Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Fanget i egen kropp

Hva skjer når vi mister kontrollen over vårt eget jeg?

Jeg våkner og er fylt med jord igjen. Svart jord, vevd sammen av en mengde buktende liv; røtter og insekter pløyer seg gjennom tarmenes mørke. Jeg vet jeg har kjent dette tidligere, men husker likevel ikke sist jeg drømte det samme. Knitringen fra etende jordbiller klør mot trommehinnene som et irriterende déjà vu.

Det gir en svært fysisk leseropplevelse når en går løs på debutant Roskva Koritzinskys novellesamling Her inne et sted. Nære og sanselige beskrivelser av kroppens funksjoner - sår som sprekker, væsker som renner - gjør at jeg som leser blir sittende i stolen og vri meg, samtidig som jeg kommer sjeldent tett på bokas karakterer. 

Her inne et sted består av til sammen 12 korte noveller, de korteste på bare to-tre sider. Alle er skrevet i førsteperson, men det er 12 ulike jeg som opererer. Hvem som skjuler seg bak de ulike jeg-ene kan ofte komme som en overraskelse. Det går gjerne automatikk i at vi ser for oss en person av samme kjønn, alder og legning som forfatteren når fortellinger er skrevet i førsteperson, men vi skjønner fort at vi ikke kan være så forutinntatt her. De ulike jeg-personene kan være menn, kvinner, barn, voksne, eldre. Ofte må vi endre oppfatning underveis i lesningen, noe som både kan være frustrerende og givende.

Flere av jeg-ene i novellene ønsker å få utført noe, men blir forhindret av fysiske eller psykiske omstendigheter, innenfra så vel som utenfra. En kvinne skal besøke kjæresten på andre siden av Atlanteren, men har i sin oppspilthet mistet selvkontrollen og klort hele kroppen til blods. "Dette har du gjort sammen med meg, kjøttet mitt. Gi meg forelskelsen og håpet og friheten tilbake, nå som jeg virkelig trenger det." En annen kvinne gir nytt liv til følelsene for kjæresten når han forteller henne at han er dødssyk. Det kan synes som et i utgangspunktet dødt forhold blir sterkere og sterkere jo nærmere han kommer den fysiske døden. "[...] i sekundene før du forsvinner er det som å møte noen for første gang." 

For mange utfordres behovet for selvkontroll av en dragning mot ut-av-kroppen-opplevelser, om det er den store kjærligheten, en fyllekule eller et inspirert øyeblikk. En musiker er inne i en god flyt og tilbringer flere ekstatiske timer i studio. Pulsen er høy, og vi nærmer oss manisk selvoppofrelse, før det hele kulminerer i et altoppslukende angstanfall. 

Jeg famler i ørska, det er høylys dag, det hele virker absurd. Det er fullt av mennesker i gatene, men det er som om livene deres eksisterer i en annen dimensjon enn mitt, at naturlovene deres ikke gjelder meg. De strener over gater, smeller med dører, ler, klemmer hverandre, alt i et voldsomt tempo. I meg er allting seigt, forsinket, jeg klarer ikke å få has på min egen kropp, skjønner ikke riktig hvordan jeg skal bruke den for å komme meg framover.

Boken innledes med et sitat av sekstitallspoeten Kate Næss: "Sannheten er at kroppen lar seg vanskelig oversette [...]". Roskva Koritzinsky har heller ikke gjort et forsøk på dette, men hun har illustrert problemet på en nærgående og intens måte. Mekanismer i kroppen blir skildret på grensen til det heslige, og metaforer som inneholder jord og insekter som grafser tydeliggjør den gjennomgående konflikten: at kroppen ikke vil det samme som fornuften.

Vi må forsøke å spille på lag vi to, hvisket jeg til kroppen.

Her kan du lese et udrag av boken i PDF.


Lån ebok        Lån trykt bok


Les mer om lån av e-bøker med eBokBib
 
eBokBib

 

Publisert 02.04.2014 av Mari Stokke-Bakken
Døden er usann
Tips og nytt

Døden er usann

Skomsvolds første diktsamling er en Pandoras kakeboks.

Publisert 15.03.2014 av Ørjan Persen
Boken eller filmen?
Blogginnlegg

Boken eller filmen?

Noen sverger til teksten, andre mener de levende bildene forteller historien best. Uansett hva du foretrekker: her er tre titler det er verdt å få med seg.

Publisert 03.04.2014 av Janne Bjørgan
Ut av komfortsona
Tips og nytt

Ut av komfortsona

Ut er ein roman som utfordrar oss til å sjå verda i eit anna lys enn det tradisjonelle. Forfattaren pirkar i vedtatte normer og er ikkje redd for å lufta politisk ukorrekte standpunkt.

Publisert 19.03.2014 av Alf Kåre Blindheim
Grace and Mary
Tips og nytt

Grace and Mary

Bli med på en reise tilbake til det landlige Nordvest-England i første halvdel av 1900-tallet, da Grace og Mary var unge; nå får Mary hjelp til å huske tilbake. Boken er på engelsk.

Publisert 21.03.2014 av Janne Strand
Gine Cornelia Pedersen + 0
Tips og nytt

Gine Cornelia Pedersen + 0

Er lik Tarjei Vesaas debutantpris.

Publisert 19.03.2014 av Ørjan Persen
"Langsomt ble landet vårt eget"
Tips og nytt

"Langsomt ble landet vårt eget"

Frank Aarebrot avslutter foredraget sitt "200 år på 200 minutter" med å lese et vers fra diktet 17. mai 1940 av Nordahl Grieg.

Publisert 04.03.2014 av Ørjan Persen
Blå er den varmeste fargen
Tips og nytt

Blå er den varmeste fargen

En tegnet roman om det fineste i verden: kjærlighet.

Publisert 05.02.2014 av Karen Vikingstad
Brasilianer frem fra graven
Tips og nytt

Brasilianer frem fra graven

Den brasilianske litteraturen har lenge stått i skyggen av de spansk-språklige mesterne fra samme kontinent. Etter hundre år er Brasils største forfatter, Machado de Assis, endelig blitt oversatt til norsk.

Publisert 17.12.2013 av Mari Stokke-Bakken
Syndere i sommersol
Tips og nytt

Syndere i sommersol

”Du er en selvbedrager og tilhører som sådan den forrige generasjon.”

Publisert 31.07.2013 av Ragnhild Sæther
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 13:53
Kategorier: