Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Sjur Gabriel

Sjur Gabriels kone Oline var flink til alt arbeid, men når trangen til brennevin kom over henne, solgte hun både mat og eiendeler for å slukke tørsten. Kom hun full hjem, slo han henne.

Handlingen i Amalie Skrams roman Sjur Gabriel foregår på Hellen, nord for Bergen. På et av småbrukene bodde Sjur Gabriel og Oline med sine fem gjenlevende barn. Bruket bestod mest av myr og stein, men det strakk til noen kyr, sauer og en gris. Resten av inntekten kom fra fiske i Byfjorden. Ofte hjalp en av sønnene til med roingen, og noen ganger rodde Oline. Hun var flink både til å ro og fiske. Sjur Gabriel måtte innrømme at hun var dyktig i det meste, men hun hadde en trang til brennevin som fikk henne til å glemme alt unntatt tørsten. Da solgte hun fisk eller noe annet de hadde for å drikke. Det nyttet ikke for Sjur Gabriel å dra til byen uten henne, for når tørsten drev henne, gikk hun gjerne til fots mot byen eller dro med noen andre. Kom hun full tilbake, slo han henne. 

Oline er atter gravid og nedkommer med en gutt som blir kalt Vesle-Gabriel. En  tid etter fødselen får familien store utgifter fordi Oline må på sykehus. Vesle- Gabriel er heller ikke helt frisk, og en natt må faren redde ham tilbake til livet. Etter dette føler Sjur Gabriel at Gud støtter ham. Det knyttes sterke bånd mellom de to, og Sjur Gabriel får noe ekstra å leve for. Seks år etter blir Vesle-Gabriel syk og dør. Etter begravelsen drar Sjur Gabriel avsted for å drikke seg full, og etter den dagen drakk både mannen og konen på Hellemyren.

Boken har en allvitende forteller som formidler samtale og tanker. Dette vises i kapitlet der Sjur Gabriel tenker tilbake på ungdomstiden og en grufull hemmelighet som han og en ung kvinne var sammen om. Han føler at Gud laster ham for det.

Boken har et tragisk tema, men man drives stadig til å lese videre for å se hvordan familien på Hellemyren klarer seg. Amalie Skram var naturalist og gjorde det derfor ikke lett for romanpersonene sine, de når knapt å reise seg før neste katastrofe inntreffer. Boken har et relativt lett språk unntatt der hvor det er brukt dialekt.

Leveforholdene på småbrukene i Bergensdistriktet var ganske magre og fattigslige, så de måtte ha en attåtnæring. Det ble oftest fiske til eget bruk og salg. Grunnen ute på Hellen består av knauser og småmyrer, og før Lønborg ble videre utbygget fra 1990-tallet og utover, lå det en noe gjengrodd dal med en sti opp mot Øyjorden, der Olinestien nå ligger. Der bilveien slynger seg oppover var det bare lyngrabber. Når man går der ute, er det interessant å forestille seg hvordan livet kan ha vært der på 1800-tallet. 

 

Vil du at Sjur Gabriel skal leses inn på Bergen Lesers høytlesningsinstallasjon i høst? Stem her.

 

Publisert 12.08.2013 av Janne Strand
Forvandlingen
Tips og nytt

Forvandlingen

Er Kafkas Forvandlingen verdens beste novelle?

Publisert 18.07.2013 av Mari Stokke-Bakken
Terje Vigen
Tips og nytt

Terje Vigen

Historien om en underlig gråsprængt en har fortsatt evnen til å treffe så det kjennes i magen.

Publisert 22.07.2013 av Mari Stokke-Bakken
Bergen leser - sammen: Regn
Tips og nytt

Bergen leser - sammen: Regn

Om kjærligheten til regnbyger, flobyger, høljeregn, styrtregn, pøsregn og plaskregn. Men også vennskapet og kjærligheten mellom to brødre. Den optimale Bergensromanen i sitt rette element ...

Publisert 07.08.2013 av Alf Kåre Blindheim
Frankenstein or The Modern Prometheus
Tips og nytt

Frankenstein or The Modern Prometheus

Jeg tror aldri jeg har lest en vakrere roman.

Publisert 08.06.2013 av Thea Kathrine Johannessen
1-2-3 skolestart!
Tips og nytt

1-2-3 skolestart!

Å lære er gøy! Bokstaver og tall, geometri og språk. Boka "Klart jeg kan!" er en aktivitetsbok med forslag til masse gøy du kan finne på sammen med barn.

Publisert 05.08.2013 av Vibeke Garrod
Underholdende om likestillingskampen
Tips og nytt

Underholdende om likestillingskampen

Et bestillingsverk som byr på innsikt og ulike innfallsvinkler om likestillingens historie. En perle for øyet og et overflødighetshorn for tankene

Publisert 09.07.2013 av Charlotte Myrbråten
Tre nyheter i tyskhyllen
Tips og nytt

Tre nyheter i tyskhyllen

Jeg har med en koffert fra Berlin, og i den ligger "Ein perfekter Freund" og "Der Koch" av Martin Suter, samt John Perrys "Dialog über das Gute, das Böse und die Existenz Gottes".

Publisert 07.06.2013 av Thea Kathrine Johannessen
Litterær raritet: Gertrude Stein
Tips og nytt

Litterær raritet: Gertrude Stein

I ”Alice B. Toklas' selvbiografi” får vi et innblikk i det begivenhetsrike livet til den fortreffelige Gertrude Stein. For ordens skyld er boken skrevet av Gertrude Stein selv, da samboeren var for opptatt med å lage mat og stelle i hagen.

Publisert 21.06.2013 av Mari Stokke-Bakken
Doblougprisen 2013 – Karin Moe
Tips og nytt

Doblougprisen 2013 – Karin Moe

Karin Moe er original, leken, morsom, frekk, sylskarp, lærd og utfordrende.

Publisert 12.06.2013 av Mari Stokke-Bakken
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 13:53
Kategorier: