Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Vibeke Garrod sist endret 2016-09-29T13:55:16+02:00 kristinvonhirsch.no, amazon.com, Hollywoodgo.com, pastemagazine.com, loft965.com, http://cb.pbsstatic.com, photobucket.com
80-tallet er både elsket og utskjelt. Et helt tiår rommer utrolig mye, hendte det mer på 1980-tallet enn i andre tiår? Her er et utvalg av populærkulturen på denne tiden.

Film og tv

Filmen Fame kom i 1980 og regissøren var britiske Alan Parker. Han skulle senere lage filmen Pink Floyd: The Wall og er kjent for å være en musikkelsker. Handlingen i Fame er lagt til New York City High School for the Performing Arts, hvor vi følger en rekke ungdommer gjennom deres skolehverdag. Denne hverdagen består av dans, musikk, drama og allmenfag. Vi blir også kjent med lærere og foreldre. 

I 1982 kom serien Fame, det ble laget seks sesonger i alt. De fleste av skuespillerne fra filmen er med i serien. Både filmen og serien ble utrolig populære, og det er i senere tid laget både musikaloppsettinger og en nyinnspilling av filmen. Hvem fikk ikke lyst til å flytte til New York og bli artist etter å ha sett denne serien!

Fame film


TV-serien har mange gode kvaliteter, og problemstillingene som tas opp er like aktuelle i dag som på 80-tallet. Her er menneskelige relasjoner i hovedfokus, og serien viser konflikter med forskjellige emner som misunnelse, ansvarlighet, samarbeid, oppriktighet og mye annet. Fame er virkelighetsnær og fri for overfladisk meningsløshet. Det som skjer mellom menneskene i serien er lett å kjenne seg igjen i, samtidig som den er full av dans, musikk og teater som man kan drømme seg vekk med. Fame passer for mange, både vi som liker gode dramaserier og vi som liker sang, dans og skuespill. Og så er det utrolig mange fine antrekk i serien for alle som liker 80-tallsstilen, her er det inspirasjon og tips i bøtter og spann! Du finner sesongene som er utgitt på DVD hos oss på biblioteket.

Pretty in pink

Tenåringsfilmene kom på rekke og rad, og mange av dem var signert John Hughes. Sixteen Candles kom i 1984 (norsk tittel den gang var Å for en bursdag). Søte Molly Ringwald ble stjerne over natten og fikk roller i både The Breakfast Club og Pretty in Pink

Flere unge skuespillere var gjengangere i disse filmene, de fikk tilnavnet "The brat pack" av media (henspiller på "The rat pack"  en gjeng skuespillere fra 50- og 60-tallet med Humphrey Bogart i spissen). De var alle "brats", småunger som inntok lerretet. Mange av dem falt ned like fort som de skjøt opp, men noen av dem fikk karrierer som varte, blant annet Demi Moore og Emilio Estevez.

Musikk

Duran DuranSimon Le Bon

Bandet med de fire kjekke guttene (ofte var de fem) spilte sin første konsert i juli 1980 og ble en del av det musikkbransjen kalte the New Romantic Movement. Deres popularitet vokste raskt og de fikk platekontrakt med det multinasjonale plateselskapet EMI. Tittelen på debutalbumet var Duran Duran, og kjente sanger herfra er Planet Earth og Girls on Film. Bandet hadde også en stor hit med tittelmelodien til James Bond-filmen A View To a Kill fra 1985. Musikkavdelingen på biblioteket har flere album av gutta, blant annet Rio fra 1982.

 

 

Whitney Houston

whitney houston

Denne kvinnen hadde alt. Skjønnhet, styrke, berømmelse, og ikke minst; en stemme fra en annen verden. Hun var bare en ungjente på 17 år da hun startet som modell. Sang og musikk hadde hun allerede holdt på med i flere år. Debutalbumet Whitney Houston kom i 1985 med knallsterke låter som How Will I Know, Saving All My Love For You og The Greatest Love Of All. To år senere utgir hun Whitney. Nå har hun jobbet med masse fengende materiale, slik som I Wanna Dance With Somebody og So Emotional.

Noen år senere kom filmen The Bodyguard, hvor Whitney spilte mot Kevin Costner. Filmen fikk svært blandete kritikker, men låta I Will Always Love You var en suksess. Forøvrig er originalversjonen signert Dolly Parton.

 

Men Whitneys liv skulle desverre ikke bli noen dans på roser. Hun giftet seg med Bobby Brown, en sanger med en del personlige utfordringer. Et turbulent ekteskap var det, og Whitney døyvet tilværelsen med alkohol og dop når dagene var grå. Dette utviklet seg, og førte til mange feilgrep karrieremessig. Hun skilte seg fra Brown i 2007, og ville nå skape musikk igjen. I 2009 kom albumet I Look To You, med blant annet sangen Million Dollar Bill. Salget av plata gikk bra, godt hjulpet av opptredener på en rekke tv-show. Men Houston slet fortsatt med narkotikamisbruk, og den 11. februar 2012 ble hun funnet druknet i badekaret i sin suite på Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills. En stjerne var død.

"It's hard to choose a favorite among so many great tracks, but "The Greatest Love of All" is one of the best, most powerful songs ever written about self-preservation, dignity. Its universal message crosses all boundaries and instills one with the hope that it's not too late to better ourselves."

(Patrick Bateman om debutalbumet til Whitney Houston, fra boka American Psycho.)

cyndilauperCyndi Lauper

Hennes gjennombrudd kom i 1983 med albumet She´s So Unusual. Den unge kvinnen med knallsterk farge i håret og en punka, radikal klesstil oppnådde flere hits fra debutalbumet. Mest kjent er Girls Just Want To Have Fun, og den rolige låta Time After Time. Det heter også hennes "best of" album; Time After Time - The Best of Cyndi Lauper. Videoene hennes er sprakende og morsomme med høyt tempo. Under ser du videoen til The Goonies ´R´ Good Enough som er tittelmelodien til Steven Spielbergs film The Goonies fra 1985, en underholdende og spennende film for unge med Josh Brolin i en av rollene, han var bare 17 år den gang.


 

Bøker

Barndom: 80-tallet av Kristin von Hirsch.

Bli med på en visuell tidsreise tilbake til 1980-tallet. Hadde du eller noen i klassen din brusmaskin? Soda Stream het den. VHS-spiller og Sky Channel? Ekte 80-talls fenomener. Bla deg gjennom tiåret i denne boka.

Barndom 80-tallet

 20th Century Fashion av Valerie Mendes og Amy de la Haye.

fashion bok 1

Hele det 20. århundrets mote får du i denne boka, med egne kapitler om 1980-tallet. Blant annet kan vi lese om avdøde prinsesse Diana, som gikk fra å være en såkalt "Sloane Ranger" til å bli et moteikon:

"...Lady Diana inclined towards the style known as "Sloane Ranger". Coined by Peter York in 1975, this term was used to describe the appearance of a coterie of young, often titled young women who lived around Sloane Street in West London. For town wear, this group favoured practical separates - frilly-necked blouses, longish skirts over pale tights, good quality sweaters or cardigans, knotted neckerchiefs and padded jackets, all set off by the Sloane´s hallmark single row of pearls."

 

The 1980's av Vicky Carnegy.

carnegie

Med avsnitt som heter "In love with lycra" og "The aggressive silhouette" forteller denne boka hva som var in og ikke. Illustrert med foto og tegninger gir boka et godt tidsbilde av 80-tallet. Mote og designere ses i sammenheng med det som ellers skjer i samfunnet, både politisk og kulturelt.

 

 

 

 

Film posters of the 80s redigert av Tony Nourmand og Graham Marsh.

film posters

Filmplakater er stilig! 1980-tallet var en gullalder når det gjelder mange sjangre. Jeg har tidligere nevnt John Hughes og Brat Pack-gjengen, men vi har også klassikere innen skrekkfilm, drama og action. Her kan du se noen av filmplakatene til The Shining, A Nightmare On Elm Street og Friday the 13th. Plakaten til en av de tidlige filmene til Pedro Almodóvar; Mujeres al borde de un ataque de nervios, er et fyrverkeri av farger. Eller filmen Terminator, en skummel Schwarzenegger preger plakatene i de ulike versjonene, både tjekkisk og polsk versjon er representert her.