Glemt passord/pinkode?   Registrer deg her.
by Karen Vikingstad last modified 2016-09-29T11:55:05+00:00
Besøk utstillingen Kid E-lit på biblioteket og opplev den fantastiske verdenen av elektronisk litteratur som finnes for barn og unge. Her kan du lese om det du finner på ungdomsavdelingen.

Barne- og ungdomslitteratur har lenge vært et område for nyskapning og kreativitet. Billedbøker lar tekst og bilder jobbe sammen på en måte som sjeldent tillates i voksenlitteraturen.

Medieinnovasjonen innen barne- og ungdomslitteratur omfatter ikke bare billedbøker, men også utbrettsbøker, uvanlige formater, bruk av forskjellige papirtyper, og i dag også bruken av datamaskinen og nettbrettet som nye leseplattformer.

Utstillingen Kid E-lit, eller barn-e-litt, holdes ved Bergen Offentlige Bibliotek i samarbeid med Universitetet i Bergen og med The Electronic Literature Organization, som holder sin årlige konferanse og festival i Bergen i 2015, ELO 2015: The End(s) of Electronic Literature.

I utstillingen kan du se seks verk som er valgt ut blant innsendte bidrag til ELO 2015, og åtte nordiske verk som er valgt ut av et nettverk av forskere på elektronisk litteratur og barne- og ungdomslitteratur i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Vi håper at vi gjennom å presentere et utvalg elektronisk litteratur for barn og unge, kan gjøre flere oppmerksomme på de gode og nyskapende litterære opplevelsene som skapes for barn og unge i digitale medier. Enten du er lærer, bibliotekar, forsker, forelder eller bare er nysgjerrig, håper vi at du finner noe nytt her.

Utstillingen Kid E-lit varer fra 4. august til 30. september.

For ungdom (13+)

The Sailor's Dream
Den svenske duoen Simogo er kjent for å lage mobilspill som ikke akkurat er tradisjonelle spill, og The Sailor's Dream er et verk som heller langt mer mot litteratur enn spill.

Leseren navigerer gjennom et vakkert illustrert drømmelandskap og finner små tekstfragmenter som forteller bruddstykker fra en historie om en jente som kanskje har brent ned et hus og om en kvinne og en sjømann som lengter etter hverandre.

I tillegg til å utforske tekstene som ligger skjult i sjølandskapet er det egne sanger og tekster som kun kan høres på bestemte ukedager eller tidspunkt.

The Sailor's Dream er en interaktiv fortelling som passer for ungdom såvel som voksne.

sailors dream

Tilgjengelig på iPader i UROM

Tavs
Denne danske mangainspirerte grafiske romanen handler om 13-årige Tavs - eller på norsk, Taus - som sluttet å snakke da hans tvillingbror døde og familien flyttet til Tokyo. Denne fantasifortellingen handler om ensomhet og tap, men også om humor og kjærlighet.

Tekst blandes med musikk, stillbilder, lydeffekter og animasjoner: Når vi leser om Tavs' sorg og frustrasjon, faller ordene nedover skjermen inntil leseren tar tak i dem. Dette er vakker og variert elektronisk ungdomslitteratur.

tavs

Tilgjengelig på iPader i UROM

The Computer Wore Heels
Denne interaktive dokumentaren om unge, kvinnelige matematikere under annen verdenskrig bruker materiale som tekst, videoer, brev, fotografier og matematiske formler for å fortelle om et stykke historie. Appen er basert på Ericksons dokumentarfilm om samme tema.

computer wore heels

Tilgjengelig på iPad i UROM

Poetracking
Du blir bedt om å tegne et tre. Når du er ferdig, kommer et dikt tilsyne på skjermen, generert ut fra Baums personlighetstest som tolker en pasients personlighet og følelser ut fra hvordan han eller hun tegner et tre: En tykk stamme tyder på styrke og høy selvfølelse, mens en tynn stamme tyder på en introvert med lav selvfølelse.

Poetracking kan leses som en kritikk av personlighetstester, men også som en kommentar til overvåkingssamfunnet, hvor våre valg på nettet i økende grad tolkes og selges som fasiter på våre personligheter.

poetracking

Installasjon i UROM

The Tower of Jezik
Denne hypertekstfiksjonen for tenåringer er en utforsking av språket og dets umulighet. Handlingen foregår i en middelaldersk fantasiverden hvor en ung gutt våkner uten språk etter et fall, og må finne det mystiste tårnet av Jezik for å løse forbannelsen og bringe språket tilbake til sitt folk.

The Tower of Jezik er inspirert av eventyrbøker, men forsøker også å kombinere en lineær fortelling med litterære grep som er spesifikke for elektronisk litteratur, som hypertekst og tekstanimasjon.

jezik

Tilgjengelig i iBooks på iPad i UROM

For ungdom (16+)

Pry

For seks år siden returnerte rivningseksperten James fra golfkrigen. PRY er en bok uten grenser: en hybrid mellom film, spill og tekst. Du kan når som helst klype på skjermen og dermed åpne James' øyne for å se omverdenen, eller åpne teksten, som er James' tanker, for å dykke dypere inn i underbevisstheten hans.

Gjennom disse, og andre unike leserinteraksjoner, finner vi en historie formet av de løgnene vi forteller til oss selv - løgner som blir avslørt når du drar fra hverandre narrativet og leser mellom linjene.

pry

Tilgjengelig på iPad i UROM

For alle

Typomatic
Gå inn i en fotoautomat. Justér krakken, lag et dikt og vent mens det skrives ut til deg. Denne poesiautomaten er en litterær installasjon som spiller på Pierre Fournys teknikk poésie à 2 mi-mots, som vi på norsk kanskje kan kalle halvordspoesi, eller poesi mellom linjene. Teknikken går ut på å skjære ord i to horisontalt og sette dem sammen for å skape nye ord.

Etter femten års variasjoner på konseptet i digitale og papirbaserte formater forener poesiautomaten det digitale med papiret, og spiller på forholdet mellom kunst og maskin.

typomatic

Installasjon i Amalierommet (kun fra 4. - 8. august)

Les om elektronisk litteratur for barn her.

Bloggposten er en tilpasset versjon av Jill Walker Rettberg og Lucas Ramada Prietos tekster i utstillingskatalogen Kid E-lit : e-litteratur for barn og ungdom