Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Sofia

Ho let seg ikkje spela om, men troppa opp i finstasen sin, arm i arm med ein kavaler i uniform.

To menn ”slest” om den same jenta. Dei spurde ei klok kone til råds om korleis dette kunne løysast: Den som vinn i brettspelet kan spørja jenta først. Spelet vara i dagevis og jenta fekk nyss om kva som var på gang: ”Og ho let seg ikkje spela om, men troppa opp i finstasen sin, arm i arm med ein kavaler i uniform.” Ei fin anekdote som forfattaren flettar inn i denne boka som er lavmælt, litt mystisk og undrande.

Hovedpersonen – navnet blir aldri sagt – er ei norsk kvinne som reiser til Hellas for å fullføra eit romanprosjekt som også blir inkorporert i handlinga. I tillegg er vi inne i rare draumar til hovedpersonen. Romanen vekslar dermed elegant mellom tre plan.

Forfattaren gir korte riss av livet i ein liten landsby, ein eller annan stad på kysten av Hellas. ”Gardina blafrar lett av eit luftdrag som smakar salt og luktar tang og skjel.” Sigrid Merethe Hanssen krydrar romanen med små, presise skildringar av å bu i Hellas. Eg-personen leigar eit enkelt husvære av ei gammal dame, men prøver å skapa ein slags eigen heim: ”Etterpå lar eg dei tinga eg har brukt, stå framme, slik at eg bur her.”

Ein fugl som hakkar på vinduskittet, ein snigl som bur på det nederste trinnet i trappa og den døve jenta Sofie dukker med jevne mellomrom fram i fortellinga som eit slags mantra. Sofia blir etter kvart meir og meir sentral i historia. Kva er det med denne jenta som har blåmerke på kroppen og som berre let etter seg difuse spor i form ymse teikningar? Forfattaren berre antydar svara, men ein dag er ho flytta inn til eg-personen.

Det er dårlege tider i Hellas, og straumen vert borte nokre timar midt på dagen. ”Kvifor reiser du ikkje heim, spør guten på kafeen?”  Ho vert svar skyldig, men kastar like etter mobiltelefonen på havet. Av ein eller annan grunn vert ho verande. Også vi lesarane får litt å undra oss over i denne velskrevne, poetiske boka.

Sigrid Merethe Hanssen har gitt ut tre bøker: novellesamlingane Sprang (2007) og Ingen heime (2009), samt barneboka Detektiv Smartbart og sabotasjen på badet (2011). For Sprang fekk ho Blixprisen, og i 2009 blei ho tildelt Sigmund Skard-stipendet. Hanssen er lærar og bur på Finnsnes i Troms.

Her kan du lese et utdrag av boken i PDF.

 Lån ebok           lån trykt bokLes mer om lån av e-bøker med eBokBib
 
eBokBib

 

Publisert 09.05.2014 av Alf Kåre Blindheim
Fanget i egen kropp
Tips og nytt

Fanget i egen kropp

Hva skjer når vi mister kontrollen over vårt eget jeg?

Publisert 02.04.2014 av Mari Stokke-Bakken
Døden er usann
Tips og nytt

Døden er usann

Skomsvolds første diktsamling er en Pandoras kakeboks.

Publisert 15.03.2014 av Ørjan Persen
Boken eller filmen?
Blogginnlegg

Boken eller filmen?

Noen sverger til teksten, andre mener de levende bildene forteller historien best. Uansett hva du foretrekker: her er tre titler det er verdt å få med seg.

Publisert 03.04.2014 av Janne Bjørgan
Ut av komfortsona
Tips og nytt

Ut av komfortsona

Ut er ein roman som utfordrar oss til å sjå verda i eit anna lys enn det tradisjonelle. Forfattaren pirkar i vedtatte normer og er ikkje redd for å lufta politisk ukorrekte standpunkt.

Publisert 19.03.2014 av Alf Kåre Blindheim
Grace and Mary
Tips og nytt

Grace and Mary

Bli med på en reise tilbake til det landlige Nordvest-England i første halvdel av 1900-tallet, da Grace og Mary var unge; nå får Mary hjelp til å huske tilbake. Boken er på engelsk.

Publisert 21.03.2014 av Janne Strand
Gine Cornelia Pedersen + 0
Tips og nytt

Gine Cornelia Pedersen + 0

Er lik Tarjei Vesaas debutantpris.

Publisert 19.03.2014 av Ørjan Persen
"Langsomt ble landet vårt eget"
Tips og nytt

"Langsomt ble landet vårt eget"

Frank Aarebrot avslutter foredraget sitt "200 år på 200 minutter" med å lese et vers fra diktet 17. mai 1940 av Nordahl Grieg.

Publisert 04.03.2014 av Ørjan Persen
Blå er den varmeste fargen
Tips og nytt

Blå er den varmeste fargen

En tegnet roman om det fineste i verden: kjærlighet.

Publisert 05.02.2014 av Karen Vikingstad
Brasilianer frem fra graven
Tips og nytt

Brasilianer frem fra graven

Den brasilianske litteraturen har lenge stått i skyggen av de spansk-språklige mesterne fra samme kontinent. Etter hundre år er Brasils største forfatter, Machado de Assis, endelig blitt oversatt til norsk.

Publisert 17.12.2013 av Mari Stokke-Bakken
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 13:53
Kategorier: