av Birgit Bjørgum sist endret 2016-09-29T12:55:28+01:00
Årets Nobelpris i litteratur går til kanadiske Alice Munro.

Alice Munro er en av Canadas fremste forfattere og har mottatt en rekke priser og utmerkelser.

Munroes 12. novellesamling, For mye lykke, ble utgitt på norsk i 2010.

Lene Romstad, Trondheim folkebibliotek, har skrevet dette om boken:

Munro er en mester i å gripe de hverdagslige hendelsene som skjer oss hele tiden. Ekstraordinære hendelser skjer i tilsynelatende vanlige liv og denne dramatikken skildrer Munro i et lavmælt og tydelig språk, så godt som fritt for lyriske over- og undertoner.

I tittelnovellen skildres den kvinnelige russiske matematikeren Sofia Kovalevskjas siste dager. Vi blir presentert for hennes dramatiske og selvstendige liv i tilbakeblikk. Resten av de ni novellene utspiller seg i Canada og strekker seg frem til vår egen tid. I den første novellen Dimensjoner får en mor hjelp fra uventet hold med å mildne smerten etter å ha mistet sine tre små barn, i Fiksjon kommer en aldrende lærer over en skildring av seg selv i en fortelling skrevet av en jente som en gang hadde en birolle i hennes eget private drama. Hvordan er det å bli gammel og ikke ha hovedrollen lenger?

Munros noveller dreier seg om kvinners liv og erfaringer, og om grunnleggende forskjeller i måten menn og kvinner lever sine liv på. En av karakterene uttrykker i tittelnovellen: ”[…] når en mann går ut av et rom, forlater han alt […] når en kvinne går ut, bærer hun alt som skjedde i det rommet med seg”.

Munro er en fantastisk forteller som MÅ leses!

Teksten er hentet fra anbefalinger.deichman.no


Anmeldelser Munroes siste bok Dear Life / Bare livet (2012) i Aftenposten, The New York Times og The Guardian.