Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Grace and Mary

Bli med på en reise tilbake til det landlige Nordvest-England i første halvdel av 1900-tallet, da Grace og Mary var unge; nå får Mary hjelp til å huske tilbake. Boken er på engelsk.

Dette er først og fremst boken om Mary, en kvinne i 90-årene, som er blitt dement og må bo på pleiehjem. Hun bor fortsatt i nord, men besøkes jevnlig av sitt eneste barn, John, 71 år gammel og bosatt i London. Han forsøker på alle måter å vekke morens hukommelse til live. Det er ikke lett, ofte ligger hun og sover når han er der, men våkner opp etter en tid, mer eller mindre villlig til å ha besøk. 

Noen ganger spør hun etter sin mor, Grace, som døde vel 50 år tidligere. Det var mange år da Mary ikke visste hvem som var moren hennes, hun kjente best fostermoren fru Johnston, en godhjertet kvinne, og var alltid litt tilbakeholden overfor Grace som kom på besøk en gang i måneden. John kjenner så lite til morsslekten hennes, men lager sannsynlige fortellinger om dem ut fra hva moren hans har fortalt ham om dem og om sitt eget liv. Da har de fine stunder sammen med gode minner og noen ganger synger de sangene fra gamle dager.

Da Mary var 8 år kalte noen av klassekameratene henne for bastard. Grace ble sendt bud på for å forklare for Mary at hun er moren hennes og at Mary har en far som ble såret i krigen. De møttes på et militærsykehus og ble glade i hverandre, men han dro videre og Grace så ham aldri igjen. Grace, som selv ble morløs etter fødselen, prøver å få anledning til å ta datteren til seg, men hun bor til leie og får ikke råd til et eget hjem. Hun og Mary kom aldri til å stå hverandre nær, men møttes iblant, også etter at Mary hadde stiftet eget hjem. Heller ikke Marys sønn John fikk vite at damen som besøkte dem var hans mormor og hun dør uten at de tre har fått snakket om familieforholdet.

Boken gir en realistisk beretning om demens, men leseren må ha tålmodighet til å lese hele boken, for kapitlene er flettet inn i hverandre og nummerert og gir derfor ingen antydning om innholdet i hvert enkelt kapittel.

Også lesere som ikke er så interesserte i demens har mye å se frem til i Grace and Mary.  Boken byr på fine skildringer av dagligliv i Nordvest-England i de seks første tiårene av  1900-tallet. Også den delen av boken likte jeg svært godt.

Publisert 21.03.2014 av Janne Strand
Gine Cornelia Pedersen + 0
Tips og nytt

Gine Cornelia Pedersen + 0

Er lik Tarjei Vesaas debutantpris.

Publisert 19.03.2014 av Ørjan Persen
"Langsomt ble landet vårt eget"
Tips og nytt

"Langsomt ble landet vårt eget"

Frank Aarebrot avslutter foredraget sitt "200 år på 200 minutter" med å lese et vers fra diktet 17. mai 1940 av Nordahl Grieg.

Publisert 04.03.2014 av Ørjan Persen
Blå er den varmeste fargen
Tips og nytt

Blå er den varmeste fargen

En tegnet roman om det fineste i verden: kjærlighet.

Publisert 05.02.2014 av Karen Vikingstad
Brasilianer frem fra graven
Tips og nytt

Brasilianer frem fra graven

Den brasilianske litteraturen har lenge stått i skyggen av de spansk-språklige mesterne fra samme kontinent. Etter hundre år er Brasils største forfatter, Machado de Assis, endelig blitt oversatt til norsk.

Publisert 17.12.2013 av Mari Stokke-Bakken
Syndere i sommersol
Tips og nytt

Syndere i sommersol

”Du er en selvbedrager og tilhører som sådan den forrige generasjon.”

Publisert 31.07.2013 av Ragnhild Sæther
Hellemyrsfolket av Amalie Skram
Tips og nytt

Hellemyrsfolket av Amalie Skram

Back to the future.

Publisert 09.08.2013 av Thea Kathrine Johannessen
Sveve over vatna
Tips og nytt

Sveve over vatna

Tiltaks- og arbeidsløs. Sildeoljefabrikken er lagt ned, men eimen av sild henger igjen i mannen. Katter fotfølger ham overalt. Et liv som student i Bergen må da være å foretrekke?

Publisert 14.08.2013 av Anders Iden
Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
Tips og nytt

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg

Etter at Epsilon døde er pensjonisten Mathea helt alene i verden. Hun vil gjerne bli husket, men hvordan? Mathea er en kreativ dame, men kan ikke sosiale koder. En trist og vittig historie om ensomhet.

Publisert 01.09.2013 av Birgit Bjørgum
Norges kyst i litteratur og maleri
Tips og nytt

Norges kyst i litteratur og maleri

Redaktørens ønske for denne praktboka? "... å komponere en samling tekster som det lukter tang og tare av, svaberg, gamle naust og salt sjø." Det lykkes han godt med!

Publisert 12.09.2013 av Ragnhild Sæther
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 14:53
Kategorier: