Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Griffin & Sabine

Ikke all kommunikasjon er så spesiell som denne, men som Thore Skogman sang på 60-tallet: "Ett brev betyder så mycket."

Hvis man skal kommunisere med noen som er utenfor hørevidde eller synsvidde (ved munnlesing for eksempel), kan man kringkaste det via radio eller tv, eller skrive det  ned og sende det i posten eller som e-post.

Brevskriving har avtatt de senere årene, men var frem til slutten av 1900-tallet en vanlig måte å holde kontakt med venner, slektninger og åndsfrender. Mange skriver ikke papirbrev lenger, alle meldingene deres går via e-post eller facebook.

Flere av kulturpersonlighetene våre var kjente brevskrivere: Alexander L. Kielland, Magdalene Thoresen som ble svigermor til Henrik Ibsen (også han en kjent brevskriver), Bjørnstjerne Bjørnson og ikke minst Edvard Grieg. Også Sigrid Undset likte å formidle sine tanker i brevform, som dem fra emigrantårene i Amerika. Opp gjennom tidene har flere forfattere skrevet skjønnlitteratur i brevform.

Nick Bantock har forfattet denne lille brevromanen: Griffin & Sabine.

Griffin er kunstmaler, han bor alene i London og lever av å male prospektkort. En dag får han et kort i posten fra en dame som han ikke kjenner. Hun heter Sabine, er 28 år, og er bosatt på Stillehavsøyen "Katie", en av "Sicmonøyene" (de to stedsnavnene er oppdiktet).

Hun skriver hvordan hun opplever kunsten hans og ytrer seg om prøveutkast, som ingen andre enn han selv kunne vite om. Hun lager også prospektkort, og dessuten formgir hun frimerker. Kommunikasjonen mellom dem fortsetter med prospektkort og brev.

Boken er spesielt utformet. På den ene siden av boksiden finner vi billedsiden av kortet eller fremsiden av konvolutten. På baksiden står tekst og adressat eller en åpen konvolutt, med et brev til å ta ut og lese. I løpet av ett år (bare hans brev og postkort er datert) beretter de sin livshistorie for hverandre og hun må avsløre hvordan hun fikk vite om ham. Det blir en eventyrlig fortelling.

 

Publisert 17.09.2014 av Janne Strand
Professoren og galningen
Tips og nytt

Professoren og galningen

En sann fortelling om hvordan en velutdannet og stillferdig militærlege kom til å skyte en mann på åpen gate i en dyster del av London, og om hvordan han under forvaring på et mentalsykehus ble en av de aller beste og flittigste bidragsyterne til Oxford English Dictionary.

Publisert 24.09.2014 av Elin Huseby
Kjærlighet
Tips og nytt

Kjærlighet

Språk bruker vi for å kommunisere med hverandre, og for å beskrive virkeligheten. Hvor mange språk trenger vi egentlig?

Publisert 08.09.2014 av Ragnhild Sæther
Språk og oppmerksomhet
Tips og nytt

Språk og oppmerksomhet

Toril Moi er første kvinne ut i Aschehoug Stemmer serien som er utkommet med 12 tekster. Serien markerer 100-års jubileet for kvinners stemmerett i Norge. Men fokuset i denne serien er rettet mot aktuelle samfunnsspørsmål. Hva har kvinner på hjertet i dag?

Publisert 22.09.2014 av Vibecke Svendsen
Taler som forandret verden: øyeblikk som dannet historie
Tips og nytt

Taler som forandret verden: øyeblikk som dannet historie

Store øyeblikk av oppriktig glød, idealisme og vilje til å gjøre det gode, så vel som utslag av manipulasjon og forvrengning av sannheten. Noen ganger sågar ond vilje.

Publisert 09.09.2014 av Ragnhild Sæther
The Meaning of Everything
Tips og nytt

The Meaning of Everything

Beretningen om Oxford English Dictionary er historie fra virkeligheten - en virkelighet som overgår oppdiktede fortellinger. Når en så rutinert og dyktig forfatter som Simon Winchester setter i gang, er det bare å la seg rive med.

Publisert 17.09.2014 av Elin Huseby
Stol på meg, denne boken må du lese!
Tips og nytt

Stol på meg, denne boken må du lese!

Er det lurt å tro på noen som sier han er til å stole på? Det er et av spørsmålene en får svar på ved å lese boken "Hva er tillit" av Harald Grimen.

Publisert 01.04.2014 av Ørjan Persen
Den elskendes språk
Tips og nytt

Den elskendes språk

Hva sier vi når vår kjære ikke ringer? Hvordan formulerer vi oss når vi savner noen? Hva legger vi i ordene jeg-elsker-deg?

Publisert 13.08.2014 av Mari Stokke-Bakken
Havet i enden av veien
Tips og nytt

Havet i enden av veien

Neil Gaimans mystiske og spennende fortelling om en ung gutts barndomsverden.

Publisert 07.05.2014 av Nina Singdahlsen
Jeg la heldigvis merke til denne boken
Tips og nytt

Jeg la heldigvis merke til denne boken

Hovedpersonen i "Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til" vet ikke helt hvordan hun skal takle voksenlivet. Det blir det bra humor av.

Publisert 09.07.2014 av Karen Vikingstad
Publisert 06.01.2012, sist endret 28.07.2016 - 12:23