Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Forvandlingen

Er Kafkas Forvandlingen verdens beste novelle?

Den første setningen i Forvandlingen er berømt: ”Da Gregor Samsa en morgen våknet av urolige drømmer, fant han seg selv i sengen forvandlet til et digert uhyrlig kryp.” En mer effektiv introduksjon til en historie skal en lete lenge etter. Utgangspunktet er surrealistisk, men hvis vi først aksepterer dette utrolige premisset, vil vi raskt se at resten av novellen er nådeløs realisme. Gjennom usentimentale og detaljerte beskrivelser og handlingsforløp, kommer vi uhyggelig nært Gregor Samsas fortvilte situasjon.

Han lå på den panseraktig hårde ryggen og så, når han løftet litt på hodet, den hvelvede, brune buken sin, oppdelt i bueformede avstivninger, der dynen på toppen knapt klarte å bli liggende, men truet med å gli fullstendig ned. De mange små bena, ynkelig tynne sammenliknet med hans omfang for øvrig, flimret hjelpeløse foran øynene hans.

Gregor Samsa er handelsreisende, og hans første bekymring når han våkner i sin nye tilstand er at han har forsovet seg, og må skynde seg for å rekke det neste toget. Det er imidlertid umulig for ham å kontrollere alle de små bena. Moren og faren banker bekymret på døren hans, skulle han ikke vært på jobb? Er noe i veien? Etter det første sjokket når de oppdager hvilken tilstand Gregor er i, går familiens reaksjon veien om de fleste stadier: Fra bekymring og omsorg, via skam, vemmelse og frykt, til hat, og til slutt fornektelse.

Siden Gregor til nå har vært den som har forsørget familien, må familien dessuten omstille seg til en mer sparsom livsførsel, begynne å jobbe, og ta inn losjerende. Det blir mer og mer tydelig at Gregors tilstedeværelse er en byrde for familien. Hvordan de stadig gjør det lettere for sin egen samvittighet ved å fornekte at det er ham, blir uhyggelig manet fram gjennom novellens tre deler. ”Hvis det hadde vært Gregor, ville han for lengst ha innsett at et samliv mellom mennesker og et sånt dyr ikke er mulig, han ville ha dratt sin vei frivillig.”

Gregors søster er den som hele tiden har stått ham nærmest, og det er også hun som viser ham mest omsorg i begynnelsen. Men Gregors tilstand blir stadig vanskeligere å akseptere, og han skaper mer oppstandelse for hver gang han viser seg. Det blir søsteren som til slutt skal uttale hans dødsdom: ”Jeg vil foran dette udyret ikke uttale min brors navn, og sier derfor bare: vi må forsøke å bli kvitt det. Vi har forsøkt det som står i menneskelig makt for å pleie det og holde ut med det, jeg tror ikke noen kan bebreide oss det minste.”

I et nøkternt og likefremt språk, følger vi Gregor Samsa fra den brå forvandlingen til hans forvisning og undergang.

Jeg vil foran dette udyret ikke uttale min brors navn.

Franz Kafka var sin egen verste kritiker, og berømte romaner som Slottet og Prosessen ble aldri fullført i hans levetid. De skulle egentlig brennes etter hans død, men en dårlig venn fikk heldigvis satt en stopper for det. Forvandlingen ble imidlertid publisert i et tidsskrift mens Kafka fortsatt levde, og er dermed et av hans få fullførte verker. Han var likevel svært misfornøyd. I dagboken hans står: ”Stor motvilje mot Forvandlingen. Slutten uleselig. Ufullkommen nesten tvers igjennom.” Forvandlingen er likevel blitt en av de mest anerkjente noveller som noen gang er skrevet. Tolkningene er mange og omspennende. Til tross for at Kafka selv presiserte at hans "ungeziefer" (oversatt til "kryp" i den norske utgaven) aldri måtte billedliggjøres, er det laget adapsjoner både for tegneserie, teater og film. Den var nylig aktuell på Nationaltheateret med den islandske klatreren Gísli Örn Gardarsson i hovedrollen, og som regissør.

En animert utgave av første del kan du se her: 

 

 

Vil du at Forvandlingen skal leses inn på Bergen Leser høytlesningsinstallasjon i høst? Stem her.

 

Publisert 18.07.2013 av Mari Stokke-Bakken
Terje Vigen
Tips og nytt

Terje Vigen

Historien om en underlig gråsprængt en har fortsatt evnen til å treffe så det kjennes i magen.

Publisert 22.07.2013 av Mari Stokke-Bakken
Bergen leser - sammen: Regn
Tips og nytt

Bergen leser - sammen: Regn

Om kjærligheten til regnbyger, flobyger, høljeregn, styrtregn, pøsregn og plaskregn. Men også vennskapet og kjærligheten mellom to brødre. Den optimale Bergensromanen i sitt rette element ...

Publisert 07.08.2013 av Alf Kåre Blindheim
Frankenstein or The Modern Prometheus
Tips og nytt

Frankenstein or The Modern Prometheus

Jeg tror aldri jeg har lest en vakrere roman.

Publisert 08.06.2013 av Thea Kathrine Johannessen
1-2-3 skolestart!
Tips og nytt

1-2-3 skolestart!

Å lære er gøy! Bokstaver og tall, geometri og språk. Boka "Klart jeg kan!" er en aktivitetsbok med forslag til masse gøy du kan finne på sammen med barn.

Publisert 05.08.2013 av Vibeke Garrod
Underholdende om likestillingskampen
Tips og nytt

Underholdende om likestillingskampen

Et bestillingsverk som byr på innsikt og ulike innfallsvinkler om likestillingens historie. En perle for øyet og et overflødighetshorn for tankene

Publisert 09.07.2013 av Charlotte Myrbråten
Tre nyheter i tyskhyllen
Tips og nytt

Tre nyheter i tyskhyllen

Jeg har med en koffert fra Berlin, og i den ligger "Ein perfekter Freund" og "Der Koch" av Martin Suter, samt John Perrys "Dialog über das Gute, das Böse und die Existenz Gottes".

Publisert 07.06.2013 av Thea Kathrine Johannessen
Litterær raritet: Gertrude Stein
Tips og nytt

Litterær raritet: Gertrude Stein

I ”Alice B. Toklas' selvbiografi” får vi et innblikk i det begivenhetsrike livet til den fortreffelige Gertrude Stein. For ordens skyld er boken skrevet av Gertrude Stein selv, da samboeren var for opptatt med å lage mat og stelle i hagen.

Publisert 21.06.2013 av Mari Stokke-Bakken
Doblougprisen 2013 – Karin Moe
Tips og nytt

Doblougprisen 2013 – Karin Moe

Karin Moe er original, leken, morsom, frekk, sylskarp, lærd og utfordrende.

Publisert 12.06.2013 av Mari Stokke-Bakken
Doblougprisen 2013 - Torgeir Rebolledo Pedersen
Tips og nytt

Doblougprisen 2013 - Torgeir Rebolledo Pedersen

Torgeir Rebolledo Pedersen er metaforenes mester og blander suverent folkelige og høylitterære poetiske former og utfordrer den gode smak.

Publisert 04.06.2013 av Alf Kåre Blindheim
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 13:53
Kategorier: