Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Den elskendes språk

Hva sier vi når vår kjære ikke ringer? Hvordan formulerer vi oss når vi savner noen? Hva legger vi i ordene jeg-elsker-deg?

Det er altså
en forelsket
som taler
og som sier:

Med disse ordene innledes Roland Barthes' strukturelle bok om kjærlighetens språk. Med eksempler fra verdenslitteraturen og fra "jegets" egne erfaringer, får vi innblikk i den forelskedes vokabular, for ordens skyld kategorisert i alfabetisk rekkefølge. Affirmasjon. Angst. Avhengighet. Brev. Dedikasjon. Til slutt: Ømhet. 

Boken er strukturell i sin oppstilling, men det er den forelskedes talestrøm som utgjør kjernen. Dette gjør at den også har skjønnlitterære trekk. Barthes sier i forordet at det ikke er et mål å beskrive forelskelsen, men å simulere den. Den forelskede skal "fanges i bevegelse", framfor å "betraktes mens den hviler". Slik blir dette et portrett snarere enn en analyse.

Et av stikkordene på bokstaven G er Gal. "Den forelskede slås av tanken på at han er eller holder på å bli gal", utdypes det. Så kommer jeg'et inn: "Jeg er gal av forelskelse; jeg er ikke den som kan utsi det, jeg fordobler mitt bilde: Jeg er forrykt i egne øyne." Deretter følger en anekdote fra Unge Werthers lidelser av Goethe, kanskje det hyppigst siterte verket i boken, hvor Werther møter en virkelig sinnssyk og kjenner seg bare halvveis igjen. Så kommer refleksjonen: "Enhver som er forelsket er gal, sies det. Men kan man forestille seg en gal som forelsket? Umulig. Jeg har kun rett til en fattig, ufullstendig, metaforisk galskap."

"Det er stereotypiene som sårer meg mest: Jeg er tvunget til å bli forelsket, som alle andre. Være sjalu, forlatt, frustrert slik alle andre er det."

Om de mange referanser til annen litteratur, sier Barthes i forordet: "[...] jeg vil bare, som en slags hilsen i forbifarten, minne om noe som har forført og overbevist meg, om noe som for et øyeblikks tid har gitt meg en vellystig glede av å forstå (av å ha blitt forstått?)."

Denne følelsen av samtidig å forstå og ha blitt forstått er gjennomgående i Barthes egen bok, hvor skjønnlitteraturens nærhet hele tiden blandes med strukturell avstand.

En digresjon, eller en bi-anbefaling, på tampen: Stephin Merrit er mannen bak indiebandet Magnetic Fields, som i 1999 gav ut trippelalbumet 69 Love Songs. Planen var opprinnelig å lage et album med hundre kjærlighetssanger, men han fant ut at det ble litt voldsomt, så han slo seg til ro med 69. 

Kanskje inspirert av Barthes, uttalte Stephin Merrit dette: "69 Love Songs is not remotely an album about love. It's an album about love songs, which are very far away from anything to do with love." Her figurerer et vidt spekter av kjærlighet, forent med et like vidt spekter av sjangere: country, jazz, punk, blues, cabaret - og en cheerleader-sang. Dette er hentet fra balladen "Book of love":

The book of love is long and boring
No one can lift the damn thing
It's full of charts and facts, some figures
and instructions for dancing
[...]
The book of love has music in it
In fact that's where music comes from
Some of it is just transcendental
Some of it is just really dumb


Publisert 13.08.2014 av Mari Stokke-Bakken
Havet i enden av veien
Tips og nytt

Havet i enden av veien

Neil Gaimans mystiske og spennende fortelling om en ung gutts barndomsverden.

Publisert 07.05.2014 av Nina Singdahlsen
Jeg la heldigvis merke til denne boken
Tips og nytt

Jeg la heldigvis merke til denne boken

Hovedpersonen i "Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til" vet ikke helt hvordan hun skal takle voksenlivet. Det blir det bra humor av.

Publisert 09.07.2014 av Karen Vikingstad
En Plume til besvær
Tips og nytt

En Plume til besvær

Vi er alle klovner for hverandre. De som ikke tåler en slik innsikt, må ikke lese denne boken.

Publisert 06.06.2014 av Mari Stokke-Bakken
Et hjertes beliggenhet
Tips og nytt

Et hjertes beliggenhet

Kan nyheter om Vietnamkrigen konkurrere mot anmeldelser av Stiklestadspelet eller nytt fra jordbærhøsten i en lokalavis på 60-tallet? Drakampen om mediebildet i en lokalavis viser motsetningen mellom det lokale og globale på en morsom og treffende måte.

Publisert 18.06.2014 av Vibecke Svendsen
Familien Tót
Tips og nytt

Familien Tót

Burlesk historie om verdighet, fornedrelser og endeløs papirbretting.

Publisert 28.05.2014 av Mari Stokke-Bakken
Mors gaver
Tips og nytt

Mors gaver

Husker du julegavene fra barndommen, hva du fikk og ikke minst hva du ga til de andre? I denne selvbiografiske romanen forteller Cecilie Enger fra oppveksten i Asker. Moren utviklet demens, og da de ryddet leiligheten, kom de over de ukjente julegavelistene, nøyaktig nedskrevet av moren.

Publisert 22.04.2014 av Janne Strand
Sofia
Tips og nytt

Sofia

Ho let seg ikkje spela om, men troppa opp i finstasen sin, arm i arm med ein kavaler i uniform.

Publisert 09.05.2014 av Alf Kåre Blindheim
Fanget i egen kropp
Tips og nytt

Fanget i egen kropp

Hva skjer når vi mister kontrollen over vårt eget jeg?

Publisert 02.04.2014 av Mari Stokke-Bakken
Døden er usann
Tips og nytt

Døden er usann

Skomsvolds første diktsamling er en Pandoras kakeboks.

Publisert 15.03.2014 av Ørjan Persen
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: