Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av karenm — sist endret 2016-09-29T13:55:11+02:00
Det er et stadig økende fokus på et mer bærekraftig samfunn, noe som også gjør seg gjeldende innen arkitektur og design.

Mange arkitekter, utviklere, designere og oppdragsgivere ønsker å gjøre minst mulig skade på miljøet ved byggeaktivitetene. Dette forutsetter bruk av innovative produkter, økologisk materiale, energibesparende oppvarming, regionale ressurser, den lokale kulturen og naturligvis byggningens plassering i landskapet. Biblioteket har etter hvert et godt utvalg av bøker innen fagfeltet.

Dominique Gauzin-Müller: Sustainable Living

Det er flere og flere mennesker som forlanger livsløpsboliger som har et sunt inneklima med naturlig regulering av varme og fuktighet og uten bruk av farlige materialer. I denne boken presenteres 25 bærekraftige boliger, både urbane og fra utkantstrøk i 18 forskjellige land på alle fem kontinenter.

Philip Jodidio: Architecture: Nature

Forfatteren har samlet en rekke eksempler på byggverk som gjennom historien viser arkitekter som har vært og er inspirert av naturen. Han ser blant annet på sammenhengen mellom naturen og arkitekturen, som f.eks. naturen som inspirasjon, imitasjon og etterlikninger av naturen og økologiske strukturer i landskapsdesign. Alt fra Alvar Altos finske paviljong under Verdensutstillingen i New York i 1939, Frank Lloyds Wright "Fallingwater" til Museum of Modern Arts "Rooftop Garden" i New York

Phyllis Richardson: XS: Small Structures, Green Architecture

Denne boken ser på dagens løsninger på samtidens store utfordring: hvordan man for framtiden kan ta vare på miljøet, rommet og omgivelsene, ikke bare ved å preservere og reparere, men også ved nybygging og nytenking. Målet er å bygge så små boliger som mulig som harmoniserer med omgivelsene og kombinere det estetiske med økologisk varsomhet. De 40 husene som presenteres er billige å bygge, funksjonelle og spennende arkitektonisk. Den illustrerer hvordan økologiske samvittighet kan gi en livs- og bærekraftig arkitektur.

Chris Butters: Hytter og miljø

Det gamle hyttelivet var nøkternt, jordnært og godt integrert i naturen, mens dagens økende antall hytter, nye krav og trender gir store utfordringer til miljøet. Vi har mange gode hyttetradisjoner i Norge som kan kombineres med miljøteknologi og naturkunnskap. Med utgangspunkt i 39 enkelthytter og hele hyttefelt ved kysten eller på fjellet vises og drøftes prinsipper for gode og miljøvennlige fritidsboliger fra hele landet. Boken er for alle som er opptatt av god og miljøvennlig hyttebygging uansett byggestil og standard.

World Changing

Al Gore sier i forordet bl.a. at denne boken er viktig i møte med den største utfordring vi har i dag, i en verden med global oppvarming, sykdommer, sult, korrupsjon og terrorisme. Alle disse problemer er alvorlige og en trussel for menneskeheten og planeten vår. Boken foreslår løsninger på miljøproblemer som er lite kjent, noen av løsningene er godt utprøvet, andre er innovative og nye, og atter andre som er modige, men ikke utprøvet ennå. Boken viser ikke bare hva som allerede er mulig, men hjelper oss også til å kunne forestille oss hvordan våre hjem, samfunnet vårt og planeten som sådan kan unngå en katastrofal framtid, den er også er full av håp og mulige løsninger innen rekkevidde. Den tar for seg bærekraftige løsninger for byer, samfunn, boliger, flyktninger, politikk, handel, gjenstander osv. Med andre ord en oppslagsbok bok om ideer og løsninger for å forandre verden.

Green Design

Her er en bok som viser at nye og innovative produkter kan skapes innenfor en økologisk og ansvarsfull prosess. Flere store firmaer tar miljøspørsmål på alvor og viser at profitt ikke nødvendigvis må bygge på fordervelse og utnytting. Et eksempel er Lego, det danske firmaet har produsert solid leketøy i over 70 år. De har klare retningslinjer for en bærekraftig politikk hvor både ansatte, produktenes målgruppe og kvalitet og miljøet står i fokus. Et annet firma er Patagonia som lager klær og utstyr for aktiviteter utendørs. Her er de også opptatt av å gjøre en forskjell, og lager fleece-tøy av resirkulerte plastikkflasker. Dette har allerede spart miljøet for 86 millioner brusflasker. Boka består av artikler skrevet av forskjellige bidragsytere og er illustrert med mange stilige bilder.

Alastair Fuad-Luke: The Eco-design Handbook

Boken er en guide til forbrukervennlige og økologiske møbler, klær, tekstiler, transport til luft og til vanns, arkitektur, energi og andre objekter som brukes i hverdagen. Her finner man bærekraftig design som tar vare på miljøet vårt, enten man skal bygge hus, er på jakt etter nye/og eller ergonomiske møbler, og utstyr i hjemmet eller på kontoret.

Boken har også en liste over grønne designere, grønne produsenter og organisasjoner, en liten ordbok og materialer til bruk for en miljøvennlig framtid.

Andre bøker om miljøhus og økologiske bygg:

Først publisert: 14.07.07