Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Karen Vikingstad sist endret 2016-09-29T13:55:05+02:00
Besøk utstillingen Kid E-lit på biblioteket, og opplev den fantastiske verdenen av elektronisk litteratur som finnes for barn og unge. Her kan du lese om det du finner på barneavdelingen.

Barne- og ungdomslitteratur har lenge vært et område for nyskapning og kreativitet. Billedbøker lar tekst og bilder jobbe sammen på en måte som sjeldent tillates i voksenlitteraturen. 

Medieinnovasjonen innen barne- og ungdomslitteratur omfatter ikke bare billedbøker, men også utbrettsbøker, uvanlige formater, bruk av forskjellige papirtyper, og i dag også bruken av datamaskinen og nettbrettet som nye leseplattformer.

Utstillingen Kid E-lit, eller barn-e-litt, holdes ved Bergen Offentlige Bibliotek i samarbeid med Universitetet i Bergen og med The Electronic Literature Organization, som holder sin årlige konferanse og festival i Bergen i 2015, ELO 2015: The End(s) of Electronic Literature.

I utstillingen kan du se seks verk som er valgt ut blant innsendte bidrag til ELO 2015, og åtte nordiske verk som er valgt ut av et nettverk av forskere på elektronisk litteratur og barne- og ungdomslitteratur i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Vi håper at vi gjennom å presentere et utvalg elektronisk litteratur for barn og unge, kan gjøre flere oppmerksomme på de gode og nyskapende litterære opplevelsene som skapes for barn og unge i digitale medier. Enten du er lærer, bibliotekar, forsker, forelder eller bare er nysgjerrig, håper vi at du finner noe nytt her.

Utstillingen Kid E-lit varer fra 4. august til 30. september.

 

For barn (2-5 år)

Mummi - Hvordan gikk det?

Dette er en digitalisering av Tove Janssons klassiske barnebok fra 1952. Boken er fortalt i rim og er bygd opp rundt forventninger. "Hva tror du at det hendte da?", spør teksten på hver side, og forventningene forsterkes av hullene som er skåret i boksidene slik at leseren kan titte gjennom til neste side. Den digitale versjonen etterligner hullene tildels, og har lagt til noe interaksjon.

 moomin

Tigjengelig på iPader i Barneavdelingen

Kubbe lager skyggeteater
Et vellykket og komplekst eksempel på en digital bildebokapp er bergenser Åshild Kanstad Johnsens Kubbe lager skyggeteater. I denne appen møter leseren ikke bare flere fortellinger flettet inn i hverandre, men også et gjennomført digitalt uttrykk som kler de ulike fortellingene.

Rammefortellingen dreier seg om Kubbe som er på piknik med bestemoren og som blir nysgjerrig på hva en skygge egentilg er for noe. Via bestemorens fortelling om hvordan skyggeteateret ble skapt i det gamle Kina, bestemmer Kubbe seg for å sette opp sitt eget skyggeteater - en spesielt vinklet versjon av Rødhette og ulven.

Nettbrettets muligheter for baklys, for animasjon og for visuell romslighet utnyttes i denne appen på en måte som kler og fremhever de ulike fortellingenes estetiske egenart.

kubbe

Tilgjengelig på iPader i Barneavdelingen

Jakob og Neikob
Den interaktive billedboken til norske Kari Stai handler om Jakob, som alltid sier ja, og Neikob, som alltid sier nei. Dette er en ganske enkel digitalisering av papirboken, men den er likevel svært effektiv. Barn elsker å trykke på Jakob og Neikob for å få dem til å si ja! og nei! om og om igjen, og denne repetisjonen fungerer utmerket siden det også er et viktig virkemiddel i teksten.

jakobneikob

Tilgjengelig på iPader i Barneavdelingen


For barn (5-8 år)

Wuwu & co
Når lesebrettet ligger flatt, leser du historiene til Wuwu og de andre dyrene i det lille røde huset i skogen, men når du løfter brettet opp, blir det til et vindu inn i en tredimensjonal fiksjonsverden hvor du kan hjelpe dyrene å løse sine problemer.

Du rister på brettet for å riste snøen av et tre, roper høyt for å vekke Gregers søsken og må peke kameraet på noe gult i den virkelige verdenen for å tenne lysene til mørkeredde Storm og hans familie.

Merete Pryds Helle er kjent som en pionér innen dansk elektronisk hybridlitteratur, og denne appen har fått skryt av anmeldere for den kreative balansen mellom rolig, passiv lesing og en lekende deltagende modus hvor leseren bruker hele kroppen.

wuwu

Tilgjengelig på iPader til utlån i Barneavdelingen

Taro at the Center of the Earth
Timo Parvela er i Norge mest kjent for Ella-bøkene, men denne appen, som er tilgjengelig på finsk og engelsk, er en digitalisering av den første boken hans om Taro.

Fortellingen handler om Taro, en liten gutt, og bjørnevennen hans som reiser til jordens midte. Det romlige er utforsket på en måte som ikke er mulig i en bok, ved at oppslagene (vakkert illustrert av Jussi Kaakinen) er sømløst knyttet sammen både horisontalt og vertikalt uten bokens skarpe skiller mellom sider. Bevegelsene opp og ned og fra venstre til høyre gir oss en følelse av å følge Taros reise med ham.

taro

Tilgjengelig på iPader i Barneavdelingen

Alla barns rätt
Denne digitale adapsjonen av Pernilla Stalfelts bildebok ved samme navn forteller om FNs barnekonvensjon på en måte som barn kan forstå. Enkle generelle beskrivelser illustreres med tegninger av barn i konkrete situasjoner, gjerne med snakkebobler, og når leseren tar på en av tegningene, høres en lydeffekt, eller snakkeboblene leses opp.

alla barn

Tilgjengelig på iPader i Barneavdelingen


For barn (8-13 år)

Mrs. Wobbles and the Tangerine House
Denne samlingen med interaktive fortellinger er skrevet for barn som kan lese selv, og kombinerer humoristiske, fortellende tekster med valg og spill-lignende elementer, som poesipoeng og nivåer.

Fortellingene kretser om Mrs Wobbles, som kanskje er heks, og som styrer et magisk fosterhjem for barn. Ved å gjøre ulike valg kan leserne hjelpe fosterbarna gjennom eventyr og helbrede gamle sår. Fortellingene er skrevet av Mark Marino i samarbeid med hans åtte- og tiårige barn. Brian Gallagher er illustratør.

wobbles

Tilgjengelig på PC i Barneavdelingen

My Own Alphabet
My Own Alphabet er et kinetisk dikt om uorden, om å lære nye ting, om å glemme detaljer, og om å se verden fra nye og uvante vinkler. Diktet ser kanskje rotete ut for deg som leser, men forfatteren - 10 (!) år gamle Aleatory Funkhouser, ser det ikke slik.

my own alphabet

Installasjon i Fortellerhulen i Barneavdelingen


For alle

Typomatic
Gå inn i en fotoautomat. Justér krakken, lag et dikt og vent mens det skrives ut til deg. Denne poesiautomaten er en litterær installasjon som spiller på Pierre Fournys teknikk poésie à 2 mi-mots, som vi på norsk kanskje kan kalle halvordspoesi, eller poesi mellom linjene. Teknikken går ut på å skjære ord i to horisontalt og sette dem sammen for å skape nye ord.

Etter femten års variasjoner på konseptet i digitale og papirbaserte formater forener poesiautomaten det digitale med papiret og spiller på forholdet mellom kunst og maskin.

typomatic

Installasjon i Amalierommet (kun fra 4. - 8. august)

 

Les om elektronisk litteratur for ungdom her.

 

Bloggposten er en tilpasset versjon av Jill Walker Rettberg og Lucas Ramada Prietos tekster i utstillingskatalogen Kid E-lit : e-litteratur for barn og ungdom