Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Brevvenn med Astrid Lindgren

Har jag lyckats förgylla en enda dyster barndom så är jag nöjd. - Astrid Lindgren

Sara Ljungcrantz er 12 år, og ønsker mest av alt i hele verden å bli skuespiller. Hun har lest boken Den vita stenen av Gunnel Linde minst tusen ganger, og mener at hovedrollen som Fiddeli er som skapt for henne, nå som boken skal filmatiseres. Sara ser Astrid Lindgrens adresse på trykk i avisen, og bestemmer seg for å skrive til den berømte forfatteren. Under overskriften “Vill du göra mej LYCKLIG?” trygler hun om at Astrid skal hjelpe henne med å komme til audition. Det er et følelsesladet, fortvilet og hissig brev, som også kritiserer filmatiseringer av Lindgrens bøker. Hun skriver at Tommy og Annika i Pippi-filmene spilles urdårlig, og at hun ble svært skuffet da Emil skulle komme på film. Kunne han ikke få forbli ufilmet?

Når Sara får et bestemt svarbrev fra Astrid, river hun det i fillebiter og skyller det ned i toalettet. Så pinlig å bli satt på plass av verdensberømte Astrid Lindgren! Sara angrer på å ha sendt det freidige brevet, og sender straks et nytt brev og ber om tilgivelse. Det er en 12 år gammel ekte fan som skriver til et av sine idoler, og den unge Sara blir like paff hver gang Astrid engasjert svarer på brevene hennes. Korrespondansen mellom de to er begynnelsen på et personlig brevvennskap som varer frem til Sara er voksen, og til Astrid dør i 2002.

I boken Brevene dine legger jeg under madrassen, er korrespondansen utgitt på norsk. Brevene mellom Astrid og Sara viser et personlig vennskap, og er samtidig en historie om en vanskelig oppvekst. Sara har det ikke godt, og Astrid blir den ene voksne som ser henne, som berømmer henne for det som er bra, og som blir en motvekt til det Sara opplever av vanskeligheter.

Vi kjenner igjen Astrid Lindgren i brevene hennes. Hun klarer på sitt helt eget vis å sidestille seg med barnet, samtidig som hun beholder den voksne, trygge og kloke personligheten. Hun balanserer fint mellom å være en trofast venn, og å vise frem en etikk for hvordan man skal leve. Hun kan også være direkte moralsk, blant annet når hun skriver om hvor farlig det er å drikke seg full, eller når hun innstendig ber Sara om aldri å røyke sigaretter igjen.

Til tross for at Astrid var en i aller høyeste grad offentlig person, har vi ikke visst så mye om hennes privatliv. Selv om de fleste brevene handler om den unge jentens liv og opplevelser, kan vi også lese om hvordan Astrid har det opp igjennom 70-tallet. På den tiden vet alle hvem Astrid Lindgren er, og hun nærmest drukner i brev og telefoner fra store og små som søker hjelp, kontakt eller tjenester. Det er en pliktoppfyllende barnebokforfatter, som har satt seg som mål at alle fanbrev skal bli besvart. Når hun er tynget av hendelser i sitt eget liv og ikke klarer å ta unna mengden av brev, vokser antallet tøysekker med post som står innenfor inngangsdøren hennes. Hun skriver om hvordan hun rømmer byen, til landstedet Furusund, for å få være for seg selv, for å få tenke og skrive.

Interessen for Astrid Lindgren har fått en oppblomstring den siste tiden, og det er kommet flere bøker som går tettere inn på livet hennes. Sammen med denne brevvekslingen er det også kommet en dagbok som hun skrev under andre verdenskrig, og danske Jens Andersen utga en ny biografi om henne i 2014. Samtidig har regissøren av dokumentaren om Olof Palme nylig laget en dokumentar om livet til Astrid i tre episoder, som er sendt på NRK.

Astrid Lindgren må være den høyest elskede forfatteren i verden. Hennes holdning til barn, hennes evne til å se verden gjennom barns øyne, er verdenskjent. Pippi Langstrømpe fyller 70 år i disse dager, men Lindgrens bøker leses fortsatt på utallige språk.

Vi forstår i hvert fall én ting i denne boken: Astrid har forgyllet minst én dyster barndom.

Publisert 30.09.2015 av Kjersti Hatland
Dyrk byen
Tips og nytt

Dyrk byen

Urban dyrking er blitt en trend over hele Europa og er redningen for dem som vil ha kaffebaren innen gangavstand, men som også lengter etter å kunne gå ut og plukke sin egen mat

Publisert 16.09.2015 av Elin Huseby
Eple. Ikon. Myte. Mat.
Tips og nytt

Eple. Ikon. Myte. Mat.

Epla er så sunne at medisinfabrikantane og apoteka verda over fryktar dei meir enn noko anna næringsmiddel: Kundane kjem ikkje.

Publisert 10.09.2015 av Alf Kåre Blindheim
Dyrking av egen mat
Tips og nytt

Dyrking av egen mat

Etter en sommer med palledyrking er jeg overbevist, og det blir flere paller neste år.

Publisert 15.09.2015 av Elin Huseby
Merkelig vær i Tokyo
Tips og nytt

Merkelig vær i Tokyo

Er det en spesialdisiplin å lese en kvinne?

Publisert 03.09.2015 av Ragnar Rørnes
Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)
Tips og nytt

Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)

På forsommeren ryddet vi i hyllene våre – for å få plass til alle bøkene som blir levert når sommeren kommer. Da dukket det opp en bok som ikke var utlånt på lenge, og jeg fant ut at det var på tide noen lånte den med seg hjem. Boken heter "Tigergutt kommer til skogen og spiser frokost" og er skrevet av Tor Åge Bringsværd.

Publisert 15.06.2015 av Nina Singdahlsen
Elizabeth er borte
Tips og nytt

Elizabeth er borte

Året 1946 betyr etterkrigstid og rasjonering for Maud som bor med familien sin i en liten engelsk kystby. Men uhyggen lurer. Mauds søster Sukey blir plutselig borte. Mannen Frank blir mistenkt av både familien og politiet for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Hele byen blir gjennomsøkt, men Sukey tar ikke kontakt og blir aldri funnet.

Publisert 02.06.2015 av Janne Strand
Lesning i sommerkulden
Tips og nytt

Lesning i sommerkulden

Ventetiden på varmen ser ut til å bli lang i år og vi anbefaler derfor lesning av Montaignes essays. Med totalt 1673 sider i tre bind er du sikret underholdning hvis varmen uteblir.

Publisert 24.06.2015 av Ørjan Persen
Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler
Tips og nytt

Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler

Lovende tittel + Spennende tema + Kunnskapsrik formidler = En glimrende kjemileksjon, kort og godt

Publisert 24.09.2014 av Ragnhild Sæther
Buddha på loftet
Tips og nytt

Buddha på loftet

I Julie Otsukas roman befinner vi oss på 1920-tallet hvor en gruppe postordrebruder reiser med båt fra Japan til USA.

Publisert 26.01.2015 av Nina Singdahlsen
Publisert 06.01.2012, sist endret 19.11.2016 - 09:22