av Vibeke Garrod sist endret 2021-11-01T18:48:33+01:00
Fedre i litteraturen er et selvsagt og yndet tema. Det finnes mange gode barnebøker hvor far er en sentral figur. Her er et utvalg bildebøker som slår et slag for pappa.

Rune Johan Andersson - Far aleneFar alene
Rune Johan Andersson

Cappelen, 2008

Far liker å henge i bjørketreet og tenke tilbake til gamle dager. Da barna var små og kom hjem fra skolen, far serverte brødskiver og varm kakao. I buskene bak huset finnes hemmelige steder som fortsatt er i bruk. Dette er en nydelig bok om det som en gang var, om ensomhet og om tid.Ulf Stark - Da pappa viste meg verdensaltetDa pappa viste meg verdensaltet
Ulf Stark & Eva Eriksson

Gyldendal, 1998

Pappa skal vise sin sønn verdensaltet, de to tar av sted til en bakketopp og kikker på stjernene. På stjernehimmelen ser de Lille Bjørn, Skorpionen og til og med stjerner som har sluknet. Pappa er klok og vet så mye. Men pappa kan bli litt for oppslukt også.

 

 


 

Bjørn Rønningen - Faren til pjottenFaren til Pjotten
Bjørn Rønningen & Vivian Zahl Olsen

Damm, 1988

Faren til Pjotten er ikke helt som de andre pappaene. Ikke er han sterk. Ikke trimmer han. Og han er elendig som målmann når de spiller fotballkamper. Men Pjotten er veldig glad for at pappaen hans er akkurat slik han er. Han har nemlig massevis av noe som de andre pappaene ikke har. Og det er noe veldig fint og viktig. Det er tid.

 


Svein Nyhus - Pappa!Pappa!
Svein Nyhus

Gyldendal, 1998

Pappa kan alt! Og han er høyere enn kongen, sterkere enn en gorilla i bur. Han kan ligge i sofaen og spise en hel kake alene mens han ser på tv. Pappa reiser og reiser. Kanskje pappa kan høre tankene mine, undrer Tommy.
Vakre illustrasjoner og skjønne betraktninger om alt pappa kan. En klassiker av Svein Nyhus.

 


Einar Øverenget - Sokrates og pappaSokrates og pappa
Einar Øverenget

Aschehoug, 2009

Sokrates er en undrende liten sjel som spør og spør. Pappa prøver å svare så godt han kan, men av og til kan det være litt vanskelig. Når pappa er forkjølet og har mistet stemmen sin, hvor tar den da veien? Kanskje stemmen til pappa har flydd sin vei som en undulat?

Denne lille boka er skrevet av filosofen Einar Øverenget og illustrert av Øyvind Torseter. Boka er inndelt i 7 kapitler som tar for seg ulike samtaler mellom far og sønn. Torseters collage-aktige illustrasjoner med utklipte figurer er fantastiske og står godt til fortellingene. En filosofisk perle.


Inger Lindahl - Pappa kommerPappa kommer
Inger Lindahl & Gunilla Kvarnstrøm

Gyldendal, 2006

Axel venter og venter på at pappa skal komme. Han har pakket kofferten sin og skal være hos pappa. Tiden går så sakte! Axel speider ut av vinduet sammen med bamsen sin Trygve, der er det en som ligner…nei. Når kommer han egentlig?

Alle vet hvor kjedelig det kan være å vente, og denne boka beskriver ventetiden på en søt og troverdig måte.

 


Rune Johan Andersson - Far aleneFar sover!
Rune Johan Andersson

Gyldendal, 1988

Dette er en fantastisk bok om far som bestemmer seg for å sove gjennom vinteren. Han vil sove helt til våren kommer. Mor og den vesle jenta lar han få lov. Far forsvinner, han svever innover og bakover i seg selv. Hva drømmer han? Kan far brukes til noe mens han bare ligger der? Jo da!