Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Boken eller filmen?

Noen sverger til teksten, andre mener de levende bildene forteller historien best. Uansett hva du foretrekker: her er tre titler det er verdt å få med seg.

Stolthet og fordomKlassikeren: Stolthet og fordom

En klassiker av de store, om søstrene Elizabeth og Jane Bennet som forventes å gifte seg godt, og helst så fort som mulig. De er eldst i en søskeflokk på fem jenter, med en relativt melodramatisk mor som ikke alltid har like god takt og tone. Morens største ønske er å få alle døtrene godt gift - et ønske Elizabeth ikke er villig til å oppfylle for enhver pris.

Romanen er mest kjent som en romantisk historie, men den retter også et kritisk blikk mot kvinnerollen og de sosiale normene som eksisterte i England på 1800-tallet. Austen viser seg som en både vittig, ironisk, alvorlig og klok forfatter gjennom beskrivelser og dialog. Hun har et godt språk, og boken fortjener sin klassikerstatus.

Stolthet og fordom kan lånes på norsk, engelsk og farsi. Den finnes også som norsk og engelsk lydbok, og biblioteket har også forenklede engelske versjoner både på cd og papir.

Vil du lese den digitalt kan du gjøre det gratis fra Nasjonalbibliotekets sider. Vil du se historien istedet kan du låne med deg filmen eller tv-serien. Mange mener at tv-serien, produsert av BBC i 1995, er best. Men filmen er ikke så verst den heller.

Sin CityPå kino i høst: Sin City

Sin City handler om livet i den fiktive byen Basin City - en korrupt, skitten og voldelig by hvor ingenting er rent og ærlig lenger. Prostituerte tar loven i egne hender, drap utføres på bestilling av så vel kriminelle som politiet. All slags synd finnes her - derav tegneseriens navn.

Frank Miller har en særegen strek som gir tegneseriene hans en helt egen estetikk. Med ujevne streker, kraftig sort, blendahvitt og en skarp farge her og der setter han en mørk og hard stemning som spiller på lag med historiene. Møt Marv, et beist av en mann som begir seg ut på jakt for å finne drapsmannen til prostituerte Goldie.

Eller politimannen John Hartigan som redder livet til en 11 år gammel jente, men blir satt i fengsel dømt for å ha voldtatt henne, mens den virkelige kriminelle går fri, beskyttet av sitt navn.

Sin City består av syv bind på engelsk, alle til låns på biblioteket. Tre av historiene har allerede blitt til film, og 5. september i år kommer en ny til filmlerrettet. I den første filmen, som kom i 2005, blir historiene i bind en (Sin City/The Hard Goodbye), tre (The Big Fat Kill) og fire (That Yellow Bastard) fortalt. Den kommende filmen er basert på bind to: A Dame to Kill For.

Schindlers listeOscar for beste film: Schindlers liste

En historie hvor filmen kanskje er mer kjent enn boken? Steven Spielbergs filmatisering av hvordan Oskar Schindler  reddet over 1000 jøder under andre verdenskrig regnes av mange som en klassiker. Filmen har vunnet en mengde priser, blant annet Oscar for beste film. Den var også en stor publikumsuksess over hele verden da den kom på kino i 1993.

Filmen er basert på boken med samme navn, skrevet av den australske forfatteren Thomas Keneally. Opprinnelig var tittelen Schindler's Ark, men den ble endret da den ble utgitt i USA. På norsk er boken også gitt ut under tittelen De Utvalgte.

Det var Poldek Pfefferberg, en av jødene Schindler reddet, som fikk overtalt forfatteren til å skrive historien. Keneally vandret tilfeldigvis inn i butikken hans for å kjøpe en dokumentmappe, men endte opp med et nytt bokprosjekt. Boka ble utgitt i 1982 som en historisk roman, og vant Booker-prisen samme år.

På biblioteket kan du låne boken på norsk og engelsk, også i en forenklet engelsk versjon. Den kan også leses gratis som e-bok fra Nasjonalbiblioteket. Filmen har vi selvfølgelig også.

 

Vet du om en god historie som både kan ses og leses? Tips i kommentarfeltet!

Publisert 03.04.2014 av Janne Bjørgan
Ut av komfortsona
Tips og nytt

Ut av komfortsona

Ut er ein roman som utfordrar oss til å sjå verda i eit anna lys enn det tradisjonelle. Forfattaren pirkar i vedtatte normer og er ikkje redd for å lufta politisk ukorrekte standpunkt.

Publisert 19.03.2014 av Alf Kåre Blindheim
Grace and Mary
Tips og nytt

Grace and Mary

Bli med på en reise tilbake til det landlige Nordvest-England i første halvdel av 1900-tallet, da Grace og Mary var unge; nå får Mary hjelp til å huske tilbake. Boken er på engelsk.

Publisert 21.03.2014 av Janne Strand
Gine Cornelia Pedersen + 0
Tips og nytt

Gine Cornelia Pedersen + 0

Er lik Tarjei Vesaas debutantpris.

Publisert 19.03.2014 av Ørjan Persen
"Langsomt ble landet vårt eget"
Tips og nytt

"Langsomt ble landet vårt eget"

Frank Aarebrot avslutter foredraget sitt "200 år på 200 minutter" med å lese et vers fra diktet 17. mai 1940 av Nordahl Grieg.

Publisert 04.03.2014 av Ørjan Persen
Blå er den varmeste fargen
Tips og nytt

Blå er den varmeste fargen

En tegnet roman om det fineste i verden: kjærlighet.

Publisert 05.02.2014 av Karen Vikingstad
Brasilianer frem fra graven
Tips og nytt

Brasilianer frem fra graven

Den brasilianske litteraturen har lenge stått i skyggen av de spansk-språklige mesterne fra samme kontinent. Etter hundre år er Brasils største forfatter, Machado de Assis, endelig blitt oversatt til norsk.

Publisert 17.12.2013 av Mari Stokke-Bakken
Syndere i sommersol
Tips og nytt

Syndere i sommersol

”Du er en selvbedrager og tilhører som sådan den forrige generasjon.”

Publisert 31.07.2013 av Ragnhild Sæther
Hellemyrsfolket av Amalie Skram
Tips og nytt

Hellemyrsfolket av Amalie Skram

Back to the future.

Publisert 09.08.2013 av thea
Sveve over vatna
Tips og nytt

Sveve over vatna

Tiltaks- og arbeidsløs. Sildeoljefabrikken er lagt ned, men eimen av sild henger igjen i mannen. Katter fotfølger ham overalt. Et liv som student i Bergen må da være å foretrekke?

Publisert 14.08.2013 av Anders Iden
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: