Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Ved dette tegn

"Ved dette tegn" er beretningen om Abel og Janice. De er unge, de er døve og de har nylig flyttet til en storby i USA, tidlig på 1900-tallet.

De møttes på døveskolen da han var atten år og hun seksten. På skolen ble det bare undervist i skriving, regning, noen få utvalgte yrkesfag og i munnlesing, for å kunne forstå de hørende. Janice hadde bodd der i mange år og hadde lang øvelse i tegnspråk, mens Abel bare kunne munnlesing da han kom til skolen. Det gjorde ham både døv og stum i de døves verden. Men utenom undervisningen var tegnene. Med dem kunne de døve snakke med hverandre om drømmene de hadde og om verden utenfor skolen.

De gifter seg, og en tid etter drar de til storbyen. Han får arbeid som boktrykkerlærling, og hun begynner å sy på en fabrikk.

De får leie et rom uten kjøkken, og en dag Abel beundrer bilene hos en bilselger, blir han overtalt til å kjøpe en bil. Alle pengene de har går med. Kjøringen går dårlig, og Janice vil at de skal selge den. De lever godt på salgspengene de neste månedene, men Abel har ikke forstått at det var et forskudd han hadde betalt. Han stevnes for retten, og det settes opp en nedbetalingsordning med trekk i lønnen. Drømmene de hadde blir revet i stykker av det daglige strevet. Vi følger familien, to hørende barn er kommet til, videre gjennom flere tiår. Følelsene raser frem og tilbake gjennom håndtegn og ansiktsuttrykk.

Det er som om vi kommer inn i en annen verden, og den er interessant å få innsikt i. Boken er vel verd lesingen, også som et tidsbilde på USA i første halvdel av 1900-tallet, blant annet med manglende velferdsgoder.

Joanne Greenberg har også skrevet under psevdonymet Hannah Green. Jeg lovet deg aldri en rosenhave, er vel den mest kjente av de bøkene. Også den handler om utsatte mennesker; en ung pike med en alvorlig sinnslidelse.

Publisert 23.09.2014 av Janne Strand
Råstilige reiseguider
Tips og nytt

Råstilige reiseguider

CITIx60 er en serie reiseguider hvor vi får innsideinformasjon om storbyer. Her er det lokale kreative sjeler som forteller om sine favorittsteder, og hjelper oss å velge det beste fra byen.

Publisert 09.10.2014 av Vibeke Garrod
Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys
Tips og nytt

Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys

Ja, det heter selvbiografien til tidligere The Slits-gitarist Viv Albertine. Tittelen er hentet fra Albertines kloke mor; det var det eneste som stod i hodet på Viv. Klær, musikk og gutter.

Publisert 09.09.2014 av Vibeke Garrod
Hjem av Toni Morrison
Tips og nytt

Hjem av Toni Morrison

Etter å ha mottatt et urovekkende brev, reiser Frank Money tilbake til hjembyen – til minner og mennesker han lenge har unngått.

Publisert 15.09.2014 av Nina Singdahlsen
Vårar seinare
Tips og nytt

Vårar seinare

Sterke dikt fri for sminke og fjas. Lavmælt sorg formidla utan store fakter. Men og tenåringsjenter med både tunge vipper og plastposar som klirrar våren inn.

Publisert 24.09.2014 av Alf Kåre Blindheim
Griffin & Sabine
Tips og nytt

Griffin & Sabine

Ikke all kommunikasjon er så spesiell som denne, men som Thore Skogman sang på 60-tallet: "Ett brev betyder så mycket."

Publisert 17.09.2014 av Janne Strand
Professoren og galningen
Tips og nytt

Professoren og galningen

En sann fortelling om hvordan en velutdannet og stillferdig militærlege kom til å skyte en mann på åpen gate i en dyster del av London, og om hvordan han under forvaring på et mentalsykehus ble en av de aller beste og flittigste bidragsyterne til Oxford English Dictionary.

Publisert 24.09.2014 av Elin Huseby
Kjærlighet
Tips og nytt

Kjærlighet

Språk bruker vi for å kommunisere med hverandre, og for å beskrive virkeligheten. Hvor mange språk trenger vi egentlig?

Publisert 08.09.2014 av Ragnhild Sæther
Språk og oppmerksomhet
Tips og nytt

Språk og oppmerksomhet

Toril Moi er første kvinne ut i Aschehoug Stemmer serien som er utkommet med 12 tekster. Serien markerer 100-års jubileet for kvinners stemmerett i Norge. Men fokuset i denne serien er rettet mot aktuelle samfunnsspørsmål. Hva har kvinner på hjertet i dag?

Publisert 22.09.2014 av Vibecke Svendsen
Taler som forandret verden: øyeblikk som dannet historie
Tips og nytt

Taler som forandret verden: øyeblikk som dannet historie

Store øyeblikk av oppriktig glød, idealisme og vilje til å gjøre det gode, så vel som utslag av manipulasjon og forvrengning av sannheten. Noen ganger sågar ond vilje.

Publisert 09.09.2014 av Ragnhild Sæther
Publisert 06.01.2012, sist endret 19.11.2016 - 09:22