av elin — sist endret 2016-09-29T12:55:09+01:00
Erlend Loe er en forfatter som blir lest, virkelig lest. Mest av forholdsvis unge mennesker, men også av godt voksne. Litteraturvitere rynker litt på nesen fordi det Erlend Loe skriver sies å være så naivt (og fordi det er suspekt å være populær?) Samtidig er det ikke mange forfattere forunt å få så positive anmeldelser som han har fått helt fra debutboken "Tatt av kvinnen".

Publikum kjøper og låner bøkene og sørger for at "Naiv super" og "L" stadig ligger på salgstoppen i bokhandlene og på ventelistetoppen på bibliotekene. Det er for lettvint å avfeie forfatterskapet hans som naivt og enkelt.

Erlend Loe er en morsom forfatter, og bare det er nok til å sikre ham en stor leserskare. Et gjennomgangstema er den hjelpeløse, litt melankolske unge mann som ikke har særlig godt grep om tilværelsen, og som ikke vet hva han skal gjøre med seg selv og sin egen tilværelse. De store, dramatiske hendelser uteblir, alt er jo allerede oppdaget og utforsket og det er ikke enkelt å finne et mål i livet. Skikkelige norske gutter har lært på skolen om de store menn i historien - kjernekarer alle sammen. Men hvordan blir en altså en kjernekar? Erlend Loes hovedpersoner er alminnelige unge menn uten spesielle talenter i noen retning, men med en viss evne til å observere verden rundt seg og til å formidle inntrykkene i et språk så lakonisk at det av og til gir teksten en absurd dimensjon. Kanskje er det nettopp det som er så befriende med ham; han skriver i en tone som er helt ut hans egen og med form og handling som ikke er overlesset av leksikalske opplysninger om alt mellom himmel og jord. Loes personer er ikke spesielle på noen måte, men de tyr til ganske spesielle utveier for å løse sine eksistensielle problemer.

Erlend Loes bøker har også vakt oppsikt utenfor Norge. Det fortelles at den svenske forfatteren Göran Tunström lo så han falt av stolen under en opplesning fra "L", og "Naiv, super" ble kåret til årets beste bok i Tyskland i 1998. Han blir overalt fremstilt som den nye generasjonens stemme som uten ironisk distanse formidler de unges frustrasjon over å være en generasjon som ikke har opplevd verken krigen eller oppbyggingen etterpå og som har så stor frihet til å velge at famlende utrygghet erstatter klare mål og verdier. Erlend Loe har skrevet bøker for voksne, flere barnebøker og nå sist manuskripet til filmen "Detektor". Han har også gjendiktet "Sa mor" og "Terapeuten" av amerikaneren Hal Sirowitz. Gjendiktningene og barnebøkene blir ikke omtalt her, men er med i bibliografien for å vise bredden i forfatterskapet.

Biografiske opplysninger:

  • Født 1969 i Trondhjem
  • Utvekslinselev i Frankrike etter 2. klasse på videregående
  • Universitetsgrad cand.mag med fagkretsen litteraturvitenskap, medievitenskap og folkloristikk. Kustakademiet i Trondhjem
  • Den Danske Filmskolen i København
  • Lærervikar
  • Freelancejournalist i Adresseavisen
  • Tekstforfatter for reklamebyråer

Bibliografi:

Omtaler: