Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Professoren og galningen

En sann fortelling om hvordan en velutdannet og stillferdig militærlege kom til å skyte en mann på åpen gate i en dyster del av London, og om hvordan han under forvaring på et mentalsykehus ble en av de aller beste og flittigste bidragsyterne til Oxford English Dictionary.

Begynnelsen på denne fortellingen kunne vært innledningen til en roman av Dickens. Det var en mørk og iskald morgen i februar 1872 i Londons fattige og lurvete utkant, hvor ingen fra det bedre borgerskap ville ferdes uten at de var nødt til det. Grov kriminalitet var en naturlig del av hverdagen i området, men skytevåpen var ikke vanlig, så da lyden av skudd gjenlød i de stille gatene, vakte det stor oppsikt, ikke bare for politimannen som måtte ta seg av saken, men i riksdekkende aviser i dager og uker etterpå. George Merrett, en ærlig sliter med kone og seks barn, var på vei til morgenskiftet i et bryggeri da en mann med skrik og geberder begynte å løpe etter ham og uten videre skjøt for å drepe. Det var blodig og grusomt, og fullstendig uforståelig. Morderen sto rolig et stykke unna sitt offer og ble arrestert på stedet. Han var en amerikansk militærlege ved navn William Chester Minor, kvalifisert kirurg, med tjenestetid fra den amerikanske borgerkrigen. På grunn av dårlig helse var han blitt dimittert fra hæren, og han var kommet til London med akvarellskrinet sitt og bøkene sine for å komme til krefter.

Det hadde imidlertid ikke vært noen bedring å spore hos dr. Minor. Flere vitner fortalte om underlig oppførsel og beskrev ham som en mann i konstant, men helt uberettiget, frykt for sitt liv. Han hadde kontaktet Scotland Yard flere ganger med anklager mot ukjente menn som var etter ham for å ta livet av ham. Han hadde vært sikker på at George Merrett var en irsk opprører på jakt etter ham, og skuddene var avfyrt i selvforsvar. 

Hendelsen var en dobbel tragedie. Bryggeriarbeideren og hans familie mistet forsørger, ektemann og far, og den amerikanske legen mistet forstanden og det livet han etter bakgrunn og utdannelse skulle hatt. Han ble dømt til forvaring, og ble sendt til det som den gangen ble betraktet som et vesentlig framskritt i omsorgen for psykisk syke lovbrytere, Asylum for the Criminally Insane, Broadmoor. Takket være god økonomi, og ikke minst en sympatisk og forståelsesfull forstander, fikk Minor etter forholdene en behagelig tilværelse på Broadmoor. Han kunne male, spille fløyte, spasere i hagen eller lese. 

Dr. Minor hadde vært på Broadmoor i åtte år da arbeidet med å lage den ultimate ordboken over det engelske språk, Oxford English Dictionary, kom i gang igjen etter flere års stagnasjon. Valget av den til da ukjente læreren James Murray som ny redaktør i 1878/79 reddet hele prosjektet. Han begynte med å sende ut en appell til hele det engelskspråklige publikum om å melde seg til frivillig innsats. Spredt gjennom aviser, tidsskrifter, kiosker, bokhandlere og bibliotek kom en av disse appellene til Minor på Broadmoor. Han var tross sine psykiske vanskeligheter en intelligent og opplyst mann, og han var ivrig etter å få noe å bruke hodet og kreftene til. Bøker var hans lidenskap, og han hadde fått sine egne bøker sendt til seg, en sjelden samling eldre og nyere litteratur.

Han skrev øyeblikkelig til James Murray og tilbød sine tjenester. Gjennom de medisinske journalene ser det ut til at Minor ikke bare trivdes med sin nye oppgave, men at tilstanden hans generelt ble bedre. Han ble ikke kvitt vrangforestillingene sine, men han fikk tilbake litt av selvtilliten og følte seg igjen som et menneske med nytte for samfunnet. 

Det er en besynderlig historie Simon Winchester forteller her, og hadde det ikke vært for at kildene hans er så gode, hadde det vært fort gjort å mistenke ham for å romantisere den. Her er ingen lykkelig utgang, hverken for William Chester Minor eller for George Merrett og hans familie, og det er interessant å se hvor stor betydning klasse har for hvordan det går med de berørte. Dr. Minor hørte til den absolutte overklasse og var en høyt utdannet mann som kalte på omgivelsenes symptati, mens George Merrett var en bondegutt uten utdannelse som hadde flyttet til den fattige delen av London fordi han ikke hadde råd til å bosette seg noe annet sted. Enken og barna fikk økonomisk hjelp, enken var til og med på Broadmoor og besøkte Minor, men det må ha vært et strevsomt liv alene med så mange barn, og hun fikk etter hvert et alkoholproblem. Dr. Minor hadde støtte og sympati rundt seg. Hvilken hjelp enken etter offeret hans fikk utover rene penger, vet vi ikke noe om. 

 

 
Publisert 24.09.2014 av Elin Huseby
Kjærlighet
Tips og nytt

Kjærlighet

Språk bruker vi for å kommunisere med hverandre, og for å beskrive virkeligheten. Hvor mange språk trenger vi egentlig?

Publisert 08.09.2014 av Ragnhild Sæther
Språk og oppmerksomhet
Tips og nytt

Språk og oppmerksomhet

Toril Moi er første kvinne ut i Aschehoug Stemmer serien som er utkommet med 12 tekster. Serien markerer 100-års jubileet for kvinners stemmerett i Norge. Men fokuset i denne serien er rettet mot aktuelle samfunnsspørsmål. Hva har kvinner på hjertet i dag?

Publisert 22.09.2014 av Vibecke Svendsen
Taler som forandret verden: øyeblikk som dannet historie
Tips og nytt

Taler som forandret verden: øyeblikk som dannet historie

Store øyeblikk av oppriktig glød, idealisme og vilje til å gjøre det gode, så vel som utslag av manipulasjon og forvrengning av sannheten. Noen ganger sågar ond vilje.

Publisert 09.09.2014 av Ragnhild Sæther
The Meaning of Everything
Tips og nytt

The Meaning of Everything

Beretningen om Oxford English Dictionary er historie fra virkeligheten - en virkelighet som overgår oppdiktede fortellinger. Når en så rutinert og dyktig forfatter som Simon Winchester setter i gang, er det bare å la seg rive med.

Publisert 17.09.2014 av Elin Huseby
Stol på meg, denne boken må du lese!
Tips og nytt

Stol på meg, denne boken må du lese!

Er det lurt å tro på noen som sier han er til å stole på? Det er et av spørsmålene en får svar på ved å lese boken "Hva er tillit" av Harald Grimen.

Publisert 01.04.2014 av Ørjan Persen
Den elskendes språk
Tips og nytt

Den elskendes språk

Hva sier vi når vår kjære ikke ringer? Hvordan formulerer vi oss når vi savner noen? Hva legger vi i ordene jeg-elsker-deg?

Publisert 13.08.2014 av Mari Stokke-Bakken
Havet i enden av veien
Tips og nytt

Havet i enden av veien

Neil Gaimans mystiske og spennende fortelling om en ung gutts barndomsverden.

Publisert 07.05.2014 av Nina Singdahlsen
Jeg la heldigvis merke til denne boken
Tips og nytt

Jeg la heldigvis merke til denne boken

Hovedpersonen i "Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til" vet ikke helt hvordan hun skal takle voksenlivet. Det blir det bra humor av.

Publisert 09.07.2014 av Karen Vikingstad
En Plume til besvær
Tips og nytt

En Plume til besvær

Vi er alle klovner for hverandre. De som ikke tåler en slik innsikt, må ikke lese denne boken.

Publisert 06.06.2014 av Mari Stokke-Bakken
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: