av elin — sist endret 2016-09-29T12:55:12+01:00
Bidragsytere: Astrid Drevland, Siren Steen
"Godt valg af en mage er det sikkerste middel til egteskabs lyksalighet i fremtiden, og det modsatte har sørgelige følger" (Friherre Adolph Knigge, 1797)

Valg av make kan ikke biblioteket hjelpe med, men når valget først er gjort, kan bøker og nettressurser være til stor hjelp i de praktiske forberedelsene til den store dagen.

Bryllupsforberedelser : et utvalg

Politikens bryllupsbog

Politikens bryllupsbog
s. 47 - 52
I denne danske boken om bryllup og bryllupstradisjoner er det et kapittel om den historiske bakgrunnen for utdrikningslag (på dansk "polterabend"), hvordan skikken har vært praktisert i Norden, og tips til de som skal arrangere et utdrikningslag. Teksten er redigert slik at det er lett å finne fram til akkurat den delen en er interessert i.

 

Bryllup

Bryllup: fra frieri til brudevals / Mona Grudt
Mona Grudt, kåret til Miss Universe i 1990, har laget en nydelig bok om alt som har med bryllupet å gjøre. Fotografiene alene er nok til at det er en fornøyelse å bla gjennom boken, men den er også praktisk innrettet med konkret informasjon om hva som skal til for å gjøre bryllupet til en flott opplevelse for alle.

 • Hjelp, vi vil gifte oss! : bryllupsguiden med alt du trenger å vite / redaktør: Aud Berg ; medarbeidere: Merete Lie Hoel ...[et al.]
 • Bryllup / Gry F. Heggelund.: kol. ill. - Undertittel på omslaget: Planleggingen, vielsen, festen.

  Håndbøkene om bryllupsplanlegging er nokså like, men denne er innholdsrik og vakkert illustrert. Her er også om vielser på spesielle steder og i utlandet, og informasjon om inngåelse av partnerskap.

 • Politikens bryllupsbog / Else Marie Kofod

  Alt som står om lover og regler dreier seg om danske forhold, og boken er derfor ikke særlig brukbar for de som skal gifte seg i Norge. Men boken er god på en del historisk stoff, og danske skikker er ikke veldig annerledes enn de norske! Denne boken inneholder absolutt mest stoff av bryllupsbøkene, og den er enkel å finne fram i.


Utdrikningslag

I 1454 ble det i Tyskland utstedt en politiforordning som forbød bruden å ha sine venninner på overnatting kvelden før bryllupet, så skikken med å ha utdrikninglag skriver seg i hvert fall fra middelalderen.

Historisk var alle overgangsriter utsatt for onde makters påvirkning og bryllup var ikke noe unntak. Dermed var det om å gjøre å kle seg ut og ramle og lage spetakkel nok til å holde alle onde krefter unna. På tysk het det "Rummelnacht" (=ramle, buldre-aften).

Etter en stille periode har skikken igjen bredt seg, og festen er ofte ledsaget av diverse prøvelser som bruden og brudgommen skal gjennom - ofte får brudgommens prøvelser karakter av manndomsprøver, og det finnes historier (vandrehistorier?) om brudgommer som ikke har vært i stand til å stille i sitt eget bryllup på grunn av for hard medfart i utdrikningslaget.

Ørnulf Hodne / Kvinne og mann i norsk folkekultur

Ørnulf Hodne:
Kvinne og mann i norsk folkekultur
s. 137 - 139
Boken handler om "forholdet mellom kvinne og mann slik det kommer til uttrykk i de samværsskikker og samlivsformer som har kjennetegnet norsk kultur fra norrøn middelalder til våre dager". I kapittelet om utdrikningslag er det også en del eksempler på skjønnlitterære skildringer av fenomenet.

 


Norveg
Tidsskrift for folkloristikk. 1996/I s. 55 - 58
Ole Marius Hylland presenterer i her sin hovedoppgave om utdrikningslag som eksempel på det klassiske antropologisk begrepet "joking relationship", utdrikningslaget som setter sitt spill i scene mellom vennskapet og ydmykelsen.


Toastmasterens oppgaver

Flere av bryllupsbøkene nevnt ovenfor inneholder noe om toastmasterens rolle og gode råd til den som har fått den viktige oppgaven, men det er også gitt ut en egen bok :

Toastmastermanualen / Thomas Leikvoll


Bryllupstaler

Noens glede og manges frykt: Talene!

Det finnes en rekke bøker som kan gi tips både om det å holde en tale, og med eksempler på taler. Aldri er vel hodet tommere enn når talen skal skrives, og da er det veldig godt å ha noen bøker til hjelp, som i hvert fall setter tankeprosessene i gang. For å krydre talen finnes det i tillegg en rekke bøker med ordspråk og sitater.

Bøker om taler

Ordspråk og sitater

 • Bevingede ord : nær 12000 litterære sitater, historiske ytringer, ordtak og talemåter, sentenser og fyndord
 • Godt sagt : sitater, aforismer, visdomsord, ordspråk


Bryllupsdikt

 • Profeten / Kahlil Gibran
  Utgitt første gang 1923. Visdomsord av den libanesiske forfatteren Kahlil Gibran om vennskap, kjærlighet, ekteskap og ellers alt som hører et menneskeliv til. Kloke tanker formulert i et enkelt og poetisk språk.
 • Sånn vil du ha meg – 30 dikt om kjærlighet / Inger Hagerup
  Inger Hagerup sier alt med noen få, enkle ord. Kjærlighets glede og kjærlighets smerte – her er alt sammen skrevet så inderlig klokt og vakkert.
 • En Hyllest til deg

  Stort sett kjente norske forfattere fra Wergeland til Harald Sverdrup, men med innslag fra de andre nordiske land og fra Salomos høysang

 • Kvinners dikt om kjærlighet : fra Sapfo til Vita Andersen. Antologi ved Ragnhild Bugge 

Bryllupsskikker

Per Holck / Livets høytider

Per Holck
Livets høytider : skikker og overtro fra vugge til grav
Cappelen 1995

Boken tar for seg livets høytider som overgangsriter, overgang fra en fase av livet til en annen. Alle overganger gjorde mennesket spesielt utsatt og derfor ble kompliserte ritualer utviklet for å beskytte mot onde makter. Mange skikker har holdt seg forbausende uendret gjennom tidene, men opphavet til dem er ikke lenger så kjent. Dette er en kortfattet og lettlest fremstilling, hvor skikker og overtro i forbindelse med bryllup utgjør omtrent en tredjedel.

 

Bjarne Hodne / Der stod seg et bryllup

Bjarne Hodne
Der stod seg et bryllup : ekteskapet i Norge gjennom tidene
Cappelen, 1985

Dette har lenge vært standardverket om norske bryllupstradisjoner, og her finnes det meste om giftermål fra førkristen tid og fram til i dag. Målet med ekteskap har i stor grad vært å sikre ætten, og sosiale og økonomiske hensyn veide nok oftest tyngre enn hensynet til de unges følelser. Dette er dessuten spennende for alle som er interessert i kulturhistorie.

 

Frank Haines / Foreign brides from antiquity

Frank Haines
Foreign brides from antiquity
Md. : Hobby House pr. 1989

Brudekjolen,kanskje det viktigste plagget en skal velge i livet? Her er en rekke historiske brudeantrekk for de som vil ha inspirasjon til noe annerledes.

Eva var historiens første brud, men siden antrekket hennes var nokså sparsomt, begynner forfatterne heller med Bibiyah 1600 f.Kr. Draktene er rekonstruert og detaljene er gjengitt i tegninger.

 

Tobias Norlind / Gamla bröllopsseder hos svenska allmogen

Tobias Norlind
Gamla bröllopsseder hos svenska allmogen
Magn. Bergvalls förlag 1919

Det finnes utallige måter å finne ut hvem en skal komme til å gifte seg med, og her er eksempel på mange av dem. Boken handler om svenske forhold, men det meste er kjent fra Norge også. Boken går i detalj om skikker og overtro rundt bryllup, både frieri, forlovelse, bryllupsmåltidet og dansen etterpå.


Louise Jordan Miln
Wooings and Weddings in many Climes

C.A. Pearson, 1900
Denne boken er et funn! Her skildres frierferd og bryllupsskikker fra pol til pol. Det er en kostelig skildring av nordmenn og deres drikkevaner ; de er ufattelig brisne ved lunsjtid, like ufattelig fulle og bråkete ved middagstid, og døddrukne ved midnatt. Likevel er de klarøyde og "up and about" dagen etter, i full gang med dagens gjøremål, skriver forfatteren imponert!

"Yes, the Norwegians drink to a terrible excess, but they never sneak about it."

Ellers blir nordmenn rost for deres praktiske tilnærming til bryllupsgavene, for i England ville et brudepar fått ubrukelige gjenstander som ikke engang ville innbringe noe hos pantelåneren, mens par i tilsvarende" stand" i Norge får praktiske og nyttige bruksting.

Med et detaljert register er boken lett å bruke.  


Troels Troels-Lund
Dagligt liv i Norden
Bind 5. Trolovelse ; Forberedelse til bryllup
Bind 6. Bryllup ; Ægteskab og sædelighed
København : Gyldendal, 1969


Bryllupsmusikk

Musikken har alltid vært en viktig del i et bryllup, både under seremonien og festen. Fra gammelt av finner vi fra alle landsdeler i Norge at skulle det være noe til bryllup, måtte det en dugende spillemann til. Det ble spilt til dans, det ble spilt lydarslåtter under pyntingen av bruden, med gjestene som høytidelige tilskuere, det ble spilt på vei til kirken(men spillemannen spilte ikke inne i kirken, her var ikke felen velkommen), og det ble spilt på hjemvei.

Brudedansen er forløper for vår tids brudevals:”Efterat Bordene vare tagne bort, begyndte Brudedansen. Kjøgemesteren havde Rangen til først at dandse med Bruden, og denne Dands bestod først i at de dansende gikk rundt Gulvet ligesom en Slags Polonaise, men sluttede med en Springdands.” (Anders Heyerdahl).

Bruremarsjen og brureslåtten tilhører en slåttegruppe som har vært knyttet til seremonielle anledninger, og er derfor funksjonell musikk. Brudemarsjen angir takten når brudefølget er på kirkevei, eller markerer åretaktene i brurebåten. Betegnelsen brureslått er mest alminnelig på vestlandet. I Hordaland har vi også en trommeslått-tradisjon. ”Trumba er eit gamalt instrument, mykje nytta i Hordaland. Her var det t.d. ikkje noko brudlaup aa rekna, utan det var trumbeslaaar tilstades jamsides felespelaren. Brudlaup utan trumba kalla dei ”hundasjaund”. Trumba hadde ikkje pietistane mot seg slik som fela. Det var heller so at dei vilde hava gjævaste tamburen til sine gilde.” (Hordaland folkeblad, 19.11.1924). Enkelte steder på vestlandet , var det skikk dersom man brukte båt til og fra kirken, at der på vei til kirken var en felespiller i brudens båt, og en tambur i brudgommens.

I dag er byllupsmarsjen svært viktig under et kirkebryllup når bruden går oppover kirkegulvet. Av de mest brukte bryllupsmarsjer i Norge er Mendelssohn Bartholdys bryllupsmarsj (fra 5.akt av En midtsommernattsdrøm), Wagners brudekor (fra 3.akt av Lohengrin) og Nordraaks Purpose (fra innledningen til Maria Stuart i Skottland). Ellers brukes en rekke ulike marsjer, både nye og gamle. Det er i dag også mange som ønsker å bruke marsjer fra folkemusikken. Eksempler på dette kan være Bruremarsj frå Øre og Jan Magne Førdes Bruremarsj.

CD-er og Noter

CD-er Noter
CDer med bryllupsmusikk Bryllup - fiolin
Brudemarsjer Bryllup - klaver
Brudevalser Bryllup - viser og sanger