Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Håvard Legreid sist endret 2016-09-29T11:55:14+00:00
Papirmedienes fremtid har lenge vært diskutert. Papiravisdøden har de siste årene skutt fart, og det hviskes til og med om e-bøker på bibliotekene.

I 2009 så man for alvor at bøker kunne fungere på elektroniske plattformer med Amazons Kindle, men hvor går veien for mer grafiske medier så som magasinene? Bonnier Media har satt byrået BERG på saken:

Mag+ from Bonnier on Vimeo.

 

I henhold til the guardian arbeider Bonnier med en toårsplan for dette produktet. Hvorvidt det er realistisk å tro at den er på hyllen da vil tiden vise, men spennende er det i alle fall. TechCrunch rapporterte i desember om Time inc. sitt digitale magasin konsept demonstrert med Sports Illustrated:
   
Kanskje ikke så overbevisende som Bonniers video, men tablets er tydeligvis på plakaten for magasinene nå. NRK-beta har fulgt utviklingen på tablet-magasinfronten en stund nå og var spesielt entusiastiske til teknoligi bladet Wireds video:

Særlig skal man merke seg at Wired er i samarbeid med den grafiske giganten Adobe (som står bak programvaren Photoshop, Illustrator og Acrobat) i dette prosjektet.

Det siste skuddet på stammen som kaster seg på bølgen i henhold til NRK-beta er damebladet Viv som har sluppet denne skrytefilmen:

VIV Mag Featurette: A Digital Magazine Motion Cover and Feature for the iPad from Alexx Henry on Vimeo.


Et av spørsmålene jeg stiller meg i møte med disse skrytefilmene er om ikke vi heller ser en ny type magasin snarere enn magasinenes overgang til det digitale. Hvilket blad i vår lokale fauna kan ta seg råd til slike produksjoner? Unektelig veldig stilige ting dette her, men fortsatt lysår inn i fremtiden for vårt hjemlige KK og Det Nye vil jeg tro.

Hvorvidt det ene, andre eller tredje osv. konseptet blir gjeldende er imidlertid underordnet så vidt jeg ser det. Den sentrale lærdommen man kan trekke av Kindle er at det fort kan bli lukkede teknologier som ikke lar deg lese en annen distributørs magasin på din tablet – og hva er da vitsen?

Et siste moment som er verdt å ta inn over seg er hvor magasinene blir av på plattformen som for alvor fester grepet om medieforbrukerne - nemlig mobilene. Før man lar seg hype opp av alverdens flotte måter å se magasiner på tablets, kanskje man skulle laget løsninger for dingsen stadig fler har i hånda allerede...