av Alf Kåre Blindheim sist endret 2016-09-29T12:55:14+01:00
Når ludoen er utslitt, alle kjenner bretten på spardamen i kortstokken, og den femte yatzy-terningen har smurt seg bort, er det på tide å stille inn GPS-en mot sekken med spørrebøker.

Vi har plukket fram en portefølje med god risikospredning som gir en påskesikker avkastning. Det finnes kun en regel i følge en av bøkene: ”Kom sammen, del dere inn i lag og sett i gang! Og husk at her som ellers i livet, er ikke det viktigste å delta, men å ha rett”.

Quiz for kvasseNår bergensere har basket i snøføyka noen dager i høyfjellet, melder vel lengselen etter en slentretur i Fjellveien seg. Vi har en liten kur for å dempe den aller verste abstinensen: ”Quiz for kvasse bergensere” av Jan Arild Breistein. Inngangsspørsmålet er: ”Hva er det som hele tiden går forbi Cafe Opera på vei til kinoen uten sko”? svar.

Trine Aalborg har laget ”Quiz for alle” 3 000 spørsmål og svar. Forfatteren er medlem av det norske quizlandslaget, men boken er inndelt i tre nivåer og inneholder spørsmål om alt og ingenting, så en trenger ikke være superflink for å finne seg til rette. Et kjapt spørsmål i nivå 2 for den som lengter til varmere breddegrader: ”I hvilket land er El Pais en ledende avis?”svar

”Hvor bodde Terje Vigen?”svar. Dette var kanskje litt for enkelt, men i denne boken som er verdens første Ibsen-spørrebok, finnes det nok å bryne seg på selv for godt skodde Ibsen-eksperter. Kamilla Aslaksen har laget ”Ibsen-spørreboka” i håp om den skal stimulere til nærmere bekjentskap med Norges største dikter. Avslutningsvis stiller vi siktet ett knepp opp: ”Hvilken irsk forfatter beundret Ibsen så sterkt at han lærte seg norsk for å kunne lese Ibsen på originalspråket?” svar.

”Spørrebok for leseglade damer”, ja den finnes, og det måtte selvsagt en bibliotekar som også er snekker for å bygge en slik bok. Vibeke Schjødt og Liu Sancho har samlet 516 feminine spørsmål i ulike vanskelighetsgrader. Noen må du være ganske belest for å takle. ”Tanken er ganske enkelt at det kan være like morsomt å få kjennskap til en merkverdighet som å kunne huske den”. Et spørsmål midt på treet eller kanskje vel så det? ”Hva ble en underholdningsromanAbels nøtter kalt frem til vårt århundre? svar”. Vi går ut fra at herrefløyen ikke kan delta aktivt, men kikke over skulderen kan vi vel?

”Abels nøtter” skal i følge forlagsreklamen smake godt i påskefjellet; ”Nøttene kan knekkes i solveggen så vel som foran peisen”. 333 matematiske nøtter venter på å bli knekket, og du trenger ikke ha studert matematikk i årevis for å delta. Har en vært våken i grunnskolen skal dette gå bra, og da vet du selvsagt at det er Norges store matematiker Niels Henrik Abel som ligger i bunnen av denne boken. ”Kari har tre hvite, en blå og en sort sokk i en skuff. En morgen hun har dårlig tid, tar hun to tilfeldige sokker fra skuffen. Hva er sannsynligheten for at Kari går med sokker av samme farge den dagen?” Dette svaret må du nok finne ut av selv.
God påske – med sokker på beina!

Først publisert: 27.03.07