Glemt passord?   Registrer deg her.
av Birgit Bjørgum sist endret 2016-09-29T11:55:17+00:00
Mandag viste NRK en dokumentar om tegneserieskaperen Art Spiegelman. Seriene kan du låne på biblioteket!

Tom Forget: Art Spiegelman
Dokumentaren kan sees på NRK sine nettsider til 21. mars.

Art Spiegelmans foreldre var polske jøder, og kom til USA i 1950, da Art var to år gammel. Hans interesse for tegneserier begynte tidlig som leser av serien MAD. Som 16-åring begynte han å tegne selv.

Utover på 60-tallet ble han en markant skikkelse innenfor den amerikanske undergunnstegneserien. Sammen med sin kone var han redaktør for flere tegneseriemagasiner.
Gjennom hele karrieren har han brukt seg selv og sine personlige opplevelser som elementer i historiene.

Breakdowns - Portrait of the Artist as a Young %@&! var Art Spiegelman - BreakdownsSpiegelmans første bok.
Den skildrer hvordan det var å være tegneserieskaper i New York på 60-tallet, hvordan Spiegelman selv fikk et nervøst sammenbrudd, og hans opplevelser i forbindelse med morens selvmord. Den inneholder også portretter av hans kunstnervenner.
Maus
Spiegelman er mest kjent for Maus, som han i 1992 vant Pulitzer prisen for. Den forteller en historie fra holocaust.
I serien er jødene tegnet som mus, mens nazistene er katter. På den ene siden forteller den historien om Arts far, som overlevde Auschwitz. På den andre siden forteller den om hvordan Art lager historien om faren.

Utover på 90-tallet jobbet Spiegelman for New Yorker Magazine hvor han ble kjent for sine skarpe politiske illustrasjoner. Etter 11. september 2001 skrev han In the Shadow of No Towers, som ble utgitt i 2004.
Art Spiegelman: In the Shadow of No Towers
Sjekk også ut disse titlene på biblioteket: