av siren — sist endret 2016-09-29T13:55:11+02:00
Min mors marsipan er verdens beste julegodteri og helt nødvendig for at julen skal være fullkommen.

Som barn var vi med å skolde mandler og male mandler, men den mystiske prosessen med væsken som forvandlet mandelmassen til den oljete, litt grovkornete marsipanen, med den himmelske smaken, var det bare hun som kunne. Heldigvis skrev hun ned oppskriften sin til et av barnebarna, og etter hennes død har vi prøvd og lykkes ganske godt. Jul er tradisjon!

Liten porsjon (stor porsjon i parentes)

2 hekto mandler (0.5 kg)

2-3 hekto melis (0.5 kg)

1-2 eggehviter eller tilsvarende mengde vann (2-3 eggehviter/vann)

konditorfarge evt. smeltet sjokolade

Mandlene må være uten skall og helt tørre før de males - så ca 3 dager før du lager masipan må du legge mandlene i en skål og helle kokende vann over. Etter et par minutter trekkes skallene av.

Mandlene males to ganger, siste gang med melis. Dette blandes sammen med eggehvite, evt. vann til en smidig masse. Så kan du enten lage marsipanbrød som du pensler med kokesjokolade som er smeltet i vannbad, eller du kan lage kuler som du ruller i smeltet sjokolade eller i kakao. Vil du lage figurer eller blomster så kan du farge deler av massen ved å bruke konditorfarge. Ha litt melis på bakebordet så kan du kjevle marsipanen ut og forme det du ønsker å lage.