Glemt passord?   Registrer deg her.
av Håvard Legreid sist endret 2016-09-29T11:55:28+00:00
Bergen Offentlige Bibliotek leter etter materiale til en lokal samtidskunst- og designsamling. Tanken er å lage en samling med publikasjoner (og lignende) med utspring fra Bergens kunst- og designmiljø. Til dette trenger vi din hjelp.

Mange kunstnere og illustratører velger i dag å publisere egne produksjoner, dette spenner seg over alt fra illustrerte fanziner til flip-fotobøker, men felles for disse er at de ofte har veldig begrenset sirkulasjon og sjelden distribueres ut over en liten krets. Disse publikasjonene fanges derfor ikke opp i ordinære innkjøp, men fortjener å bevares og løftes frem for et videre publikum.

Ofte er utstillstillingskatalogen eller festivalprogrammet den eneste reelle dokumentasjonen av et evenement. På tross av høy kvalitet, påkostet produksjon og åpenbar interesse i ettertid faller mange av disse igjennom sprekkene. Bare måneder etterpå er de umulige å oppdrive. På samme måte som kataloger er kommersielle trykksaker produsert for reklame kortlevde, men ofte av høy faglig kvalitet og åpenbar interesse for samtiden så vel som ettertiden.

Formidling av samtidslitteraturen er i kjernen av bibliotekets oppgaver, og de enkelte folkebibliotekene har et særlig ansvar for sitt lokalområde - samlingen retter seg mot formidling og bevaring av den visuelle litteraturen med spesielt fokus på lokale gråsonen. Materiale fra samlingen vil gjøres tilgjengelig i egen hylle i avdeling for Kunst og Kultur i 2. etasje av nybygget til biblioteket (opp den oransje vindeltrappen mot storsenteret).

Endel materiale er allerede samlet inn og er under katalogisering, men biblioteket innser sin begrensning og henvender seg derfor til miljøet for å få videre drahjelp. Har du en utstillingskatalog, en fanzine eller en brosjyre av nyere dato som du er spesielt fornøyd med? Lever den til biblioteket eller Visp - produsentenhet for visuell kunst for vurdering.

Områder samlingen søker å dekke er: kunst, foto, illustrasjon, tegneserier og design. Kun trykket materiale innenfor "bok"-formatet (pluss flygere) mottas av praktiske hensyn. Biblioteket forbeholder seg retten til å avgjøre hva som står på hyllen.

Biblioteket søker stadig å gi publikum bedre tjenester og mottar innspill for videreutvikling av samlingene med glede og entusiasme. Kontakt havard(snalbelA)bergenbibliotek.no med spørsmål eller forslag.