Nye musikkbøker

Rebeller og eksentrikere, hardrockere og gunk-punkere, autoritære produsenter vs plateselskapet som gir sine artister uforbeholden frihet. Her er noen litterære nyinnkjøp på musikkavdelingen.

Black Sabbath and Philosophy: Mastering Reality
Black Sabbath and Philosophy: Mastering Reality

Rent bortsett fra å lage heftige legendariske riff var rockegruppa Black Sabbath bandet som romsterte rundt filosofiske og eksistensielle spørsmål i sin musikk. Tematikken kretset gjerne rundt krigens ondskap, okkultisme eller politisk korrupsjon, og i denne boken rettes oppmerksomheten mot de mer komplekse ideene som ble en slik viktig del av bandets tekster og uttrykk. Aristoteles og Nietzsche møter Ozzy Osbourne og Tony Iommi.

Vivian Stanshall
Ginger Geezer: The Life of Vivian Stanshall

Vivian Stanshall (1943–1995) var på 60-tallet den eksentriske frontfiguren i kultbandet Bonzo Dog Doo-Dah Band. Dette er hans historie. Fra hans fødsel under krigens dager, til den tragiske husbrannen som tok hans liv på nittitallet. I mellomtiden får vi beretningen om en person som levde hardt gjennom livets ytterpunkter. Vivian ble en hyllet kompositør som gjorde seg bemerket innenfor film, radio og teater, men også et menneske som i lang tid strevde med nervøsitet og rus.WillOldhamOnBonniePrinceBilly
Will Oldham on Bonnie "Prince" Billy

Den amerikanske visesangeren Will Oldham har gitt ut mange kritikerroste album under psevdonymet Bonnie Prince Billy. I denne boken går han i samtale med sin gode venn Alan Licht, noe som har resultert i det Oldham selv omtaler som hans “siste intervju” noensinne. Forhåpentligvis betyr ikke det at han legger musikken på hyllen for godt.
tommyland
Tommyland

“This book is my truth”, sier Tommy Lee. Og frontfiguren i det suksessfulle hardrock-bandet Mötley Crüe har nok av historier å by på. Slåsskamper, fengselsopphold og skandaløse ekteskap med famøse kvinner er noen av ingrediensene. Men i Tommyland er det vel så viktig å bli kjent med mannen bak de tabloide overskriftene; den hjemmekjære personen som nå funderer på de viktige spørsmålene i livet; som hvordan steke den perfekte biffen! Men når det er sagt, boken inneholder nok av viltre historier - slik Tommy Lee selv husker dem.

 

 

 

how to rap
How to Rap: The Art and Science of the Hip-Hop MC

En slags tips og guide-bok til hvordan du bør (og ikke bør) gå fram om den store drømmen er å drive med rap og hip hop. Forfatter Paul Edwards har over lang tid gjort intervjuer med hip-hop artister; fra den dypeste undergrunnen til den kommersielle mainstream-scenen.

 

 

 

 

 

The Gunk Punk Undergut
We Never Learn: The Gunk Punk Undergut, 1988-2001

Utallige bøker har blitt skrevet om punkrocken på 60- og 70-tallet. Mindre har blitt sagt om garagepunken (Gunk Punk) som herjet mot slutten av 80-tallet og fram mot millenniumskiftet. Eller herjet den? Forfatteren av “We Never Learn...” påstår at mye legendarisk musikk ble urettferdig forbigått i den kommersielle sukkersøte pop-suppen som dominerte mye av nittitallet. The Dwarves, the Gories, the Supersuckers, the Mummies, the Oblivians, Billy Childish, Rocket From The Crypt, Jon Spencer Blues Explosion, Cheater Slicks og Teengenerate er noen av bandene som du får høre mer om i boken.

 

He's a Rebel - Phil Spector
He's a Rebel: Phil Spector: Rock 'n' Roll's Legendary Producer

Phil Spector er en legende og en rebell. Den amerikanske komponisten og plateprodusenten er kjent som mannen bak flere av de mest populære poplåtene på 1960- og 70-tallet, samt begrep som “Wall of sound” og “jentegruppe-stilen”. Gjennom intervjuer med personer som har vært nær ham får vi høre om det musikalske og kommersielle geniet, men også om eksentrikeren som var svært vanskelig å jobbe med. De siste årene har han igjen kommet i søkelyset, dog på verst tenkelige måte; Spector sitter i dag fengslet i California, der han soner en minimumsstraff på 19 år for mord.

 

Always in Trouble -  An Oral History of ESP-Disk
Always in Trouble: An Oral History of ESP-Disk', the Most Outrageous Record Label in America

New York-plateselskapet ESP-Disk har siden 60-tallet vært en viktig leverandør av musikk innenfor fri-jazz og folk-rock. Selskapet utmerker seg også ved å gi sine artister en nesten uforbeholden artistisk frihet, frigjort fra kommersielle forventninger og press.

 

 

 

 

Publisert 27.02.2013, sist endret 26.02.2013 - 14:10
Side-alternativer
Kategorier: