Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Taler som forandret verden: øyeblikk som dannet historie

Store øyeblikk av oppriktig glød, idealisme og vilje til å gjøre det gode, så vel som utslag av manipulasjon og forvrengning av sannheten. Noen ganger sågar ond vilje.

Akkurat som historien formet talerne, har disse talene også formet historien. Denne samlingen burde derfor passe for lesere som er interessert i nettopp historiefaget, for de som er fascinert av retorikkens spennvidde, så vel som de som ønsker å la seg inspirere (eller skremme).

Hvem er det vi leser om?

Boken består av til sammen 57 taler av 49 kvinner og menn. Disse er i kronologisk rekkefølge fra Moseloven (De ti bud) til Barak Obamas tale i Kairo, ”En ny start”, i 2009.

Hver tale presenteres først med biografiske opplysninger om taleren. Deretter følger en tekst om de politiske og historiske omstendighetene som avfødte de enkelte hendelsene da talene ble holdt.

Sterke taler fra blant annet:

Dronning Elizabeth I
Emmeline Pankhurst
Marie Curie
Martin Luther King Jr.
Nelson Mandela

Det er for eksempel sterkt å lese talen til Martin Luther King Jr., "Jeg har en drøm", som han holdt 28. august 1963.

Og siden vi for tiden feirer forskningens betydning og gleder, er det fristende å nevne et annet eksempel, nemlig: Marie Curies tale, "Radiumets vitenskapelige historie er vakker", som hun holdt 14. mai 1921.

I det gode eller ondes tjeneste?

Som det påpekes i forordet, er det i dette utvalget av taler store øyeblikk av oppriktig glød, idealisme og vilje til å gjøre det gode; så vel som utslag av manipulasjon, forvrengning av sannheten og lumskhet. I tillegg kommer de som av forfengelighet og selvopphøyelse tydde til store ord og vakre fraser, men hvor ettertiden har vist at motivene ikke kunne tåle nærmere ettersyn.

Selv om noen av dem ga seg skremmende utslag, har likevel mange av talene vært til stor inspirasjon, oppmuntring og håp: En påminnelse om hva et menneske er, og en advarsel om ikke å glemme det.

Engelsk utgave av boken

Publisert 09.09.2014 av Ragnhild Sæther
The Meaning of Everything
Tips og nytt

The Meaning of Everything

Beretningen om Oxford English Dictionary er historie fra virkeligheten - en virkelighet som overgår oppdiktede fortellinger. Når en så rutinert og dyktig forfatter som Simon Winchester setter i gang, er det bare å la seg rive med.

Publisert 17.09.2014 av Elin Huseby
Stol på meg, denne boken må du lese!
Tips og nytt

Stol på meg, denne boken må du lese!

Er det lurt å tro på noen som sier han er til å stole på? Det er et av spørsmålene en får svar på ved å lese boken "Hva er tillit" av Harald Grimen.

Publisert 01.04.2014 av Ørjan Persen
Den elskendes språk
Tips og nytt

Den elskendes språk

Hva sier vi når vår kjære ikke ringer? Hvordan formulerer vi oss når vi savner noen? Hva legger vi i ordene jeg-elsker-deg?

Publisert 13.08.2014 av Mari Stokke-Bakken
Havet i enden av veien
Tips og nytt

Havet i enden av veien

Neil Gaimans mystiske og spennende fortelling om en ung gutts barndomsverden.

Publisert 07.05.2014 av Nina Singdahlsen
Jeg la heldigvis merke til denne boken
Tips og nytt

Jeg la heldigvis merke til denne boken

Hovedpersonen i "Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til" vet ikke helt hvordan hun skal takle voksenlivet. Det blir det bra humor av.

Publisert 09.07.2014 av Karen Vikingstad
En Plume til besvær
Tips og nytt

En Plume til besvær

Vi er alle klovner for hverandre. De som ikke tåler en slik innsikt, må ikke lese denne boken.

Publisert 06.06.2014 av Mari Stokke-Bakken
Et hjertes beliggenhet
Tips og nytt

Et hjertes beliggenhet

Kan nyheter om Vietnamkrigen konkurrere mot anmeldelser av Stiklestadspelet eller nytt fra jordbærhøsten i en lokalavis på 60-tallet? Drakampen om mediebildet i en lokalavis viser motsetningen mellom det lokale og globale på en morsom og treffende måte.

Publisert 18.06.2014 av Vibecke Svendsen
Familien Tót
Tips og nytt

Familien Tót

Burlesk historie om verdighet, fornedrelser og endeløs papirbretting.

Publisert 28.05.2014 av Mari Stokke-Bakken
Mors gaver
Tips og nytt

Mors gaver

Husker du julegavene fra barndommen, hva du fikk og ikke minst hva du ga til de andre? I denne selvbiografiske romanen forteller Cecilie Enger fra oppveksten i Asker. Moren utviklet demens, og da de ryddet leiligheten, kom de over de ukjente julegavelistene, nøyaktig nedskrevet av moren.

Publisert 22.04.2014 av Janne Strand
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: