Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T13:55:22+02:00
[Julekalender] Tradisjoner tuller man ikke med. Selveste kringkastingssjefen måtte gripe inn da Grevinnen og hovmesteren var i gang før sendeskjema i 1992.

Den norske versjonen er egentlig en sveitsisk produksjon. NRK oppdaget "Dinner for one" i Montreux i Sveits i 1963 under den årlige konkurransen for TV-underholdning, men den ble da ikke kjøpt inn. Sveitserne hadde krympet den tyske versjonen fra 18 til 11 minutter; en del uvesentligheter var luket bort og en etter de flestes mening bedre utgave var skapt. Freddie Frinton virker dessuten å virkelig være i støtet denne kvelden.

De første gangene Hovmesteren dukket opp på norske skjermer var 21. april 1979 og 24. november samme år, men  fra 1980 har Miss Sophie vært fast på kjøreplanen lille julaften. En gang på 80-tallet sendte NRK den tyske varianten. Det ble mislykket. Den tyske grundigheten med en skuespiller som forklarer utførlig hva som skal skje, virket bare tåpelig for oss nordmenn, og NRK mottok ville protester fra det ganske land. Men dette var bare for flau bris å regne mot reaksjonene lille julaften i 1992. Tradisjonen med å sende Grevinnen kl 21.00 var da godt innarbeidet. Ved en feil ble filmen snurret i gang før tiden, og det ble en seerstorm fra alle som ikke hadde fått med seg at suppen og fisken var servert med dertil skålerunder. James var jo blitt i storform før folk hadde inntatt godstolene. Selveste kringkastingssjefen måtte gripe inn og sørget for at butleren startet en ny forestilling etter kveldsnytt.

Tradisjoner tuller man ikke med. En ny protestbølge var i ferd med å utvikle seg i 2001, men å sende Miss Sophie ut i farger ble trukket før katastrofen ble et faktum. Litt positiv makeup må vi likevel tåle. I følge lille julaften-general Vidar Lønn Arnesen, er filmen "støvtørket og pusset" slik at den kopien som NRK har, er en av de aller beste.

Kilde: Baldersheim, Nanna: Grevinnen & hovmesteren, 2009, nrk.no/kultur-og-underholdning