Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T13:55:21+02:00
[Julekalender] Ekte grevinner er født med en sølvskje i munnen, Fay Warden er født av en skuespillermor i Leeds.

Miss Sophie er kjent for millioner på millioner over hele verden. May Warden som er den Sophie vi kjenner, har knapt noen hørt om. Likevel har hun spilt i Stanley Kubricks kultfilm "Clockwork Orange", og selvfølgelig: ingen replikker. I England var hun med i den relativt populære TV-serien  "Ours is a Nice House" som 76-åring. Mens Freddie Frinton var avholdsmann, nøt May Warden gjerne en pint Guiness etter forestilling. Siste gang hun var på sykehus hvisket legen til sykepleieren at hun kunne få en konjakk i stedet for sovetabletter. Men hva med blandevann? Før legen fikk svart kom det fra Warden som smådøste i sykesengen: "Bar!" Dette ble hennes siste ord og som alltid; velartikulert.

Egentlig var det datteren Audry som var Miss Sophie, og samtidig spilte ektemannen Len Howe James. Etter hvert overtok Freddie Frinton butlerkostymet. Audry gikk lei av grevinnerollen, og foreslo sin mor som erstatter. Og vi som trodde at vår Miss Sophie hadde vært grevinne hele livet! I 1963 da sketsjen ble spilt inn for tysk TV, var May Warden 72 år gammel. Hadde det vært datteren ville hun knapt ha fylt 40. Avslutningsscenen der James ledsager Miss Sophie "på lemmen", ville da fått en helt annen undertone.

Ekte grevinner er født med en sølvskje i munnen, Fay Warden er født av en skuespillermor i Leeds i 1891. De fem andre søsknene kom til verden i andre engelske byer, for også faren var omreisende teatermann. Denne omflakkende tilværelsen gjorde at ingen av barna fikk skolegang, men moren som kom fra en dannet familie påvirket språket hennes til å bli perfekt engelsk, mens farens store skuespillertalent pushet i den retningen. Og slik ble verdens mest perfekte Miss Sophie skapt.

Kilde: Baldersheim, Nanna: Grevinnen & hovmesteren, 2009, nrk.no/kultur-og-underholdning

Video fra youtube.com