Glemt passord/pinkode?   Registrer deg her.
by Tekst: Håvard Legreid (Verksmester og designer) og Herdis Moldøen (Digital tjenesteutvikler) — last modified 2016-09-29T11:55:04+00:00
Vi har nå åpnet Verkstedet som du kan bruke til 3D-printing og alle de mekkeprosjektene du måtte ha.

Det bygges og mekkes i kulissene på Bergen Offentlige Bibliotek. 5. mai åpnet vi Verkstedet innenfor UROM, som er ungdomsrommet, på biblioteket. Der kan du låne plass og utstyr for alle mekkeprosjektene du ikke får ro, eller rom, til hjemme. Vi har 3D-printere, vinylkutter, drill, sag og saks. Vi har arbeidsbord og arbeidsro, vi har insprasjon om du har perspirasjon.

Ikke bare bøker. Er ikke biblioteket et sted for bøker, sier du? Hva skal man med et verksted blant klassikere som Hamsun og Murakami? Er ikke biblioteket et sted for litterær kontemplasjon og demokratisk debatt? Joda, men vi vil at det skal være mer.

En arena for læring. Maker- og DIY-kulturen er en trend i tiden. Prinsippene er å forstå, få til gjennom prøving og feiling, og gi lyst til å skape noe. I tillegg danne seg meninger og dele kulturuttrykk. På biblioteket vil vi inspirere til deltakelse sammen med gode krefter i Bergen, og formidle de mulighetene teknologien gir. Vi ønsker å bli det stedet hvor ulike miljø og parter kan møtes og virke.

I vår har biblioteket har vært klasserom, kildesamling og arbeidssted for 60 driftige ungdommer og visjonære lærere fra Rothaugen skole. De har samlet informasjon, tilegnet seg kunnskap, regnet, tegnet og laget utstillingen Bergen 1814 i 3D. Alt dette vekselsvis i egne klasserom, på UROM, våre fagsamlinger, ute i byrommet og på Verkstedet.

Elevene lagde tekster og presentasjoner av Bergens samfunnsliv i 1814 til et kart med 3D-printede bygningmodeller som folk har sett utstillt i lokalsamlingen på biblioteket denne måneden. Norsk, samfunnsfag og matematikk smelter sammen med design og sløyd 2.0. Og vi på biblioteket er stolte samarbeidspartnere.

Mekking gjør kunnskap konkret. Det er vanskelig å overføre informasjon til kunnskap og enda vanskeligere å gjøre kunnskap til erfaring. Elevene leste seg opp på samfunnsliv og historier fra “gamle dager”, besøkte stedene de leste om og gjorde oppmålinger på stedet. Vi tør påstå at det er når denne kunnskapen får et mål (utover en lekseprøve), og et konkret utløp, at det sitter - at “gamle dager” blir en del av ungdommenes erfaring.

Mekking løser problemer. Biblioteket er en kilde for den menneskelige erfaringen. Vi huser utallige verk om alt fra strikking til filosofi. Hverdagsmestring og de store epos. Men vi må ikke glemme at tingene også huser tanken. Når du står der med huset i hånden, har du ikke bare et bygg, men du har også løst problemene du har hatt undervegs.

Mekking gir mestring. Når 3D-huset står der fysisk, eier du matematikken bak grunnflaten på en annen måte enn når du regner det ut. Det er kanskje unødvendig å påpeke hvor tilfredsstillende dette er. Det er derfor det er så viktig å lage ting.

På samme måte som litteraturen stimulerer leseren til å skape bilder i hodet sitt, vil Verkstedet på biblioteket gi rom for å sette ideer ut i virkeligheten. Bibliotekets lesere er også makers - de vil ikke bare delta, men også bidra.

Ambisiøst. Etter prosjektet med Rothaugen har vi fått blod på tann. Vi ønsker mer mekking på biblioteket. Vi ønsker mer mekking i byen. Derfor har vi ikke bare åpnet Verkstedet og laget et titalls mekkekurs, vi har også tatt initiativ til Bergen MAKERfest. I vinter åpner vi biblioteket for en uke med foredrag, presentasjoner og workshops for alle som er glade i å lage saker. Høydepunktet blir en “makerthon” hvor publikum skal bygge 15 3D-printere på en helg.

Meld din interesse til verkstedet@bergenbibliotek.no, sjekk bergenbibliotek.no/verkstedet eller stikk innom Verkstedet for en prat.

Denne teksten stod på trykk i BA, mandag 1. juni 2015.

Les mer om Verkstedet. Der kan du gå på kurs, låne et skap, booke 3d-printer og vinylkutter. All informasjon finner du på bergenbibliotek.no/verkstedet.