av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T12:55:25+01:00
[Julekalender] James er i støtet og serverer frukten som en fullblods sirkusartist. Vi serverer en nesten edruelig sjokoladepæreoppskrift.

Middagen nærmer seg slutten og det blir frukt til dessert, men like viktig er det for Miss Sophie at den serveres med portvin til. James er nå virkelig i støtet og tar rennefart opp trappen og serverer fruktfatet på mirakuløst vis. Heller ikke desserten er videre spesifisert og vi faller for Vinbladets forslag på sjokoladepærer:

4 skrelte pærer med stilk
1 plate mørk sjokolade
2 ss kremfløte
2 ss cognac (som om det har manglet edle dråper i dette selskapet ...)
en halv liter vaniljeis

Smelt sjokoladen over et vannbad. Tilsett fløte og cognac og visp sammen. Dypp pærene i den varme sjokoladen. Server med et par iskuler til og resten av sjokoladesausen over.
Og avkjølt portvin serveres til selskapet som nå er ganske opphetet.

Kanskje noen har lagt merke til at drikkevarene serveres i metallbegre? Vi antar de må være av sølv; vi snakker tross alt om et Grevinne-selskap. Og her ligger kanskje svaret på det høye tempoet i serveringen. Hadde selskapet kun nippet til drikkevarene og begrene dermed forble fylte over lengre tid, ville for eksempel champagnen blitt svart og ikke særlig innbydende. Men i dette selskapet er det neppe grunn til bekymring.

Kilde: Baldersheim, Nanna: Grevinnen & hovmesteren, 2009 nrk.no/kultur-og-underholdning
Vinbladet nr.6 2010

Video fra youtube.com