Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Sveve over vatna

Tiltaks- og arbeidsløs. Sildeoljefabrikken er lagt ned, men eimen av sild henger igjen i mannen. Katter fotfølger ham overalt. Et liv som student i Bergen må da være å foretrekke?

Tanken om å studere i Bergen vekkes når han blir fortalt om studentlivets fortreffeligheter. På universitetet kan man nemlig gå i årevis uten å bli noe som helst når man en gang blir ferdig. Tvilsomme intensjoner til tross, det allerede noe slappe fokuset på studiene blir ikke akkurat bedre når han treffer Munk.

Munk - bilmekaniker, knuser av hotellrom, rytmegitarist, en mann hvis glødende engasjement for alkohol kun overskygges av hans tilsvarende engasjement for musikk, litteratur og politikk. 

Kommunistisk revolusjon er målet, men det er ikke så lett å få til når partikomiteen, benkesliterene i Byparken, er mest opptatt av kampsaker som billigere sprit og Brann som cupvinner.

Fortelleren blir revet med i det Munk gjerne kaller politisk arbeid, men som for de fleste andre i beste fall kan karakteriseres som særdeles eksentrisk livsførsel.

I “Ler dei no så har eg vunne” beskriver Hovland Munk som en som liker å brife med kunnskapene sine, selv om de ikke nødvendigvis er basert på faktisk kunnskap; en beskrivelse jeg naturlig nok kan si meg enig med.

Det er i denne utøsingen av ville historier og bastante påstander boken virkelig skinner. Fremsatt av hvem som helst andre ville man øyeblikkelig betvilt historiene Munk kommer med, men på grunn av påfunnene som ikke kun er gjenfortalt av karakteren er vi villig til å tro på hva som helst.

All dette pakket inn i Hovlands fargerike språkdrakt gjør leseopplevelsen komplett, hvem andre kan vel beskrive servering av kjøttkaker på kaffistova som vakker kirkemusikk?

Publisert 14.08.2013 av Anders Iden
Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
Tips og nytt

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg

Etter at Epsilon døde er pensjonisten Mathea helt alene i verden. Hun vil gjerne bli husket, men hvordan? Mathea er en kreativ dame, men kan ikke sosiale koder. En trist og vittig historie om ensomhet.

Publisert 01.09.2013 av Birgit Westermann
Norges kyst i litteratur og maleri
Tips og nytt

Norges kyst i litteratur og maleri

Redaktørens ønske for denne praktboka? "... å komponere en samling tekster som det lukter tang og tare av, svaberg, gamle naust og salt sjø." Det lykkes han godt med!

Publisert 12.09.2013 av Ragnhild Sæther
Jordens største villmark
Tips og nytt

Jordens største villmark

Havene våre inneholder ca. 1,36 milliarder kubikkilometer vann. Lyst til å vite mer om hva og hvem som lever i disse mengdene med H2O?

Publisert 22.09.2013 av Ragnhild Sæther
Vand
Tips og nytt

Vand

I forbindelse med at Forskningsdagene 2013 har vann som tema, presenterer vi litteratur om forskning generelt og om vann i særdeleshet. I den anledning vil jeg trekke frem Nordahl Griegs dikt Vand.

Publisert 19.09.2013 av Janne Strand
Himmel og hav!
Tips og nytt

Himmel og hav!

Visste du at over 70 % av Jordens overflate er dekket av vann? Jorden er en blå planet, og noe vakrere og mer spennende er det vanskelig å tenke seg. Og vent: Kjenner vi ikke igjen den begeistrede og ivrige stemmen til fortelleren i denne naturdokumentaren?

Publisert 12.09.2013 av Ragnhild Sæther
Magiske tall
Tips og nytt

Magiske tall

Vinteren 1919 tilbrakte Roald Amundsen på polarskuta Maud innestengt av isen, utenfor Tsjerkotka ved Wrangeløya. Dette er imidlertid ikke en fortelling om Amundsens møte med et naturfolk, men en fortelling om et naturfolks møte med Amundsen.

Publisert 08.01.2010 av Elin Huseby
Tidevannslandet
Tips og nytt

Tidevannslandet

"Vi drømte om stormherjede øyer som rev og slet i ankerfestene, og om elver som bandt dem med gylne lenker. Vi tenkte på høyvann og på stigende mohonaer, på oversvømte øyer, som undervannsskyer."

Publisert 10.09.2013 av Hildebjørg Gysland
Nilen : historiens elv
Tips og nytt

Nilen : historiens elv

Store hendelser og små fortellinger kobles sammen til en spennende historie om verdens nest lengste elv, Nilen.

Publisert 11.09.2013 av Elin Huseby
Arkitekturguide Bergen
Tips og nytt

Arkitekturguide Bergen

Ny i Bergen? Eller føler du at du kjenner byen ut og inn? Lån den lille lyseblå håndboken "Arkitekturguide Bergen" og gå på oppdagelsesferd.

Publisert 06.09.2013 av Thea Kathrine Johannessen
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 13:53
Kategorier: