Glemt passord?   Registrer deg her.
av Erlend O. Nødtvedt sist endret 2016-09-29T13:54:56+02:00
Homer! Vergil! Dante! I høst gir biblioteket deg en unik mulighet til å gjenoppfriske din klassiske dannelse. Vi har nemlig invitert tre professorer til å kurse allmuen i kanskje det viktigste grunnlaget for vestlig kultur etter Bibelen, nemlig den store epos-tradisjonen.

Sangmø, fortell om hin rådsnare helt som flakket så vide!

De store eposene er kanskje de viktigste grunntekstene for vår kulturkrets, foruten Bibelen. Fra de antikke eposene Odysseen og Iliaden av Homer, via romersk antikk med Æneiden av Vergil, til tradisjonens kulminasjon med Dantes Guodyssevsddommelige komedie, går det en rød tråd som gjennomsyrer både språket og tankesettet vårt. Det finnes knapt et kulturelt uttrykk i dag som ikke inneholder referanser til disse verkene. De er rett og slett grunnleggende.

I høst gir biblioteket deg sjansen til å pusse støv av gammel allmenndannelse. Hvem var Penelope og Kirke nå igjen? Hvor kommer utrykket akilleshæl fra? Hvorfor bandt Odyssevs seg til masten? Hva gjorde Aeneas i Kartago? Hvem var Dantes ledsager gjennom Inferno?

I en forelesningsserie over tre kvelder, én i måneden, får du svar på disse spørsmålene og mye mer. En strålende muligheten til å skaffe seg litt dannelse.Sett i gang med lesingen allerede nå for å få ekstra utbytte av foredragene!

homer

Del 1: Per Buvik, 26.09.12 og 16.10.12, kl 19.

Innledende og ansporende foredrag om tradisjonen sett under ett.

Del 2: Arild Linneberg, 31.10.12, kl 19.

"Litteraturen oppstår på det stedet der lovene blir til' (Jacques Derrida): litt om litteratur og lov siden Gilgamesj-kvadet.

Del 3: Gunnar Danbolt, 27.11.12, kl. 19.

Professor emeritus i kunsthistorie Gunnar Danbolt tar for seg eposenes representasjon i kunsten.

ALLE KURSENE ER GRATIS.