Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T13:55:24+02:00
[Julekalender] Kun et lite stykke fisk, takk. Adelen og overklassen var småspist på denne tiden, og det slanke idealet preget motebildet.

Mulligatwnysuppen som er en av Miss Sophies favoritter, er ryddet av bordet. Det neste på kveldens 4 retters middag er et lite stykke fisk: Torsk fra Nordsjøen. Kokebokforfatter Bodil Nordjore har rekonstruert menyen slik hun mener den må ha sett ut på den tiden sketsjen utspiller seg.

"A bit of fish", sier James i det han serverer Grevinnen. Adelen og overklassen var småspist på denne tiden, og det slanke idealet preget motebildet. Miss Sophies høye alder fordret nok at maten var lettfordøyelig og delikat tilberedt. Fisken måtte være godt trukket og grønnsakene myke.
Noen syns kanskje tempoet i gjennomføringen av måltidet er hektisk. Lady Jeune sa i 1895 at "Ingen middag bør vare lenger enn en time og et kvarter når den er korrekt servert", og vi snakker her om en syv retters middag. Ikke rart James blir andpusten etter hvert!

Slik lages et stykke "grevinne-torsk":
Kok opp vann med hvitvin i. Ha en del hvitvin i; den lager en syrlig og delikat smak på torsken. La torsken trekke til den skiver seg og nesten faller fra hverandre.
I Vinbladet nr.6 2010 - AS Vinmonopolet sitt kundemagasin - finnes også en oppskrift på kveldens festmåltid. Her serveres stekt Nordsjøhyse(North sea haddock) med hvitvinsdampet spinat. Kanskje minst like delikat, kanskje mest korrekt i forhold til orginalmanus?

Kilde:
Baldersheim, Nanna: Grevinnen & hovmesteren, 2009
nrk.no/kultur-og-underholdning

 

Video fra youtube.com