Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T13:55:20+02:00
[Julekalender] Freddie Frinton er mannen som snubler julen inn i de fleste norske hjem som den legendariske Hovmesteren eller James.

Freddie hvem for en? Har aldri hørt om den mannen. Likevel har du kanskje sett han hver lille julaften de siste tretti årene. Litt ustø til beins ut på kvelden, men still going very strong som James. Og som de fleste andre stjernefyllikene på scenen: Han var svært forsiktig med alkohol i det virkelige livet. Frinton kunne være rasende festlig på scenen, men på hjemmebane var han stille og rolig – også det kanskje ikke helt uvanlig for denne typen underholdere?

Freddie Frinton var født i 1909 og het egentlig Frederick Coo. Faren var ukjent og moren lot han vokse opp i en fosterfamilie. Som fjortenåring arbeidet han ved en fiskebedrift, men fikk sparken fordi hans komikertalent forstyrret de andre arbeiderne. Han kom seg over i teaterbransjen og gjorde etter hvert suksess innen pantomime,variete og revy. I 1954 kom endelig ”Dinner for One” på repertoaret, men som en del av ”The Freddie Frinton Show”. Publikum elsket sketsjen, selv uten tigerskinnet. Frinton kjøpte rettighetene til stykket og iførte seg butlerdressen 400 ganger i året.

I 1962 var to tyskere på jakt etter gode innslag til sitt TV-program og fikk se en snublende Frinton i storform i Blackpool. Frinton var ikke særlig begeistret for tanken om å behage det tyske folket; han hadde reist rundt og underholdt de britiske troppene under krigen, og hadde ikke noe særlig til overs for tyskere. Men heldigvis lot han seg overtale og slik startet den historien som vi kjenner.

Frinton døde i 1968 rett etter en forestilling, og ble bare 59 år gammel.

Kilde:
Baldersheim, Nanna: Grevinnen & hovmesteren, 2009
nrk.no/kultur-og-underholdning

Her er Freddie Frinton i et utdrag fra en annen film, "Forces' Sweetheart", fra 1953.