Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T13:55:22+02:00
[Julekalender] Den pyntesyke og forfengelige butleren var minst like opptatt av sin plass i hierarkiet som adelen. Vår James bekrefter unntaket.

Prototypen på en butler er det vel P.G. Wodehouse som har skrevet inn i litteraturhistorien. Butleren er den som skal tilrettelegge tilværelsen for sin arbeidsgiver slik at dagene seiler av gårde uten noen som helst bekymringer. Replikkvekslingen mellom butleren Jeeves og overklasseherren Bertie Wooster i romanen "Jeeves in the Springtime er som tatt ut av butlerlæreboken:

-Hvordan er været, Jeeves?
-Usedvanlig mildt, sir.
-Noe i avisene?
-En mindre friksjon på Balkan, sir. Ellers intet.

Og denne lille friksjonen på Balkan er bare den første verdenskrigen som braker løs. Butleren uttrykker seg formelt og alvorlig, men det er vel ikke helt slik vi kjenner vår James. Nå kalles han riktig nok hovmester, men det er en fri oversettelse av NRK. En hovmester jobber vanligvis på en restaurant. Svenskene kaller James for betjent; heller ikke det særlig imponerende. Butler virker mer korrekt.

På 70-tallet var butleryrket på full fart inn i historiebøkene. Den pyntesyke og forfengelige butleren som var minst like opptatt av sin plass i hierarkiet som adelen, appellerte ikke i denne tidsperioden. I dag har derimot etterspørselen blitt så stor i England at butlerskolene ikke klarer å uteksaminere nok personer. Med kun et obligatorisk fire ukers kurs, og en begynnerlønn i snitt på 500 000, samt gode utsikter til å passere millionen med litt ansinitet, er det ikke rart at "Guild of Professinal Butlers" melder om sterk vekst i medlemsmassen til butlerfagforeningen.

Kilde: Baldersheim, Nanna: Grevinnen & hovmesteren, 2009, nrk.no/kultur-og-underholdning

Video fra youtube.com