Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Familien Tót

Burlesk historie om verdighet, fornedrelser og endeløs papirbretting.

Guyla Tót tjenestegjør som fenrik på den russiske front under 2. verdenskrig. Sjefen hans, Major Varro, har skjør helse og tynnslitte nerver, og fenriken anbefaler ham et ferieopphold hos familien sin. Da familien Tót får nyhetene om den kommende gjesten, setter de alle krefter i sving for å gjøre oppholdet så behagelig som mulig. Kanskje sønnen deres kan få komme hjem litt tidligere som belønning?

Det familien ikke vet, er at sønnen deres faller kort tid senere. Landsbyens postmann er en besynderlig figur med et uberegnelig lynne. Han river i stykker brev med gode nyheter til dem han ikke liker. Like fullt ødelegger han brev med triste nyheter til dem han liker, og han liker familien Tót svært godt. "Friskt mot, så lenge jeg er postbud her, kan ikke noe sørgelig tilkomme den elskelige familien Tót." Familien får dermed aldri vite at sønnen deres døde heltedøden i kamp mot fienden.

Majoren trenger noe å beskjeftige seg med, og da han hører at familien Tót av og til bretter esker om kveldene, blir han svært interessert. 

Han så grådig på de store, flunkende nye kartongflakene. Han fulgte opphisset med da de skrudde papirkutteren fast til bordet. Da de begynte å brette, ble han så ivrig at han straks hentet en stol og satte seg ned sammen med dem. Han vinket vertsfolkets høflige protest bort og ga seg med utrolig behendighet og stor innlevelse til å brette esker selv.

István Örkény

Problemet er at majoren aldri ser ut til å bli trett av denne aktiviteten: "- Jeg har lyst til å brette esker til den lyse morgen", sier han. Familien Tót vil nødig opprøre den sarte majoren, og prøver desperat å skjule alle tegn til tretthet. "- Det er først nå jeg er kommet i gang, jeg også", sier familiefaren Lajos Tót anstrengt.

Familiens forsiktighet rundt majoren, majorens evne til å ta alle bagateller svært ille opp, samt et utall grundige misforståelser, går etterhvert på nervene løs. Særlig går det utover Lajos Tót. En dag finner de ham snorkende under prestens seng. Han erklærer senere med skjelvende stemme at han ikke har større ønske enn å få gjemme seg under noe.

Mange underkjenner landsens prester. Det heter seg at de utfører sitt kall mekanisk, at de tygger drøv på gamle prekener, at de bare lever for sin vom, at de blir fete og late . . . Det er imidlertid ingen som snakker om at de ofte står overfor så innfløkte sjelelige problemer at selv en ledende pastors evne blir satt på prøve.

"Friskt mot, så lenge jeg er postbud her, kan ikke noe sørgelig tilkomme den elskelige familien Tót."

Presten lar Lajos Tót få gjemme seg under kjortelen hans en stund, men gjør ham så harmfull oppmerksom på at de er midt i en krig, og at andre mennesker skjelver for sitt liv, og gråter over sine døde.

Jeg ble kjent med boken og forfatteren gjennom Ragnar Hovlands entusiastiske essay i samlingen Kunsten å komme heim, og Hovland plasserer boken under sjangeren "Bøker der det skjer uvanlege ting". Det skjer høyst uvanlige ting i Familien Tót, skjønt det hele virker selvfølgelig og tilforlatelig når vi leser. I et nøkternt språk går vi mot en stadig mer grotesk og mørk utgang. Hovland sier: "Dette er altså, om nokon skulle vere i tvil, ein roman av det burleske slaget. Ja, det er vel få bøker eg har ledd så ubeherska av under lesinga. Og det kryr av ugløymelege episodar." István Örkény kunne fort vært en forlengst glemt forfatter i Norge, hvis det ikke var for Ragnar Hovland. Vi får takke ham for dette særdeles underlige og berikende bekjentskapet.

Istvan Örkény (1912-1979) fra Ungarn var en jødisk kjemiker og apoteker, som selv tjenestegjorde på den russiske front under 2. verdenskrig. Han skrev stort sett noveller, kortere prosa og teaterstykker.

Familien Tót inngår i serien Skatter fra magasinet, der vi kaster lys over glemte klassikere.

Publisert 28.05.2014 av Mari Stokke-Bakken
Mors gaver
Tips og nytt

Mors gaver

Husker du julegavene fra barndommen, hva du fikk og ikke minst hva du ga til de andre? I denne selvbiografiske romanen forteller Cecilie Enger fra oppveksten i Asker. Moren utviklet demens, og da de ryddet leiligheten, kom de over de ukjente julegavelistene, nøyaktig nedskrevet av moren.

Publisert 22.04.2014 av Janne Strand
Sofia
Tips og nytt

Sofia

Ho let seg ikkje spela om, men troppa opp i finstasen sin, arm i arm med ein kavaler i uniform.

Publisert 09.05.2014 av Alf Kåre Blindheim
Fanget i egen kropp
Tips og nytt

Fanget i egen kropp

Hva skjer når vi mister kontrollen over vårt eget jeg?

Publisert 02.04.2014 av Mari Stokke-Bakken
Døden er usann
Tips og nytt

Døden er usann

Skomsvolds første diktsamling er en Pandoras kakeboks.

Publisert 15.03.2014 av Ørjan Persen
Boken eller filmen?
Blogginnlegg

Boken eller filmen?

Noen sverger til teksten, andre mener de levende bildene forteller historien best. Uansett hva du foretrekker: her er tre titler det er verdt å få med seg.

Publisert 03.04.2014 av Janne Bjørgan
Ut av komfortsona
Tips og nytt

Ut av komfortsona

Ut er ein roman som utfordrar oss til å sjå verda i eit anna lys enn det tradisjonelle. Forfattaren pirkar i vedtatte normer og er ikkje redd for å lufta politisk ukorrekte standpunkt.

Publisert 19.03.2014 av Alf Kåre Blindheim
Grace and Mary
Tips og nytt

Grace and Mary

Bli med på en reise tilbake til det landlige Nordvest-England i første halvdel av 1900-tallet, da Grace og Mary var unge; nå får Mary hjelp til å huske tilbake. Boken er på engelsk.

Publisert 21.03.2014 av Janne Strand
Gine Cornelia Pedersen + 0
Tips og nytt

Gine Cornelia Pedersen + 0

Er lik Tarjei Vesaas debutantpris.

Publisert 19.03.2014 av Ørjan Persen
"Langsomt ble landet vårt eget"
Tips og nytt

"Langsomt ble landet vårt eget"

Frank Aarebrot avslutter foredraget sitt "200 år på 200 minutter" med å lese et vers fra diktet 17. mai 1940 av Nordahl Grieg.

Publisert 04.03.2014 av Ørjan Persen
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: