Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T13:55:15+02:00
[Julekalender] Forfatteren av "Grevinnen og hovmesteren" er ikke blitt verdens mest berømte forfatter, men sketsjen er derimot verdens mest sette på fjernsyn.

Disse engelskmennene ser ikke ut til å være særlig fornøyd med sine døpenavn. Laurie Wylie ble født i 1880 i Southport og fikk da navnet Morris Laurence Samulson. Noen hevder han skrev "Dinner for one" en gang i 1920-årene, mens Nanna Baldersheim påstår det var i 1948. Laurie Wylie døde tre år senere i 1951. Han skrev en rekke sketsjer og noen av stykkene ble også satt opp på Broadway.

"Grevinnen og hovmesteren" ble første gang framført i 1948, men da som en sketsj i revyen "Four, Five, Six! Anmelderne utropte den småfulle butleren som kveldens høydepunkt og publikum i salen var like begeistret. Når vi i dag vet at både tigerskinnet, schkoll med Admiral von Schneider, drikking fra blomstervasen og en del andre av dagens effekter manglet, kan denne suksessen virke merkelig. Forfatteren hadde levert fra seg et manus blottet for sceneanvisninger. Om det var tidsnød eller om han rett og slett stolte fullstendig på regissøren, vites ikke. Men kanskje dette var lykken for stykket slik at det har kunnet utvikle seg fritt uten noen føringer fra forfatterens side?

Kilde:

Baldersheim, Nanna: Grevinnen & hovmesteren, 2009
nrk.no/kultur-og-underholdning

Video fra youtube.com