Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T12:55:23+01:00
En «ukjent» forfatter kupper førsteplassen på «Bergen leser»-kåringen

Rett svar episode 2: «Bikubesong» av Frode Grytten. Vinner episode 2: Åshild Sæle

Episode 3
Malvin Due hadde lenge hatt bange anelser angående påskeføret. Men de siste dagene hadde vært særdeles lovende. Nå kunne han ta Ulriksbanen opp og labbe noen hundre meter innover Vidden uten at denne evinnelige snøen ville ta knekken på han. De behagelige tankene ble avbrutt av telefonen som kimte – om ikke vakkert, så var klokken passert 10.00 og han svarte Jansen muntert:
«Dues Kriminalbyrå, hva kan jeg stå til tjeneste med?»
«Det er bare helt utrolig. Nå  har forfatter nummer tre lirket seg inn på listen og troner øverst, og det helt suverent. Hva skal vi gjøre?»

Jansen listet opp alle sporene som gjerningspersonen hadde etterlatt seg. Malvin Due følte seg i storform med to Wasa Sport og beste Kavlisort innabords. Ja, han hadde sågar strødd noen persilledusker lekkert over.
«Denne var litt vrien, Jansen. Det ser ikke ut til at vi snakker om en norsk forfatter, og jeg tror heller ikke han lever. Jeg må sjekke litt i hyllene.»

«Også denne gangen er det en av mine favoritter, men kan ikke huske om jeg puttet denne i urnen. Jeg har jo savnet en skikkelig klassiker på denne listen din. Boken vi snakker om er kommet i serien Århundrets Bibliotek – de hundre beste og mest sentrale bøkene i de 20. århundre. Vi skal i vesterled og forfatteren har vunnet Nordisk Råds Litteraturpris. Det er altså ingen smågutt vi har med å gjøre. Da boken kom ut ble den regnet som nyskapende i den måten forfatteren blandet det realistiske og det fantastiske. Og boken har tålt tidens tann. Vil du ha en liten smakebit?»

En tid hang det for eksempel ikke mindre enn sytten vindharper i tårnet, og laget sannelig en konsert som gikk gjennom marg og bein. Men vi går tilbake til den dagen da den magiske musikken fra en vindharpe nådde de tre guttenes ører for første gang og vakte en underlig grådig lengsel i deres unge sinn. Hittil hadde de ikke hørt annen musikk enn den som kom fra det gamle astmatiske orgelet som organist Lamm satt og tuklet med om søndagene.
«Hvem er det som spiller på vindharpen, far?» spurte Vesle-Kornelius, som den gang var seks år gammel.
«Vinden naturligvis», svarte den eldste broren.

Hvilken forfatter og bok kan dette være?

En vinner blir trukket og mottar et kriminelt lekkert påskeegg garantert fritt for Wasa knekkebrød.

Svar sendes til alfkaa@bergen.folkebibl.no innen kl. 24.00, tirsdag 19. april