Nasjonal bibliotekdag

1. september er den nasjonale biblioteksdagen, og i år er det FN’s bærekraftmål som er tema. Markeringen vil vi bruke til å vise frem bibliotekene og alt vi kan tilby.

Publisert: 31.08.2021. Av Silje Solsvik, Vibeke Garrod, Kjersti Egge, Marie Amdam og Silje Egge.


Bli med å feire biblioteket!

Biblioteket er det kommunale kulturtilbudet som er best likt, og biblioteksdagen er en god anledning til å sette biblioteket på dagsorden. Bærekraft er også i vinden, og her må biblioteket sies å ha en nøkkelrolle synes vi. Gratis utlån av bøker, pluss at vi er en møteplass for kunnskap, inkludering og mangfold.

Her har vi noen anbefalinger, og håper du vil komme innom oss for et bærekraftig lån!
Havboka, eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider av Morten Strøksnes

En nydelig hyllest til havet!

Morten Strøksnes og kameraten Hugo er nærmest besatt av å fange en Håkjerring, dette monsteret av en hai som lever på havets dyp. Gjennom alle årstidene følger vi de to i jakten. Havboka gir også innblikk i noe av det nesten uendelige dyrelivet som befinner seg i havet, og de enorme områdene de fleste av oss ikke tenker på så ofte, og kanskje også tar for gitt. Blandingen av spennende skildringer av de to kameratene sine utflukter på jakt etter Håkjerring, anekdoter og kunnskap om havet gjør dette til et lite mesterverk av en bok.

Finnes som e-bok i BookBites.

Anbefalt av Silje S


Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås

Som 23-åring får Ragnhild ME (Myalgisk Encefalopati) og livet hennes blir drastisk endret. Alt er plutselig slitsomt og vondt for kroppen og Ragnhild må både slutte å jobbe og nesten ikke ha kontakt med venner og familie for å ha krefter igjen. Men du ser ikke syk ut er Ragnhilds historie, om å bli syk og mistenkeliggjøres av NAV, arbeidsgiver, helsepersonell og folk i omgangskretsen. Men det er også historien om 800 000 nordmenn som er rammet av usynlig sykdom og bidrar til økt forståelse for deres tilværelse. Boken er både morsom og lærerik med alt fra enkle tips til forskningsresultater og morsomme anekdoter.

Finnes som e-bok i BookBites.

Anbefalt av Silje S.


Poverty safari. Understanding the anger of Britain´s underclass av Darren McGarvei

Det er få bøker jeg leser og sørger over at mangler oversetting. Poverty safari er en av dem. Dette er en reise inn i mørke gater og nådeløse barndommer, men ikke uten sarkasme, humor og et lite solgløtt. For dem av oss som elsket filmen Trainspotting (1996), basert på Irvine Welshs bok med samme tittel, kan det avsløres at filmen reflekterer det virkelige livet som beskrives i boken. McGaverys penn er skarp og hans ærlighet treffer godt og viser en brutal virkelighet på en appellerende må. Likte du Engelen på det syvende trinnet eller Shuggie Bain, vil du like denne minst like godt.

Anbefalt av Kjersti E.


Brev til en ufødt datter av Anne Bitsch

Etter høsten 2017 og #metoo, satt forfatter Anne Bitsch seg ned for å skrive et brev til sin ufødte datter. Om hun skulle fått en datter, hva slags verden hadde hun blitt født inn i? Hva slags holdninger mot kvinner ville hun blitt vant til? Boken tar for seg Anne Bitsch sin egen overgrepshistorie, og diskuterer skammen rundt kvinners seksualitet. Er det egentlig blitt lettere å stå frem som ofre, selv etter #metoo? Og hvor er vi på vei? Hva kan vi gjøre for å få et mer likestilt samfunn? En viktig bok om de store spørsmålene knyttet til kjønn og seksualitet.

Finnes som e-bok i BookBites.

Anbefalt av Marie A.


Inequality for All 

Inequality for All er en morsom og engasjerende dokumentar som følger politisk økonom, forfatter og professor Robert Reich, og hans innsats for å opplyse om de økende økonomiske forskjellene i dagens USA. Reich, også kjent som arbeidsminister under Bill Clinton, hevder at amerikansk kapitalisme har sviktet middelklassen, og gjort de superrike enda rikere. Dette er ikke bare en trussel mot økonomien, men også mot demokratiet.

En dokumentar om økonomi kan umulig være morsom, tenker du kanskje, men Robert Reich er en formidabel formidler. Dette er makroøkonomi forklart for hvermannsen, av en sylskarp kommentator som ikke er redd for å by på seg selv.

Finnes på Filmoteket.

Anbefalt av Silje E.


Alt skal brenne av Sofia Nordin

Agnes og Minna er bestevenner og er engasjert i kampen mot patriarket og kjøttindustrien. Men der Agnes vil demonstrere og være frivillig, vil Minna sjokkere og alltid dra det lenger.

Det er ikke bare i kampen mot urett Minna kjenner mer engasjement enn de fleste andre. Hun har store følelser når det gjelder det meste. Hun blir langt oppe når hun er glad og veldig langt nede når hun ikke har det bra. Vi ser Minna gjennom Agnes, og for henne er dette veldig vanskelig å håndtere. Men Agnes og Minna er sjelevenner, så Agnes kjemper det hun kan for å finne tilbake til den Minna som hun er så glad i og ser sånn opp til.

Språket i denne ungdomsromanen er storslått, og både vondt og vakkert. Boken utforsker ulike viktige tema som vennskap, psykisk sykdom, og politisk engasjement på en både reflektert og fargerik måte.

Anbefalt av Silje S.


Grønne greier: om natur og miljø og sånt av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl. 

I tegneserieformat lærer Ole Mathismoen og Jenny Jordahl oss hva global oppvarming og klimaendringer betyr, hva som skjer med regnskogen og i havet, hvordan man resirkulerer og hva man skal gjøre med brunsnegler. Boken er veldig oversiktlig og fin, og her kan man plukke ut velge hva man vil ta for seg. Mange kjenner kanskje serien fra Aftenposten Junior.

Passer for barn fra 9 år.

Les om flere grønne bøker for barn her.


Små folk, Store Drømmer

Små folk, STORE DRØMMER er en biografiserie i bildebokform som forteller om ulike mennesker som har gjort utrolige og viktige ting, fra kvinnesakspioneren Emmeline Pankhurst til en av de største moteskaperne Coco Chanel.

Bøkene er fantastiske til høytlesing, men også bra til de som nettopp har begynt å lese selv. Det er flotte bilder på hver side. Helt til slutt kommer det en tidslinje med mer fakta om personen boka handler om.

Vi har bøker fra serien på både norsk og engelsk.

Vil du ha enda mer og gjerne om personer fra Norge, så har vi serien Min første biografi, som bruker samme stil.


Skap en bærekraftig drømmegarderobe av Nina Skarra

Nina Skarra startet tidlig med å designe og sy, allerede på ungdomsskolen lagde hun sin egen ballkjole. Hun realiserte sin drøm om å bli klesdesigner, og har kledd opp tusenvis av kvinner, en rekke kjendiser og kongelige. Bærekraft er noe som står veldig sentralt i hennes arbeid; kvalitet i alle ledd, gjenbruk, miljøvennlige tekstiler og resirkulering. Hun driver nå kurs og tilbyr personlig veiledning, med fokus på at alle kan skape seg en bærekraftig og trendy garderobe uten å bruke masse penger eller bytte ut klær hver sesong. Vi kjøper dobbelt så mange klær i dag som i 1989, så her må vi alle ta grep for en bærekraftig fremtid!

Anbefalt av Vibeke G.