Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Et hjertes beliggenhet

Kan nyheter om Vietnamkrigen konkurrere mot anmeldelser av Stiklestadspelet eller nytt fra jordbærhøsten i en lokalavis på 60-tallet? Drakampen om mediebildet i en lokalavis viser motsetningen mellom det lokale og globale på en morsom og treffende måte.

Vi er i Trondheim  rundt 1965. Marianne er en ung, idealistisk journalist i lokalavisen Bladet. Tilværelsen preges av optimisme og fremtidstro. Et hjertes beliggenhet gir et fint bilde av en fredelig etterkrigstid, der bilturer og campingferier var en nyvunnet frihet for flere og flere, og der lykken kunne være en ny Opel Kaptein. Dagliglivet er skildret på en humoristisk og troverdig måte og personene er tegnet med sympati.

Vietnamkrigen raser ute i verden, og sårene etter annen verdenskrig er bare så vidt grodd her hjemme. Redaktøren satser på reportasjer fra dagliglivet, som jordbærprisene, campinglivet og Stiklestadspelet. Han er overbevist om at det er det folk helst vil ha. 

Marianne er opptatt av Vietnamkrigen og vil formidle krigens redsler, men møter motgang. Den mangelfulle mediedekningen fra krigen ligger henne sterkt på hjertet. Pressekontorets dvaske meldinger provoserer henne. Hennes gjentatte forsøk på å få inn en kronikk om Vietnam i avisen lykkes ikke. "Vi lever i Norge, ikke i Vietnam", er redaktørens omkved. 

Men Vietnam er det viktigste som har skjedd siden andre verdenskrig, protesterte hun, det er en krig som kommer til å forandre alt! [...] Redaktøren gransket museflettene som viftet livlig mens hun snakket. Jasså, du, sa han.

En annen krig får også sin plass i romanen, nemlig den spanske borgerkrigen. Gjennom sin tante Borghild får Marianne interesse for denne krigen. Borghild er Mariannes fortrolige og vel også bokens heltinne. I sin ungdom hadde Borghild en venn som vervet seg som frivillig og falt i krigen. "Foreldrene hans skammet seg da han dro [...] Det var jo forbudt å verve seg til Spania. Som å ha en innbruddstyv i familien." Det er hos Borghild hun finner det gulnede avisutklippet av Nordahl Grieg og Lise Lindbeck i en tank på vei inn den spanske byen Teruel. Dette ultimate bildet av sannhetssøkende reportere i en krigssone inspirerer Marianne til å ville bli journalist og "bruke sin penn".

Bokens tittel, Et hjertes beliggenhet, er hentet fra dette diktet av Pablo Neruda:

Men fra hvert av de dødes hus
skyter glødende metall
i stedet for blomster,
[...]
og av hver eneste forbrytelse fødes kuler
som en dag skal finne
et hjertes beliggenhet

Forfatteren Kjersti Ericsson har arbeidet som kriminolog og forsker og vært sterkt engasjert blant annet i kvinnekampen. Hun har utgitt bøker i flere genre. Denne romanen kan også leses i et kvinnesaksperspektiv, om en modig, ung og idealistisk kvinnes erfaringer i møte med hverdagens krav og realiteter.

 

Her kan du lese et utdrag av boken i PDF.


 LÅN EBOK            LÅN TRYKT BOK

Les mer om lån av e-bøker med eBokBib
eBokBib
 
 
Publisert 18.06.2014 av Vibecke Svendsen
Familien Tót
Tips og nytt

Familien Tót

Burlesk historie om verdighet, fornedrelser og endeløs papirbretting.

Publisert 28.05.2014 av Mari Stokke-Bakken
Mors gaver
Tips og nytt

Mors gaver

Husker du julegavene fra barndommen, hva du fikk og ikke minst hva du ga til de andre? I denne selvbiografiske romanen forteller Cecilie Enger fra oppveksten i Asker. Moren utviklet demens, og da de ryddet leiligheten, kom de over de ukjente julegavelistene, nøyaktig nedskrevet av moren.

Publisert 22.04.2014 av Janne Strand
Sofia
Tips og nytt

Sofia

Ho let seg ikkje spela om, men troppa opp i finstasen sin, arm i arm med ein kavaler i uniform.

Publisert 09.05.2014 av Alf Kåre Blindheim
Fanget i egen kropp
Tips og nytt

Fanget i egen kropp

Hva skjer når vi mister kontrollen over vårt eget jeg?

Publisert 02.04.2014 av Mari Stokke-Bakken
Døden er usann
Tips og nytt

Døden er usann

Skomsvolds første diktsamling er en Pandoras kakeboks.

Publisert 15.03.2014 av Ørjan Persen
Boken eller filmen?
Blogginnlegg

Boken eller filmen?

Noen sverger til teksten, andre mener de levende bildene forteller historien best. Uansett hva du foretrekker: her er tre titler det er verdt å få med seg.

Publisert 03.04.2014 av Janne Bjørgan
Ut av komfortsona
Tips og nytt

Ut av komfortsona

Ut er ein roman som utfordrar oss til å sjå verda i eit anna lys enn det tradisjonelle. Forfattaren pirkar i vedtatte normer og er ikkje redd for å lufta politisk ukorrekte standpunkt.

Publisert 19.03.2014 av Alf Kåre Blindheim
Grace and Mary
Tips og nytt

Grace and Mary

Bli med på en reise tilbake til det landlige Nordvest-England i første halvdel av 1900-tallet, da Grace og Mary var unge; nå får Mary hjelp til å huske tilbake. Boken er på engelsk.

Publisert 21.03.2014 av Janne Strand
Gine Cornelia Pedersen + 0
Tips og nytt

Gine Cornelia Pedersen + 0

Er lik Tarjei Vesaas debutantpris.

Publisert 19.03.2014 av Ørjan Persen
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: