Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Norges kyst i litteratur og maleri

Redaktørens ønske for denne praktboka? "... å komponere en samling tekster som det lukter tang og tare av, svaberg, gamle naust og salt sjø." Det lykkes han godt med!

Yngvar Ustvedt er redaktøren som har komponert dette flotte praktverket med norsk kysthistorie, litteratur og malerkunst.

Hav og vann fremkaller ikke bare en trang i oss til å seile av sted på bøljan blå, og å stadig lære mer om vannets egenskaper. Det inspirerer også til et ønske om å beskrive og forstå det vi opplever og ser, og å tolke det kunstnerisk.

Hele 42 forfattere skriver om livet ved kysten fra Østfold til Sør-Varanger. Enda flere malere har latt seg inspirere av samme tema.

Denne boken er delt inn i åtte hovedkapitler, som alle innledes med en geografisk og historisk beskrivelse av landsdelen tekstene handler om. Disse innledningene er både interessante og nyttige, for selv om det er kjekt å lese om seg selv, er det greit å bli mer kjent med resten av Norge også.

Tekstutdragene er hentet fra romaner, noveller og fortellinger. De eldste tekstene er fra saga-litteraturen, og så beveger vi oss framover i litteraturhistorien til dagens forfattere, som Jon Fosse og Karl Ove Knausgård.

Noen av kysthistoriene vi kan lese er:

"Slaget ved Hafrsfjord" fortalt av Snorre Sturlason
"Fra Hellemyren til Vågen" av Amalie Skram
"Den siste viking" av Johan Boier
"Ungfrua i Reinsnes" av Herbjørg Wassmo
og "Hurtigruta" av Lars Saabye Christensen.

Og noen av malerne som har tolket livet ved kysten, er: 

Christian Krohg
Hans Gude
Theodor Kittelsen
Elisabeth Dillingsen
Karl Erik Harr
og Eli Silseth ... for å nevne noen.

Selv om maleriene fungerer som illustrasjoner for tekstene vi leser, er de også en fryd for øyet uavhengig av disse. Malerne har sine inntrykk de ønsker å formidle, og bildene som Ustvedt har tatt med i denne boken, gir sannelig en eim av svaberg, gamle naust og salt sjø de også.

Publisert 12.09.2013 av Ragnhild Sæther
Jordens største villmark
Tips og nytt

Jordens største villmark

Havene våre inneholder ca. 1,36 milliarder kubikkilometer vann. Lyst til å vite mer om hva og hvem som lever i disse mengdene med H2O?

Publisert 22.09.2013 av Ragnhild Sæther
Vand
Tips og nytt

Vand

I forbindelse med at Forskningsdagene 2013 har vann som tema, presenterer vi litteratur om forskning generelt og om vann i særdeleshet. I den anledning vil jeg trekke frem Nordahl Griegs dikt Vand.

Publisert 19.09.2013 av Janne Strand
Himmel og hav!
Tips og nytt

Himmel og hav!

Visste du at over 70 % av Jordens overflate er dekket av vann? Jorden er en blå planet, og noe vakrere og mer spennende er det vanskelig å tenke seg. Og vent: Kjenner vi ikke igjen den begeistrede og ivrige stemmen til fortelleren i denne naturdokumentaren?

Publisert 12.09.2013 av Ragnhild Sæther
Magiske tall
Tips og nytt

Magiske tall

Vinteren 1919 tilbrakte Roald Amundsen på polarskuta Maud innestengt av isen, utenfor Tsjerkotka ved Wrangeløya. Dette er imidlertid ikke en fortelling om Amundsens møte med et naturfolk, men en fortelling om et naturfolks møte med Amundsen.

Publisert 08.01.2010 av Elin Huseby
Tidevannslandet
Tips og nytt

Tidevannslandet

"Vi drømte om stormherjede øyer som rev og slet i ankerfestene, og om elver som bandt dem med gylne lenker. Vi tenkte på høyvann og på stigende mohonaer, på oversvømte øyer, som undervannsskyer."

Publisert 10.09.2013 av Hildebjørg Gysland
Nilen : historiens elv
Tips og nytt

Nilen : historiens elv

Store hendelser og små fortellinger kobles sammen til en spennende historie om verdens nest lengste elv, Nilen.

Publisert 11.09.2013 av Elin Huseby
Arkitekturguide Bergen
Tips og nytt

Arkitekturguide Bergen

Ny i Bergen? Eller føler du at du kjenner byen ut og inn? Lån den lille lyseblå håndboken "Arkitekturguide Bergen" og gå på oppdagelsesferd.

Publisert 06.09.2013 av Thea Kathrine Johannessen
Sjur Gabriel
Tips og nytt

Sjur Gabriel

Sjur Gabriels kone Oline var flink til alt arbeid, men når trangen til brennevin kom over henne, solgte hun både mat og eiendeler for å slukke tørsten. Kom hun full hjem, slo han henne.

Publisert 12.08.2013 av Janne Strand
Forvandlingen
Tips og nytt

Forvandlingen

Er Kafkas Forvandlingen verdens beste novelle?

Publisert 18.07.2013 av Mari Stokke-Bakken
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: