rishøi gir en realistisk skildring av samtiden, eller en nær fortid. Tekstene har et tydelig samfunnskritisk innhold. Handlingen er lagt til drabantbyene øst for Oslo, og tekstenes hovedpersoner kommer fra enkle kår.

Publisert 05.10.2015 av Nina Singdahlsen
Brevvenn med Astrid Lindgren
Tips og nytt

Brevvenn med Astrid Lindgren

Har jag lyckats förgylla en enda dyster barndom så är jag nöjd. - Astrid Lindgren

Publisert 30.09.2015 av Kjersti Hatland
Dyrk byen
Tips og nytt

Dyrk byen

Urban dyrking er blitt en trend over hele Europa og er redningen for dem som vil ha kaffebaren innen gangavstand, men som også lengter etter å kunne gå ut og plukke sin egen mat

Publisert 16.09.2015 av Elin Huseby
Eple. Ikon. Myte. Mat.
Tips og nytt

Eple. Ikon. Myte. Mat.

Epla er så sunne at medisinfabrikantane og apoteka verda over fryktar dei meir enn noko anna næringsmiddel: Kundane kjem ikkje.

Publisert 10.09.2015 av Alf Kåre Blindheim
Dyrking av egen mat
Tips og nytt

Dyrking av egen mat

Etter en sommer med palledyrking er jeg overbevist, og det blir flere paller neste år.

Publisert 15.09.2015 av Elin Huseby
Merkelig vær i Tokyo
Tips og nytt

Merkelig vær i Tokyo

Er det en spesialdisiplin å lese en kvinne?

Publisert 03.09.2015 av Ragnar Rørnes
Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)
Tips og nytt

Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)

På forsommeren ryddet vi i hyllene våre – for å få plass til alle bøkene som blir levert når sommeren kommer. Da dukket det opp en bok som ikke var utlånt på lenge, og jeg fant ut at det var på tide noen lånte den med seg hjem. Boken heter "Tigergutt kommer til skogen og spiser frokost" og er skrevet av Tor Åge Bringsværd.

Publisert 15.06.2015 av Nina Singdahlsen
Elizabeth er borte
Tips og nytt

Elizabeth er borte

Året 1946 betyr etterkrigstid og rasjonering for Maud som bor med familien sin i en liten engelsk kystby. Men uhyggen lurer. Mauds søster Sukey blir plutselig borte. Mannen Frank blir mistenkt av både familien og politiet for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Hele byen blir gjennomsøkt, men Sukey tar ikke kontakt og blir aldri funnet.

Publisert 02.06.2015 av Janne Strand
Lesning i sommerkulden
Tips og nytt

Lesning i sommerkulden

Ventetiden på varmen ser ut til å bli lang i år og vi anbefaler derfor lesning av Montaignes essays. Med totalt 1673 sider i tre bind er du sikret underholdning hvis varmen uteblir.

Publisert 24.06.2015 av Ørjan Persen
Publisert 06.01.2012, sist endret 28.07.2016 - 12:23