av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T12:55:12+01:00
Herrefløyen presenterer stoff fra den gang menn var menn... Vi plukker frem godbiter fra våres samlinger og betrakter dem i det skimre lyset fra en gammel tranlampe. Herrefløyen - et lite friminutt fra hverdagens mopping og skjortebretting.

1.juni. Merk deg datoen. Du trodde kanskje 17.mai, Holmenkollsøndagen, Cupfinalen eller geburtsdagen til svigermor var de viktige datoene, men da er du ikke laksefisker. Fra 1.juni dreier alt seg om laks. Noen fiskere later kanskje som det kunne være hyggelig med en liten hyttetur for å besøke en lekepark, eller kanskje han rett og slett vil spandere Spa-weekend, men bakom vaker laksen… Alt annet er kun kamuflasje. Hele livet til en laksefisker er sentrert om den store kjærligheten: Å holde en stor, sleip og sprellende laks kjærlig i sine armer.

Hvorfor har ikke denne boken undertittelen ”Nødrop fra en Tørrfrue”. Boken handler først og fremst om terrorbalansen i hjemmet. Som kjent roper en ikke i desperate situasjoner, da er det kun skrik som duger. For Herrefløyen er Ingrid Bjørnov kjent som det forfriskende - av og til litt småirriterende innslaget - som har det med å dukke opp i programmet Herreavdelingen i P1. Vi må innrømme at hennes snertne kommentarer kan overgå herrene Bjelke og Friis, og at hennes lekne pianofingrer har et utmerket grep på PC-tastaturet, burde derfor ikke overraske. Boken Lakse-enka er blitt et farlig godt våpen i hjemmekrigen.

”Det er bare femten land i verden som har Atlanterhavslaks. Damer har de i alle land, sier Bobben.” Noen menn evner å se det viktige i livet. Bobben er fiskekameraten til Ingrid Bjørnovs mann og litt av en lakseguru. ”Det viktigste er at flua får en naturtro silhuett sett nedenfra.” Slik lyder ett av Bobbens sylskarpe postulater.

Boken er skrevet som førstehjelp for kvinner havnet i tvangsfiskeskap. Den er full av ekle knep som; har han kjøpt ny fluestang, generer det umiddelbart nye damestøvletter. Det er derfor viktig at alle menn tilegner seg denne kunnskapen og ikke havner i bakevjen i terrorbalansen. Kunnskapen er dessuten overførbar til andre arenaer. ”I motsetning til fotball-enker, slipper lakse-enker å stå langs elvebredden og heie.” Ingrid Bjørnov påstår hun har skrevet en trøstebok for lakse-enker, og at menn kan oppnå dypere selvinnsikt med et mulig forbedringspotensiale for arten. Men biter vi på kroken?

Tekstansvarlig: Herrefløyen ved Bergen off. bibliotek