av Anne Berit Helland sist endret 2016-09-29T12:55:11+01:00
Bidragsytere: Mahbobeh Alizadeh Harsini, Saideh Zarekohan
Ikke alle i Norge feirer jul eller holder jul som den største høytiden. For de fleste iranere er nyttårsfeiringen Norouz den store, årlige gledesfesten. Også kurdere og afghanere og folk fra Aserbajdsjan og Tadsjikistan feirer denne høytiden.

Norouz betyr Ny dag og feires i tretten dager ved vårjevndøgn i mars. Festen har sine røtter flere tusen år tilbake i Zoroatrismen.

I Iran tennes det bål i gatene noen dager før nyttårsaften. Når man tar fart og hopper over flammene, symboliserer det at man bytter bort sykdom med helse. Gulfargen knyttes til sykdom, rødt til friskhet. Bålene markerer også at lysere tider kommer.

Dagen før nyttårsaften pyntes nyttårsbordet med syv skåler med innhold som begynner på S. Innholdet i skålene varierer noe og symbolikken går på vesentlige sider ved menneskelivet: F.eks. senjeb (tørr, liten frukt) ; eple ; gryteretten samano; somaq - et rått, surt krydder; vårblomster (hyasinter) som symbol på skjønnhet; plantet gress som symboliserer liv; mynter for kamp mot fattigdom og eddik som symboliserer livets flyt og bevegelse.

Sentralt på bordet er dessuten en skål med en levende gullfisk (fiskene sies å slutte å svømme akkurat idet det nye året begynner), et speil (renhet), malte egg, kaker og nøtter (harde utenpå og myke inni slik menneskene ofte må være) og en hellig skrift, i dagens Iran ofte Koranen, men kan også være andre skrifter som f.eks. poeten Hafez eller Firdausi's Shahname (Kongeboken).

Man samles ofte hos de eldste i familien og spiser fisk med ris som er blandet med dill, persille, gressløk og fersk hvitløk. Noen leser dikt av Hafez, og man utveksler gaver. Det er skikk at man besøker alle slektninger og venner i løpet av de tretten dagene, de eldste først, senere de yngre. En sosial tid fylt av glede og forventning!

På den trettende dagen knytter ugifte ungdommer gresstråene i håp om å bli gift neste år. Og etter tradisjonen spiser man grønne salatblader denne siste dagen i Norouz-feiringen med ønske om et friskt og fornyende nytt år!

Kilder