av ovear — sist endret 2016-09-29T12:55:08+01:00
Den 24. april 1895 letter den 36 ft store seilbåten Spray anker i Boston. Den 27. juni 1898 lar Spray ankeret gå i samme havn. Skipperen er Joshua Slocum, tidligere seilskuteskipper. Han er alene om bord.

Joshua Slocum har som første mann seilt jorden rundt alene i en liten seilbåt. En fantastisk prestasjon. Fra behagelige passatseilinger og romantiske opplevelser, har det også vært kamp på liv og død, ikke bare på havet, men også på land. Likevel, han tenkte ikke på rekorder. Det var et poetisk foretagende, og hans bok om ferden er noe av det ypperligste i sjølitteraturen siden Melville stadfestet vårt nye, romantiske forhold til havet med Moby Dick.

Kanhænde Du sejler din skude på Grund.
Men saa er det dog dejligt at fare.

Mange ble "smittet" av å lese Slocums bok. Men en kopi er alltid dårligere enn originalen. Dermed begynte man å skulle gjøre de mest spektakulære reiser.. Rekordjaget var i gang.. Engelskmannen Francis Chichester begynte. Han var ikke spesielt glad i å seile, men glad i rekorder. Målet var å seile jorden rundt uten stans. Han forlot England sommeren 1966. Er tilbake året etter. Han greidde det nesten. I Australia måtte han ha en stopp. Da han er i Tasmaniahavet, fyller hans kone hjemme i England 60 år. Dårlig vær forhindrer han i å kle seg i smoking. Han blir trist og feller en tåre. Noe, som han selv bemerker, var meget ubritisk. Forresten ett av de få sympatiske trekk ved mannen.

Den 22. april 1967 seiler 32ft store Suhaili inn i Falmouth havn. Om bord står Robin Knox-Johnston. Som første mann har han seilt jorden rundt alene uten stans. Alle hadde til nå seilt den såkalte klipperruten. Navnet har den fått etter de store engelske klipperne som konkurrerte om å bringe hjem sesongens første telast fra Kina, dvs. de hadde seilt fra vest mot øst for å kunne utnytte passatvindene. Engelskmannen Chay Blyth ville vise at det umulige var mulig. I en spesialbygget stålbåt seiler han i motvind jorden rundt uten en eneste stopp.

Til da har seiling vært en rendyrket mannfolksport. Men den 8. juni 78 faller skansen. Naomi James har som første kvinne seilt jorden rundt alene. Av alle ting var hun født og oppvokst på et gardsbruk på New Zealand. De som mener å vite, hevder hun er den siste i den eksklusive klubben av "jorden-rundt- aleneseilere."

Hvem er så disse personene som frivillig gir seg ut på slike halsbrekkende reiser? De kommer fra alle yrker. De er rike og fattige og i alle aldre - nær sagt. En ble undersøkt av en psykiater både før og etter reisen. Han fikk diagnosen "sørgelig normal". I dag er det Whitbread-seilasen som får størst oppmerksomhet. Det er spesialbygde båter til formålet. Alt utstyr om bord er det beste på markedet. Mannskapet er spesialtrente. Posisjonen blir oppdatert med få sekunds mellomrom. De har hele tiden kontakt med land. I praksis er de sikret mot alle eventualiteter.

Vi går tilbake til Joshua Slocum. Til å bestemme sin posisjon med hadde han bare en sekstant og en dårlig klokke, men han bommet aldri på målet. Områder han seilte i, var ofte dårlig kartlagt. Han hadde ingen mulighet til å få kontakt med omverdenen så lenge han var på havet,og han viste ikke en gang om det var mulig å gjennomføre det han hadde satt seg fore. De barske Whitbreadjentene- og guttene har fremdeles mye å lære av Joshua Slocum.


Stein Hoff: Red Admiral - og familien som seilte jorda rundtred admiral

Et legeektepar bryter opp fra gode jobber på Haukeland sykehus. De bygger sin egen båt, og med to små barn stikker de til havs. Reisen varer i fem år. Det blir fem eventyrlige år. De opplever mer på disse årene, enn de fleste av oss gjør gjennom et langt liv.

"Barn ingen hindring". De beviser ihvertfall det. Hver gang de forlater en havn med kurs for en ny, gleder barna seg, men med ett unntak, de gråter da de skal forlate Pitcairn - Bounty-mytteristenes øy. En digresjon, en av mytteristenes etterkommere er gift med en norsk jente. Da de kommer tilbake til Bergen, har de fått et barn til, Robert. Han kjenner bare sjølivet og roper land, land de første dagene han ser ut gjennom vinduet fra leiligheten.

Kåre Rudjord: AtlanterhavsroerneAtlanterhavsroerne

Mens Joshua Slocum seiler Spray på den første jordomseiling, gjør to norskamerikanere en bragd som ikke står til atters for Slocums prestasjon. I juni 1896 forlater Georg G. Harbo og Gabriel Samuelsen New York i en robåt på 18 fot. Ca 8 uker senere ankommer de Le Havre. De har rodd over Atlanteren. Ingen har gjort det før. Pressen i London og Paris slo nyheten stort opp. Men kanskje det mest utrolige, i Norge ble de stort sett møtt med en kald skulder. For 30 år siden rodde Ragnar Thorseth over Nordsjøen til Shetland. Det skapte et voldsomt oppstyr. Redningsselskapet truet til å med å la være å redde ham. Det er tydeligvis ikke alltid like lett å holde rede på proporsjonene. Boken om Atlanterhavsroerne er ingen stor lesning, men de to norsamerikanerne fortjener å bli husket.

Rundt kapNordahl Grieg: Rundt Kap det gode haab: vers fra sjøen

Nordahl Grieg forbinder nok de fleste med fedrelandskjærlighet, patriotisme og idealisme. Mindre kjent er debutsamlingen hans Rundt Kap det gode haab, vers fra sjøen. Det er dikt fra hans år til sjøs. Det er en blanding av romantiske, vare og lengtende dikt til usminket og "naturalistiske". Man skjønner straks at dette er dikt av en god forfatter.

Erling Brunborg og Carl Emil Petersen:
Rundø: Jorden rundt på tomannshånd

Dette er klassikeren blant norske "reiseseileskildringer". To unge menn drømmer om å seile på de store hav og å oppleve eksotiske steder. De gjør begge deler - i rikt monn. De viser en glede, livslyst og pågangsmot jeg ikke har funnet i andre bøker. Bare kampen de fører for å komme over Nordsjøen, hadde tatt motet fra de fleste. Kanskje det mest imponerende: på hele turen, som varte i nesten tre år, var at det ikke falt ett hardt ord mellom dem. Som den ene tørt bemerket: "Vi hadde ikke tid til denslags." Boken er glimrende skrevet.