Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T13:55:19+02:00
[Julekalender] Hva er det som får 1,4 mill nordmenn til å benke seg foran TV-skjermen lille julaften år etter år? Grevinnen og hovmesteren har flere seere enn både Skavlan og Nytt på nytt.

Hva er det som får 1,4 mill nordmenn til å benke seg foran TV-skjermen lille julaften år etter år? Grevinnen og hovmesteren har flere seere enn både Skavlan og Nytt på nytt. Selv damefinaler med de norske håndballjentene må melde pass. Svaret er nok litt sammensatt i følge humorforsker Maja Løvland.

Først og fremst er sketsjen godt håndverk. Freddie Frinton har filt og pusset på alle detaljer slik at humormaskineriet er i tipp topp stand. Stykket er bygget opp etter den klassiske humormodellen: Forventninger bygges opp for deretter å bli smadret. Overraskende elementer dukker opp, men når disse overraskelsene trer fram år etter år, forsvinner denne effekten. I stedet kryper gjenkjennelsesmekanismen ut av TV-ruta som sammen med julens nostalgiske urkraft, blir en uslåelig suksessfaktor på samme måte som Askepott og de andre julefilmene tar grep om stadig nye generasjoner.

Og - det enkle er ofte det beste: En mann som "overraskende" snubler - men ikke hver gang; en fyllik som blir tidig og ikke ufordragelig; flørting med sex - en gang var hovmesterens "forførende" blunking i sluttscenen sett på som vovet. Men først og fremst er det nok Freddie Frinton som er en glitrende skuespiller i butlerrollen. Julens tradisjonsgrep skal heller ikke undervurderes. For hvor mange seere ville grevinnen hatt på jonsokkvelden?

Kilde: Baldersheim, Nanna: Grevinnen & hovmesteren, 2009, nrk.no/kultur-og-underholdning