Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T13:55:21+02:00
[Julekalender] Laurie Wylie skrev "Dinner for One", eller "Grevinnen og hovmesteren" i NRKs frie oversettelse, i 1948.

Laurie Wylie skrev "Dinner for One", eller "Grevinnen og hovmesteren" i NRKs frie oversettelse, i 1948. Den inngikk i i revyen "Four, Five, Six" som ble spilt på et teater i London. Sketsjen varte i femten minutter, noe som i dag regnes for svært lenge. Dagens publikum lar seg sjelden fange i mer enn tre-fire minutter om gangen. Sketsjen ble i begynnelsen kjøpt og solgt flere ganger. På denne måten var det mange teatertalenter som fikk prøvd seg i butlerrollen.

Dette med rettigheter skulle bli en lærepenge for sjefsbutler Frinton. Han hadde oppført stykket en rekke ganger da han en dag kom til Liverpool. Teatersjefen der ville ikke se snurten av den småfulle butleren fordi noen andre hadde spilt sketsjen kort tid i forveien. Da sikret Frinton seg rettighetene og spilte Hovmesteren like mange ganger i året som  det er dager.

Det opprinnelige manuset inneholdt ikke sceneanvisninger eller rekvisita som for eksempel tigerskinnet. Det var Frinton som utfra responsen på de ulike grepene han benyttet, utviklet sketsjen til slik vi kjenner den i dag. Men hele tiden kunne han finne på nye ting og stykket levde på en måte sitt eget liv.

Video fra youtube.com: