Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

The Meaning of Everything

Beretningen om Oxford English Dictionary er historie fra virkeligheten - en virkelighet som overgår oppdiktede fortellinger. Når en så rutinert og dyktig forfatter som Simon Winchester setter i gang, er det bare å la seg rive med.

Det høres kanskje ikke spesielt spennende ut å lese om hvordan en ordbok ble laget på 1800-tallet, men Simon Winchesterer er en forfatter som vet hvordan han skal fortelle en historie så den blir verdt å lese. Virkeligheten overgår stadig oppdiktede fortellinger, og når Winchester setter i gang med sin språkkunst og engasjement for emnet, er det bare å la seg rive med. Han begynner med en kort og oversiktlig språkhistorie og trykkerihistorie, for å sette arbeidet med en ordbok inn i en sammenheng og for å forklare hvorfor det var et behov for et verk av slike dimensjoner. Resten av boken følger noen av personene som var involvert i arbeidet, og siden det pågikk fra 1857 til 1928 var det ganske mange av dem, hver med sine sterke og svake sider - og noen mer fargerike enn andre.

I juni 1857 fikk den store ordboken sin spede begynnelse, da en liten gruppe menn i det lærde selskapet Philological Society uformet en prosjektbeskrivelse for arbeidet med det som skulle bli den fullstendige oversikt over det engelske språk. Kvinner hadde naturligvis ikke noe å gjøre i akademia, men to kvinner skulle senere gi helt vesentlige bidrag til ordboken. Det er umulig ikke å bli imponert over innsatsen som ble lagt ned, ikke minst av den redaktøren som arbeidet lengst og som skal ha æren for at det i det hele tatt ble en ferdig ordbok. Han het James Murray og med sans for systematikk og språk ble han redningen for et prosjekt som i flere år så ut til å gå fullstendig i oppløsning. Han hadde lite formell utdannelse og ble i lang tid oversett av det akademiske miljøet, men hans begavelse var udiskutabel, og etter hvert som resultatet av arbeidet hans ble åpenbart, fikk han flere ærestitler. 

Utover den faglige staben som var ansatt for å systematisere og kvalitetssikre ordboken var det en stor gruppe frivillige privatpersoner som leste seg gjennom engelskspråklig litteratur og som sendte inn sitater der et interessant ord var brukt på en slik måte at det illustrerte betydningen. Ved å samle inn sitater fra flere perioder fikk en også kartlagt ordets historie, når og hvor det var brukt første gang, og eventuelt for siste gang. Shakespeare var forøvrig en ivrig språkutvikler, flere ord finnes for første (og av og til for siste) gang i hans stykker. Noen av de ivrigste innsenderne av sitater var kvinner, og det var også to norske bidragsytere, professorene Johann Strøm og S. Bugge, begge fra Christiania.

Etter hvert ble det flere millioner lapper med sitater som skulle systematiseres, og som utgjorde flere tonn papir. Noen av bidragsyterne var av det mer eksentriske slaget, og en av de flittigste tilbrakte hele sitt liv på et mentalsykehus. Den historien er fortalt i hele sin fantastiske bredde i Professoren og galningen, utgitt på norsk i 2003.

Murray arbeidet ikke bare selv lange dager og år, uten ferie eller pause, men han sysselsatte også flere av sine etterhvert 11 barn. For å få lommepenger måtte de tjenestegjøre i det såkalte Scriptoriet, med gjennomlesning og systematisering av de innsendte sitatene. De skal forøvrig ha blitt usedvanlig flinke til å løse kryssord, med sitt enorme og ganske spesielle ordforråd, og den ene sønnen skrev senere at arbeidet var kjedelig, men overkommelig, dersom ikke pengebehovet var så stort at det krevde flere timers innsats. De fikk betalt for tiden de arbeidet, ikke for mengden de fikk unna.

Det høres kanskje fredelig ut å arbeide med ord, men det var en prosess preget av konstant pengemangel, stramme tidsfrister og oppslitende personkonflikter. Den konstant voksende og fullstendig overveldende mengden ord fikk selv en tålmodig mann som Murray til å fortvile, og istedenfor de planlagte 10 år tok det 54 år å fullføre verket. Kostnadene var estimert til ₤9.000, men regningen endte på ₤300 000. 

Winchester beskriver og forteller om tiden ordboken ble produsert i, om menneskene som var involvert og deres liv både privat og i arbeidet. Helt nye prosedyrer måtte utarbeides for at det skulle være mulig å gjøre en så kolossal tekstmengde om til et brukbart oppslagsverk. Bare arbeidet med innsamlingen av sitatene som ble brukt til å beskrive ords betydning og historie er en fortelling i seg selv. Dette er språkhistorie, kulturhistorie og biografi på høyt nivå. 

 
Publisert 17.09.2014 av Elin Huseby
Stol på meg, denne boken må du lese!
Tips og nytt

Stol på meg, denne boken må du lese!

Er det lurt å tro på noen som sier han er til å stole på? Det er et av spørsmålene en får svar på ved å lese boken "Hva er tillit" av Harald Grimen.

Publisert 01.04.2014 av Ørjan Persen
Den elskendes språk
Tips og nytt

Den elskendes språk

Hva sier vi når vår kjære ikke ringer? Hvordan formulerer vi oss når vi savner noen? Hva legger vi i ordene jeg-elsker-deg?

Publisert 13.08.2014 av Mari Stokke-Bakken
Havet i enden av veien
Tips og nytt

Havet i enden av veien

Neil Gaimans mystiske og spennende fortelling om en ung gutts barndomsverden.

Publisert 07.05.2014 av Nina Singdahlsen
Jeg la heldigvis merke til denne boken
Tips og nytt

Jeg la heldigvis merke til denne boken

Hovedpersonen i "Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til" vet ikke helt hvordan hun skal takle voksenlivet. Det blir det bra humor av.

Publisert 09.07.2014 av Karen Vikingstad
En Plume til besvær
Tips og nytt

En Plume til besvær

Vi er alle klovner for hverandre. De som ikke tåler en slik innsikt, må ikke lese denne boken.

Publisert 06.06.2014 av Mari Stokke-Bakken
Et hjertes beliggenhet
Tips og nytt

Et hjertes beliggenhet

Kan nyheter om Vietnamkrigen konkurrere mot anmeldelser av Stiklestadspelet eller nytt fra jordbærhøsten i en lokalavis på 60-tallet? Drakampen om mediebildet i en lokalavis viser motsetningen mellom det lokale og globale på en morsom og treffende måte.

Publisert 18.06.2014 av Vibecke Svendsen
Familien Tót
Tips og nytt

Familien Tót

Burlesk historie om verdighet, fornedrelser og endeløs papirbretting.

Publisert 28.05.2014 av Mari Stokke-Bakken
Mors gaver
Tips og nytt

Mors gaver

Husker du julegavene fra barndommen, hva du fikk og ikke minst hva du ga til de andre? I denne selvbiografiske romanen forteller Cecilie Enger fra oppveksten i Asker. Moren utviklet demens, og da de ryddet leiligheten, kom de over de ukjente julegavelistene, nøyaktig nedskrevet av moren.

Publisert 22.04.2014 av Janne Strand
Sofia
Tips og nytt

Sofia

Ho let seg ikkje spela om, men troppa opp i finstasen sin, arm i arm med ein kavaler i uniform.

Publisert 09.05.2014 av Alf Kåre Blindheim
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 13:53
Kategorier: