av elin — sist endret 2016-09-29T12:55:09+01:00
Veien til et bedre liv? Latter er innvendig massasje, en god aerobisk øvelse som også trener viktige muskelgrupper i kroppen, så de som avskyr treningsstudioene eller joggeturer - mange latterkuler hver dag gjør samme nytten!

Alle som sysler med humor i embets medfør støter før eller senere på historien om Norman Cousins som ble verdenskjent fordi han lo seg frisk. Han ble rammet av en sykdom med svært dårlige prognoser, men tok saken i egne hender og tilbrakte mye tid med å lese morsomme bøker og å se på filmer, helst sammen med gode venner. Han oppdaget at latterbehandlingen ga ham perioder med smertefri søvn, og etter noen måneder kunne han begynne i jobb igjen. Han skrev en bok om sine opplevelser, historien vakte oppsikt og ga støtet til en rekke forskningsprosjekter rundt latter og virkningen på organismen. Er det sant at en god latter forlenger livet?

Vitenskapen nøyer seg ikke med ordspråk bygget på generasjoners erfaring, alt skal måles og registreres og forklares. Hvordan måler man forøvrig humoristisk sans? Ved en undersøkelse viste det seg at ca 90 % av de spurte mente de hadde humoristisk sans over gjennomsnittet, og det beviser bare at det å ha humoristisk sans oppfattes som så positivt at nesten ingen vil innrømme at de ikke har det! Alle skjønner at det å ha det morsomt hjelper mot nesten alt - men hva er det konkret som skjer i kroppen under et latteranfall? En god latter er faktisk en fysisk kraftprøve - og det har visstnok hendt at noen har fått hjertesvikt av å le, men etter et skikkelig latterutbrudd synker pulsen til et lavere nivå enn normalt, kroppen er avslappet, stemningsleiet er preget av velvære, og angst og smerte slipper taket. Det er naturligvis hormonene som har æren, når vi ler produseres hormoner som gir følelse av velvære, virker smertestillende og styrker immunforsvaret. Det som overrasker, er at det gir samme virkning å tvinge seg til å le. Det viser seg at kroppen veldig lett lar seg lure, så hvis en klarer å innbille seg at noe er morsomt, eller bare begynner å puste støtvis med mellomgulvet, så settes de gunstige prosessene igang. I India ble det startet egne lattergrupper, nå også med forgreininger til USA og Europa.

Humoristiske bøker på biblioteket

SvebakSvein Svebak: Forlenger en god latter livet?
En vitenskapelig men lettlest fremstilling av sammenhenger mellom humor, helse og mestring av stress. Boken har fire deler, den første om folkelige og vitenskapelige oppfatninger om munterhet, smil, latter og helse, så en mer vitenskapelig del om hva sans for humor er, hvordan den kan måles, og om humorens rolle i mestring av stress, sykdom og smerte. Den siste delen tar for seg humorens rolle i ulike deler av arbeidslivet.

bergson.jpg
Henri Bergson: Latteren

En filosofisk tilnærming til temaet humor : Hva er morsomt, hvorfor synes en det er morsomt, og er det mulig å formulere lover og kategorier for latter? Bergson tar sitt tema svært alvorlig, og dette er ikke en bok for trimming av lattermusklene, men til å bli klok av, til å forstå litt mer av menneskets vesen.

Görel Kristina Näslund: Den gode latteren
En lettlest og morsom bok om humor og helse, med treningsprogram for å oppøve sin humoristiske sans!

holden.jpg
Robert Holden: Latter : din beste medisin

Forfatteren etablerte den første Latterklinikken i Storbritannia i 1991, men skriver at lattermedisin ikke er noe nytt fenomen. Antropologer har funnet bevis på lattermedisin i de fleste gamle kulturer, og det er betegnende at i vår del av verden hvor materiell velstand er en selvfølge, oppgir flere at de er misfornøyd med livet sitt, enn for eksempel i India, hvor så mange må sloss for å overleve. Det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det!

Stein Tyrdal: Humor og helsetyrdal.jpg
"Boken for alle som med sin atferd påvirker folks helse" - og det gjelder vel de fleste. Forfatteren er lege og advarer mot ukritisk bruk av humor i arbeid med pasienter - det kan ha alvorlige og utilsiktede bivirkninger å spøke med en som er alvorlig syk. Den vitenskapelige delen av boken er lettlest og interessant, og teksten er naturligvis krydret med morsomme historier.