Lesetips og nye bøker

På denne siden anbefaler vi både nye og gamle bøker som vi mener fortjener den ekstra lille oppmerksomheten.

Mors gaver

Husker du julegavene fra barndommen, hva du fikk og ikke minst hva du ga til de andre? I denne selvbiografiske romanen forteller Cecilie Enger fra oppveksten i Asker. Moren utviklet demens, og da de ryddet leiligheten, kom de over de ukjente julegavelistene, nøyaktig nedskrevet av moren.

Cecilie og hennes to søsken vokste opp på 60/70-tallet i en enebolig på Høn i Asker. Faren var ingeniør, mens moren hadde forskjellige stillinger, den siste som journalist. Hun begynte å arbeide for miljøvern og et menneskeverdig liv for alle. En av hjertesakene hennes var bedre leveforhold for autister, spesielt de som var bosatt på Daleløkken hjem i nabolaget. Hun kjempet også for en bedre skole for alle og mot nedlegging av nærbutikker. Alta-utbyggingen vakte sterkt engasjement på den tiden, og moren var på nippet til å reise dit.

Da hun var tidlig i søttiårsalderen, begynte moren som alltid hadde vært talefør og selvhjulpen å bli forvirret og hjelpeløs. Hun fikk diagnosen Alzheimer. Etter noen år klarte hun seg ikke hjemme lenger og måtte flytte på sykehjem.

Huset skal tømmes før salg og under ryddingen kommer Cecilie over noen ark med en oversikt over hva den enkelte i familien har fått og gitt i julegave fra tidlig på 60-tallet til inn på 2000-tallet. Listene vekker minner til live. Vi blir kjent med mottakerne av gavene, venner, familie og slekt tilbake til oldeforeldrene og den plassen de hadde i Cecilies og de andres liv. Der står togskinnene fra Brio som broren fikk da han var liten og glassfiberskiene som Cecilie fikk i 1977 da de kom på moten. Barna ga hjemmelagde gaver, som kornaks med sølvfarge, noen fine steiner eller noe de hadde sydd eller malt selv. Julemarkedet på Daleløkken, som moren besøkte hvert år, vistes også igjen på gavelistene, i form av håndlagde ting som halskjeder og annet.

Forfatteren minnes hvordan moren pleide å trøste med ordene: "Kom hit til virkeligheten", når tilværelsen gikk den unge Cecilie imot. Hun får fint frem morens vei inn i demenssykdommen og  beskriver hvor opprivende det er, også for en voksen person, når nær familie avviser deg, selv om du vet at det skyldes sykdom.

Cecilie Enger fikk Bokhandlerprisen for Mors gaver.

Har du smarttelefon eller nettbrett med iOS (iPhone, iPad) eller Android (Samsung, Sony, HTC m.fl.) operativsystem? Da trenger du bare lånekortet og pinkoden som du bruker på Bergen Offentlige Bibliotek for å kunne laste ned Mors gaver og mange andre bøker som e-bok.  Bibliotekene abonnerer på e-bøkene og de kan være utlånt. Da setter du deg på venteliste. Boken finnes selvfølgelig også som papirbok og som lydbok, på cd.

Her kan du lese et utdrag av boken i PDF.

 Lån ebok           lån trykt bok



Les mer om lån av e-bøker med eBokBib
 
eBokBib
Publisert 22.04.2014 av Janne Strand
Sofia
Tips og nytt

Sofia

Ho let seg ikkje spela om, men troppa opp i finstasen sin, arm i arm med ein kavaler i uniform.

Publisert 09.05.2014 av Alf Kåre Blindheim
Fanget i egen kropp
Tips og nytt

Fanget i egen kropp

Hva skjer når vi mister kontrollen over vårt eget jeg?

Publisert 02.04.2014 av Mari Stokke-Bakken
Døden er usann
Tips og nytt

Døden er usann

Skomsvolds første diktsamling er en Pandoras kakeboks.

Publisert 15.03.2014 av Ørjan Persen
Boken eller filmen?
Blogginnlegg

Boken eller filmen?

Noen sverger til teksten, andre mener de levende bildene forteller historien best. Uansett hva du foretrekker: her er tre titler det er verdt å få med seg.

Publisert 03.04.2014 av Janne Bjørgan
Ut av komfortsona
Tips og nytt

Ut av komfortsona

Ut er ein roman som utfordrar oss til å sjå verda i eit anna lys enn det tradisjonelle. Forfattaren pirkar i vedtatte normer og er ikkje redd for å lufta politisk ukorrekte standpunkt.

Publisert 19.03.2014 av Alf Kåre Blindheim
Grace and Mary
Tips og nytt

Grace and Mary

Bli med på en reise tilbake til det landlige Nordvest-England i første halvdel av 1900-tallet, da Grace og Mary var unge; nå får Mary hjelp til å huske tilbake. Boken er på engelsk.

Publisert 21.03.2014 av Janne Strand
Gine Cornelia Pedersen + 0
Tips og nytt

Gine Cornelia Pedersen + 0

Er lik Tarjei Vesaas debutantpris.

Publisert 19.03.2014 av Ørjan Persen
"Langsomt ble landet vårt eget"
Tips og nytt

"Langsomt ble landet vårt eget"

Frank Aarebrot avslutter foredraget sitt "200 år på 200 minutter" med å lese et vers fra diktet 17. mai 1940 av Nordahl Grieg.

Publisert 04.03.2014 av Ørjan Persen
Blå er den varmeste fargen
Tips og nytt

Blå er den varmeste fargen

En tegnet roman om det fineste i verden: kjærlighet.

Publisert 05.02.2014 av Karen Vikingstad
Publisert 06.01.2012, sist endret 21.02.2013 - 13:53
Kategorier: