Glemt passord?   Registrer deg her.
av Erlend O. Nødtvedt sist endret 2016-09-29T13:54:58+02:00
I andre kveld av bibliotekets nynorskserie møter vi Arild Rein, Bergsveinn Birgisson og Jan Roar Leikvoll til opplesninger og samtale. 12.02, kl. 19.

Arild Reins hardkokte, urbane stil og Jan Roar Leikvolls vakre, men "onde" språk, har tilført nynorsken et nytt tonefall. Bergsveinn Birgissons suksessroman Svar på brev frå Helga befinner seg i et ganske annet stilleie, i hvert fall i Johannes Gjerdåkers oversettelse til et mer klassisk nynorsk, som av og til heller mot det arkaiske. Forsvinner det samtidige, moderne aspektet ved Birgissons roman i en slik oversettelse? Og hvordan fungerer "landsmålet" til å fange inn storbyfenomener? Denne kvelden vil blant annet handle om det stygge og det vakre, nynorske stilleier og hele det nynorske proarild reinsjektet sett fra det språkbevisste Island. Opplesninger og samtale.

Arild Rein (f. 1960) fra Stavanger debuterte i 1998 med romanen Hundedagane, som ble den første av bøkene i den såkalte Stavanger-trilogien, som ellers består av Grisekoret (2001) og Kaninbyen (2004). Senere har Rein gitt ut lesestykket Vintercamping (2007) og den politiske framtidssatiren Den evige fred (2010). Rein er kjent for sin sosialrealistiske, hardkokte stil. Rein er aktuell med Songar frå mitt territorium, en bok som består av 365 stykker, en tekst for hver av årets dager, tekster ”om kjærleik, vennskap, hat og sorg”, som det står i undertittelen.

Bergsveinn Birgisson er en islandsk forfatter og kulturhistoriker, født 1971 og oppvokst i Reykjavik, bosatt i Bergen. Birgisson er doktor i norrøn filologi ved Universitetet i Bergen med avhandlingen Inn i skaldens sinn (2008). Han har gitt ut en rekke diktsamlinger og romaner på islandsk, mens hans seneste roman, den litterære sensasjonen Svar på brev frå Helga, som blant annetbirgisson ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, utkom på norsk i 2012.

Jan Roar Leikvoll (f. 1974) fra Frekhaug leikvolldebuterte med romanen Eit vintereventyr i 2008. Med Fiolinane (2010) befestet han seg som en av de sterkeste og mest originale stemmene i ny norsk litteratur. Bøkene til Leikvoll er kjennetegnet av et brutalt og rått, men samtidig vakkert språk, der yttergrensene av menneskelig erfaring blir portrettert med nådeløs realisme. I fjor kom den kritikerroste romanen Bovara. Leikvoll har mottatt Bjørnsonstipendet og Sigmund Skard-stipendet for sin skrivekunst.