Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler

Lovende tittel + Spennende tema + Kunnskapsrik formidler = En glimrende kjemileksjon, kort og godt

Dette er en interessant og fascinerende populærvitenskapelig bok om kjemi. Ikke visste jeg at jeg var så interessert i denne edle vitenskap, men takket være Ulf Ellervik, vet jeg nå litt mer om meg selv. Ingen dårlig gevinst etter å ha lest en bok.

I dag skal vi lese om ...

Når det gjelder tema for boken, skriver forfatteren i prologen: «Denne boken handler om den mørke siden av kjemien – den siden som rommer sprengstoff, rusmidler, gifter og smerte. Det som ikke står i lærebøkene.»

Hvorfor? For å få flere interesserte i faget sitt, som mange synes er vanskelig og abstrakt. Ved å se på de mørke sidene ved vitenskapen, håper han å få med seg flere i diskusjonen om kjemi i hverdagen. Og fordi, som det står på siste linje, på siste side: «Kjemien er verken ond eller god – den er ganske enkelt spennende!»

Boken starter med lukten av svovel, og hvorfor mye som lukter vondt inkluderer dette grunnstoffet. Andre illevarslende kapitler er for eksempel: "Kroppslukter", "Dødens kjemi" og "En gift for konger – giftenes konge".

Onde hensikter

Valg av boktittel sier altså noe om hensiktene som kan ligge bak bruken av kjemikunnskapene til menneskene vi leser om. Det er ikke bestandig snakk om onde hensikter heller, det bare utvikler seg i katastrofal retning fra der det startet.

En del av historiene dreier seg ikke om ondskap i det hele tatt. Hvitløksånde og lignende fenomen kan nok være ubehagelige, men heldigvis ikke skadelige. Noen uheldige oppdagelser og hendelser må man ganske enkelt lære av når de oppstår. Kanskje er det likevel verd å nevne at det tidvis er helt ok å ta ekspertenes ord for at det vi leser stemmer.

Flere kapitler åpner med tekstutdrag fra kjente romaner, som også er fine lesetips. Boken har mange illustrasjoner og eksempler fra skjønnlitteratur, historie og kunst. Her møter vi kjemikere som har utmerket seg på ulike vis. Vi får i tillegg servert mange morsomme og underlige eksperimenter.

Noen historier er interessante, men ikke egentlig hyggelige. Menneskelig ondskap har dessverre mange former. Heldigvis er det slik at stoffer som i visse mengder er giftige, etter hvert kan vise seg å være oppdagelser i det godes tjeneste også.

Forfatteren har tatt med en del kjemiske formler og navn, men ikke så mange at det er altfor avskrekkende for dem av oss som kanskje har liten selvtillit på kjemiens felt. I motsatt fall må det være lov å improvisere litt. Han forteller og forklarer på en oversiktlig og pedagogisk måte, så vi er i trygge hender.

Vi leser forresten om dyr også. Blant annet skunken, hvis effektive forsvarsmekanisme visstnok lukter som en blanding av råtne egg, hvitløk og svidd gummi. Å forske på slike fenomen kan umulig være en diskret eller populær affære. 

Dette har du kanskje lurt på?

  • Stammer kjemiens dårlige rykte fra alkymistenes tid?
  • Pleide virkelig kunstnere en gang å bruke fargen mumiebrunt?
  • Visste du at luktesansen har «direktelinje» til hjernen? Det forklarer hvorfor minner og inntrykk, på godt og vondt, kan bli så intense når en kjenner visse dufter. 
  • I teorien skal vi kunne skille mellom 100 millioner forskjellige lukter. I praksis er det hukommelsen som ikke kan håndtere det. Men trening gjør mester, og det vet for eksempel vinsmakere og parfymemakere.
  • Botulinumtoksin er verdens giftigste stoff. Også kjent som BOTOX.

  • Ryktene om at en middagsinvitasjon hos familien Borgias var "på eget ansvar", er sanne, ifølge Ellervik.
  • Arsenikk har også det tvilsomme navnet «arvepulveret». Med god grunn, etter sigende.
En bekymring mindre?

Noen lesere vil kanskje bekymre seg for et tilsynelatende alt for stort fokus på det mørke og onde? Det er det antagelig ingen grunn til, siden forfatteren følger opp denne boken med Njutning: berättelser om kärlek, känslor och kemi, hvor de lysere sidene ved kjemiens sfærer blir belyst. Med andre ord: En like lovende tittel, om et like spennende tema, som ond kjemi. 

Publisert 24.09.2014 av Ragnhild Sæther
Buddha på loftet
Tips og nytt

Buddha på loftet

I Julie Otsukas roman befinner vi oss på 1920-tallet hvor en gruppe postordrebruder reiser med båt fra Japan til USA.

Publisert 26.01.2015 av Nina Singdahlsen
I morgen forsvinner jeg litt til
Tips og nytt

I morgen forsvinner jeg litt til

Signe er en gammel dame som er blitt dement, og fortiden da hun var liten og hadde en mor står klarere for henne enn nåtiden. Hun husker ikke at hun er voksen og mor selv, og hun skjønner slett ikke at datteren hennes er blitt voksen med egne voksne barn.

Publisert 05.01.2015 av Janne Strand
Ved dette tegn
Tips og nytt

Ved dette tegn

"Ved dette tegn" er beretningen om Abel og Janice. De er unge, de er døve og de har nylig flyttet til en storby i USA, tidlig på 1900-tallet.

Publisert 23.09.2014 av Janne Strand
Råstilige reiseguider
Tips og nytt

Råstilige reiseguider

CITIx60 er en serie reiseguider hvor vi får innsideinformasjon om storbyer. Her er det lokale kreative sjeler som forteller om sine favorittsteder, og hjelper oss å velge det beste fra byen.

Publisert 09.10.2014 av Vibeke Garrod
Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys
Tips og nytt

Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys

Ja, det heter selvbiografien til tidligere The Slits-gitarist Viv Albertine. Tittelen er hentet fra Albertines kloke mor; det var det eneste som stod i hodet på Viv. Klær, musikk og gutter.

Publisert 09.09.2014 av Vibeke Garrod
Hjem av Toni Morrison
Tips og nytt

Hjem av Toni Morrison

Etter å ha mottatt et urovekkende brev, reiser Frank Money tilbake til hjembyen – til minner og mennesker han lenge har unngått.

Publisert 15.09.2014 av Nina Singdahlsen
Vårar seinare
Tips og nytt

Vårar seinare

Sterke dikt fri for sminke og fjas. Lavmælt sorg formidla utan store fakter. Men og tenåringsjenter med både tunge vipper og plastposar som klirrar våren inn.

Publisert 24.09.2014 av Alf Kåre Blindheim
Griffin & Sabine
Tips og nytt

Griffin & Sabine

Ikke all kommunikasjon er så spesiell som denne, men som Thore Skogman sang på 60-tallet: "Ett brev betyder så mycket."

Publisert 17.09.2014 av Janne Strand
Professoren og galningen
Tips og nytt

Professoren og galningen

En sann fortelling om hvordan en velutdannet og stillferdig militærlege kom til å skyte en mann på åpen gate i en dyster del av London, og om hvordan han under forvaring på et mentalsykehus ble en av de aller beste og flittigste bidragsyterne til Oxford English Dictionary.

Publisert 24.09.2014 av Elin Huseby
Publisert 06.01.2012, sist endret 28.07.2016 - 12:23