av Vibeke Garrod sist endret 2016-09-29T12:55:12+01:00
Sir David Attenboroug er kjent for sine mange natur og dyreprogrammer på tv.

The life of birds
Biblioteket har de fleste av disse på DVD, blant annet BBC-serien The Life of Birds. Dette er en fantastisk dokumentasjon av fugleliv kloden over, og serien gir innblikk i en verden som sikkert vil overraske mange. Programmene fokuserer ikke så mye på de ulike fugleartene, men mer på hvordan fuglene lever og hvilke egenskaper de har. Vi får se hvordan de beskytter seg mot fiender, søker etter mat og finner sin make. Og hvordan kan egentlig fugler fly? Hvilken teknikk brukes? Det får du svar på her.

Serien tok tre år å lage, nesten 50 kamerafolk var i sving og jobbet i over 40 land. Resultatet er enestående filmsekvenser hvor det er brukt mikro-kameraer, nattlys kamera og ultra slow-motion teknikker. Noen av verdens mest sjelden fuglearter er foreviget, blant annet kiwien fra New Zealand. Kiwien er veldig reservert og kommer som oftest bare ut om natten for å lete etter mat. I denne serien er den filmet med et sensitivt kamera som kun trenger lys fra stjernene for å fungere. Den har en utpreget luktesans og er den eneste fuglearten som har nesebor i enden av nebbet sitt. En stor fordel for den når det gjelder å finne mat under jorda, men ulempen er at den lett kan høres når den nyser!

En annen spesiell fugl er den påfugl-lignende ”lyrebird”, som faktisk er i stand til å etterligne nær sagt hvilken som helst lyd. Vi ser hvordan den imiterer andre fugler, lyden av kameraets mekanikk og motorsaging i skogen! Filmingen her skjedde med synkronisert lyd slik at det ikke skulle være noen tvil om ektheten. Det du ser og hører er nemlig helt utrolig!
the private life of plants
Sir David Attenborough startet sin karriere i BBC for over 50 år siden med å lage naturprogrammer, den gang vi måtte nøye oss med svart/hvitt bilder på skjermen. Etter hvert kom fargene og Attenborough har reist jorda rundt og presentert oss for Livets mangfold. Ambisiøse og storslagne serier som Life on Earth fra 1979, The Private Life of Plants fra 1995 og The Blue Planet fra 2001 trakk millioner av seere til tv-skjermene. Nedenfor kan du se hvilke av seriene biblioteket tilbyr. God fornøyelse!

Flere filmer av Sir David Attenborough

• The Living Planet
    Naturdokumentar som ble sendt første gang i 1984. Serien inneholder 12 episoder, og du kan blant annet se livet i ørken, jungel og ferskvann.
  • Planet Earth
    Utrolige filmsekvenser av vår vakre planet. Denne serien har 11 episoder, og vi reiser rundt hele kloden og ser hva den har å tilby.
  • Trials of Life
    Her er det dyrene som står i fokus, med deres spesielle personligheter. Attenborough tar for seg hvorfor dyrene lever og opptrer slik de gjør. 12 episoder.
  • Life in the Freezer
    Antarktis! Isende kaldt med kuldegrader helt ned i minus 70, men allikevel er det liv her! Keiserpingvinen blant annet. Her får du seks episoder med fascinerende fakta.
  • Lost Worlds Vanished Lives
    Studier av fossiler er et særdeles spennende emne. Attenborough viser oss ulike steder fossiler har blitt funnet og hvordan dyrene så ut den gang. Vi får også bli kjent med dinosaurene!
  • Great Natural Wonders of the World
    De høyeste fjellene, de lengste elvene, enorme grotter og stupbratte klipper. Verdens underverker er mange og her reiser vi rundt på de syv kontinenter for å ta del i herlighetene.
  • The Private Life of Plants
    Planter lever sitt eget liv og har en litt annen tidssyklus enn oss mennesker. Ved hjelp av ”time-lapse” fotografering ser vi hvordan plantene vokser og utvikler seg. Det finnes et godt samarbeid mellom planter og dyr, og vi får et innblikk i hvordan alt liv på jorda avhenger av plantene.
  • The Greatest Wildlife Show on Earth
    Vil du se 100.000 slanger som samles til parring eller virvlende sommerfugl-stormer? Dette er dokumentaren om utrolige fenomener innen dyreriket. Utrolige for oss, men helt naturlig for dyrene.
  • The Life of Mammals
    10 episoder som tar for seg pattedyr. Fra den minste lille flaggermus, til den enorme blåhvalen. Visste du at tungen til blåhvalen veier like mye som en elefant? Denne boksen har også noe ekstramateriale, samt norsk tale hvis man ønsker det.
  • State of the Planet
    Hva slags innvirkning har menneskene på naturen og dens fremtid? Er vårt økosystem truet? Hva skaper slike kriser, og hva kan vi gjøre med dem? Denne serien i tre deler er svært aktuell og et viktig bidrag til enhver miljøverndebatt.
  • The Blue Planet
    Fantastisk undervanns-fotografering av verdenshavene. Serien tok nærmere fem år å lage og viser ukjente steder og arter. Fra det dypeste hav til de skjønneste korallrev. Bli med å dykke ned i en spektakulær verden.