av Håvard Legreid sist endret 2016-09-29T12:55:21+01:00
Har du bolle i ovnen? Et av de store samtalene er garantert hva den kommende personen der inne skal hete. Emma, Lucas, Linnea og Emil var klare favoritter i 2010 med samme plassering som året før. I Bergen var Magnus og Emma hetest i 2010.

Å finne navn til poden er ikke lett for vordene foreldre. Men biblioteket vet råd.

Statistisk sentralbyrå har oversikt over alle populære navn helt tilbake til 1870. Ved litt velrettet leting kan du finne både din og andres favoritter - et uovertruffent verktøy om du vil treffe eller unngå trendene. For de motebevisste har Oslo vist seg å lede an i Norge, mens SSB melder at Sverige ofte brukes som indikator på kommende trender. Alice er i så måte et navn som fortsatt ikke har kommet til overflaten i Norge, men som var en vinner i Sverige i 2009.

I biblioteket er det bøker om navn i alle valører og for de fleste interesser - fra den tradisjonelle Navneboka til Norrøn navnebok eller Nām hi nām med pakistanske navn på Urdu. Biblioteket har dem alle og mengder flere - se trefflista til høyre, eller klikk her for en komplett oversikt.

Et annet tips er å ta seg en tur inn mellom hyllene på biblioteket og la øynene falle over navnene til nye og gamle forfattere - bærer du kanskje på en Gunnar [Staalesen], Amalie [Skram] eller en Ludvig [Holberg]?

Hvis du ønsker mer skjønnlitterære gleder mens bollen bakes i ovnen er det navneråd å hente der også.

Christianus Sextus av Johan Falkberget - et enormt persongalleri av bergverksfolk på Røros anno 1700.

Hellemyrsfolket av Amalie Skram tar deg gjennom hauger med navn langs slekters (under)gang på 1800 tallet.

Bergenstrilogien til Gunnar Staalesen foregår i mer familiære trakter her i Bergen og gir navnekoloritten til vestlandet fra 1900 til i dag.

guttenavn

Mest populære guttenavn Hordaland 2009.