Glemt passord?   Registrer deg her.
av Erlend O. Nødtvedt sist endret 2016-09-29T13:54:59+02:00
I årets tre første måneder setter Bergen Offentlige Bibliotek fokus på den nynorske litteraturen, i en serie på tre kvelder som tar for seg hver sin sjanger. Først ut er den nynorske poesien, med Einar Økland, Hildegunn Dale og Kristin Auestad Danielsen.

"Hopp på Halldis Moren Vesaas-hjorten på karusellen!

Køyr med Arne Garborg sitt fylleangst-tog!

Skyt blink og få bamse.

Elsk i nasen til Ivar Aasen

og der: Ein diftongklovn frå helvete."

auestad danielsen

Det siterte er hentet fra Kristin Auestad Danielsens diktsamling Nynorsken fra 2007, der vi også finner følgende strofe: "Denne diktsamlingen har eit formål: / Å hindre nynorsken frå å forsvinne." I en serie vi har kalt 3 x 3 x 3 NYNORSK vil Bergen Offentlige Bibliotek ta temperaturen på nynorsken. Hvor nynorsken står, hvor nynorsken går. Både den nynorske romanen, poesien og sakprosaen vil bli behandlet hver sin kveld, der tre forfattere er invitert. Poesien får æren av å åpne ballet. Den 15. februar kl. 19 møtes Einar Økland, Hildegunn Dale og Kristin Auestad Danielsen til opplesning og samtale.

Dei som er med:

Kristin Auestad Danielsen er født i Tórshavn i 1981 og bor i Gjesdal. øklandHun er utdannet innenfor allmenn litteratur, og har også studert ved forfatterrstudiet i Tromsø og ved Dramatikeruddannelsen ved Aarhus Teater. Hun har fått oppført teaterstykker i både Danmark og Norge. Danielsen debuterte som lyriker i 2005, med Alle i Norge, i tre, i hengekøyer. To år etterpå kom Nynorsken, mens i 2012 kom den kritikerroste samlingen Merk mine ord, åleinemor.

Einar Økland (f. 1940) sitt forfatterskap er et av de mest allsidige og spennende i norsk etterkrigslitteratur. Siden debuten i 1963 har Økland gitt ut en haug med bøker i alle slags sjangre. Som Ottar Grepstad har sagt det: "Han skriv helst dei bøkenehildegunn dale han reknar med at ingen andre kjem til å skrive." Økland bor i Sveio, og hans seneste diktbok, Smil utan smilar, kom ut i 2011.

Hildegunn Dale (f. 1974) er forfatter og redaktør. Fra debuten med Solkant i 2003 har denne formsikre poeten gitt ut en rekke diktsamlinger, i tillegg til en barnebok. I 2011 kom hennes seneste diktsamling, Armane mine handlingar. Dale er også redaktør for Samlagets gjendiktingserie for oversatt klassisk og moderne poesi.