Glemt passord?   Registrer deg her.
av julie — sist endret 2018-01-04T12:58:46+00:00
Andreas J. Landsnes, overlege på psykiatrisk akuttmottak på Sandviken sykehus, holdt i høst fire foredrag om fire ulike temaer knyttet til psykiatri og psykologi kalt Psykiateket på hovedbiblioteket i Bergen. Temaer som skulle vise seg å være mer populære enn noen kunne sett for seg.

Serien «Psykiateket» har overgått alle forventninger og ved hvert foredrag har det vært nødvendig å sette opp repriseforedrag. Flere blir avvist i døren og interessen har vist seg å være enorm. Med de fire temaene; bipolare lidelser, angst, depresjon og bruk av tvang i psykiatrien, ønsket Landsnes å nå ut til et bredere publikum enn han tidligere hadde klart. Han tok derfor kontakt med Ida Amalie Svensson, fag – konsulent på Bergen offentlige bibliotek, med forespørsel om å lage en serie om psykisk helse.

Hovedbiblioteket i Bergen hadde i februar et samarbeid med NRK og TOPS Bergen med et foredrag om serien Stemmene i hodet som er en serie om schizofreni og psykose som gikk på NRK. Dette viste seg å være svært populært og de måtte avvise flere hundre i døren. De skjønte raskt at psykisk helse var et hett tema og var veldig positiv til Landsnes’ forespørsel. - Det er leit at det er så akutt behov når det gjelder psykisk helse, men det er veldig godt at vi kan bedre til økt kunnskap, forteller Svensson.

- Biblioteket er en folkeopplysningsarena med et stort nettverk. Jeg visste jeg kunne nå flere dersom jeg samarbeidet med biblioteket, forteller Landsnes. Han hadde tidligere holdt foredrag om psykisk helse i auditoriet på Sandviken sykehus, men hadde da hatt rundt 40 – 50 oppmøtende på disse foredragene og det var da de samme som kom hver gang.

Svensson forteller at det er et variert publikum som møter opp til foredragene. Foruten en god del studenter kommer det mennesker i alle aldre og med forskjellig bakgrunn på foredragene. Både Svensson og Landsnes opplever at det er mange pårørende som kommer. - De kjenner gjerne noen som de tror har en bipolar lidelse, angst eller depresjon, og ønsker å finne ut mer om dette og hva de kan gjøre, forteller Landsnes og legger til at det er tydelig at det ikke er nok tilgang på opplysninger rundt psykisk helse.

Til Landsnes’ store forundring er det temaet bipolare lidelser som har vist seg å være mest populært av de fire temaene. - Jeg syns det er litt underlig at dette temaet er mer populært enn angst og depresjon, som er mer vanlige lidelser. Det er kanskje fordi det er litt i vinden nå med flere kjente personer som har stått frem i mediene og fortalt at de lider av en bipolar lidelse.

Over nyttår kommer Landsnes tilbake med en ny serie med fire ulike temaer. Denne gangen er det hjernen det skal handle om. De fire forelesningene skal handle om hjernen som et “ikke viktig” organ i det åndelige livet, hjernens utvikling gjennom de siste 3 millioner årene, hjernens utvikling gjennom livet, og hvorvidt vi kan stole på våre sanser. Foredragene holdes 12.februar, 12.mars, 9.april og 14.mai.

Svensson er veldig glad for at høstens serie har vært så populær og mener at noe av suksessen er at biblioteket og Landsnes har klart å nådd så bredt. - Alle er velkommen og det er kjempepositivt for biblioteket som opplysningsorgan at vi kan nå ut til så mange.

Dersom du ønsker å se disse foredragene kan du se de på vår YouTube-kanal eller høre på vår podcast.

1.Bipolare lidelser 2. Hva er angst 3. Depresjon 4. Bruk av tvang i psykiatrien