Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Arild Ness sist endret 2016-09-29T13:54:59+02:00
Du trenger ikke være en lesehest for å skjønne det

Samtaler om litteratur er gjerne kjemisk renset for ballsportens lettvinte floskler. På samme måten er ikke alltid fotballvokabularet preget av de rasjonelle, logiske byggeklossene som Aristoteles fremla som en forutsetning for å si noe vettugt om verden. For ikke å snakke om litteraturinteressen blant fotballspillere, der snakker vi skrale greier. Ikke rart at “Myggen” for en stund siden ble vurdert som en intellektuell gudegave da han røpet at han en gang leste en bok av Ingvar Ambjørnsen (som han senere innrømte å ikke å ha lest likevel). 

Utgangspunktet over er en bevisst forenkling av forholdet mellom fotball og litteratur og ikke særlig fruktbart. La gå om fotballspillere ikke nødvendigvis er det største lesehestene, det samme kan man vel si om ekstremt mange yrkesgrupper? Tro heller ikke at vi som jobber på biblioteket bare bryr oss om bøker. Vi ser kanskje kjedelige ut der vi sitter bak skrankene, men mange av oss lengter etter lånere som bare vil snakke med oss om våre favorittlag Stoke, Everton, Ipswich, Tottenham, Liverpool. Og selvsagt Brann. 

La oss derfor møtes i midtsirkelen, kombinere våre to store interesser og slå hull på myten om at det ikke finnes god fotballitteratur der ute. Her kommer to kjappe, litterære vinkelskudd.

Fotball forklarer verden (2005)
Franklin Foer er noe så uvanlig som en amerikaner som skriver godt om fotball (den type fotball som er utført med ben og ikke hender). Han besøker ti “hovedsteder” i en verden der fotballen gjennomsyrer alt. Bli med på en reise til land der religiøs tilhørighet og draktvalg går hand i hand. Besøk klubbene der gjenger og krigsherrer styrer tribunen, irriter deg over lagene som mest fremstår som leketøy for rike familier med rubler og euro, og lodd stemningen i forfatterens hjemland der “Soccer” ofte forbindes med noe europeisk og sosialistisk. En underholdende bok om fotball og globalisering, med mye alvor i bunn.  

To esler i Blackpool (2005)
Dagbladet-journalist Tom Stalsberg brukte for noen år siden tjue dager til å reise rundt til 13 tradisjonelle tippekampbyer i England. Resultatet ble denne boken; en slags britisk samfunnsanalyse med fotballen som bakteppe. Stalsberg reiser på skinner fra Grimsby, spøkelsesbyen i øst mer kjent for sin produksjon av frossenpizza enn fotballspillere, via Crewe der han henger med to togspottere, til nordvestengelske Blackpool, en by notorisk for sitt juggel, pariserhjul og dårlige smak. Og mange middelhavsfarere midt i mellom.

Noe lettvint og sikkert overdrevent dystert til tider, men alltid med litterær snert og fine fotballfakta. En nostalgisk reise tilbake til en tid med lørdagsvafler og avspark klokken 16:00 på NRK.  

La oss si det slik; det er ikke så viktig hva du leser, bare du leser. Og det er særlig gledelig når ungdommer som knapt har lest en bok kommer til biblioteket for å låne selvbiografiene til Zlatan eller Alex Ferguson. Og selv om du ikke kjøper at fotballen forklarer verden, gjør den verden til et mye mer interessant sted å være. Også for bibliotekarer.

Flere lesetips:

Knut Høibraaten - Fotballagenten (2014)

David Peace - Fordømte Leeds (2007)

Marius Lien - Brasiliansk fotball 1894-2014 - 120 år med driblinger


Dette innlegget vart først publisert i Bergensavisen mandag 03. november 2014.