Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T13:55:25+02:00
[Julekalender] Hvordan kunne en tysk admiral bli en av Grevinnens fire utvalgte? Admiral von Schneider blir den mystiske gjesten med det meget enkle ordforrådet: "Schkoll"!

Hvordan kunne en tysk admiral bli en av Grevinnens fire utvalgte? Admiral von Schneider blir den mystiske gjesten med det meget enkle ordforrådet: "Schkoll", og det like enkle kroppsspråket: militær hæl-klikking. I originalmanuset har han ikke noe navn; kun tittelen admiral. Von Schneider er trolig kommet inn i forbindelse med den tyske filmingen av sketsjen.

Noe skurrer uansett. Tyskerne sier vanligvis ikke "schkoll", men derimot prost. Schneider betyr skredder, og det er svært uvanlig med adelige skreddere som dette "von" indikerer. Her kan det altså være Freddie Frinton som markerer at tyskerne aldri blir hans hjertevenner, eller det er blitt et utilsiktet sleivspark på grunn av hans manglende språkkunnskaper i tysk.

I Tyskland er sketsjen uansett umåtelig populær. En bok skrevet i sladrebladstil med tittelen "Miss Sophies elskere", førte til ramaskrik mot forfatteren Helmut Grønner. Grønner hevdet at Admiral von Schneider hverken var admiral eller adelig. "Forsvarsadvokater" rykket straks ut, og både Miss Sophies og admiralens ære er reddet - for denne gang.

Kilde: Baldersheim, Nanna: Grevinnen & hovmesteren, 2009

nrk.no/kultur-og-underholdning