Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Dyrking av egen mat

Etter en sommer med palledyrking er jeg overbevist, og det blir flere paller neste år.

Trangen til å putte frø i jorden og se noe vokse er sterk i mange av oss, også i mange av dem som ikke har egen hage, eller som har så liten hage at det ikke er plass eller forhold som passer til dyrking. I det siste har pallekarmer blitt populære som dyrkingskar, og boken viser mange eksempler på fordelene med karmer framfor dyrking rett i jord. Med den økende interessen for dyrking i byen, og for giftfri og kortreist mat, er pallekarmer praktisk, billig og gunstig for miljøet. 

I vestlandsklimaet er fuktighet ofte et problem når en forsøker å få noe til å trives, og kanskje er ikke den eventuelt tilgjengelige jordflekken stedet med mest sol. Det opphøyde bedet i karmen får vannet til å renne fort unna, og da blir forholdene bedre for plantene. Pallekarmen kan stå på ethvert underlag, om det er asfalt, steinheller eller rett på jord, og den kan enkelt flyttes neste år. De er billige, og de er laget i treverk som riktignok vil gå i oppløsning etter noen år, men som i hvert fall ikke forurenser. Hvis de tas inn om vinteren vil de holde lenger, og de kan males/beises med giftfrie produkter for å øke levetiden. 

Siden pallekarmen gjør at vekstene er klart avgrenset fra omgivelsene, er det enklere å holde ugraset under kontroll, og hvis en stabler flere pallekarmer i høyden er det snillere mot ryggen. Med kalde netter langt ut på våren, som er helt vanlig her vestpå, er det enkelt å beskytte de sårbare spirene med plast, vinduer, eller en fiberduk.

Som ved all annen dyrking er det ingenting som går helt av seg selv, men i denne boken er det mange praktiske råd og tips som kan hjelpe og inspirere nybegynneren, og selv hageveteraner kan finne mye nyttig. Etter en sommer med palledyrking for første gang er jeg overbevist, og det blir flere paller neste år. 

Publisert 15.09.2015 av Elin Huseby
Merkelig vær i Tokyo
Tips og nytt

Merkelig vær i Tokyo

Er det en spesialdisiplin å lese en kvinne?

Publisert 03.09.2015 av Ragnar Rørnes
Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)
Tips og nytt

Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)

På forsommeren ryddet vi i hyllene våre – for å få plass til alle bøkene som blir levert når sommeren kommer. Da dukket det opp en bok som ikke var utlånt på lenge, og jeg fant ut at det var på tide noen lånte den med seg hjem. Boken heter "Tigergutt kommer til skogen og spiser frokost" og er skrevet av Tor Åge Bringsværd.

Publisert 15.06.2015 av Nina Singdahlsen
Elizabeth er borte
Tips og nytt

Elizabeth er borte

Året 1946 betyr etterkrigstid og rasjonering for Maud som bor med familien sin i en liten engelsk kystby. Men uhyggen lurer. Mauds søster Sukey blir plutselig borte. Mannen Frank blir mistenkt av både familien og politiet for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Hele byen blir gjennomsøkt, men Sukey tar ikke kontakt og blir aldri funnet.

Publisert 02.06.2015 av Janne Strand
Lesning i sommerkulden
Tips og nytt

Lesning i sommerkulden

Ventetiden på varmen ser ut til å bli lang i år og vi anbefaler derfor lesning av Montaignes essays. Med totalt 1673 sider i tre bind er du sikret underholdning hvis varmen uteblir.

Publisert 24.06.2015 av Ørjan Persen
Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler
Tips og nytt

Ond kjemi : Beretninger om mennesker, mord og molekyler

Lovende tittel + Spennende tema + Kunnskapsrik formidler = En glimrende kjemileksjon, kort og godt

Publisert 24.09.2014 av Ragnhild Sæther
Buddha på loftet
Tips og nytt

Buddha på loftet

I Julie Otsukas roman befinner vi oss på 1920-tallet hvor en gruppe postordrebruder reiser med båt fra Japan til USA.

Publisert 26.01.2015 av Nina Singdahlsen
I morgen forsvinner jeg litt til
Tips og nytt

I morgen forsvinner jeg litt til

Signe er en gammel dame som er blitt dement, og fortiden da hun var liten og hadde en mor står klarere for henne enn nåtiden. Hun husker ikke at hun er voksen og mor selv, og hun skjønner slett ikke at datteren hennes er blitt voksen med egne voksne barn.

Publisert 05.01.2015 av Janne Strand
Ved dette tegn
Tips og nytt

Ved dette tegn

"Ved dette tegn" er beretningen om Abel og Janice. De er unge, de er døve og de har nylig flyttet til en storby i USA, tidlig på 1900-tallet.

Publisert 23.09.2014 av Janne Strand
Råstilige reiseguider
Tips og nytt

Råstilige reiseguider

CITIx60 er en serie reiseguider hvor vi får innsideinformasjon om storbyer. Her er det lokale kreative sjeler som forteller om sine favorittsteder, og hjelper oss å velge det beste fra byen.

Publisert 09.10.2014 av Vibeke Garrod
Publisert 06.01.2012, sist endret 28.07.2016 - 12:23