av admin sist endret 2016-09-29T13:55:14+02:00

Bergensudstillingen 1898

 Den internasjonale fiskerimessen og den store

Musikfesten

Utstilling i Bergen Off. Bibliotek 19.mai -31.august 1998

Ide og utforming: arkitekt Alda Morice Christensen

Tekst: Doktorgradsstipendiat, IKK, Universitetet i Bergen, Peder Figenbaum

Biblioteksjef Trine Kolderup Flaten

 Klikk for et st�rre bilde

Klikk for et større bilde

Den store MUSIKFESTEN I BERGEN 1898

Midt under Landsudstillingen ble det arrangert en gedigen musikkfest - med Edvard Grieg som primus motor. fra 26.juni til 3.juli ble 6 store konserter holdt for fulle hus i "musikkhallen" som rommet nesten 2000 tilhørere.

De store musikkfestene i Stockholm og København noen år tidligere hadde vært nordiske. Grieg, og flere med ham, visste meget vel at Norge var det desidert ledende musikkland i tiden, med mange internasjonalt anerkjente komponister og utøvere. Derfor ville de gi publikum en enestående mønstring av det beste innen norsk musikk. Og utførelsen måtte være førsterangs. Svært kontroversielt ble det da Grieg engasjerte det profesjonelle Concertgebouw-orkesteret fra Amsterdam, etter at Kristianias orkester halvveis var forespeilet å spille under musikkfesten.

Diskusjonen ga gjenlyd i hele det kulturelle Norge, men musikkfesten var så vellykket, og nederlenderne spilte så fremragende, at det overbeviste om at også Norge trengte et førsterangs orkester..

Men den store rammen rundt musikkfesten er vel verd å huske på.

Bergensutstillingen 1898 ble en suksess som selv ikke værgudene greide å ødelegge. Det var et formidabelt prosjekt, både økonomisk, organisatorisk, faglig og kunstnerisk - båret frem av byens egne krefter.

Klikk for et st�rre bilde

Klikk for et større bilde 

Til Bergensudstillingen 1898

Minnet om MUSIKFESTEN I BERGEN for 100 år siden lever videre gjennom forskningen i liv og verk til de store kunstnerne som deltok - og den lever videre i FESTSPILLENE.