Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Vibeke Garrod sist endret 2019-05-29T13:27:53+02:00
I over 60 år har skateboard utviklet seg. Her kan du lese historien!

Historie

Røttene kommer fra surfkulturen, og det var blant annet surfere som var med til å utvikle en skateboardfeber i de tidlige 1960-årene. På denne tiden ble skateboard veldig populært blant barn og unge og de første konkurranser så dagens lys i California. Det ble konkurrert i disiplinene slalom, freestyle, høydespring og lengde. Etter hvert fikk brettene og utstyret høyere kvalitet, med bedre hjul og trucks (metall-del som sitter mellom hjul og brett som får brettet til å svinge). I 1976 ble den første skateboardbanen i betong åpnet i Florida, og deretter ble over 100 skateparker åpnet over hele USA. Nå begynner man også å kjøre i vertikale landskap, for eksempel inickyG svømmebasseng tømt for vann. Her kan man utføre forskjellige triks på kanten av bassenget, og opp over kanten av disse loddrette veggene. Slik ble sporten mer aggressiv i sin uttrykksform, og satte samtidig nye krav til produsentene. Brettene og utstyret ble igjen ytterligere utviklet og forbedret. Skateboardingens popularitet steg, men mot slutten av 1970-tallet ble skateboard forbudt i mange land, blant annet på grunn av høye skadestatistikker fra USA som dømte skating som en farlig aktivitet. Skating er ikke en farlig aktivitet, men krever øvelse og bruk av sikkerhetsutstyr som i annen sport. Skateboarding fortsatte å leve blant entusiastene, som blant annet konstruerte store ramper, half pipes/vert ramps i sine bakhager. Her kjører man frem og tilbake, og vender kropp og brett oppe ved kanten. På midten av 1980-tallet blir triksene i vertskating mer spektakulære og ekstreme. Legenden Mike McGill oppfant McTwist, som vil si at man flyr opp i luften, og lar kroppen rotere 540 grader. Et par år senere gjør Tony Hawk 720 grader, som er en halv rotasjon mer. I 1999 går han ennå lenger og gjør en 900 spin. Det diskuteres om dette var første gang trikset ble utført, andre kan ha gjort det før han.

Det som for alvor satte i gang skateboard-boomen på 1980-tallet, var filmen Back to the future fra 1985. I filmen er det en scene hvor hovedpersonen skater fra sine fiender, og dette er med til å gjøre skateboard populær over hele verden. Skateboardfilmer utgis av skatefirmaer, det utkommer egne skatemagasiner, konkurransene tiltrekker et større publikum, og det oppstår flere butikker og et større marked.

Etter hvert blir streetskating mer utviklet, blant annet fordi gaten og utearealer var mer tilgjengelige enn ramper og skateboard-baner. Streetskating bruker mange triks som først oppstod med freestyle disiplinen, og det viktigste trikset er ollie. Kort fortalt er det at man sparker bakenden av brettet ned i asfalten, og samtidig styrer brettet opp i luften med den forreste foten. Streetskating har også utviklet seg en hel del, og blitt mer teknisk med flip triks hvor man flipper brettet rundt i luften og lander på brettet igjen. Mange av triksene fra street har etter hvert også blitt overført til vertskating, for eksempel det ovennevnte flip triks og andre tekniske varianter.

Mot slutten av 1990-årene og begynnelsen 2000-tallet fikk skateboarding igjen oppleve nytt liv. TV-stasjonen ESPN lanserte X-games, som arrangerer store konkurranser innen skateboard, in-line og BMX-sykkel. Pengepremiene er høye, og kommersielle firmaer som Adidas og Nike fikk øynene opp for sportens marked. TV-spillet Playstation utgav i slutten av 1990-årene Tony Hawks pro-skater, basert på verdensmesteren gjennom en årrekke. I spillet opptrer forskjellige profesjonelle skatere som kjører rundt på ulike baner og utfører triks av mer eller mindre autentisk karakter.

Kvinnelige utøvere

Skateboard blir som oftest relatert til gutter, men jenter kan så klart også skate. Det er kanskje ikke så ofte man synes man ser dem, men i følge et amerikansk research firma er 26% av alle skatere jenter! Den senere tid er det skjedd en vesentlig utvikling hvor jentene er blitt flinkere til å markere seg og arbeide aktivt for bedre forutsetninger innen skateboardverdenen.

Checkitoutmag.jpgI 1996 ble All Girl Skate Jam avholdt for første gang; en konkurranse for jenter hvor mottoet er ”All ages, all abilities, all girls”. Her forenes både profesjonelle og amatører fra hele verden til skating og moro. Denne konkurransen, som har vært holdt i flere store byer i USA og i Oahu på Hawaii, er en viktig begivenhet og har vokst betraktelig de siste årene. I den første konkurransen var det kun fem påmeldte, mens nå kan arrangementet tiltrekke så mange som 100 deltagere.

Egne jenteklasser i nasjonale og internasjonale skatekonkurranser har i løpet av de siste 20 årene blitt mer vanlig, og er nå som oftest en integrert del av de forskjellige konkurransene. Et annet arrangement for og av jenter er girl camps, som har stor oppslutning og popularitet blant jenter som ruller. Her møtes nybegynnere og de mer øvede til felles entusiasme, glede og utholdenhet. Det har blant annet vært arrangert girl camp i skateboard-mekkaet Barcelona, hvor jenter fra mange forskjellige land deltok og kunne skate sammen med profesjonelle. Tilbakemeldingene fra disse arrangementene er meget positive, og viser at slike tiltak er viktige for utviklingen og samholdet av jenter som skater. Girl Camps har også blitt holdt i Norge med stor suksess. I tillegg har noen innendørshaller egne jentekvelder, hvor arealet reserveres skating kun for jenter, for eksempel èn kveld i uka. Mange av jentene synes det er lettere å prøve seg frem når det er litt mindre folk og de kan rulle rundt i fred og ro.

JuliaBauer.jpg

Markedet har også fått øynene opp for at mange jenter foretrekker klær og utstyr som er spesielt designet for dem. Store skatefirmaer som Etnies og Volcom har egne kolleksjoner for jenter, hvor sko, klær og annet er bedre tilpasset jenter og har en mer ”feminin” look. Dette kan muligens bidra til at jenter føler mer tilhørighet i et ellers mannsdominert miljø, selv om det så klart ikke er klesstil og fresht utstyr som gjør deg til en god skater.

Det finnes også noen filmer som viser jenter som skater, blant annet AKA Girl Skater” og Getting Nowhere Faster”. Den sistnevnte filmen ble laget av et kollektiv av kvinnelige skatere som kalte seg Villa Villa Cola. Jentene i gruppen både fotograferte, designet, klippet, filmet og skatet. Filmen hadde premiere høsten 2004 og viste at det er mye bra skating blant jentene der ute. En av dem, Vanessa Torres, fikk sitt eget brett på et firma som het Element, og hun markerte seg som en av de beste kvinnelige skaterne. Et annet kjent navn er Elissa Steamer som har holdt på en årrekke og er noe av en legende.

Det finnes flere instagramkontoer og nettsider som fokuserer på jenter og skateboard, blant annet Girlskateuk.com ,  Girls Skate Network og  Jenteskate . Der kan man blant annet se bilder og intervjuer, få informasjon om arrangementer og konkurranser etc. Et par egne tidsskrifter med jenteskating ble tidligere utgitt i USA og Sør-Amerika, men nå publiseres det meste på nettet.

Norge og forbud

Skateboard var faktisk forbudt i Norge! I perioden 1978-1989 var det loven om produktkontroll som skapte et forbud mot rullebrett. På bakgrunn av skadestatistikk fra USA mente forbrukerrådet at det var farlig å stå på brett og dermed måtte det forbys. Dette forbudet stod helt frem til 1989, da fornuften endelig seiret og skatere fritt kunne utfolde sin interesse. I filmen Brettkontroll kan du se mer om dette besynderlige forbudet.

 

LouisaMenke.jpgDet finnes en god del skateboardbaner og innendørshaller i Norge. Skaterne har sin egen interesseorganisasjon som heter Norsk organisasjon for rullebrett (NORB). Et tips til deg som vil begynne å skate er at du prøver å finne din nærmeste skateboardforhandler. Der kan du få informasjon om utstyr, forskjellige lokale spots (gode skate-steder), baner, arrangementer etc. Du kan og undersøke om det er opprettet en skateboard-klubb i ditt nærmiljø, eller du kan også selv starte en! Det er viktig å være aktiv og engasjert hvis man vil forbedre skaternes kår. Ta kontakt med kommunen, bruk fantasien!