Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Charlotte Myrbråten sist endret 2016-09-29T13:55:06+02:00
- Det er vanskeligere å lage musikk som gjør folk glade, enn å gjøre folk triste, for folk higer etter det melankolske. Det er en utfordring, hevder bandet Great News.
Trommeslager Lars Henrik Platou er snart utdannet jurist, bassisten Ole Kristian Einarsen er utdannet musiker fra Kristiansand og studerer musikkterapi og Even Kjelby jobber på puben Legal og hadde egentlig spilt mest trommer i band før de startet Great News der han nå spiller gitar og synger. Sistnevnte blir også omtalt som katalysator i bandet av de andre.

Hvordan kom dere egentlig sammen?

- Jeg har tidligere spilt i andre band og hadde lyst til å prøve ut mine egne greier, være frontmann og kose meg med det, sier Even. Og så oppsto ideen om å sette oss tre sammen. Alt gikk veldig fort.

- Jeg hilste på Ole for første gang på første øving. Jeg hadde aldri sett han før, sier Lars Henrik. Og det neste vi gjorde på øvingen var å lage setliste. Faen meg stormannsgalskap.

De ler godt alle tre.  

Dere har allerede rukket å bli sammenlignet med både deLillos og The Cure, ja flere steder faktisk. Hvem skulle dere helst ønske dere ble sammenlignet med?

- Hvor deLillos kom fra skjønner jeg ikke, sier Even.

- Kanskje tidlig deLillos i såfall, mener Lars Henrik. Noen av de sammenligningene vi har sett er helt ekstreme. Og jeg får ærefrykt. Vi ble for eksempel sammenlignet med Fleetwood Mac, og det er Evens favorittband.

Når vi leser vårt navn med Fleetwood Mac sitt navn, så er det stort, sier Lars Henrik.

På facebooksida deres er bare David Bowie oppgitt som inspirasjon?

- Haha. Det har jeg helt glemt at vi gjorde. Det var også noe av det første vi gjorde, sier Even. Altså, vi har mye å lære av David Bowie sin måte å fremføre og formidle på, og det visuelle. Det er vel det vi mener med det, kanskje.

Bygdalarm i sommer var vi en liten gjeng som snakket om hvilket band vi helst ville se live akkurat nå. Og da var det tre stykker som sa dere. Hvordan har dere klart å bli en snakkis før folk egentlig visste hva dette handlet om?

- Vanskelig å si. Og det får meg heller til å tenke på hvilke band dere ville velge vekk fra Bygdalarm-programmet?

Jeg svarer med et spørsmål, sier Even og alle ler igjen.

- Men det er en sterk jungeltelegraf i Bergen. Og vi er veldig gode live altså. Mest derfor selvfølgelig!

Og dere er først og fremst et liveband?

- Det å spille bra live er viktigst, det er make it or break it.  Det er det vi skal leve av, sier Even. Det å ha et skikkelig bra show og spille bra. Være forberedt.

Du sier å leve av, mener du liksom økonomisk da? Hvordan er ambisjonsnivået?

- Jeg mener mer at det skal være gøy å holde på med dette lenge uten at det er en utgift for oss, sier Even og Lars Henrik legger til.

- Og at vi blir millionærer selvsagt!

Neida, vi vil bare at det skal være bærekraftig økonomisk.

Great News begynte tidlig med liveset, og problemet var kjapt at de måtte korte ned, ikke at de manglet låter.

- Vi skal bare fortsette å skrive masse så vi har mye å velge i. Og vi holder på å spille inn litt underveis på øvinger og i flere studioer. Det er veldig gøy, sier Even.

- Hver tredje låt er bra, sier Ole Kristian.

Hvordan tenker dere at platen skal bli? Dere har tidligere sagt at hver sang gjerne har sin egen stil?

- Utrolig variert, men jeg er veldig konservativ når det kommer til albumformatet. For meg er en plate som en bok, at det er en rød tråd, melodisk rød tråd eller stilmessig.

- Jeg er veldig enig i at vi trenger en rød tråd, om det blir for store sprang, er ikke det bra, sier Ole Kristian.

- Vi har tre ulike smakspreferanser selv også, legger Lars Henrik til.

Og det er helt demokratisk hvem som bestemmer hva i bandet?

- Ja, sier de talende nok i kor.

Det virker som om humør og god stemning er viktig for dere? Er det et poeng å lage dansemusikk?

- Det er en bonus om folk danser til oss, sier Even før alle tre begynner å tenke høyt sammen.

- Om folk er flinke nok til å danse, så klarer de det.

- Men vi klarer ikke sette oss ned og si at nå skal vi lage en sang som folk kan danse til. Det blir kjedelig. Må ta ting helt på sparket og overraske seg selv.

- Men har vi sett noe særlig dansing på konsertene våre?

- Mest hopping og vugging.

- Når vi spilte på Landmark så tror jeg Sondre Lerche danset litt. Det betydde mye for meg.

- Jeg så Eirik Glambek Bøe i Kings of Convenience, jeg tror ikke han danset, men han nikket. Litt.

- Anerkjennende?

- Det er vel Erlend Øye som er best til å danse av de to.

De ler igjen.

Flere påpeker at dere skiller dere ut fra andre artister fra Bergen. På hvilken måte da, tenker dere? Dere sa vel at det ikke er så mye “føleri og tristesse” med dere. Kan dere utdype, som det heter?

Lars Henrik tar ordet:

- Jeg hører mye på radio, og da var det mye veldig forutsigbart og basale triste ting. Mye kjærlighetssorg og på et tidspunkt var det nok. Syting på bergensk, ja, og engelsk også for den del, band som baserer seg på å syte. Dette gjelder ikke bare ett band, men mange altså. Dette var noe jeg tenkte en dag jeg kjørte bil; helvete så mye tristesse det er i Bergen!

- Det er vanskeligere å lage musikk som gjør folk glade, enn å gjøre folk triste, for folk higer etter det melankolske. Det er en utfordring.

Men jeg skal ikke påstå at alt vi driver med må være lykkelig hele tiden, vi skal ikke være det motsatte liksom, sier Even.

- Vi har melankolske låter vi også altså. Men vi skiller oss litt ut på formatet, en trio, engelsken og tempoet, sier Ole Kristian.

- Ja, er ikke for å være selvgode altså, det var bare en observasjon, sier Lars Henrik.

 Til slutt: Det ordspillvennlige bandnavnet Great News, hvor kom det fra?

- Det var en dag jeg og Lars hadde en samtale på mail så skrev jeg at en fyr fra et plateselskap er veldig interessert i et møte for han likte en demo jeg sendte han. Så sendte Lars tilbake: GREAT NEWS!, sier Even.

Lars legger til:

- Jeg hadde sett mye på serien Flight of the Conchords og jeg tror han nerdeagenten deres alltid sier GREAT NEWS, hver gang han har nyheter som ikke er spesielt gode.

- Første gang en fra plateselskapet vårt møtte meg skulle han banke meg, begynner Even.

 Men det kan dere høre mer om en annen gang.Gjennom bibliotekets podkast, BOBcast, kan du høre Great News i samtale med Marie Amdam og Sondre Thorbjørnsen i Den Gode Samtalen: