Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T13:55:21+02:00
[Julekalender] Sir Toby er gjesten du ønsker aldri skulle kommet. Kanskje var han en beleven og sjarmerende herremann i tidligere tider og lever på gamle kunster.

Freddie Frinton har endret navn på en del av kveldens gjester. Sir Toby hadde navnet Sir Thomas i det opprinnelige manuset. Rollefiguren har trolig etter hvert utviklet seg slik at selveste Shakespeares Sir Toby Belch i stykket "Helligtrekongersaften", kan spasere rett inn i "Grevinnen og hovmesteren". Belch betyr en som drikker for mye og heller ikke foretar seg noe særlig fornuftig.

Og Sir Toby som ville vært Miss Sophies bordkavaler etter norsk bordskikk, men ikke i det venstrekjørte England, tusker hele tiden til seg ekstra drikke, og blir mer og mer ufordragelig. Hvordan han er blitt en av kveldens gjester er et mysterium. Kanskje var han en beleven og sjarmerende herremann i tidligere tider, og at Grevinnen lukker øynene for dagens Sir Toby, eller at hennes påståtte senilitet spiller inn? Derfor kan han trygt brøle videre sitt udannede "Cherio, Miss Sophie!", og toppe med "Sugar in the morning" etter portvinen, i trygg forvissning om at det blir ekstra påfyll også neste år.

Kilde: Baldersheim, Nanna: Grevinnen & hovmesteren, 2009, nrk.no/kultur-og-underholdning

Video fra youtube.com