av elin — sist endret 2016-09-29T12:55:17+01:00
"Det bergenske klima er som skapt for de eviggrønne Rhododenron, og de blomstrer overdådig – man ser dem overalt." (Fra brosjyren "Bergen Rhododendronens by")

Den norske Rhododendronforening

Den norske Rhododendronforening ble stiftet i Bergen den 30.mai 1997.

En stund etter tok foreningen kontakt med Bergen Off. Bibliotek og foreslo et samarbeid, der rhododendronforeningen gir bøker om rhododendron til biblioteket som så gjør dem tilgjengelig for offentligheten. Samlingen står sammen med resten av bibliotekets bøker om planter og hagestell, og det har nok ført til at de forsvinner i mengden.

For å bøte litt på det, og for å stimulere interessen for en fantastisk plante, presenteres her tekst og bilder fra en brosjyre laget av Bergen kommune i 1990. Her presenteres 8 forskjellige steder med rhododendronbeplantning, og omtale av noen utvalgte bøker som kan lånes på biblioteket og hjelp til å søke i bibliotekets katalog.

Teksten i brosjyren er skrevet av Per M. Jørgensen, professor i systematisk botanikk ved Universitetet i Bergen og Norges fremste ekspert på slekten.

Bergen kommune ved parksjef Sissel Lerum, Grønn etat, har velvilligst gitt biblioteket lov til å legge ut tekst og billedmateriale fra brosjyren. Lesetipsene er Bergen Off. Bibliotek ansvarlig for.

Brosjyren er lagt ut i biblioteket.

Rhododendron i Bergen

Her presenteres 8 høydepunkt i den bergenske Rhododendronprakt, som forhåpentlig vil glede så vel tilreisende som byens borgere.

Med sitt fuktige, milde klima og masser av sur myrjord, er Bergen den naturlige Rhododendronby, men ingen Rhododendron fantes her fra naturens side. Skipsfarten brakte dem til byen på 1850-tallet, og på 1880-tallet var Rhododendron moteplante blant byens patrisiere, noe store buskaser av for eksempel' Cunningham’s White' vitner om i dag. Lenge gikk det på Rh. catawbiense og Rh. ponticum- hybrider, men på 1930-tallet brakte professor Rolf Nordhagen hele registeret av himalayiske arter til Muséhagen. Dette register er stadig blitt utvidet, og flere nyheter, også hybrider, utprøvet i Muséhagen og i Det norske arboret.

Det offisielle skrittet til å feste Bergen på kartet som Rhododendronbyen ble tatt høsten 1987 av Bergen kommune. Dette ble markert ved at verdens første Rhododendrarium ble anlagt våren 1988 i hjertet av sentrum. Det ble ytterligere befestet ved bygaven på 10.000 Rhododendron fra Rieber & Søn A/S ved firmaets 150-årsjubileum i 1989. Nå har Bergen fått sitt eget Rhododendronemblem.

bybilde kart 2Det norske Arboret, Milde (1)

Arboretet ble grunnlagt i 1971 etter initiativ fra F.C. Rieber. I 500 mål naturlig furuskog finnes innplantet ca. 1000 arter fremmede busker og trær. Der er 2 større Rhododendronsamlinger med flere tusen eksemplarer. I Nydalen hybrider ordnet botanisk etter foreldreartene, alt fra gamle sorter tilbake til 1830, til de siste nyheter fra utlandet. Artssamlingen ved Mørkevannet er systematisk oppbygget og inneholder vel 200 arter av vill opprinnelse, mange sjeldne som ikke dyrkes ellers i Norden.

Fritz C. Riebers veg (2)

I området nær Kongeboligen ”Gamlehaugen” langs den nye innfartsåren fra syd, finnes en større beplantning fra 1989-90. De over 6.000 plantene plassert her, er av de mest hardføre sortene, satt sammen i store felt for å få frem slående fargeeffekter.

Nygårdsparken (3)

Parken ble grunnlagt i 1882-83 etter initiativ av de to legene Klaus Hanssen og Joachim Wiesener som ville sikre området som en grønn lunge for fremtidige generasjoner – en dristig tanke på den tiden. Parken har mange sjeldne, store trær, flere tidstypiske motetrær fra århundreskiftet, deriblant store, 3-4 m høye Rhododendronbuskas av gamleRh. ponticum og Rh. catawbiense-hybrider.

Møllendal (4) og Solheim kirkegårder (5)

På Møllendal og Solheim kirkegårder kan man også se liknende massebeplantninger fra denne tiden.

Muséhagen (6)

Hagen ble grunnlagt i 1897-99 av J. Brunchorst, som en utvidelse av utstillingene i det naturhistoriske museet. Her finnes flere tusen forskjellige plantearter, mange enestående i sitt slag her i landet. Stor samling av Rhododenron, hovedsakelig villarter, fra treformete 4-5m høyeRh. calophytum nedenfor plantehuset til helt krypende arter. Hagen har også stelt med Universitetets øvrige områder på Nygårdshøyden, og dette gjenspeiles i de mange Rhdododendronbeplantninger fra Florida i syd til Sydneshaugen skole i nord.

Rhododendrariet (7)

Denne Rhododendronsamlingen er opprettet etter initiativ fra Norske landskapsarkitekters forening, og ble innviet i 1988 med dåp av den nye sorten 'Madam Felle'. 800 eksemplarer av 82 forskjellige arter og hybrider gir på dette relativt lille, sentralt plasserte stedet glimt av de potensialer slekten har som hageplanter.

Fjellveien (8)

Denne naturskjønne veien med enestående utsikt over byen, er nå blitt ytterligere forskjønnet. Fra lysthuset Mon Plaisir i nord ved Fritz Røeds skulptur ”Vårfornemmelser” nesten helt frem til Bellevue har man latt 4000 Rhododendron få bre seg ut i hele sitt register på et dusin utvalgte steder langs ruten.

Fra "Bergen Rhododendronens by"


Rhododendronslekten

Rhododendron er den største vedaktige planteslekt som kjennes på vår klode. Der er omtrent 1000 forskjellige ville arter, fra krypende dvergbusker til kjempestore trær på 30 meters høyde. Blomstene kan være fra små fingerbøll til svære liljeaktige på 15-20 cm diameter, noen til og med duftende, i hele regnbuens spektrum. De blomstrer fra tidlig i januar til september/oktober, i våre hager mest i mai/juni. De fleste har vakre eviggrønne blader, men noen er løvfellende (såkalte hageazalea) og disse har iblant sprakende høstfarger.
Som de fleste av sine slektninger i lyngfamilien liker de sur jord, og stort sett vil de ha milde vintre og fuktig klima. Dette er et voksekrav de har med seg hjemmefra. De fleste stammer fra fuktige områder i Himalaya. Bare noen få finnes viltvoksende i Europa og Nord-Amerika. (Dessuten en stor gruppe på sør-øst Asias øyer, men de klarer seg ikke på friland hos oss)

I tillegg har flittige gartnere i årenes løp fremkrysset tusenvis av hybrider. Det begynte som så mye annet i hagesammenheng, i England engang i 1820-30-årene, og utviklingen har vært rivende til glede for alle hageeiere verden over. Utvalget er nå så variert at man med rette kan si at det finnes en Rhododendron for enhver anledning.


Bøker om Rhododendron

The encyclopedia of rhododendron species / Peter A. Cox and Kenneth N.E.  Cox
Cox, Peter A., sk.

The encyclopedia of rhododendron species / Peter A. Cox and Kenneth N.E. Cox. - Glencarse : Glendoick, 1997. - XX, 396 s. : kol. ill., kart

Dette oppslagsverket over Rhododendronarter ble planlagt allerede på 1960-tallet, men ble ikke gjennomført fordi kostnadene ved den tidens illustrasjonsmuligheter var astronomiske. Etterhvert som teknikken gjorde det mulig å gjennomillustrere verket med fotografier og behovet for et standardverk for identifisering av hver enkelt art økte, ble planene tatt fram igjen og resulterte i dette omfattende verket. Begge forfatterne har vært på plantejakt til de deler av verden der det vokser flest planter vilt i naturen, og har studert samlingene i Royal Botanic Garden, Edinburgh som forberedelse både til plantejakt og bokverk.


 

horticulture.jpg

International Rhododendron Conference : 2002 : Edinburgh. Rhododendrons in horticulture and science : papers presented at the International Rhododendron Conference, Edinburgh, 2002 / edited by George Argent and Marjory McFarlane. - Edinburgh : Royal Botanic Gardens , 2003. - 312 s. : ill. (noen kol.)

Artikkelsamling fra den internasjonale konferansen om Rhododendron i Edinburgh i 2002. Temaene varierer og noen av dem er nok bare interessante for eksperter på området, men det er også en del som er lesbare for en hvilken som helst ivrig amatør. Boken er nydelig illustrert.

 

 


  hybrids.jpg

Salley, Homer E.
Rhododendron hybrids : (includes selected, named forms of rhododendron species) / Homer E. Salley and Harold E. Greer. - 2nd ed.. - London : Batsford, 1992. - XIV, 344 s., [49] pl. : kol. ill.
Liste over hybrider ordnet alfabetisk. Hvert sort er beskrevet med fullstendig slektstre og herdighet.Den som har planer om å gå i gang med dyrking av nye sorter i egen hage bør sjekke her om noen allerede har brukt akkurat dem! Azalea er ikke tatt med. Illustrasjonene kommer som egen seksjon midt i boken og omfatter 592 planter.

 

 


azalea.jpg

Kögel, Andrea

Rhododendron og azalea : slik trives og blomstrer de best : ekspertråd for voksested, planting, stell og formering : med sorter for hage, balkong og terrasse / Andrea Kögel ; med fargebilder av kjente plantefotografer ; tegninger: Ushie Dorner ; oversatt og bearbeidet av Sigurd Bretteville-Jensen. - [Oslo] : Cappelen, cop. 1997. - 63 s. : kol. ill. - (Cappelens små hagebøker)

Dette er den lille, praktiske håndboken med nyttig informasjon og fine bilder som gir inspirasjon til å komme i gang. Boken er liten og tynn, og det er en fordel hvis en hverken har tid eller lyst til å lese så mye, men den er kun en førstehjelp.


risholmen.jpg

Essen, Madeleine von

Risholmen : Heddy Astrups arboret ytterst i Oslofjorden / Madeleine von Essen ; [fagkonsulent: May Sandved ; foto: Helena Törnqvist ... [et al.] ;illustrasjoner: Kristin Granli]. - [Oslo] : Hans Rasmus Astrup, 2002. - 110 s. : kol. ill. Smusstittel: Heddys hage

I 1952 kjøpte skipsreder Nils Astrup og hans kone Heddy (Hedevig Stang) øyen Risholmen ved Onsøy i Oslofjorden og Heddy fikk utløp for en tydeligvis ustoppelig energi og hageglede. Det var hennes ide å anlegge et arboret på som forsøksfelt for Norges landbrukshøgskole, og hun fikk en entusiastisk støtte og medarbeider i Oddvin Reiseter ved insitutt for dendrologi (= læren om trær og busker). I 1980 var det plantet 467 forskjellige sorter rhododednron og andre vintergrønne vekstersamt roser og løvfellende busker og trær. I alt var det plantet 3583 busker og trær. Hagen er åpen for alle. Boken om Risholmen er en estetisk opplevelse og inspirerende lesning både om hagehistorie i Europa og om utviklingen av en forblåst øy i Oslofjorden til et paradis for eksotiske vekster.


lave.jpg

Lønø, Knut, n.

Rododendron : dyrking av lave og hardføre sorter / Knut Lønø og Arnulf Ringstad ; utgitt i samarbeid med Det norske hageselskap. - [Oslo] : Landbruksforl., 1994. - 96 s. : ill. (noen kol.)

Dette er en bok for den som har lyst til å ha rhododendron i hagen men ikke helt hvordan det skal gjøres. Vestlandet har gode betingelser for dyrking av rhododendron, men forholdene varierer også her, og dette er en bok som legger vekt på sorter som tåler et kaldt og tørt innlandsklima. Beskrivelsene av hvordan en legger opp et bed, hva slags jord som skal til, valg av sort og stell etter planting er gode og fulgt av illustrasjoner. Til slutt er det også gitt "oppskrift" på hvordan en kan formere rhododendron ved poding, stiklinger, avleggere eller frø, også uten at en har noe annet drivhus enn oppvaskbenken. Et kapittel om andre planter som passer i et rhododendronbed kan være nyttig for den som planlegger noe nytt, eller forandringer, i hagen.


arboret.jpg

Jørgensen, Per M., n., 1944-

Rhododendron : i Det norske arboret på Milde / Per M. Jørgensen. - 2. utg.. - Bergen : Fagbokforl., 2003. - 264 s. : kol. ill. Med engelsk sammendrag.

Det norske arboret på Milde har en omfattende samling rhododendron, og den som har sett azaleafeltet i full blomst i mai glemmer det aldri! Rhododendronsamlingen inneholder imidlertid mye mer enn azalea, og denne boken beskriver samlingen på en informativ og enkel, men grundig måte. Her er interessant historikk og orientering om klassifiseringen av slekten Rhododendron. Et fantastisk billedmateriale og mange detaljerte oversikter gjør den uvurderlig for en nybegynner på området.

 


for_alle.jpg

Gilberg, Gunnar, n., 1932-

Rhododendron for alle / Gunnar Gilberg. - Bergen : Alma Mater, cop. 1993 . - 167 s. : kol. ill.

Forfatteren skriver i forordet at boken er skrevet for å imøtekomme et behov for litteratur på norsk om en plante som egner seg veldig godt for norske og nordiske forhold, men som det ikke er skrevet så mye om på norsk. Boken er beregnet på den interesserte hageeier, og tar for seg både historikk og praktiske råd om dyrking og formering. Selv om emnene som behandles er omtrent de samme som i bøkene til Knut Lønø og Andrea Køgel, så kan det ofte være greit å lese flere forskjellige bøker om samme emne for å få den helt grunnleggende forståelsen.

 


portraits.jpg

Gelderen, D.M. van, ned.

Rhododendron portraits / by D.M. van Gelderen and J.R.P. van Hoey Smith; translated from the Dutch language by Nancy Handgraaf and Ton Handgraaf. - Portland, Or. : Timber Press, 1992. - 424 s. : kol. ill., port. Originaltittel: De rhododendron atlas. ISBN 0881921947

Det er bare å gi seg over til en blomsterprakt så variert i farger og former som rhododendron er. Plantene er er ordnet i 18 grupper, og de forskjellige gruppene er nøye beskrevet i et innledende kapittel. Fotografiene er av høy klasse, hvert eneste ett viser planten på sitt aller vakreste.

 


Søk i bibliotekets katalog