Glemt passord?   Registrer deg her.
av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T12:55:24+01:00
En «ukjent» forfatter kupper førsteplassen på «Bergen leser»-kåringen. Episode 1

«Frokost er temmelig oppskrytt. Dagens første Wasa, derimot ...»

Kriminalbibliotekar Malvin Due lente seg behagelig tilbake i kontorstolen og betraktet dagens første Wasa. PC-uret viste 9.30, og kaffen hadde vært oppslått noen minutter; livet var i rute. Men så ulte telefonen, for den ringte ikke kl 9.30; det var snakk om utidig gneldring. I displayet poppet Jansen, Bergen Leser opp. Kunne ikke denne prosjektlederen sende en e-post som andre siviliserte mennesker? Hun har da vært lenge nok her på biblioteket til å vite at man forstyrrer ikke midt i dagens første og viktigste Wasa knekkebrød.

«Hei, det er Jansen. Jeg forstyrrer vel ikke. Du skjønner det skjer noe helt forskrekkelig. Noen...»

Due fikk kneppet henne kontant av. De to snorrette Kavlisporene på dagens første Wasa kunne ikke vente. Jansens verdensproblemer kunne derimot stilles i bero til Due hadde fått smurt sitt finslepne fordøyelsesmaskineri.

«Du skjønner disse IT-guttene klarer ikke finne ut av det. Jeg har sagt at nå må det skjerpings til gutter, men likevel har denne forfatteren som ikke er på topp-ti listen havnet øverst.»

Jansen snakket fort og overivrig; Due klarte ikke helt å henge med i svingene.

«Nå roer vi litt ned Jansen.» Malvin Dues naturlige pondus dempet den hektiske prosjektlederen noen hakk.

«Det er 10 titler med 10 ulike forfattere som det kan stemmes på i «Bergen Leser»-kåringen. Du hevder at det er en slags kandidat nummer 11 som på ett eller annet vis har kommet seg inn på denne listen, og som nå troner øverst. Vi snakker om kupp, altså.»

«Nettopp. Og disse IT-guttene mine har virkelig fått melding om skjerpings, og de har kontaktet systemleverandør og dataeksperter i kommunen. Ja, de har omtrent hyret Pentagon på saken.»

«Du vet disse snørrungene, Jansen ... Men du sier at det er litt uklart hvem denne forfatteren er, at han blir benevnt som Mr X, men at det finnes noen ledetråder. Og at Mr X har fått betydelig flere stemmer enn førstemann på den offisielle «Bergen Leser»-listen. Finurlig. La meg høre hvilke spor vedkommende har lagt igjen etter seg.»

Malvin Due knekket i seg dagens andre Wasa mens sporene eller ledetrådene kvernet langsomt gjennom kriminalbibliotekarens analytiske hjernehalvdel.

«Jeg tror jeg vet hvilken forfatter og bok vi snakker om. Og jeg er slettes ikke uenig. Faktisk puttet jeg selv nettopp denne forfatteren og denne tittelen oppi en av urnene. Egentlig er det meg ubegripelig at ikke denne boken er inne på listen din. Det burde vært mer enn en bergenser på listen, og det burde vært mer enn en bok med handling fra Bergen»

Due nippet i seg litt av den tempererte kaffen.

«Hør på dette, Jansen.» Due plukket fram et eksemplar av boken og leste:

«Hyssj, sa mor andektig. - Nå begynner han. Hun dreide volumknappen forsiktig, og fars radiostemme fylte stuen.
- Dette er Vervarslinga på Vestlandet ... Det har falt ni komma to millimeter nedbør i Bergen siste døgn ...»

Og en halv side videre:

«Natt til 9. april var det kjølig, sa han – og det falt litt regn. Ikke så mye. Bare litt. Men om morgenen, da de tyske troppene gled inn på Byfjorden og det ble åpnet ild fra kanonene på land, var det sol og lett nordlig bris.»

«Opplevde forfatteren selv krigen?» Jansen fikk sneket inn et lite spørsmål.

«Forfatteren pleier å si at han ble laget på fredsdagen. Boken kom forøvrig ut i 2008.»

Hvilken forfatter og bok kan dette være?

En vinner blir trukket og mottar et kriminelt lekkert påskeegg garantert fritt for Wasa knekkebrød.

Svar sendes til alfkaa@bergen.folkebibl.no innen kl. 24.00, torsdag 14. april