Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Erlend O. Nødtvedt sist endret 2016-09-29T12:54:57+01:00
Forlagskjempe, tidsskriftredaktør, programleder, litteraturformidler, essayist, fotballentusiast, gyldendøl og bergenser Brikt Jensen døde den 14. november i år. Han legger etter seg en rekke fine bøker som kan lånes på biblioteket.

Brikt Jensen vokste opp i Bergen, i et hjem som ifølge Store norske leksikon var fattig på bøker, men hvor det på en annen side var en god familietradisjon å gå på hendene rundt spisebordet på julaften. Denne munterheten gjenfinnes ofte i Jensens bøker, som er elegante, ofte epistelaktige betraktninger om både større litterære emner og mer verdslige saker, kombinert med det obligatoriske anekdote-stoffet enhver forlegger kan øse av.

Jensen slo først inn på en akademisk løpebane, og oppnådde doktorgraden i 1964 med en avhandling om den franske forfattereren Francois Mauriac. I 1965 ble han headhuntet av patriarken Harald Grieg og utpekt som hans etterfølger, først i stillingen som assisterende direktør i Gyldendal. Samtidig var Jensen redaktør for Vinduet i årene 1964-69, årganger som regnes som noen av de sterkeste i tidsskriftets historie. I 1970-80 var Jensen administrerende direktør i Gyldendal, før han fungerte som forlagets hovedkonsulent til 1993. Den allsidige Jensen hadde også et professorat ved Universitetet i Bergen fra 1988 til 1992.

Brikt Jensen er likevel kanskje mest kjent som stødig programleder for litteraturprogrammet Bokstavelig talt som gikk på NRK fra 1984 til 1990. Her viste Jensen seg, godt tilbakelent i skinnstolen, som en sann formidler av seriøs litteratur, på en sober og lettfattelig måte. Et slikt program, der opplyste folk kan sitte i studio i beste sendetid og ta seg god tid til å føre eleverte samtaler om litteratur, virker utenkelig i dag, noe som først og fremst tegner et trist bilde av dagens medieoffentlighet.

Geir Mork, nåværende direktør i Gyldendal, skriver i sitt minneord: "Brikt, postbudets sønn, ble en usnobbete og smart modernisator. Han var også en blid ironiker. Hans tale for den gode litteraturen vant gjennom i offentligheten. Innimellom kunne han smilende si – les en bok fra Gyldendal, og bli ulykkelig du også. Eller han kunne avrunde følsomme interne diskusjoner med ordene – ja, ja, så forblir dette en hemmelighet mellom to, tre hundre av oss."

Bøker av Brikt Jensen:

Diktning eller psykologi? En studie i François Mauriacs roman “Ormebolet”, dr.avh., 1963

Glimt fra det 20. århundres litteratur

Brev fra et steinhus 

Hver dag

Et varig vennskap. 46 brev fra Nordahl Grieg til Nils Lie 1928–43

Loggbok

Årbok

Det moderne gjennombruddet i nordisk litteratur

Fotnoter til en uskreven bok

Selvangivelse

Min korsikanske landsby

På sporet av det 20. århundre. En litterær reise 1900–1951, 2 bd., 1999–2000

Han skal også hedres for å ha oversatt det tragikomiske mesterverket Plume av Henri Michaux.