Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Merkelig vær i Tokyo

Er det en spesialdisiplin å lese en kvinne?

38-årige Tsukiko lever en beskjeden tilværelse i Tokyo. Dagene går forbi i en ubeskrevet kontorjobb, mens kveldene tilbringes på barkrakk. Tsukiko bor og drikker alene. Dette er i hovedtrekk det vi vet om den nåtidige Tsukiko, og gjennom tilbakeblikk danner det seg et relativt uklart bilde av en aldeles umerkelig person, hvis eksistens bare bekreftes gjennom henvisninger til bekjente. Inntrykket er at Tsukiko er der hun er som et resultat av et livslangt “trekk på skuldrene”. Allerede helt i begynnelsen av boken brytes imidlertid monotonien, da en av hennes gamle lærere, som Tsukiko av respekt og sedvane bare omtaler som Sensei (lærer), dukker opp i samme pub som Tsukiko. Det viser seg at de to, til tross for betydelig aldersforskjell, har mye til felles; vi får et inntrykk av at begge på sett og vis har stått stille i mange år, og at de lever på minner det ikke nødvendigvis er verdt å klamre seg til. Da det viser seg at de har en felles interesse for sake, mat og pub-besøk, begynner de å møtes hyppig. Møtene er aldri planlagt - det bare har seg slik at de har samme stam-pub, og at det derfor er ganske stor sannsynlighet for at de treffes. Sensei viser seg å være en sær og godhjertet, men konservativ mann som mener mye om mangt, blant annet at det egentlig slett ikke passer seg for en kvinne å henge på pub. Det utvikler seg et sterkt bånd mellom de to, og det er nesten som om begge to våkner på et vis, etter på et eller annet tidspunkt å ha sluttet å agere, til fordel for bare å eksistere. Er det bare et sært vennskap? Stilner de to en lengsel i hverandre? Er det kjærlighet?

Leseren vil kanskje merke at det bygger seg opp en viss frustrasjon over Tsukikos manglende besluttsomhet og Senseis formynderi. Det er opptil flere partier i boken som nærmest kan gi en behov for å rope til Tsukiko og be henne om å ta seg sammen, komme seg bort fra den gamle gubben, ta egne valg og ikke la seg dominere av denne litt ubehagelige krysningen av farsfigur og kjærlighetsobjekt. For ikke å snakke om at Senseis konstante formaninger og faderlige autoritet kan være både slitsomme og provoserende. Hvorfor i all verden klarer ikke Tsukiko å løsrive seg fra denne mannen?

Men spørsmålet er om leseren blir sittende i samme posisjon som Sensei, og selv inntar den velmenende fader/mentor-rollen. Er mannlige hovedpersoner rammet i lik grad, eller er det å “lese en kvinne” noe som uunngåelig maner frem vår indre patriark, uansett hvor velmenende vi måtte være? Og kan aktive, frie handlinger være kamuflert som underdanighet og hjelpeløshet? Det er påfallende fort gjort å glemme at Tsukiko faktisk er en voksen kvinne riktignok godt hjulpet av jeg-person Tsukikos egen selvutslettende formidling, men også fordi hun aldri helt bryter ut av lærer/elev-dynamikken med Sensei.

Kanskje Tsukiko har svarene mot slutten av boken.

Merkelig vær i Tokyo er kanskje mer interessant i kraft av leserrefleksjonene den legger til rette for enn av selve handlingen; det er vel helst snakk om en situasjonsroman, og nettopp dette gir pusterom. Hiromi Kawakami inviterer leseren til å ta innover seg materialet på en helt annen måte enn i en handlingsdrevet page turner  det er mer som om sidene blas om av seg selv, og en kan kanskje sitte igjen med en følelse av “hvordan havnet jeg her?” når en til slutt klapser igjen boken og rives ut av den drømmeaktige tilstanden boken har skapt.

Publisert 03.09.2015 av Ragnar Rørnes
Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)
Tips og nytt

Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)

På forsommeren ryddet vi i hyllene våre – for å få plass til alle bøkene som blir levert når sommeren kommer. Da dukket det opp en bok som ikke var utlånt på lenge, og jeg fant ut at det var på tide noen lånte den med seg hjem. Boken heter "Tigergutt kommer til skogen og spiser frokost" og er skrevet av Tor Åge Bringsværd.

Publisert 15.06.2015 av Nina Singdahlsen
Elizabeth er borte
Tips og nytt

Elizabeth er borte

Året 1946 betyr etterkrigstid og rasjonering for Maud som bor med familien sin i en liten engelsk kystby. Men uhyggen lurer. Mauds søster Sukey blir plutselig borte. Mannen Frank blir mistenkt av både familien og politiet for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Hele byen blir gjennomsøkt, men Sukey tar ikke kontakt og blir aldri funnet.

Publisert 02.06.2015 av Janne Strand
Lesning i sommerkulden
Tips og nytt

Lesning i sommerkulden

Ventetiden på varmen ser ut til å bli lang i år og vi anbefaler derfor lesning av Montaignes essays. Med totalt 1673 sider i tre bind er du sikret underholdning hvis varmen uteblir.

Publisert 24.06.2015 av Ørjan Persen
Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler
Tips og nytt

Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler

Lovende tittel + Spennende tema + Kunnskapsrik formidler = En glimrende kjemileksjon, kort og godt

Publisert 24.09.2014 av Ragnhild Sæther
Buddha på loftet
Tips og nytt

Buddha på loftet

I Julie Otsukas roman befinner vi oss på 1920-tallet hvor en gruppe postordrebruder reiser med båt fra Japan til USA.

Publisert 26.01.2015 av Nina Singdahlsen
I morgen forsvinner jeg litt til
Tips og nytt

I morgen forsvinner jeg litt til

Signe er en gammel dame som er blitt dement, og fortiden da hun var liten og hadde en mor står klarere for henne enn nåtiden. Hun husker ikke at hun er voksen og mor selv, og hun skjønner slett ikke at datteren hennes er blitt voksen med egne voksne barn.

Publisert 05.01.2015 av Janne Strand
Ved dette tegn
Tips og nytt

Ved dette tegn

"Ved dette tegn" er beretningen om Abel og Janice. De er unge, de er døve og de har nylig flyttet til en storby i USA, tidlig på 1900-tallet.

Publisert 23.09.2014 av Janne Strand
Råstilige reiseguider
Tips og nytt

Råstilige reiseguider

CITIx60 er en serie reiseguider hvor vi får innsideinformasjon om storbyer. Her er det lokale kreative sjeler som forteller om sine favorittsteder, og hjelper oss å velge det beste fra byen.

Publisert 09.10.2014 av Vibeke Garrod
Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys
Tips og nytt

Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys

Ja, det heter selvbiografien til tidligere The Slits-gitarist Viv Albertine. Tittelen er hentet fra Albertines kloke mor; det var det eneste som stod i hodet på Viv. Klær, musikk og gutter.

Publisert 09.09.2014 av Vibeke Garrod
Publisert 06.01.2012, sist endret 28.07.2016 - 12:23